Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
tudor
Moderator
Moderator

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de tudor » 23 Feb 2013, 21:34

Pai daca incerci vei vedea care e treaba cu miscarea.
Daca nu fortezi miscand cu mainile nu se deschid de loc. Iar daca impingi drept fara sa misti aluneca cutitul si se opreste tocmai in mana care tine stridia. Asta daca nu-mi respecti sfatul cu tinerea cutitului in mana. :lol:
Oricum nu-s asa de usor de deschis. Am destula experienta, dar cunosc oameni, nascuti aici pe malul marii, care nu le deschid. Dupa ce si-au gaurit mainile de cateva ori au renuntat.

Doru Voican
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Doru Voican » 24 Feb 2013, 13:03

Stie cineva cum se prepara ciorba din perisoare de peste de se aseamna la culoare cu cea de burta? Am vazut la tv o emisiune, dar nu am prins decat sfarsitul retetei.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 24 Feb 2013, 14:40

La pagina 63 este o reteta de ciorba de perisoare de peste, publicata de "Gogol".
La ciorba asta, merge adaptare dupa ciorba "a la greek" la care, dupa ce se fierbe orezul se drege zeama cu smantana ( cam un castronel) amestecata cu ou si apoi lungita cu zeama din oala astfel incat sa fie cat mai subire cand se toarna , ca sa nu se branzeasca. Focul deja este oprit, apoi se adauga lamaie, dupa gust.
Renuntand la orez, procedeul se poate aplica si la ciorba de perisoare. Este o sugestie si trebuie tratata ca atare.

D2O
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de D2O » 26 Feb 2013, 19:24

stridii la carrefour 4,99 ron buc.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 26 Feb 2013, 22:51

D2O scrie:stridii la carrefour 4,99 ron buc.
Mi se face pofta ! :D

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 11 Mar 2013, 10:27

“Cand mancarea e gustoasa,
Fericirea sta la masa”

Topicul de gastronomie ar fi incomplet si fara “staif’daca nu s-ar pomeni nimic de marea Doamna (domn pentri cei cu cunostinte mai vagi)a bucatariei romanesti, celebra Sanda Marin.
Numele sau adevarat a fost Cecilia Maria Simionescu,s-a nascut la Iasi in dec.1900 si a decedat in Bucuresti in anul 1961. Tatal sau a fost cunoscutul carturar al acelor vremuri,Ion Simionescu,membru al Academiei Romane.Casatorita cu doctorul in chimie Mihai Zapan,si-au intemeiat un camin,un adevarat sanctuar gastronomic.Anturajul sotiilor Zapan era intotdeauna incantat de ospetele si clipele de ragaz petrecute cu acestia.
Nemultumita de cartile de bucate ale vremii,Cecilia Maria Zapan,a hotarat sa editeze o carte de bucate cat mai completa.Nesigura pe succesul cartii,isi alege pseudonimul Sanda Marin. Cartea editata in 1936,s-a bucurat de pretuirea lui Pastorel Teodoreanu,cunoscut iubitor de bucate alese si vinuri,nelipsit si apreciat participant al vietii mondene din acea perioada. Prima aparitie a cartii de bucate a fost prefatata de P.T. prin aceasta epigrama:
“De-i cugetarea mea nefasta
Eu nu stiu lumea ce-o sa spuna,
Dar la literatura proasta
Prefer bucataria buna.”
Pana in anul 1945 au aparut 7 editii ale cartii. In total, pana in zilele noastre,s-au publicat 12 editii la >>Editura Cartea Romaneasca<< si 7 la >>Editura Tehnica<<. In anul 2011 a avut loc ultima aparitie la >>Editura Orizonturi<<si s-a inregistrat un nou record de vanzari.
“Carte de bucate” scrisa de Sanda Marin,reprezinta un adevarat manual de referinta,scris cu suflet si pasiune de un om preocupat de a raspandi in lume adevarata bucatarie romaneasca.
Despre Sanda Marin se pot spune multe.Lucruri poate stiute de unii,ignorate de altii,cu siguranta se pot face numeroase completari textului,dar mie mi-a facut placere sa citesc si sa va impartasesc cate ceva despre aceasta minunata doamna.

Vroiam sa scriu si o reteta de paste carbonara,o datorie mai veche la “nuke”, dar nu mai am timp.Cu prima ocazie o voi face,oricum mai am si alte restante.

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 29 Mar 2013, 11:23

deltaic scrie:“ Vroiam sa scriu si o reteta de paste carbonara,o datorie mai veche la “nuke”, dar nu mai am timp.Cu prima ocazie o voi face,oricum mai am si alte restante.
In postul sarbatorilor pascale exista desigur si pacatoshi ca mine.
Am ajuns intr-o zona in care am smantana nediluata,scaricica si/sau burta afumata traditional plus oua ""ëco"".
Nu ne scrieti macar proportiile,va rugam respectuos?
Multumim anticipat!

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 30 Mar 2013, 11:06

In febra pregatirilor de Paste, am cam uitat de net... Chiar daca suntem departe de casa, sotia se "chinuie" cu drobul, prajitura, sunca (jambonul) fiarta , etc, fetita cu ouale rosii si mie mi-a ramas curatenia :oops:
Celor care sarbatoresc maine Pastele le doresc o zi frumoasa si multa sanatate!

Imagine

Uploaded with ImageShack.us
PASTE FERICIT!

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 31 Mar 2013, 11:13

luci_t scrie:PASTE FERICIT!
Sa aveti sarbatori pascale linistite...
Sa iti traiasca mandra cea mica si sa iti aduca numai bucurii....
Se vede in poza,in manutza ei si un "dichis""....menit sa dea ""stralucire"" oualelor rosii....Bravo..

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 02 Apr 2013, 07:25

Carbonara.
Dintre toate variantele de carbonara probate,cea mai buna mi s-a parut cea invatata intr-o mica localitate din preajma Romei.In bucataria amicului italian am descoperit o gramada de retete delicioase.Pastrand cu strictete indicatiile,, rezulta o reteta de paste preferata gusturilor noastre (ale familiei).Pe internet, prin diverse brosuri sau publicatii,retetele sunt de multe ori complicate fara rost.
Mod de obtinere a minunatiei:
-pentru 4 pers.folosesc un pachet de spaghete Barilla.Se vor fierbe(FARA SA SE SPELE LA FINAL)cat scrie pe cutie,se mai verifica pe parcurs cat sunt de partunse.Eu le fierb intr-o oala de 5 litri in care adaug 1 lingura de sare;
-in timp ce fierb pastele,intr-o tigaie,in putin ulei de masline(1 lingura),rumenesc 200 g pancetta sau costita de-a noastra mai uscata si bine impanata.Se va taia costita in felii subtiri si dupa rumenire se lasa in tigaie chiar daca se raceste intr-o oarecare masura;
-se folosesc 4 oua.Intr-un castron se pune un ou intreg,1 galbenus si jumatate de albus si 2 galbenusuri.Se bat cu piper proaspat macinat.Daca ouale sunt mici se mai poate pune inca un galbenus;
-se tine la indemana ½ pachet de unt;
Cand pastele s-au fiert,se strecoara fara sa le tinem la scurs,se pun la loc in oala in care au fiert si care este fierbinte,se adauga untul si se amesteca intens cu lingura de paste.Daca sunt paste de calitate nu se vor rupe.Cum s-a topit untul se varsa castronul cu oua batute peste paste amestecandu-se energic.Ouale vor unge si vor forma un strat uniform pe spaghete.Se adauga si pancetta/costita cu tot cu uleiul in care s-a prajit.Se amesteca.La servire se adauga in farfuria fiecaruia, permezan proaspat ras si, suplimentar, piper dupa gust. Vinul indicat este Riesling sau Aligote cat mai sec.

Scrie răspuns