nici eu nu le-am cules personal, desi mi-ar fi placut...MuskMd scrie:aci inca nu s-au facut urzicile
Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri

imi aduc aminte asa, prin 2000.... tinerel, undeva pe langa Padina in Bucegi in tabara de cocotz impreuna cu un instructor care presta nu numai alpinism dar si diverse "mofturi" de supravietuire....
asa am descoperit ca lacustele au gust a ce mananca ( adica iarba verde

Asa am descoperit ca daca stii ce culegi ( eu inca nu stiu

Ar cam trebui o sacosa , doua din alea de Metro pline ochi cu melci din aia maro de prin tufisuri

Curatarea e esentiala si se face prin oparire.
La prima oparire se separa carnea ( talpa melcului) de organele interne si cochilie, dupa care, cu inca 4-5 opariri consecutive si frecare insistenta in mana se indeparteaza mucusul . La final , talpitele raman asemanatoare cu carnea de scoica , iar ca si consistenta cu pipotele de pui. Ce impresioneaza initial e aroma aia de pamant proaspat arat

Dupa care se fierb bine si se pregatesc in diverse moduri. Preferatul meu e un fel de tocana cu ardei copti si ceapa calita, dupa modelul in care bunica mea de langa Falticeni facea cu carne de pui .....
O sa caut detalii ale retetei

PS puteti lua si melci din Metro, dar distractia cu "prinsul" si curatatul face parte din savoarea totala

Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...

...de buna voie si nesilit de nimeni lacuste n-am incercat, dar asha "accidental" niste scarabeti cred c-am "gustat" cand mai faceam vre-un pastrav neeviscerat pe lespede incinsa, acolo pe loc...

...melci n-am pregatit dar am mancat, not bad...

-
- veteran
...si mai tarziu, "pe traseu" si-alte ciupercarii salbatice....apropo, trebuie si-o tema pe "genul" asta...ZZZ[/quote]
Asta cu ciupercile salbatice le astept si eu. Prefer sa le culeg dar si sa le mananc.
Asta cu ciupercile salbatice le astept si eu. Prefer sa le culeg dar si sa le mananc.
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"
imi plac foarte mult ciupercile in general si in special cele salbatice. murate sau gatite sunt excelente.din pacate nu cunosc decat creasta cocosului, ghebele si rascovii(parca asa se numesc). si pastravii(cele de copac).
Un capitol drag mie.
Sunt mare fan al ciupercilor. Am inceput sa le cultiv intensiv(timp de cateva luni) dar acum sunt intr-o pauza datorita unor mici modificari prin batatura..dar voi reincepe productia.
Observ ca mai sunt pofticiosi ale acestor perle, asa ca va dau o reteta pentru ciuperci de padure. In zona unde am copilarit, se numesc "bureti laptosi". Se culeg pe la sfarsitul lui iulie, inceputul lui august. Am sa pun si o poza sa vedeti despre ce este vorba. Denumirea de "laptosi" vine de la faptul ca atunci cand se rup cozile, de la baza ciupercii iese o seva asemanatoare laptelui. In zona mea, cand se apropie sezonul lor, e sport national! Se duc oamenii la cules la fel ca la cules de prune. Stiu ei de ce..
O reteta atat de simpla dar foarte buna.
Se spala buretii bine cu apa rece. De preferat e sa-i lasati in apa timp de o ora. Faceti o saramura cu o lingura de sare la 4L de apa. Cand este pe punctul de a fierbe, puneti buretii. Sunt gata in 30min.
Separat in alt vas, faceti otetul cu apa. Cam 2,5L de apa, 1L de otet, 2linguri de sare, 2 de zahar si boabe de piper.Pregatiti cat aveti nevoie, in functie de cati bureti aveti. Procentajul cam asta e. Dupa ce s-au fiert buretii, ii asezati in borcane, in straturi. Printre ei puneti catei de usturoi si daca doriti, crengute de marar. LA fiecare borcan, puneti si o foaie de dafin.
Dupa ce s-a fiert amestecul de otet cu apa, turnati peste bureti(fierbinte). Puneti capace etanse si la camara cu ei! Dureaza cam 2 saptamani si sunt numai buni de bagat la ghiozdan. Daca rezistati, ii puteti manca si dupa 2 ani.
Atentie mare daca nu cunoasteti ciupercile. Sunt multe soiuri asemanatoare dar care nu's buni de mancat. Retineti treaba cu laptele care iese de la baza cozii. Daca nu iese, sigur nu sunt laptosi. Mai cunosc un soi, care sunt identici ca forma si culoare dar nu scot lapte. Aceia se numesc "bureti porcosi". Sunt si astia buni de mancat dar nu la fel de gustosi.
Mi-ati adus aminte de copilarie si de hoinaritul pe coclauri, cand mancam "painea padurii" si beam 10L de apa.
Astia sunt buretii despre care va ziceam:

Cei care aveti muntele prin preajma, ii gasiti in padurile de fag, dar banuiesc ca deja stiati lucrul asta.

Observ ca mai sunt pofticiosi ale acestor perle, asa ca va dau o reteta pentru ciuperci de padure. In zona unde am copilarit, se numesc "bureti laptosi". Se culeg pe la sfarsitul lui iulie, inceputul lui august. Am sa pun si o poza sa vedeti despre ce este vorba. Denumirea de "laptosi" vine de la faptul ca atunci cand se rup cozile, de la baza ciupercii iese o seva asemanatoare laptelui. In zona mea, cand se apropie sezonul lor, e sport national! Se duc oamenii la cules la fel ca la cules de prune. Stiu ei de ce..
O reteta atat de simpla dar foarte buna.
Se spala buretii bine cu apa rece. De preferat e sa-i lasati in apa timp de o ora. Faceti o saramura cu o lingura de sare la 4L de apa. Cand este pe punctul de a fierbe, puneti buretii. Sunt gata in 30min.
Separat in alt vas, faceti otetul cu apa. Cam 2,5L de apa, 1L de otet, 2linguri de sare, 2 de zahar si boabe de piper.Pregatiti cat aveti nevoie, in functie de cati bureti aveti. Procentajul cam asta e. Dupa ce s-au fiert buretii, ii asezati in borcane, in straturi. Printre ei puneti catei de usturoi si daca doriti, crengute de marar. LA fiecare borcan, puneti si o foaie de dafin.
Dupa ce s-a fiert amestecul de otet cu apa, turnati peste bureti(fierbinte). Puneti capace etanse si la camara cu ei! Dureaza cam 2 saptamani si sunt numai buni de bagat la ghiozdan. Daca rezistati, ii puteti manca si dupa 2 ani.

Atentie mare daca nu cunoasteti ciupercile. Sunt multe soiuri asemanatoare dar care nu's buni de mancat. Retineti treaba cu laptele care iese de la baza cozii. Daca nu iese, sigur nu sunt laptosi. Mai cunosc un soi, care sunt identici ca forma si culoare dar nu scot lapte. Aceia se numesc "bureti porcosi". Sunt si astia buni de mancat dar nu la fel de gustosi.
Mi-ati adus aminte de copilarie si de hoinaritul pe coclauri, cand mancam "painea padurii" si beam 10L de apa.

Astia sunt buretii despre care va ziceam:

Cei care aveti muntele prin preajma, ii gasiti in padurile de fag, dar banuiesc ca deja stiati lucrul asta.
sa traiesti coane ranga !

@ ranga
pe la noi se numesc "bureti usturoi" si cand e sezonul lor sunt mai buni decat carnea.
Mi-ai amintit de copilarie cand vara mergeam de cate ori ma lasau ai mei la cules de ciuperci prin padure... off copilarie!
Ar mai fi Ronitele (craite) care sunt delicioase, cu galuste din aluat si pe care unii le mananca crude.
Pitoancele (copite, funghi porcinii) care pe aici costa la 100 €/kg uscate putem sa le uscam pt iarna. avem nevoie doar de o plasa cu ochiuri nu prea mari si bineinteles ciuperci. Ciupercile curatate de pamant se taie felii subtiri si le tineti cateva zile la uscat la soare ziua si seara le bagati undeva sa nu se ude de roua. Cand sunt uscate se pastreaza foarte bine in pungi de hartie si dau un gust minunat mancarii
pe la noi se numesc "bureti usturoi" si cand e sezonul lor sunt mai buni decat carnea.
Mi-ai amintit de copilarie cand vara mergeam de cate ori ma lasau ai mei la cules de ciuperci prin padure... off copilarie!
Ar mai fi Ronitele (craite) care sunt delicioase, cu galuste din aluat si pe care unii le mananca crude.
Pitoancele (copite, funghi porcinii) care pe aici costa la 100 €/kg uscate putem sa le uscam pt iarna. avem nevoie doar de o plasa cu ochiuri nu prea mari si bineinteles ciuperci. Ciupercile curatate de pamant se taie felii subtiri si le tineti cateva zile la uscat la soare ziua si seara le bagati undeva sa nu se ude de roua. Cand sunt uscate se pastreaza foarte bine in pungi de hartie si dau un gust minunat mancarii
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k

"iutzari", si sunt excelenti pregatiti cu reteta descrisa de ranga...Te pomenesti c-om fi "batut" aceiasi coclauri...

Se confunda foarte usor cu cei "porcesti", practic sunt aproape identici, insa cei din urma au lamelele mai rar distribuite si nu scot "lapte"...
jud. Buzau, sat Corbu. Sau daca ti se pare mai cunoscut, Chiojdu. intri pe www.chiojdu.ro si vezi detaliile.D_ali scrie:)
"iutzari", si sunt excelenti pregatiti cu reteta descrisa de ranga...Te pomenesti c-om fi "batut" aceiasi coclauri...
Se confunda foarte usor cu cei "porcesti", practic sunt aproape identici, insa cei din urma au lamelele mai rar distribuite si nu scot "lapte"...

Acolo sunt coclaurile pe unde am copilarit eu.
Cred ca am strecurat o greseala. Se numesc "porcesti", cum ai zis tu, nu "porcosi".

Ca si alternativa, se pot pastra in congelator si ii puteti consuma proaspeti, fie prajiti, fie fierti si cu zeama de usturoi. Mie imi plac prajiti, mananc pana ma trag pe maini.

Sunt curios cum se mai prepara si prin alte zone ale tarii.