Primul pastrav pe 2008? Pro si contra

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 06 Feb 2008, 08:49

Fario_nebunu scrie:...
Cat despre lungimea lansetei, retin din ce imi spuneti voi ca se poate si cu 2m si cu 3,5. Fiecare are preferintele lui, dar pe un parau mic si plin de vegetatie e greu sa te descurci cu vergi lungi. Le fal cum pe un rau mai larg si cu maluri degajate nu poti folisi lanseta de 2 m decat pentru aruncat naluci la spinning ultra-lejer!
...
pai ce? tu vreio sa folosesti toata lanseta? :shock:
nu, nene. eu ma refeream numai la segmentul inferior :lol:
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 06 Feb 2008, 09:09

Sa stii tu ca stramosii nostri tarani foloseau pe post de varga nuiele de alun (la munte si deal) sau trestie-papura (la balta) si prindeau mult mai mult peste ca azi ptr ca era de unde...actualmente pestii devin tot mai rari iar pescarii tot mai performanti, dotati cu cele mai moderne scule. Eu propun sa ne intoarcem la metodele stramosesti, chiar pe unele ape as interzice complet tehnologia moderna de pescuit. Concesionez un parau de la Romsilva si acolo permit pescuitul doar cu rama ori corobete, cu vergi de alun si fir de coada de cal sau canepa. Sa vezi tu daca nu vin milionari excentrici din toata lumea atrasi de brandul de rustic-old fishing.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 06 Feb 2008, 10:12

Care stramosi tata? :) Eu mi-am inceput pescuitul la fel... cu bat de alun sau de corn, inele din sarma de aluminiu si nailonul dat pe doua cuie.... apoi, pe la varsta de 10 ani am primit o undita din 4 bucati din bambus... foloseam doar 3 din cele 4 caci era mult prea grea.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 06 Feb 2008, 10:53

Da, nu numai ca stramosii nostri getodaci nu aveai inele de sarma atasate la varga, nic rezerva de fir pe 2 cuie. Doar batul de alun de maxim 3 m (mai mare e prea greu) si canepa vreun metru plus par de cal 0.5 m, la capat prindeau o musca artif sau un corobetar (jumate musca plus carabete) si "mangaiau" cuptoarele de sub malurile cu radacini, marginea bustenilor scufundati, subsoara bolovanilor si sunt sigur ca prindeau pastrav intr-o partida cat prind eu sau Fishi in 5-10! Bine, se mai intampla ca Decebal ori vreun senior local sa aiba oaspeti la masa si atunci trimiteau baietii de la curte pe Cerna, Raul Mare, Barbat, Beusnita etc, inarmati cu furci, lopeti, furculite. Rastoceau apa, lasau pestii pe uscat, dadeau cu furculita si sageti in ei, aruncau si cu brusture pisat etc. Nu de alta dar daca te intorceai la maritul rege fara peste, ma tem ca....ajungeai hrana la pesti! Si nimeni nui venea sa la spuna "fire'ati voi de braconieri!" Idilic trecut, nu? :lol:

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 06 Feb 2008, 12:01

Eheee... ce vremuri :lol:
Mi-ar placea sa mai fie macar pestele care era cand eram eu copil... nu ma mai gandesc la vremurile de acum 2000 de ani... ce de peste trebuia sa fi fost in toate apele.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 06 Feb 2008, 12:47

Fario_nebunu scrie:....aruncau si cu brusture pisat etc. ....
asta chiar ca-mi aminteste de unul ce facea foc pt diversiunea padurarilor ca el sa poata bracona in voie la pastrav :lol: :lol: :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 06 Feb 2008, 14:07

Micheal, de ce lasi amintirile sa te chinuiasca, vorba cantecului?
Focul facut in padure ca si otravirea fantanilor, arderea recoltelor faceau parte din tactica "pamantului parjolit", prin care stramosii nostri impiedicau dusmanii sa cucereasca tara si s-o incorporeze in imperii straine!
In cazul celui care dadea foc la padure (de fapt la 1-2 copaci, sa nu exageram) :roll: asta era o tactica de diversiune pentru ca inamicul padurar sa nu mai fie atent la ceea ce se intampla pe parau ci sa stea cu ochii pe padure! Scopul scuza mijloacele. Mai erau si alte tehnici - cuie si sticla pe druymul forstier ca sa isi sparga cauciucurile jeepurile Romsilva (vezi filmul horror The Wrong Turn de unde s-a inspirat Serbanel) sai santuri sapate pe drum, copaci doborati, in ideea de a il obliga pe padurar sa devina pedestru. De fapt asta e realitatea dura a razboiului asimetric de azi, cam cum se lupta irakienii gherile contra fortelor SUA. Intre Serbanel care sunt unul si neinarmat (deocamdata) si padurari (2-3, au si jeep, arme) e asimetrie de forta asa ca el poate sa ii "faca" doar cu tacticile astea neortodoxe! Orice ati zice voi, batranul Calusewitz avea dreptate - in razboi, puterea inamicului te obliga sa recurgi la masuri extreme ca sa nu fi invins!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 06 Feb 2008, 14:25

Fario_nebunu scrie:. Intre Serbanel care sunt unul si neinarmat (deocamdata) si padurari (2-3, au si jeep, arme) e asimetrie de forta asa ca el poate sa ii "faca" doar cu tacticile astea neortodoxe!
Here we go, Serbanel care esti. :lol: :lol: :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 06 Feb 2008, 14:32

Nuuuu, o simpla eroare de exprimare...lapsus calami vorba latinului! Ca Vanghelie "primarul care este". Deci poate am simtit o solidaritate cu Serbanel asta, de aceea m-am exprimat asa. :lol:
Dar vad ca v-a fascinat pe toti baiatul asta, mereu il mentionati! :D

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 06 Feb 2008, 16:29

mai Fario, cum ziceam, vad ca l-ai studiat bine pe Serbanel al nostru :)
da-mi dom'le si mie linkul ala sa recitesc si eu aventurile lui Serbanel, ca sincer mi-e dor de ele :lol:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns