Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Radu_V
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 127
Membru din: 25 Ian 2010, 18:41
Contact:

Mesaj de Radu_V » 12 Mai 2010, 11:11

:wink: am trecut pe acolo acum 2 ani da nu m-am gandit atunci sa intreb :P
Mersi

Avatar utilizator
haprian ionel
veteran
veteran
Mesaje: 855
Membru din: 21 Feb 2010, 20:16
Localitate: daia romana jud alba
Contact:

Mesaj de haprian ionel » 19 Mai 2010, 19:47

Mai fratilor am citit pe topic-ul asta de ma dor ochi :shock: ,peste o luna de zile o sa termin si eu cu actele la cumpararea unei case si prin fundul gradini imi trece un paraias (cand ploua mai mult) loc unde intentionez sa imi fac o balta cu costuri minime ,o sa fie cam de 10x5m si nu prea adanca ca nu am de gand sa fac cine stie ce ,o sa sap eu vreo 70cm si ce scot din balta pun pe margini sa am cam 1m adancime.Intro parte a baltii ii pasune si in cealalta gradina mea ,in partea cu pasunea ii plin de salci si salcam deci nu trebuie decat sa defrisez un pic zona si in gradina o sa-mi plantez niste pomi fructiferi .In cazul in care o sa bag in balta caras,crap si stiuca oare o sa fie suficient avantajul pe care mi-l ofera paraiasul cand ploua adica oxigenare si curatare a apei? Balta o so populez doar cu ce am sa prind eu personal de prin diferite balti sau Mures si m-am gandit ca daca tot am posibilitatea sa imi fac un loc unde sa imi pun "trofeele" si sa bag si niste carasei ca sa am cand ma duc sa pescuiesc la pestisor!! cat despre permis sau aprobare de la mediu nici nu ma gandesc! ce ziceti merita osteneala sau?? :)

Radu_T
veteran
veteran
Mesaje: 755
Membru din: 30 Oct 2008, 10:26
Localitate: Alba-Iulia

Mesaj de Radu_T » 19 Mai 2010, 20:05

Merita sa iti faci asa de aspect dar pana la faza cu bagatu stiucii :) ....e prea mica balta sa bagi stiuca.....in 2 3 zile aia si pietrele din balta ti le haleste :) .... si eu am o leac de balta si nu am bagat stiuca in ea doar niste clean ...si ala bagat de copii de pe acolo pe cand nu era ingradit....se poate sa ai izvor mai jos pe unde zici ca vine paraiashu ....dar daca zici ca seaca cand este cald atunci cine stie......in zona Daia am observat ca panza freateca e destul de sus.....balteste pe pasune ....dai inainte :) zi vezi

Avatar utilizator
haprian ionel
veteran
veteran
Mesaje: 855
Membru din: 21 Feb 2010, 20:16
Localitate: daia romana jud alba
Contact:

Mesaj de haprian ionel » 19 Mai 2010, 20:10

Pe acelasi paraias mai in sus un pic mai sunt cateva balti formate de la ploaie care nu seaca pe timpul secetei deci nu cred ca asta ar fi o problema! si prima data am sa bag niste caras ca ala rezista oriunde si cate o marlita asa numa "la ingrasat" cand se prea umple balta de albitura :lol:

feugen
veteran
veteran
Mesaje: 2972
Membru din: 21 Oct 2007, 20:46
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de feugen » 20 Mai 2010, 19:28

Atat timp cat nu facu o amenajare "hidrotehnica: adica baraj si ecluza nu cred ca poate cineva sa-ti reproseze ceva, mai ales ca vrei sa o "cotiti" la tine in curte.
Problemele pe care trebuie sa ti le pui cand faci amenajarea ar fi:
- suprafata si adancimea trebuie sa-ti asigure supravietuirea pe timp de seceta si iarna
- trebuie sa "izolezi" intrarea paraului in helesteu astfel incat atunci cand este apa maricica pe acest curs de apa sa nu-ti plece pestele in coclauri
- trebuie sa te protejezi in caz de viitura prin inaltarea malurilor si "izolarea" mentionata anterior
- caltatea apei din parau nu-i de neglijat (poate "spala" zone agricole unde sunt folosite ingrasaminte, ierbicide, insecticide)
- trebuie sa gandesti un sistem de decolmatare (spalare a fundului) a helesteului (atat paraul va depune aluviuni cat si pestii vor depune rahat)
- avand in vedere ca sursa de apa nu este permanenta (ma refer strict la parau) => trebuie sa ai mare grija cu ce si cat populezi
- pestii (care vor fi ei) vor trebui hraniti. Hrana neconsumata, de proasta calitate sau in exces deterioreaza calitatea apei si ajuta la producerea de mal-
- poti aduce vegetatie care sa-ti asigure un aport minim de oxigen in apa insa aceasta se va comporta ci si un filtru cand vine vorba de "purjarea" naturala a sedimentelor de pe fundul helesteului

SPOR LA TREABA!!!

P.S. Daca te hotarasti sa cresti crapi, contacteaza-ma sa te invat cum sa-i furajezi pentru a optimiza crestetrea lor, evident consultata va fi la fel de gratuita ca si pentru ceilalti care au apelat la ajutorul meu :idea:
Bucuresti

Avatar utilizator
haprian ionel
veteran
veteran
Mesaje: 855
Membru din: 21 Feb 2010, 20:16
Localitate: daia romana jud alba
Contact:

Mesaj de haprian ionel » 20 Mai 2010, 19:59

Multumesc de informatii..!!Vad ca nu este chiar asa de simplu cum m-am gandit eu (sap o groapa si bag pesti) oricum de facut tot o fac ,prima data trebuie sa-mi adun pe un prieten cu buldu ca am de sapat ceva la casa si cu ocazia asta o sa-mi sape si balta si pe urma vad cum se aduna apa,cum se comporta paraiasul cand ploua si mai multe aspecte de care trebuie sa tin cont ,deci mai dureaza un pic pana la popularea cu pesti ! dar nu ma grabesc ! mai bine mai incet si bine ! :)

Avatar utilizator
kzoli
veteran
veteran
Mesaje: 2856
Membru din: 30 Sep 2008, 08:25
Localitate: Targu Mures

Mesaj de kzoli » 30 Mai 2010, 10:58

Un sfat ... orice balta ai face ai grija cum ingradesti ....mai ales daca sunt copii mici in zona ....o cunostinta tocmai a patit ca pe proprietatea lui( o livada) au intrat niste copilasi si unul a cazut in balta .... avea noroc cu carul ca au scos copilul la timp ,dar a necesitat spitalizare.... si acum toate autoritatile posibile ii viziteaza ca n-are autorizatie ca n-are aviz ... nu a imprajmuit locul, toti se "autosesizeaza"... are deja zeci de mii de lei amenda ....
Deci cu grija si precautie .

Ps . ........daca faci balta ,o sa primesti gratis un cor de broaste si o haita de tintari :lol: :lol: :lol: .S-ar putea sa nu fie pe placul vecinilor :wink: .

Avatar utilizator
vali_deva
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 13
Membru din: 06 Iun 2010, 08:21
Localitate: deva

balta

Mesaj de vali_deva » 06 Iun 2010, 08:50

tocmai am intrat in posesia unui teren pe care este excavata si o balta (canal ii putem spune) . are 80 de metri lungime si 10 latime. este colmatat la maxim. adancimea maxima este de 1m dar in majoritatea zonelor nu depaseste 60 cm. din ce am vazut ,( am prins) exista ceva peste in balta. caras. clean, chiar mare, si la 30 cm si din ce zice lumea din sat si pastrav. am uitat sa va spun, terenul cu balta se afla intr-o zona montana. am intrat in posesia tuturor avizelor de construire, (excavare) de la primarie, mediu, apele romane.... in max. o luna incep excavarea. vreau sa o extind de la 10m latime la 35m si sa o adancesc pana la max 2 m. am 3 izvoare pe teren din care unul spre surprinderea mea , asta iarna cand afara erau -10 grade apa din izvor era la +16 grade. sper ca daca captez si acest izvor (si are si debit mare ) in iernile care vor urma , balta sa nu inghete, si sa se poata pescui. problema mare cu care ma confrunt acum este urmatoarea: cleanul o duce bine merci, se inmulteste natural. in schimb carasul se plimba in "stoluri" la suprafata apei. poate fi asta din cauza lipsei de oxigen sau....?[/url]

feugen
veteran
veteran
Mesaje: 2972
Membru din: 21 Oct 2007, 20:46
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de feugen » 06 Iun 2010, 15:08

Daca are cleanul oxigen suficient, atunci carasul... boiersete. Carasul se plimba pe suprafata apei din cvarii motive (in niciun caz lipsa oxigenului).
Daca apa din izvorul aminti de tine are 16 grade iarna, vara probabil ca care 10-14 grade. Faptul ca are si oarece debit este o "bila alba", dar nu te gandi ca iarna nu-ti va ingheta apa in helesteu.
Sfatul meu este sa excavaezi asa cum ti-ai propus si sa te gandesti "profund" ce vrei sa faci in acumularea de apa "constituita". Poate cleanul iti va satisface nevoile, poate nu. Poate vrei sa cresti caras, poate nu. Exista o mie de posibilitati si doar tu o poti alege pe cea corecta (pentru tine).

SPOR LA TREABA!
Bucuresti

Avatar utilizator
vali_deva
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 13
Membru din: 06 Iun 2010, 08:21
Localitate: deva

Mesaj de vali_deva » 07 Iun 2010, 10:36

multumesc pentru raspuns. cvarii morive pentru carasii care se plimba la suprafata apei. am luat mostre de apa din izvoare si le-am dus la laborator. sunt in limitele normale. la temperatura de 16 grade oxigenul dizolvat in apa era de 8/litru. am uitat sa va spun, in balta am si broaste testoase de marimea unei farfurii si raci. teoretic racii traiesc in apa de munte, in apa curata si oxigenata. am citit cartea d-lui Bura din scoarta in scoarta si chiar am insistat pe capitolele cu bolile pestilor, dar nu am gasit nimic in privinta plimbarii carasilor la suprafata apei. am cautat si pe net si tot nu am dat de nimic concret in privinta asta. dupa ce termin excavarea si se limpezeste apa am sa iau din nou probe de apa si am sa le duc la laborator. si atunci am sa vad la ce se preteaza balta. ce mi-am propus e sa populez balta cu crap de vara 2, cu cteno, fitofag si ceva rapitor( m-am gandit la salau) desi daca cleanul scapa in urma excavarii....poate ramane el seful pe balta.

Scrie răspuns