Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
vgb
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 198
Membru din: 28 Iun 2010, 12:40

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de vgb » 10 Oct 2018, 04:23

SF scrie:
09 Oct 2018, 14:12
Anu asta cand vine sezonu o sa incer palamida sarata , fac de cativa ani false albacore (cred ca-i zice ), merg bine niste feliute subtiri peste o piine prajita , unsa cu unt , ceva arpagic tocat pe deasupra , eventual sos de soia si un sprit :D
Suna bine asa :) Eu is chiar curios cum ii false albacore, ca n-am mancat inca. Gringos zic toti ca-i cel mai slab din familia tonului si nu-i nicio comparatie cu bonito (palamida).

Lufar am oprit ca a fost curioasa prietena cum e la gust comparat cu striped bass. Nu-i rau lufarul, dar striperul e cel putin 2 clase peste. Chiar e un peste f gustos, carne consistenta, fara aroma de ocean. Am descoperit un ulei de cocos cu aroma de tarhon care e numai bun sa rumenesti peste in el. Uleiul de cocos e mult mai gros si se rumeneste/prajeste f bine pestele in el.

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3528
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de SF » 10 Oct 2018, 16:18

In teorie ii cel mai slab , intradevar , practic daca il congelezi nu mai face nimic , il poti manca prima zi si a doua , insa chiar in primele ore eu gasesc ca-i bun , destul de bun , neaparat curat de intestine .

Sarat insa consider ca-i in regula , nu ca si un ton , insa bun . Sa vedem daca intra iarna asta bonito , si-l fac sarat , sa vad cum iese :D

D2O
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 177
Membru din: 23 Feb 2012, 22:24

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de D2O » 13 Oct 2018, 15:37

@muskmd am avut privilegiul sa gust din cornata ta (dela liviu), :) buna,foarte buna ! daca destainui ceva dichisuri de obtinere a licorii, te invat sa faci o salata de caracatita ,nebunie curata .
[/quote]

a venit timpul...
1kg baby octopus,4tulpini de telina,ardei iute(fulgi,sunt buni),ulei masline,otetde vin,sare,patrunjel. caracatitele se spala(la pravalii se vand curatate de...)si se scufunda in apa carcatita,brusc,se lasa la fiert cam 50 minute. in apa in care fierb se pune, dafin,cimbru,piper boabe,morcov,o ceapa,putin vin alb. cand au fiert se lasa la racit si se amestaca intr-un bol cu patrunjel tocat ,sare,fulgi de ardei,tulpinile de telina tocate ,usturoiul tocat , ulei si otet. selasa la macerat cam o ora . o salata foarte buna ,italia sa traiasca !


Noroc cu Google care m-a luminat , nu auzisem pana acum de pestele asta , desi imaginea lui imi pare destul de cunoscuta .
[/quote]

deltaic,poate ai uitat ,am vazut mahi mahi,impreuna,la marsilia ,in piata de peste .

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1210
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 16 Oct 2018, 12:48

deltaic,poate ai uitat ,am vazut mahi mahi,impreuna,la marsilia ,in piata de peste .
[/quote]

Au trecut 19 ani de atunci , am uitat complet , mai ales ca am vazut o gramada de oratanii exotice(cel putin pentru mine). In piata de legume si fructe(Marsilia), aproape ca nu cunosteam produsele expuse...
...cat despre salata de caracatita , cutremurator de buna !
Acu" ma apuc sa gatesc muschi Stroganoff si cateva hamsii prajite+mujei+mamaliga , aperitivul cald .

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3528
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de SF » 21 Oct 2018, 17:48

Vorbind de caracatita

Salata ii in regula ,insa caracatita buna ii aia mare , dealtfel pretu ii pe masura . Tocanita de caracatita atunci ?

Se face ca orice tocanita insa caracatita tre preparata inainte . Daca o fost congelata cel putin 3 zile , nu-i nici o problema , fibrele se rup in felu asta , daca insa ii cruda , trebuie scufundata de 3 ori in apa fiarta , si dupa aia lasata la fiert , depinde de greutate . Inainte , cand nu existau congelatoare lumea repezea caracatita catre o stanca , sau perete , animalu cand moare se contracteaza si asa ramane , un fel de cauciuc , si cu cat ii mai mare cu atat mai dur , insa , cum ziceam , cu cat mai mare cu atat mai gustos , asa ca omenirea o gasit metode :D , chiar inca se mai practica , le agatau ca pe covoare si dadeau cu paru ca sa rupa contractura .

Daca cumperi congelata , cum zic , ca orice tocanita . Daca ai zeama de peste in loc de apa binenteles ca-i mai bine .

D2O
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 177
Membru din: 23 Feb 2012, 22:24

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de D2O » 10 Noi 2018, 16:58

totusi... sf-ule , poate mai dezvolti subiectul cu tocanita . nu ne lasa balta , retetele internetului nu sunt ce trebuie , de cele mai multe ori .

Avatar utilizator
rapace
senior
senior
Mesaje: 417
Membru din: 10 Sep 2012, 13:29

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de rapace » 25 Noi 2018, 19:23

SF scrie:
09 Oct 2018, 14:12
Nu-i las sa sangereze pe toti , pelagici care au mai multe vase de sange in muschi si daca au o anumita marime , cand ii prindeam daca stiu ca-l retin il omor direct , cutit in cap , si scoase branhiile , bagat intr-o gaura in piatra sau pus cu coada taiata si ea in sus . Asta am invat eu pe aici .

La grouper , snapper si alti bentonici prefer sa-i curat de solzi si intestine , branhii , iar altii , mici si buni ,nimic , is o gramada de specii marunte super bune la mancat , da nu are rost sa te apuci sa cureti albitura .

Lufar nu am mai mancat de vreo 6-7 ani , si nici nu cred ca o sa mananc , prefer sa-l prind si atat :D

Anu asta cand vine sezonu o sa incer palamida sarata , fac de cativa ani false albacore (cred ca-i zice ), merg bine niste feliute subtiri peste o piine prajita , unsa cu unt , ceva arpagic tocat pe deasupra , eventual sos de soia si un sprit :D
Are dreptate Sf nu toti pestii trebuie sangerati in special albitura ,mai este o metoda de omorare cu o vergea de otel dea lungul coloanei dinspre cap combinata cu sangerarea pentru a avea textura si gust mai bun .acest procedeu vine de la fratii japonezi si se numeste ikijime
Palamida e cumva =cu tonina sau cu bonita?

vgb
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 198
Membru din: 28 Iun 2010, 12:40

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de vgb » 30 Dec 2018, 21:19

unul dintre canalele mele favorite pe iutub - https://www.youtube.com/watch?v=oYnVoTl_uDw

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1210
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 03 Ian 2019, 15:09

>“vgb” , interesante filmari , tot timpul avem de invatat cate ceva .

> 2019 La multi ani! gurmanzi/pescari , sa aveti un an bun , sub toate aspectele !

>Sunt in toiul unei vacante minunate , presarata cu ospete si degustari de bauturi de toate soiurile . Din Pirin (BG) pana in Iezer , via Bucuresti , am gatit si savurat o gramada de bucate , care mai de care mai alese . Nu pot sa nu pomenesc de rulada de curcan si placintele preparate de bucatarese bulgaroaice , piftia de peste servita la un amic dintr-un sat de la poalele Iezerului si multe alte bunataturi , ca doar suntem in plina perioada a sarbatorilor .
De Boboteaza este ziua unui prieten si-mi revine placuta sarcina de a gati 2 iepuri transati si pregatiti pentru o binemeritata odihna in baitz .
Baitul este unul usurel : o cana de otet indoit cu apa , felii de ceapa si morcov , patrunjel uscat , dafin , sare , piper boabe , cimbru si putin ulei . Atentie , marinata asta este fiarta si se foloseste cand s-a racorit . Iepurii vor sta in bait 2 zile , la rece .
Un iepure va ajunge la cuptor iar celelalt intr-un sos cu masline . Asupra celui din urma voi insista cu descrierea retetei .
Iepurele portionat in bucati potrivite , 3-4 cepe tocate solzisori , arpagic cam 200-250 g , un pahar de vin alb , masline 200 g , pasta de rosii , cimbru(optional) sare , piper , ulei cam o ceasca mica . Ceapa se caleste si cand devine sticloasa se pun si bucatile de iepure si se rumenesc . Se adauga supa de carne sau apa calduta ,sa fiarba carnea . Separat, se prajeste moderat arpagicul in putin ulei si se pune in cratita in care se fierbe iepurele si ceapa . Se pune vinul si pasta de rosii in care au fiert vreo 15 min. maslinele(daca este cazul si sosul scade prea mult ,se pune putin vin rosu). Se lasa totul la fiert pana se ingroasa sosul , moderat . Se asezoneaz a cu sare si piper . Eu nu folosesc sangele de la iepure la sos , gateala iese buna si asa .
Un vin rosu , corpolent desavarseste praznicul . Pofta buna , indiferent cu ce va veti delecta zilele astea .

D2O
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 177
Membru din: 23 Feb 2012, 22:24

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de D2O » 29 Ian 2019, 15:28

apropo de iepure , ia zi deltaicule cum ai facut iepurele confiat cu sos de vin dulce,nebunie curata ! cea mai buna reteta de iepure consumata de mine pana acum ,adevaru este ca nici nu prea am mancat pana atunci(asta e rautacism :D :twisted: ).

Scrie răspuns