Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Asa deci,ma vorbiti pe la colturi(...le forumului)! Nu sunt mai priceput in ale gatitului ca altii,poate mai pasionat.
Paradoxal,nu mai pot bea "Mojito".am facut o cura intensa acum 2 veri si m-am suprasaturat."Pink Mojito" in schimb,mai pot bea.
>MuskMd< daca dau de tine in delta...o sa ti minte toata viata.
Propunerea lui >nuke< este demna de luat in seama. Apropo,azi am gatit/mancat humus.Neasteptat de bun.
Hai sa va fac cinste cu un "Pink Mojito":
8 frunze mari de menta proaspata;
30 cl zeama de lamaie;
2 lingurite de sirop de zahar(il prepar in casa);
4 zmeure mari,proaspete;
60cl rom alb;
20 cl lichior de zmeura;
suc de merisoare pentru completarea paharului.Mare atentie la sucul de merisoare.Sunt sucuri speciale pentru coctail.
Un varf de menta(planta)pt decorare;
gheata sparta.
Intr-un pahar sonda,se freaca menta(frunzele) cu siropul de zahar,sucul de lamaie si zmeura.Cand s-au zdrobit,se adauga romul si lichiorul,se amesteca cu o lingurita. Se pune gheata sparta pana la 1 centrimetru de gura paharului.Zeama va ramane un nivel mai jos si pentru a umple paharul cu lichid,se completeaza cu suc de merisoare.Varful de menta cu cateva frunzulite se infige in gheata.Se bea cu paiul. Coctailul nu trebuie lasat mult timp.Gheata topindu-se ,dilueaza si estompeaza gustul. In zilele toride de vara,cand ajung acasa prajit de soare si plin de praf de pe santiere, cam 2-3 mojito ma trezesc la viata.
Paradoxal,nu mai pot bea "Mojito".am facut o cura intensa acum 2 veri si m-am suprasaturat."Pink Mojito" in schimb,mai pot bea.
>MuskMd< daca dau de tine in delta...o sa ti minte toata viata.
Propunerea lui >nuke< este demna de luat in seama. Apropo,azi am gatit/mancat humus.Neasteptat de bun.
Hai sa va fac cinste cu un "Pink Mojito":
8 frunze mari de menta proaspata;
30 cl zeama de lamaie;
2 lingurite de sirop de zahar(il prepar in casa);
4 zmeure mari,proaspete;
60cl rom alb;
20 cl lichior de zmeura;
suc de merisoare pentru completarea paharului.Mare atentie la sucul de merisoare.Sunt sucuri speciale pentru coctail.
Un varf de menta(planta)pt decorare;
gheata sparta.
Intr-un pahar sonda,se freaca menta(frunzele) cu siropul de zahar,sucul de lamaie si zmeura.Cand s-au zdrobit,se adauga romul si lichiorul,se amesteca cu o lingurita. Se pune gheata sparta pana la 1 centrimetru de gura paharului.Zeama va ramane un nivel mai jos si pentru a umple paharul cu lichid,se completeaza cu suc de merisoare.Varful de menta cu cateva frunzulite se infige in gheata.Se bea cu paiul. Coctailul nu trebuie lasat mult timp.Gheata topindu-se ,dilueaza si estompeaza gustul. In zilele toride de vara,cand ajung acasa prajit de soare si plin de praf de pe santiere, cam 2-3 mojito ma trezesc la viata.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@Musk-Radu Anton Roman a fost un mare pescar de stiuca...
Specialist in a prinde stiuca mare la mare...adincime....linguri grele...
Specialist in a prinde stiuca mare la mare...adincime....linguri grele...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Unii sarbatorim Pastele maine, si am inceput cu stangul... De abia acum mi-am amintit ca nu am pus sunca (jambonul) la desarat
.... sotia m-a lasat pe post de dadaca si e prea tarziu sa mai am o sunca fiarta cum trebuie, dar o rezolv de Pastele ortodox
pe luni o sa postez si ceva retete si poze cu bunatatile...
Panaatunci sa aveti Sarbatori Fericite!
Hristos a inviat!


pe luni o sa postez si ceva retete si poze cu bunatatile...
Panaatunci sa aveti Sarbatori Fericite!
Hristos a inviat!
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
Re: Gastronomie si alte dichisuri
cum adica jambon la desarat
? pentru maine pregatesc niste scrumbii in folie
si plachie de crap.azi magazinele de peste erau asaltate de cumparatori care mai de mai de care mai disperati,cum sunt romanii in prag de sarbatoare. am renuntat sa mai fac completari in meniu si ma rezum la ce am avut prin congelator.


Re: Gastronomie si alte dichisuri
ceva idei de pregatit o stiuca la 2 kg altfel decat umpluta, rasol sau chiftele? Multam' 

Re: Gastronomie si alte dichisuri
Ce nu fac eu pentru tine(voi) D-ali si Haralambie.
Stiuca cu sos de vin:
stiuca se curata,spala si portioneaza.Se pune la fiert cu 1 cana de vin alb sec,sare,piper,dafin,ceapa taiata felii si patrunjel(frunze).Se tine la foc cca 30 min. Separat se face un rantas din faina(4-5 linguri) si unt(1 pachet) care se stinge cu zeama in care a fiert stiuca(se strecoara zeama).Se amesteca se fierbe cam 10 min,se adauga zeama de lamaie si se toarna peste bucatile de stiuca .Se poate alege ceapa care a fiert odata cu stiuca si se asterne pe platou.Se serveste calda cu un vin alb,sec si rece. Ma duc sa ma "dezleg"ca nu mai pot de nerabdare...
Stiuca cu sos de vin:
stiuca se curata,spala si portioneaza.Se pune la fiert cu 1 cana de vin alb sec,sare,piper,dafin,ceapa taiata felii si patrunjel(frunze).Se tine la foc cca 30 min. Separat se face un rantas din faina(4-5 linguri) si unt(1 pachet) care se stinge cu zeama in care a fiert stiuca(se strecoara zeama).Se amesteca se fierbe cam 10 min,se adauga zeama de lamaie si se toarna peste bucatile de stiuca .Se poate alege ceapa care a fiert odata cu stiuca si se asterne pe platou.Se serveste calda cu un vin alb,sec si rece. Ma duc sa ma "dezleg"ca nu mai pot de nerabdare...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Oho, interesant...Se aproba!
)
...am vazut ceva asemanator, dar cu pastrav.
Multam' fain.

...am vazut ceva asemanator, dar cu pastrav.
Multam' fain.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@ D2O
Sunca (jambonul) facuta in casa este sarata si inainte de a o fierbe e bine sa fie pusa in apa la desarat. Inzona de unde provin, o masa de paste fara sunca fiarta nu e completa. Si cum "reteta" asta era treaba mea o sa o fie pe masa dumineca viitoare
E o chestie foarte simpla. Se pune sunca afumata la desarat, in mai multe ape si cand s-a desarat suficient se fierbe la foc mic impreuna cu verdeturi (dar nu preamulta). Daca e prea grasa, din candin cand, se ia din grasimea de la suprafata. Dupa cea fiert, se scoate din apa si se serveste rece cu salata de hrean si oua fierte
Sunca (jambonul) facuta in casa este sarata si inainte de a o fierbe e bine sa fie pusa in apa la desarat. Inzona de unde provin, o masa de paste fara sunca fiarta nu e completa. Si cum "reteta" asta era treaba mea o sa o fie pe masa dumineca viitoare

E o chestie foarte simpla. Se pune sunca afumata la desarat, in mai multe ape si cand s-a desarat suficient se fierbe la foc mic impreuna cu verdeturi (dar nu preamulta). Daca e prea grasa, din candin cand, se ia din grasimea de la suprafata. Dupa cea fiert, se scoate din apa si se serveste rece cu salata de hrean si oua fierte
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Si la noi (la germanii care am mai ramas pe aici
) se mananca sunca fiarta cu hrean de Paste dar nu o desaram inainte sa o fierbem. Acuma probabil depinde si cat e de sarata cand e cruda. Noi cand taiem porcul o dezosam, o frecam bine cu sare si o lasam sa stea asa o saptamana, pe urma preparam saramura, o turnam peste sunca si o mai lasam sa stea 2 saptamani, apoi o legam si o afumam.
Cand fierbi sunca arunca si niste oua in apa si lasa-le sa fiarba cat fierbe si sunca (nu li se intampla nimic), au un gust nemaipomenit.

Cand fierbi sunca arunca si niste oua in apa si lasa-le sa fiarba cat fierbe si sunca (nu li se intampla nimic), au un gust nemaipomenit.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@Zuckala-am si eu un prieten nemaipomenit,schwab din Teremia Mare...mi-a povestit despre shonk..parca asa se scrie...trebe sa va rugam a ne da reteta exacta,cantitati,etc,etc...
Ce blestem o fi pe acest popor roman ca ne pleaca sasii si schwabii si ni se inmultesc cioro......
Ce blestem o fi pe acest popor roman ca ne pleaca sasii si schwabii si ni se inmultesc cioro......