politia rutiera, radarul si contestatia

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

politia rutiera, radarul si contestatia

Mesaj de danr » 03 Dec 2007, 18:44

studiu de caz

zice ca
je adica eu am fost surprins de aparatul radar pe dn1 pe raza localitatii breaza ruland cu uimitoarea viteza de fix 121 km la ora
adica fix 1 km peste 50 km depasire fata de limita legala de 70 km/ora

desi am contestat aceasta viteza, pentru ca masina radar se afla in miscare si sunt convins ca exista o marja de eroare, pentru acest 1 km la ora suplimentar s-a dispus masura suspendarii dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile

in consecinta, voi face o contestatie la judecatora campina, ceea ce inseamna un proces cu politia rutiera, sa vedem ordinele de serviciu, certicatul de verificare metrologica, legalitatea folosirii radarului in miscare, care este marja de eroare a aparatului minune, daca procesul verbal a fost intocmit corect, existenta pozei, casetei, etc


va tin la curent

sfaturi, sugestii, comentarii, experiente ? :)

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 03 Dec 2007, 18:54

din cate stiu eu exista un marja de eroare de vreo 9 km de care chiar si ei tin cont.
deci in localitati,pana la 59 km/h nu te opresc.
chiar si masinile,din fabricatie au o marja a lor de eroare.
se intampla sa merg prin oras cu 60 km/h pe langa detectorul de control de la sosea(nu e radar de politie) si-mi afiseaza cand trec pe langa display viteza de 52-55 km/h.
deci,totul e relativ.
dar daca ei au poza/film cu masina ta si pe imagine este inscriptionata viteza constatata de ei,nu ai ce face.
Ultima oară modificat 03 Dec 2007, 18:56 de către Michael, modificat 1 dată în total.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 03 Dec 2007, 18:56

care si atestarea de a efectua masuratori radar a agentului care a folosit aparatul. Exista niste legitimatii speciale. Nu oricare agent poate folosi aparatul.

Aveai detector?
near the beer

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 03 Dec 2007, 18:57

vorba lui Costica-axeaza-te de detalii cu privire la procedura de detectie in sine.
intotdeauna exista vicii de procedura.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

dragos74
veteran
veteran
Mesaje: 778
Membru din: 01 Feb 2005, 21:15
Localitate: bucuresti

Mesaj de dragos74 » 03 Dec 2007, 19:07

ia sa vedem viteazule cum te descurci... :D
ca eu ca un mototol ce sunt le-am dat carnetul la mangalia unora ce m-au hartuit asdta vara cu un loagan cu nr de buc. si m-au oprit dupa vreo 25 km in care au mars in spatele meu...pana m-au luat de 2 ori odata in localitate cu 102km apoi pe dn cu 152 dupa ce m-am enervat si am bagat tare ca nu stiam ce e cu loganul care orice faceam eu facea siel :wink:
binenteles ca 102 km /ora in localitate am avut probabil ca eu nu i-am verificat la intrare in localitate caci am mers incet in toate localitatile dar nimeni nu incetineste decat dupa ce vede semnul de intrare dar oamenii din spatele meu iti dai seama ca nu ma asteptau ei sa incetinesc...
ian fine...90 zile suspendare s-au redus la 30 dupa ce am dat examen dar nu am facut contestatie pt ca ma sperie ideea ca trebuie sa umblu la judecata mai ales ca cica trebuie sa te duci in orasul unde ti-a fost luat iar ei in mare parte pe asta se bazeaza ca renunta omul....ca altfel de asemenea am auzit ca ei nici nu se prea prezinta si de foarte multe ori castiga soferul daca are si un avocat care stie ce sa faca ...dar...exact de asa ceva nu aveam eu timp....si am stat 1 luna fara permis :cry:

Avatar utilizator
dan popa
senior
senior
Mesaje: 440
Membru din: 01 Dec 2006, 09:33
Localitate: Focsani , Vrancea

Mesaj de dan popa » 03 Dec 2007, 19:18

Daca baietii au toate actele in regula si esti si pe caseta, s-ar putea sa pierzi in instanta....nu stiu...dar asa am auzit...
Inca ceva, aveti grija sa nu va prinda radarul si pe site :lol: :lol: :lol: :lol:

Avatar utilizator
Zamfi
veteran
veteran
Mesaje: 5773
Membru din: 01 Oct 2006, 19:50

Mesaj de Zamfi » 03 Dec 2007, 19:27

din cate stiu eu exista un marja de eroare de vreo 9 km de care chiar si ei tin cont.
Asa este ,dar aici nu se aplica deoarece: 70 (legali pe zona respectiva ) +9=79!Pana la 121 mai sunt vreo cativa :lol: Iti doresc succes Dane, dar sa stii ca va fii greu! Cum sa-ti spun...actele metrologice nu sunt greu de obtinut retroactiv...Agentul legitimat...Salvarea ar putea venii intr-adevar din marja de eroare a aparatului!Si daca reusesti sa-i "sperii", s-ar putea sa coboare la 119 km/h :lol:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 03 Dec 2007, 20:34

daca au facut un proces verbal nu il mai schimba nici dracu!

Am cerut si eu in instanta mai multe dracii de la ei. Cum ar fi caseta respectiva.....etc. Nu prea s-au incuviintat ca probe.

Buletinul ala metrologic ti-l trimit. Dar cum rezulta ca masurarea s-a facut cu exact acel aparat (banuiec ca or avea mai multe in dotare). Sau ca aparatul ala era pe masina care te-a oprit pe tine?

Mai era interesant de vizionat caseta pt ca, atunci cand se afla mai multe masini in cadru (fotografie), radarul inregistreaza semnalul cel mai puternic. Care o fi asta - greu de stabilit. :D
Pe caseta se vad uneori mai multe masini, iar viteza aratata de aparat se schimba intempestiv (in f de masina a carei viteza o masoara). Practic arata 3 masini si o viteza; a cui?.

@Michael: aia de 9 km/ora nu e abaterea aparatului. In UE s-a stabilit o toleranta de 10% din viteza legala pe respetivul segment de drum; daca te incadrezi acolo nu te sanctioneaza nimeni.
La noi s-a luat mai din topor: 10% a devenit 10km/ora. Ceea ce uneori nu e rau! :D


Am intrebat daca aveai radar!

Iar, vizionand caseta iti poti da seama de o treaba: mai nou (in special pe zona Moldova) baietii au brevetat o noua metoda de masurat viteza: respectiv tin radarul inchis si camera deschisa. Cand vad ca se apropie o masina cu viteza, pornesc aparatul, iar cand detectorul tau incepe sa tipe, deja e prea tarziu! :evil:
Problema e ca masuratoarea nu e corecta! aparatul nu da masuratori corecte decat dupa ce isi face un ciclu de calibrare (dureaza nus'cate secunde).

Poze facute din mers am vazut si erau foarte relevante! Adica a ramas carnetul la ei! Nu al meu! :twisted:

Daca ai ghinion, asta e! Te-om lua unii/altii la peste! :lol:
near the beer

Avatar utilizator
meas
veteran
veteran
Mesaje: 673
Membru din: 10 Feb 2007, 15:06
Localitate: Arjeplog-Suedia.

Mesaj de meas » 03 Dec 2007, 20:37

Sa ma scuzati pentru lungimea textului pe care il voi introduce,dar poate va aduce lamuriri in legatura cu "radarele si radaristii" de pe la noi:

Aparatul radar, "arma secretă" a Poliţiei Rutiere, a devenit de mult timp instrumentul care aduce la buget sume consistente. Amenzile curg garlă, în condiţiile în care depăşirea cu doar 10 km/h a vitezei legale se sancţionează, conform prevederilor noului Cod Rutier, cu două puncte de penalizare şi amendă. Dar, înainte de a semna procesul verbal, şoferii trebuie să ştie că funcţionarea aparatelor radar se face doar în anumite condiţii şi numai cu respectarea unor norme stabilite de către Biroul Roman de Metrologie Legală (BRML). Astfel, aşa cum se specifică în Norma din 23.11.2005 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1102 bis din 07.12.2005, măsurătorile efectuate cu ajutorul aparatelor radar nu pot constitui probe dacă au fost făcute în condiţii de ceaţă, ploaie, ninsoare sau furtună. De asemenea, dacă a fost folosit pentru înregistrare un aparat radar staţionar montat pe un autoturism în mişcare sau dacă în raza aparatului se deplasează simultan mai multe autovechicule, măsurătorile nu pot constitui probe. În norma de metrologie legală se mai arată că aparatul radar poate fi pus în funcţiune doar de personal calificat şi trebuie să fie însoţit de un ceritificat care să ateste omologarea de către BRML. În altă ordine de idei, aparatele radar sunt mijloace de măsurare care, pe baza aplicării efectului Doppler în domeniul microundelor, măsoară şi afişează viteza de deplasare a autoturismelor. Astfel, pentru efectuarea calcului se foloseşte formula f (i) cos alfa, formulă pe care nu ne îndoim că poliţiştii de la "rutieră" o stăpanesc la perfecţie. Trebuie menţionat faptul că radarele, fie ele mobile sau staţionare, au erori maxime tolerate, iar în cazul celor mobile este necesară montarea unui circuit capabil să realizeze diferenţierea dintre viteza proprie şi cea de de deplasare a autovehicului vizat. De asemenea, aparatele radar trebuie să fie prevăzute cu o etichetă pe care trebuie trecut producătorul, tipul şi seria de fabricaţie. Aparatele pot fi utilizate legal doar dacă au fost verificate metrologic, au fost marcate şi sigilate şi sunt însoţite de buletine de verificare. Mai mult, din echipajul de poliţie trebuie să facă parte un operator autorizat. Atenţie - aceste informaţii sunt publice şi le puteţi solicita agenţilor de poliţie! Orice neregulă descoperită în actele care însoţesc aparatele radar poate fi folosită pentru contestarea amenzii.
Aplicarea prevederilor noului Cod Rutier a lăsat deja fără permis câteva sute de şoferi şi a scos din buzunarele altor câteva mii de conducători auto sume consistente de bani. Pe lângă plata efectivă a amenzilor, şoferii s-au ales şi cu puncte de penalizare, care prin cumulare pot conduce la suspendarea permisului auto. Cum cele mai multe amenzi se aplică şoferilor care depăşesc viteza legală, noul Cod Rutier lasă libertatea poliţiştilor să penalizeze aproape tot ce "mişcă" pe drumurile publice. Doar că, pe lângă stabilirea criteriilor de acordare a unui avertisment, în actul legislativ sunt prevăzute noi norme care trebuie respectate. Astfel, în cazul de faţă, depăşirea vitezei maxime admise pe un anumit sector de drum pentru categoria din care face parte autovehicolul trebuie constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.
Doar radare omologate
Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) este instituţia care trebuie să verifice şi să omologheze aparatele pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor, denumite în limbaj de specialitate cinomometre şi cunoscute publicului sub denumirea de radar. Autoritatea BRML privind competenţele pentru verificarea şi omologarea aparatelor radar folosite de Poliţia Rutieră este stabilită de Norma din 23.11.2005 publicată în "Monitorul Oficia", Partea I nr1102bis din 07.12.2005. Astfel, aşa cum se arată la articolul 1.1 din Norma în baza căreia BRML are atribuţii de omologare şi verificare, instituţia va stabili criteriile pe care trebuie să le îndeplinească "atât cinomometrele care funcţionează în regim staţionar, cât şi la cinomometrele care funcţionează atât în regim staţionar, cât şi în regim de deplasare a autovehicului pe care sunt amplasate".
Ce trebuie să ştim
Poliţie Rutieră are în dotare radare mobile şi radare fixe. În cazul radarelor mobile, autoturismul pe care este amplasat trebuie să fie echipat cu un dispozitiv specializat, care să poată măsura viteza proprie de deplasare. Radarele fixe trebuie amplasate astfel încât să se evite poziţionarea lor în aproprierea surselor puternice de radiaţii electromagnetice ( emiţătoare radio sau de televiziune, linii electrice de înalte tensiune, etc). Fiecare aparat radar trebuie să fie prevăzut, conform articolului 3.2.3. din Norma de metrologie, cu o etichetă care să conţină cel puţin următoarele inscripţionări: "tipul, seria şi anul de fabricaţie a blocului respectiv", "denumirea firmei producătoare", "tipul şi seria de fabricaţie a blocurilor cu care funcţionează". Conform articolului 3.5.1, înregistrările efectuate de aparatul radar trebuie să conţină următoarele date: "data şi ora la care a fost efectuată măsurarea, valoarea vitezei măsurate, sensul de deplasare a autovehicului, faptul că a fost efectuată autotestarea, imaginea din care să poate fi pus în evidenţă numărul de înmatriculare al acestuia". Toate acestea sunt informaţii publice şi pot fi cerute organelor de poliţie care au constat presupusa încălcare a legii.
Mitul poliţiştilor "şmecheri"
De la apariţia detectoarelor de radar, circulă printre şoferi povestea conform căreia poliţiştii care "stau la pândă" ţin aparatul radar închis şi îl pun în funcţiune doar atunci când şoferul unui autoturism echipat cu detector radar nu ar mai avea ce să facă cu acest echipament din cauza distanţei prea mici la care ar fi avertizat. Ei bine, conform articolului 3.2.6 din cadrul Normei de metrologie, "cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu o funcţie de autotestare, care să poată pune în evidenţă orice defect sau dereglare". "Această funcţie trebuie să fie activată automat la fiecare punere în funcţiune a cinemomentrului, având şi posibilitatea de a fi activată manual (...)". În cazul descris mai sus, o astfel de acţiune devine imposibil de realizat, sistemul constructiv nepermiţând pornirea instantanee a aparatului radar.
Cine-i harnic si munceste taie-n Delta stuf........si dimineata e primul la pescuit!!

Avatar utilizator
adiwolf
veteran
veteran
Mesaje: 4638
Membru din: 14 Ian 2006, 16:32
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de adiwolf » 03 Dec 2007, 21:04

meas scrie:.............
Mitul poliţiştilor "şmecheri"
De la apariţia detectoarelor de radar, circulă printre şoferi povestea conform căreia poliţiştii care "stau la pândă" ţin aparatul radar închis şi îl pun în funcţiune doar atunci când şoferul unui autoturism echipat cu detector radar nu ar mai avea ce să facă cu acest echipament din cauza distanţei prea mici la care ar fi avertizat. Ei bine, conform articolului 3.2.6 din cadrul Normei de metrologie, "cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu o funcţie de autotestare, care să poată pune în evidenţă orice defect sau dereglare". "Această funcţie trebuie să fie activată automat la fiecare punere în funcţiune a cinemomentrului, având şi posibilitatea de a fi activată manual (...)". În cazul descris mai sus, o astfel de acţiune devine imposibil de realizat, sistemul constructiv nepermiţând pornirea instantanee a aparatului radar.
tot ceea ce a scris meas mai sus este perfect adevarat,mai putin pasajul sublinita de mine.
de ce?
pai,am patito eu pe drumul de la corabia,m-au oprit 'gusterii" ca depasisem viteza prin satele alea pustii - aiurea,aveam doar 75km/h-dar,de... am zis sa o dau la pace cu ei ca nu aveam chef de stat pe acolo la taclale,mai ales ca veneam dupa o partida de pescuit dezastruoasa :lol:
asa ca am mers la masina lor si in timp ce parlamentam,am vazut cu ochii mei cum "gusterii" inchideau si deschideau aparatul radar de la un intrerupator de veioza pus pe un cablu de alimentare.
mi s-a facut greatza si as fi putut sa ma cert cu ei,nu e legala treaba asta,dar.......cum bine zicea cineva mai sus,pe lehamitea noastra mizeaza si ei.

dane,i-ati un avocat istet si de nu ii intoarce ala,sa zici mersi.
ascultama si contesta tot ce zic ei,sa aduca dovezi si o sa vezi ca avocatul le demonteaza pe toate(daca e istet) :wink:
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

Scrie răspuns