Mesaj
de remusnico » 25 Aug 2005, 11:51
Cred ca am datoria morala sa fac o precizare, cu privire la cele postate anterior de Copsin. Acea mare doamna economist, venita de la minister, care indemna la deschiderea acreditivului pentru export fara sa aibe habar ce e aia un acreditiv, nu era nici doamna, si nici economista, ci era o tovarasa politruc. Sau, daca vreti, era la fel de economista precum era inginer tovarasa acad. dr. ing. Elena Ceausescu, cea cu codoiul (adica CO2, pentru cei care nu cunosc).
Imi amintesc o intamplare similara. Nu mai stiu amanuntele, ci doar esenta. Pe vremuri, din dorinta bolnava a liderului suprem ca Romania sa aibe o balanta comerciala pozitiva pe relatia "vest", s-a apasat incredibil pe pedala exportului, nu conta in ce conditii, cu ce urmari, sau cu ce randament, numai dolari sa iasa.
Lucram la biroul export al unei intreprinderi de masini - unelte, si am auzit pe cineva care a relatat un fapt real. In portul Constanta zaceau de luni de zile masini-unelte asteptand sa fie expediate in tarile de destinatie. probabil era aceeasi situatie cu cea relatata de Copsin, adica acreditivele nu fusesera inca deschise.
O comisie de "tovarasi" a procedat la deschiderea unor lazi, care zaceau de mai demult acolo, si cand au vazut acele masini, au intrebat cum e posibil ca ele sa fie ruginite? Ne facem tara de ras? Nimeni dintre cei prezenti, nu a avut curajul sa le spuna adevarul, adica faptul ca masinile nu erau ruginite, ci erau tectilate (acoperite cu tectil, pentru ca sa nu rugineasca pe timpul transportului pe ocean).
Mai conteaza oare daca acea persoana care a pus o astfel de intrebare era inginer sau economist ? (ca titlu, nu ca profesie)
Reamintesc o idee exprimata anterior, si anume ca pe vremea comunismului nu existau economisti, fiindca daca ar fi existat, rolul lor ar fi fost acela de a submina oranduirea sociala. "Economistii" erau de fapt amploaiati, care adunau cifre pe orizontala si pe verticala, asa cum am facut si eu de altfel.