Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
vali_deva
utilizator nou
utilizator nou

balta

Mesaj de vali_deva » 14 Iun 2010, 10:01

sambata am reusit sa termin primul calugar. si am mai facut si o fantana. carasii in ultimele zile nu au mai stat la suprafata apei. posibil din cauza caldurii de afara s-au retras la apa mai rece sau din cauza ca am oprit una din sursele de alimentare cu apa a baltii. aceasta sursa venea dintr-o padure de arini unde in fiecare noapte coboara mistretii la scalda si apa venea tot timpul tulbure de acolo. saptamana asta mai am ceva acte de rezolvat, dar de saptamana viitoare ma apuc de consolidarea digului si de excavat. va voi tine la curent cu lucrarile .... inclusiv cu poze

ace
utilizator nou
utilizator nou

felicitari

Mesaj de ace » 02 Iul 2010, 02:14

Felicitari Gabi si celor asemenea tie. Cand am dat de acest subiect, am ramas uimit sa vad ca nu sunt unicul tacanit din tara.
Eu vreau sa o fac si mai si. Am un teren de 28 x 85 m in Bucuresti :), luat in perioada de speculatii imobiliare, cu care m-a prins criza pe stoc.
Si pt k nu am sanse sa-l vand azi pe un pret decent ( si prbabil nici in urmatorii 10 ani), m-am gadit sa-mi fac un iaz. Da, in BUCURESTI, IN SECT 1 :)
Am citit topicul cap coada si ii felicit si le multumesc tuturor celor care au scris.
As vrea de la Gabi ( dati-mi voie sa cred k are cea mai multa experienta), dar nu numai de la el, sfaturi la liniuta, cum sa incep, cum sa sap groapa ( forma, adancime), cum sa onsolidez malurile, ce sa pun pe fund, plante....cam tot ce s-ar putea sti, lucruri invatate din experienta acumulata. Eu as vrea sa fac iazul ceva de genul 20 x50 iar adancimea sa fie de pana la max 9 m ( pe alocuri), dar cu o adancime medie de 3m. Nu am vazut pe acest topic pe nimeni sa fi facut ceva la o astfel de adancime.
Nu este indicata o astfel de adancime ? sau au fost doar considerente economice?
M-ar ajuta foarte mult cateva pareri si sfaturi pertinente.
Multumesc

blackside
junior
junior

Re: felicitari

Mesaj de blackside » 02 Iul 2010, 15:35

ace scrie:Felicitari Gabi si celor asemenea tie. Cand am dat de acest subiect, am ramas uimit sa vad ca nu sunt unicul tacanit din tara.
Eu vreau sa o fac si mai si. Am un teren de 28 x 85 m in Bucuresti :), luat in perioada de speculatii imobiliare, cu care m-a prins criza pe stoc.
Si pt k nu am sanse sa-l vand azi pe un pret decent ( si prbabil nici in urmatorii 10 ani), m-am gadit sa-mi fac un iaz. Da, in BUCURESTI, IN SECT 1 :)
Am citit topicul cap coada si ii felicit si le multumesc tuturor celor care au scris.
As vrea de la Gabi ( dati-mi voie sa cred k are cea mai multa experienta), dar nu numai de la el, sfaturi la liniuta, cum sa incep, cum sa sap groapa ( forma, adancime), cum sa onsolidez malurile, ce sa pun pe fund, plante....cam tot ce s-ar putea sti, lucruri invatate din experienta acumulata. Eu as vrea sa fac iazul ceva de genul 20 x50 iar adancimea sa fie de pana la max 9 m ( pe alocuri), dar cu o adancime medie de 3m. Nu am vazut pe acest topic pe nimeni sa fi facut ceva la o astfel de adancime.
Nu este indicata o astfel de adancime ? sau au fost doar considerente economice?
M-ar ajuta foarte mult cateva pareri si sfaturi pertinente.
Multumesc
Banuiesc ca terenul pe care vrei sa faci iazul nu este inconjurat de vecini :) , ca daca este o sa fie cam greu cu tzantzarii si cu alte vietuitoare care o sa vina cu timpul la iaz (broaste, serpi etc).

ace
utilizator nou
utilizator nou

iaz in sect 1 Bucuresti

Mesaj de ace » 02 Iul 2010, 15:43

este, dar nu-mi pasa :)

Nemernic
veteran
veteran

Re: iaz in sect 1 Bucuresti

Mesaj de Nemernic » 02 Iul 2010, 15:47

ace scrie:este, dar nu-mi pasa :)
Tie ... :lol:
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 02 Iul 2010, 16:41

N-au treaba tantarii, exista insecticide :) eu m-as bucura sa am iaz in fata geamului :lol:

ace
utilizator nou
utilizator nou

rezolv eu cu vecinii, autoritatile, tantarii si broastele

Mesaj de ace » 02 Iul 2010, 17:41

burtea scrie:N-au treaba tantarii, exista insecticide :) eu m-as bucura sa am iaz in fata geamului :lol:
As vrea totusi niste sfaturi legate de balta...de adancime - daca e potrivit s-o fac pana la 9m adancime, forma, etape de constructie.....

Si dupa ce o termin, o sa fac o academie de pescuit, la care voi primi cursanti intre 3-10 ani :) asa ca voi, profesionistilor :), luati-va gandul de la ciortanii si caraseii mei

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 02 Iul 2010, 19:01

Cu ce pesti ai dori sa populezi bazinul?
Bucuresti

ace
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de ace » 02 Iul 2010, 21:47

feugen scrie:Cu ce pesti ai dori sa populezi bazinul?
salut,
mi-as dori: somn, biban, stiuca si albitura: caras, caracuda, rosioara, crap, platica...nu sunt pretentios :)...in principiu mi-as dori cat mai multe specii de pesti autohtoni, capabili sa reziste la clima noastra fara probleme
Stiu k e f greu, dar mi-as dori ca in 4-5 ani de zile, balta sa ajunga singura la un echilibru, sa elimine si sa pastrze singura speciile care se adapteaza cel mai bine. Nu o vreau suprapopulata, nu vreau sa intervin cu nici un fel de hrana.
Eu am copilarit la tara, iar acolo in fundul curtii aveam un lac de 5x10m cu o adancime maxima de 1.5m de apa peste un namol de 0.5m. Acolo am invatat sa pescuiesc, incepand cu varsta de 3 ani :) la carasel la pluta. In acel lac nu aveam decat 2 specii de pesti: caracuda si boarta, in plus broaste testoase si oracaitoare normale.
Niciodata nu a fost nevoie sa le dau de mancare, ciclul se inchidea complet, lacul era f vechi, nu secase niciodata de cand fusese facut ( 20 ani), se alimenta din ploi si panza freatica si comunica cu un put aflat si el in fundul gradinii. Nu aveam pompa de oxigenare sau alte dispozitive moderne.
Intre timp, am crescut, si pretentiile odata cu ele, dar in principiu as vrea sa ajung la acel echilibru de care vorbeam mai sus.
Dar pt asta am nevoie de sfaturile voastre.
Obiectivul e clar: balta de pescuit in sistem catch and release - scoala de pescuit pt copii. Avantaje: e in Bucuresti, sector 1.
Nu vreau sa ma abat de la acest obiectiv.
Multumesc tuturor celor care sunt dispusi sa-mi dea sfaturi pertinente.
Intrebarile mele:
-care sunt etapele cu care ar trebui sa incep?
-care sunt materialele pe care ar trebui sa le folosesc ( folie, pt intarire maluri, pompe...)
- ce forma ar rebui sa aiba balta ( ideal pt mine ar fi dreptunghi de 20 x 50m) dar pot accepta si alte forme in anumite limite
-cum ar trebui sa evolueze adancimea lacului dintr-un mal in altul si legat de adancime: este indicat sa merg cu adancimea pana la 9m ???
- specii de pesti indicati si in ce ordine si cantitati ar trebui sa ii introduc?
-specii de plante de apa si pt marginea lacului
-orice alte lucruri importante care acum nu-mi vin in minte si care sunt importante ??
multumesc inca o data :)

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 03 Iul 2010, 00:57

Caracuda si linul daca le faci loc pe acolo ar merita. Sunt pesti frumosi si cam rari. In cativa ani daca vrei sa faci ceva pentru juniori or sa vina sa pescuiasca intr-un fel de gradina ihtiologica :lol:
Daca as fi in locul tau as incerca sa descurajez taticii sa-ti umple malul cu baterii de crap. Pe o balta asa micuta as incerca sa facilitez ori pescuitul la rapitor, ori cel de stationar - in conditii de bun simt: o singura varga / lanseta de fes. Chiar ai putea sa transformi asta intr-o afacere foarte profitabila, iti urez mult succes!

Scrie răspuns