Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
am reusit sa realizez reteta pensionarului ,dacă pestele nu este foarte proaspăt,sunt probleme. la prima încercare am stricat tot cu ardeiul foarte iute si am aruncat cele două borcane cu fileuri .acum am facut reteta cu hamsii, cam chin,dar ,in final bune.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Din pacate nu-i posibil , nu se poate , absolut !Is doua clase mult diferite de peste in cea ce priveste grasimile , mai bine zis enzimele care fac maturarea , nici vorba .marcel gheorghita scrie: ↑06 Mar 2019, 11:18Stie cineva cum se poate marina/conserva obletele - pe modelul ansoa...?
Daca nu ma insel , is vreo doua specii din care poti sa faci anchoua , restu is glume , din pacate , de la an la an , apar tot felu de ....aparitiii ... sa le zicem .
Ca sa ai o idee , kilu ajunge la vreo 80 de euro . minim , in Franta sau Germania poate trece de pretu asta .
Sa incerci ceva din oblete , buna idee , insa nicicum anchoua

Re: Gastronomie si alte dichisuri
poi faci ceva diluat, iei din speciile alea doua juma de kil si bagi oblete printre
iesi mai ieftin 



Re: Gastronomie si alte dichisuri
tocmai am terminat un spanish mackerel, facut intreg la cuptor, cu felii de lamaie si o crenguta de menta proaspata. cel mai bun peste gatit de mine
si probabil in primii 3 cei mai gustosi pesti pe care i-am mancat ... excelent gust, carne moale, preia aromele din condimente fara sa fie depasita de ele.
pe langa senzatiile misto cand ii ai in bat (sunt totusi pesti pelagici, greu de ajuns de pe mal), sunt excelenti de mancat. apropo, imediat dupa ce i-am prins, i-am sangerat, curatat (in apa de mare, sarata) si pus in genata frigorifica cu gheata. data viitoare cand mai prind o sa incerc sashimi
eventual chiar pe malul oceanului, cum recomanda cineva p'aici 

pe langa senzatiile misto cand ii ai in bat (sunt totusi pesti pelagici, greu de ajuns de pe mal), sunt excelenti de mancat. apropo, imediat dupa ce i-am prins, i-am sangerat, curatat (in apa de mare, sarata) si pus in genata frigorifica cu gheata. data viitoare cand mai prind o sa incerc sashimi


Re: Gastronomie si alte dichisuri
>>> Toamna , vremea mustului si tulburelului . In gastronomia autumnala , un loc de cinste il ocupa pastrama de berbecut (mai cinstit spus de oaie , ca nu chiar toti sunt berbecuti). Pe gratar sau in tigaie , asociata cu must , imi trezeste amintiri de neuitat din adolescenta si armata .
Zilele trecute am avut un festin de acest gen , si mi-am permis sa vin cu o inovatie . Gatita de mine de ceva vreme , s-a bucurat de aprecieri de-a lungul timpului . Pastrama de berbecut/oaie , nu foarte sarata dar ‘rasfatata’ in mirodenii[strictul necesar (preparata de gazdele unde am petrecut)] am gatit-o cu ceapa taiata julien si calita , la stadiu “sticloasa”, in ulei . Am adaugat pastrama taiata in felii lungi si subtiri si cand s-a rumenit putin am adaugat jumatati de rosii cherry (merg si cubulete de rosie proaspata) si piper proaspat macinat . Gateala se supravegheaza permanent si se amesteca . Rezultatul este fabulos , rezulta un sos grosier foarte bun , care parca atrage stacanele de must .
Gateala merge bine si cu pastrama proaspata de porc sau pasare . La un kg de pastrama pun 2 cepe maricele si cca. 8 rosii cherry sau o rosie mare taiata cuburi grosiere . La ceaun , pe pirostrii , este nenorocire . Asociata cu Merlot …, arma de nimicire in masa .
Zilele trecute am avut un festin de acest gen , si mi-am permis sa vin cu o inovatie . Gatita de mine de ceva vreme , s-a bucurat de aprecieri de-a lungul timpului . Pastrama de berbecut/oaie , nu foarte sarata dar ‘rasfatata’ in mirodenii[strictul necesar (preparata de gazdele unde am petrecut)] am gatit-o cu ceapa taiata julien si calita , la stadiu “sticloasa”, in ulei . Am adaugat pastrama taiata in felii lungi si subtiri si cand s-a rumenit putin am adaugat jumatati de rosii cherry (merg si cubulete de rosie proaspata) si piper proaspat macinat . Gateala se supravegheaza permanent si se amesteca . Rezultatul este fabulos , rezulta un sos grosier foarte bun , care parca atrage stacanele de must .
Gateala merge bine si cu pastrama proaspata de porc sau pasare . La un kg de pastrama pun 2 cepe maricele si cca. 8 rosii cherry sau o rosie mare taiata cuburi grosiere . La ceaun , pe pirostrii , este nenorocire . Asociata cu Merlot …, arma de nimicire in masa .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
si cand fostul ministru Daea indemna lumea sa consume carne de ovina era luat in deradere...
e drept,n-o recomanda alaturi de Merlot...

e drept,n-o recomanda alaturi de Merlot...

-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Duminică am participat la un grătar.Vedetele au fost coaste de porc marinate în dulceață de ceapă.
-
- senior
- Mesaje: 394
- Membru din: 11 Dec 2005, 09:15
- Localitate: Botosani
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Coastele merg marinate si cu dulceata de ardei iuti. Dar sa nu fie prea picanta, ca nu le mai poti manca.
-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Acum mi-o foameee,de nu știu unde să găsesc o șaorma,și tu vorbesti de trufe!
Trufe sînt și in Romania,eu am gasit la Buzău.
Trufe sînt și in Romania,eu am gasit la Buzău.