Pentru a minimaliza posibilitatea infecţiei, persoanele care călătoresc trebuie sa evite contactul cu păsări (ex. pui, găini, raţe, gâşte, porumbei, prepeliţe) sau orice alte păsări sălbatice, şi să evite zonele în care păsările infectate cu virusul H5N1-pot fi prezente, precum păsările din curţi şi din ferme şi păsările din pieţele de păsări vii. Nu consumaţi produse din păsări, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mâncăruri care conţin sânge provenit de la acestea.
Ca şi în cazul altor infecţii, una dintre cele mai importante practici preventive este spălatul pe mâini cu atenţie şi frecvent. Spălatul frecvent al mâinilor, folosind fie apă şi săpun îndepărtează potenţialele surse de infecţie de pe piele şi ajută la prevenirea transmisterii bolii. Când nu există săpun la dispoziţie şi mâinile nu sunt vizibil murdare se poate folosi alcool pentru ştergerea mâinilor.
Când preparaţi hrana:
Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata de consumat. Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat.
Spălaţi –vă pe mâini între operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi celor prelucrate termic .
Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată.
Toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv ouă sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenţie. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de căldură, temperatura pentru prelucrarea cărnii de pasăre trebuie să fie mai mare de 70°C .
ÃŽnainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă cu săpun iar după aceea spălaţi-vă pe mâini.
Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.
După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele atent cu apă şi săpun.
Dacă credeţi că aţi fost expus gripei aviare, urmăriţi-vă starea de sănătate timp de10 zile. Dacă prezentaţi febră, tuse sau dificultate în respiraţie sau dacă vă îmbolnăviţi în perioada de 10 zile, consultaţi un medic. ÃŽnainte de a începe consultaţia spuneţi medicului: 1. ce simptome aveţi 2. dacă aţi venit în contact direct cu păsări 3. unde aţi călătorit
Nu călătoriţi în timp ce sunteţi bolnavi şi limitaţi-vă contactul cu alte persoane cât de mult posibil pentru a preveni răspândirea oricărei boli infecţioase.