“Cand mancarea e gustoasa,
Fericirea sta la masa”
Topicul de gastronomie ar fi incomplet si fara “staif’daca nu s-ar pomeni nimic de marea Doamna (domn pentri cei cu cunostinte mai vagi)a bucatariei romanesti, celebra Sanda Marin.
Numele sau adevarat a fost Cecilia Maria Simionescu,s-a nascut la Iasi in dec.1900 si a decedat in Bucuresti in anul 1961. Tatal sau a fost cunoscutul carturar al acelor vremuri,Ion Simionescu,membru al Academiei Romane.Casatorita cu doctorul in chimie Mihai Zapan,si-au intemeiat un camin,un adevarat sanctuar gastronomic.Anturajul sotiilor Zapan era intotdeauna incantat de ospetele si clipele de ragaz petrecute cu acestia.
Nemultumita de cartile de bucate ale vremii,Cecilia Maria Zapan,a hotarat sa editeze o carte de bucate cat mai completa.Nesigura pe succesul cartii,isi alege pseudonimul Sanda Marin. Cartea editata in 1936,s-a bucurat de pretuirea lui Pastorel Teodoreanu,cunoscut iubitor de bucate alese si vinuri,nelipsit si apreciat participant al vietii mondene din acea perioada. Prima aparitie a cartii de bucate a fost prefatata de P.T. prin aceasta epigrama:
“De-i cugetarea mea nefasta
Eu nu stiu lumea ce-o sa spuna,
Dar la literatura proasta
Prefer bucataria buna.”
Pana in anul 1945 au aparut 7 editii ale cartii. In total, pana in zilele noastre,s-au publicat 12 editii la >>Editura Cartea Romaneasca<< si 7 la >>Editura Tehnica<<. In anul 2011 a avut loc ultima aparitie la >>Editura Orizonturi<<si s-a inregistrat un nou record de vanzari.
“Carte de bucate” scrisa de Sanda Marin,reprezinta un adevarat manual de referinta,scris cu suflet si pasiune de un om preocupat de a raspandi in lume adevarata bucatarie romaneasca.
Despre Sanda Marin se pot spune multe.Lucruri poate stiute de unii,ignorate de altii,cu siguranta se pot face numeroase completari textului,dar mie mi-a facut placere sa citesc si sa va impartasesc cate ceva despre aceasta minunata doamna.
Vroiam sa scriu si o reteta de paste carbonara,o datorie mai veche la “nuke”, dar nu mai am timp.Cu prima ocazie o voi face,oricum mai am si alte restante.