Primul pastrav pe 2008? Pro si contra

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 05 Feb 2008, 12:38

Tavi scrie:Deci cu cate muste trebe ca sa fiu aristocrat, nu tzaran.
Ma, sincer nu ma stiu la specii, la ce pica, peste sa fie. :lol:
branconierule ......
pescuiai la dop ......
lumea muscarilor te priveste acum cu un dispret nedisimulat , uitatndu-se la tine ca la un scorobete meschin taraindu-se nevolnic pe fundul albiei ......tztzttztz

deci cu cate muste ? :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 05 Feb 2008, 13:21

Sorine,
Acum vreau sa ii iau apararea luio Tavi care in nici un caz nu poate fi socotit braconier pentru ca dadea cu sir de 2-3 muste artificiale! Nu poti fi braconier cu naluci sau muste artificiale, cel mult poti fi contravenient daca ai peste 3 muste sau daca prinzi peste 10 pastravi. Insa nu braconier. Mai ales daxca esti cu taxa la zi si nu e zona interzisa...
Tavi, mersi pentru sfaturi, asadar pe paraie lanseta de 2 metri flexibila si aruncare in amonte. Dar pe rauri mari (7-10 m), nu e corect sa lansez spre malul celalalt? Si nu imi trebuie o varga de macar 3 metri ca sa am parghie si sa pot schimba directia mustelor cand e cazul? Ori sa pot tine firul scos din apa pe o lungime cat mai mare? (altfel presiunea curentului va imprima mustelor o traiectorie nefireasca)

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 05 Feb 2008, 15:00

Fario_nebunu scrie:Sorine,
Acum vreau sa ii iau apararea luio Tavi care in nici un caz nu poate fi socotit braconier pentru ca dadea cu sir de 2-3 muste artificiale! Nu poti fi braconier cu naluci sau muste artificiale, cel mult poti fi contravenient daca ai peste 3 muste sau daca prinzi peste 10 pastravi. Insa nu braconier. Mai ales daxca esti cu taxa la zi si nu e zona interzisa...
Tavi, mersi pentru sfaturi, asadar pe paraie lanseta de 2 metri flexibila si aruncare in amonte. Dar pe rauri mari (7-10 m), nu e corect sa lansez spre malul celalalt? Si nu imi trebuie o varga de macar 3 metri ca sa am parghie si sa pot schimba directia mustelor cand e cazul? Ori sa pot tine firul scos din apa pe o lungime cat mai mare? (altfel presiunea curentului va imprima mustelor o traiectorie nefireasca)
Fario ,
eu cu postarea aia glumeam .....
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 05 Feb 2008, 16:05

Fario_nebunu scrie:... ce parere ai de mustele legate de mesteri tarani dar pe ac cu paleta nu cu ochi? Unii nu vor sa auda de cele cu ochi desi daca e sa legi din nou musca e mult mai greu cu paleta...
am intalnit si eu astfel de muste legate pe carlige cu barbeta, in special in zonele Valcea si Gorj,... ce sa zic ? din punctul meu de vedere is de unica folosintza... prin faptul ca trebuie sa legi forfacul inainte de a face musca... daca se rupe, salut,... iar daca nu se rupe si vrei sa schimbi musca o schimbi cu forfac cu tot... tocmai de aia, mesterii aia tarani, zgarciti la punga, fac niste forfacuri din naylon de 0,25 -0,35, tocmai ca sa nu se rupa si sa fie nevoiti sa lege din nou sau sa arunce musca...
si tot pentru ca pleci la drum cu un forfac prestabilit nu pot fi folosite decat ca saltatoare pe sir , de la dop (sau bila made in france :D ) in sus, nu si la snur ca puristii flyfishingului...
meseriasii de la sate insa, daca vad ca nu si nu vrea sa traga la musca cu barbeta, nu stau mult pe ganduri si baga brisca in ea si curatza carligul sa poata trece pe scorobete viu...
iar daca vreodata ii mai tenteaza, tot pe carligul ala, mai pun odata o tzara de lana din sfeter, un smoc de pana cazuta de pe cocosul cifulit in aventuri amoroase in noaptea din'nainte si redevin iarasi flyfishermani...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

genu
veteran
veteran

Mesaj de genu » 05 Feb 2008, 16:36

Fario_nebunu scrie:Nu poti fi braconier cu naluci sau muste artificiale, cel mult poti fi contravenient daca ai peste 3 muste sau daca prinzi peste 10 pastravi.
Ai voie numai 5 ( cinci ) bucati sa retii . Si nu e specificat ca daca dai cu bila poti retine mai mult .

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 05 Feb 2008, 16:45

Tavi scrie:Deci cu cate muste trebe ca sa fiu aristocrat, nu tzaran.
Ma, sincer nu ma stiu la specii, la ce pica, peste sa fie. :lol:

deci tradare!
auzi la el...ce pica :D

Fario, nu te lua dupa Tavi ca te fentezi.
pe rauri mici si vijelioase iti recomand lanseta de 9 feets minim.
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 05 Feb 2008, 17:31

Fario, lasa-l pe leba ca nu stie.
El pune mulineta pe rubeziana si da la obleti jiguri cehesti.
Si dup-aia ii scoate cu gripu.

Deci ramane cum am stabilit. Pe rauri mici cu tufe max. 2 m
Pe rauri mari, daca ai loc de copaci, poti folosi o lanseta mai lunga care sa te ajute sa tii firul in aer daca vrei sa joci mustele in pelicula.

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 05 Feb 2008, 19:20

:roll:
pardon. la oblete nu mai ies de mult. obletoholic, ce vrei...
acum m-am lasat. :wink: si oricum dadeam cu uscate mari, asea cam cat dejtu mare.
Fario, pe rauri de munte n-ai ce cauta cu 2m. asculta aici la baiatu: 9 feetzi cu wf clasa 7, leader doujde livre si daca nu prinzi dau de baut.
parol.
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 05 Feb 2008, 20:22

Parerea mea: daca te duci cu 9 ft pe unele portiuni bogate in vegetatie te-ai cam incurcat.
cred ca poate merge destul de lejer lanseta de 6ft de clasa 4-5 cu snur DT :wink:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 05 Feb 2008, 22:55

Tuturor celor care mi-au scris
Va multumesc pentru sfaturi si precizari.
Da, se pare ca unele ocoale silvice au redus la 5 numarul de salmonizi pe zi, altele insa l-au pastrat la 10, deci nici ei nu au o politica unitara.
Cat despre lungimea lansetei, retin din ce imi spuneti voi ca se poate si cu 2m si cu 3,5. Fiecare are preferintele lui, dar pe un parau mic si plin de vegetatie e greu sa te descurci cu vergi lungi. Le fal cum pe un rau mai larg si cu maluri degajate nu poti folisi lanseta de 2 m decat pentru aruncat naluci la spinning ultra-lejer!
Apropo de varga scurta, uitati aici o ilustrare utila.
http://www.youtube.com/watch?v=tmfOIkVLnnQ
Cei doi canadieni folosesc bete de maxim 2 metri si dau cu un fel de larva alba, ca un vierme - corobet sau car, or vierme de stup.

Scrie răspuns