Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Hai si o reteta acum...
Oua murate prepelita
Pt.24 oua
1 ceasca otet mere bun
1 ceasca vin rose d-ala de ti-l pui in pahar, nu vreo poshirca
½ sfecla medie taiata betisoare
Cimbru,coriandru-2 lgtz,sare-1/2 lgtz-piper-1 lgtz, boia iute-1 lgtz,1 miez ciap rosie,2 foi dafin
Clocotit amestecul de mai sus de condimente,ceapa si sfecla,mai putin cimbru si boia pe care l-am pus in borcan.
Racesc amestecul!
Scot outzele din frigider ca sa se incalzeasca.Apa fierbe cu sare si un pic de otet.
Fiert outze 5 min si apoi tinute in apa rece pt stopare proces fierbere(intarire).
Intr-un borcan de 800 grame cred ca trebe 30-35 outze,am avut doar 24…
Se pune la frigider borcanul si dupa 1-2 zile se pot papa..Tin cam 2 saptamani..
Remediu bun si cand esti “ambuscat dimineatza”,frumoase si in salate”orientale”,bune si cu urda frecata cu chimen sau branza tare de oie…..
Reamintesc,3-4 oua de prepelitza=1 ou de gaina pt.cei cu interdictii…
Oua murate prepelita
Pt.24 oua
1 ceasca otet mere bun
1 ceasca vin rose d-ala de ti-l pui in pahar, nu vreo poshirca
½ sfecla medie taiata betisoare
Cimbru,coriandru-2 lgtz,sare-1/2 lgtz-piper-1 lgtz, boia iute-1 lgtz,1 miez ciap rosie,2 foi dafin
Clocotit amestecul de mai sus de condimente,ceapa si sfecla,mai putin cimbru si boia pe care l-am pus in borcan.
Racesc amestecul!
Scot outzele din frigider ca sa se incalzeasca.Apa fierbe cu sare si un pic de otet.
Fiert outze 5 min si apoi tinute in apa rece pt stopare proces fierbere(intarire).
Intr-un borcan de 800 grame cred ca trebe 30-35 outze,am avut doar 24…
Se pune la frigider borcanul si dupa 1-2 zile se pot papa..Tin cam 2 saptamani..
Remediu bun si cand esti “ambuscat dimineatza”,frumoase si in salate”orientale”,bune si cu urda frecata cu chimen sau branza tare de oie…..
Reamintesc,3-4 oua de prepelitza=1 ou de gaina pt.cei cu interdictii…
Re: Gastronomie si alte dichisuri
am si eu o problema tehnica , deh, de ce nu incercati miere in loc de zahar la retete reci?
atentie mierea = zahar peste 60 grade, dar eu zic ca face diferenta in rest, plus adauga aroma, cimbru, leustean ruleaza fain cu miere
atentie mierea = zahar peste 60 grade, dar eu zic ca face diferenta in rest, plus adauga aroma, cimbru, leustean ruleaza fain cu miere

Re: Gastronomie si alte dichisuri
@MuskMd este belea cepsoara de la @nuke creste ca nebuna daca o ti in casa,daca mai vrei ceva mai aromat poti incerca cea salbatica dar trebuie pusa afara si te bucuri doar incepand din primavara.
@nuke ai dat-o pe japonisme cu outele alea
mi-ai facut o pofta cu virsli aia ai tai,cat de curand o sa imi fac si eu,cica cei de Halmagiu sunt buni inca nu am gustat doar de Brad, ia uite reteta https://pofta-buna.com/carnati-virsli-r ... ditionala/ carnea conteaza cel mai mult ca de altfel in orice preparat si cat mai putine condimente , daca te uiti bine o sa vezi ca si reteta de mici http://www.cevabun.ro/mititeii-de-la-ca ... eta-proba/ amandoua merg pe acelasi principiu zama de oase si macerarea la rece ca sa-i faca zemosi,ziceai de vinul ala de coacaze, ce crezi ca se poate face cu el (decat sa se bea inainte dupa si in timp ce)
glumesc, doar la macerare ii vad rostul ca daca il pui in salam in timp ce amesteci ingredientele risti sa schimbe gustul sau mai sti ca la uni le place asa
Ca sa iti fac in ciuda sa balesti
asa cum am facut eu cu gandul la virsli,am bagat o omleta cu jumeri si ghebe murate asa de dimineata si la amiaza am ars o portie de orez salbatic cu ultimi hribi si cocos la punga in cuptor
sa auzim numai de bine frate sibian


Astia sunt niste pleurotus sau pastrav de fag care ii am in curte si astept primavara sa ii culeg iarasi....cine vrea miceliu ptr inoculare poate gasi aici http://artacultivariiciupercilor.blogsp ... ui-si.html sunt super oamenii(sot-sotie) si poti pune orice fel de intrebare.

@nuke ai dat-o pe japonisme cu outele alea



Ca sa iti fac in ciuda sa balesti





Astia sunt niste pleurotus sau pastrav de fag care ii am in curte si astept primavara sa ii culeg iarasi....cine vrea miceliu ptr inoculare poate gasi aici http://artacultivariiciupercilor.blogsp ... ui-si.html sunt super oamenii(sot-sotie) si poti pune orice fel de intrebare.

Re: Gastronomie si alte dichisuri
Neatza...m-ai omorat cu pozele si descrierile....ce-ai frate cu noi asa,de luni..
Virsli nu am facut,imi e teama de retete ca nu dau totul...capritza care o aveam pt ei a ajuns... pastrama si e demult devorata...
Daca tine vremea tot asa si ajung in munte, cred ca produc o pastrama de crap de Dunare,numai sa gasesc ashe, unu' de vreo 6 kg...cred ca mere si un somotei la fel...
Vorbim...acu'imi fac curaj sa ies la zapada in "minunatul" oras Bucuresti..
Virsli nu am facut,imi e teama de retete ca nu dau totul...capritza care o aveam pt ei a ajuns... pastrama si e demult devorata...
Daca tine vremea tot asa si ajung in munte, cred ca produc o pastrama de crap de Dunare,numai sa gasesc ashe, unu' de vreo 6 kg...cred ca mere si un somotei la fel...
Vorbim...acu'imi fac curaj sa ies la zapada in "minunatul" oras Bucuresti..
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Din categoria 'aduceri-aminte';
Zahanaua Mercur din Pasajul Victoriei-Bucuresti...uger de vaca,bine scurs de lapte, fiert(ugeru bre') papat ca atare sau pus pe gratar sau facut ca un snitzel fin...
Era acolo Nenea Dobre(D-zeu sa il hodineasca) care guverna o 'imparatie' de gusturi ancestrale..maduvioare,creier,organe de tot felul,pi.duli... si bineinteles ciorba de burta.
La ora 14,00,pt. a doua zi se punea la fiert o cantitate imensa de oase de vaca,chei de rasol si apoi seara burta ca,deh,vaca se opreste din rumegat seara...asa spunea bucatarul...
Dimineatza(pana in ora 10)apareau actorii si fotbalistii si catziva ambuscatzi...
Aveau si parjoale la ora 8,00 pt cei din schimbul 3....
Ma uitam la oameni cand plecam catinel catre scoala.
Parca erau mai oameni.
Iar intre cele doua iesiri din pasaj erau doua cofetarii....Teatrului(catre Palatul Telefoanelor) si Albina(catre Inst.Arhitectura).
Profiterol si cataif.
Printre multe alte minunatii...
Zahanaua Mercur din Pasajul Victoriei-Bucuresti...uger de vaca,bine scurs de lapte, fiert(ugeru bre') papat ca atare sau pus pe gratar sau facut ca un snitzel fin...
Era acolo Nenea Dobre(D-zeu sa il hodineasca) care guverna o 'imparatie' de gusturi ancestrale..maduvioare,creier,organe de tot felul,pi.duli... si bineinteles ciorba de burta.
La ora 14,00,pt. a doua zi se punea la fiert o cantitate imensa de oase de vaca,chei de rasol si apoi seara burta ca,deh,vaca se opreste din rumegat seara...asa spunea bucatarul...
Dimineatza(pana in ora 10)apareau actorii si fotbalistii si catziva ambuscatzi...
Aveau si parjoale la ora 8,00 pt cei din schimbul 3....
Ma uitam la oameni cand plecam catinel catre scoala.
Parca erau mai oameni.
Iar intre cele doua iesiri din pasaj erau doua cofetarii....Teatrului(catre Palatul Telefoanelor) si Albina(catre Inst.Arhitectura).
Profiterol si cataif.
Printre multe alte minunatii...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Cate amintiri grozave am din acele vremuri...joffre...,negresa glazurata...nuke scrie:Iar intre cele doua iesiri din pasaj erau doua cofetarii....Teatrului(catre Palatul Telefoanelor) si Albina(catre Inst.Arhitectura).
Acu' fac cu soacra-mea dulceata de trandafiri (premiera) , revin cu amanunte .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Reteta de somn,or salau,or mreana a la Muresh-Fantanele-Judetul Arad.
Se intreaba confratzii "rapitori"(he,he..) de pe forum,cale de fo'2 zile..
Ce momeli,monturi,bla,bla,bla,,,
La revedere beetzi,imi pare rau ca nu l-am ascultat de acum 2 ani pe fratele sibian,stie el cine e.
Imi pare rau si de oamenii dedicati,Liviu in special...
Traiti frumos!
Au revoir!
Se intreaba confratzii "rapitori"(he,he..) de pe forum,cale de fo'2 zile..
Ce momeli,monturi,bla,bla,bla,,,
La revedere beetzi,imi pare rau ca nu l-am ascultat de acum 2 ani pe fratele sibian,stie el cine e.
Imi pare rau si de oamenii dedicati,Liviu in special...
Traiti frumos!
Au revoir!
-
- senior
- Mesaje: 394
- Membru din: 11 Dec 2005, 09:15
- Localitate: Botosani
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Prea multa liniste....acum, cand e vremea hribilor, a dulceturilor....parca n-ar mai manca nimeni nimc
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Vine vremea fripturilor inabusite....
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Culesul viilor , cel putin pentru mine , in putinele ocazii in care am fost implicat , este motiv de mare bucurie si ospete , cum numai in perioada asta se pot realiza . Oaia la groapa , pastrama de berbecut , "regina" meselor frugale din serile autumnale in perioada culesului si alte gateli cu sau fara pretentii , toate constitue farmecul acestor zile .
Zilele trecute am participat la o astfel de actiune in zona Jaristei . Intr-o seara , cand mi-a venit randul la gatit , am realizat o reteta foarte apreciata in familia noastra , pastrama de berbec la tigae .
>>>Tigaia incinsa , ulei , boia iute , piper macinat , putin cimbru uscat . Cand consider ca aromele s-au intrepatruns adaug ceapa taiata solzisori si o calesc pana devine sticloasa . Urmeaza pastrama taiata fasii subtiri si cand s-a colorat , semn ca este patrunsa , adaug cateva rosii cherry taiate in doua . Gateala este gata cand se formeaza un sos gros si pastrama prinde o usoara crusta . Ca tot este vremea viilor , mustul , ca un copil poznas si neastamparat al vinului ce va sa vina , completeaza cu succes festinul .
Cat despre curcanul la cuptor in baitz de bere..., vorbim cu prima ocazie .
Zilele trecute am participat la o astfel de actiune in zona Jaristei . Intr-o seara , cand mi-a venit randul la gatit , am realizat o reteta foarte apreciata in familia noastra , pastrama de berbec la tigae .
>>>Tigaia incinsa , ulei , boia iute , piper macinat , putin cimbru uscat . Cand consider ca aromele s-au intrepatruns adaug ceapa taiata solzisori si o calesc pana devine sticloasa . Urmeaza pastrama taiata fasii subtiri si cand s-a colorat , semn ca este patrunsa , adaug cateva rosii cherry taiate in doua . Gateala este gata cand se formeaza un sos gros si pastrama prinde o usoara crusta . Ca tot este vremea viilor , mustul , ca un copil poznas si neastamparat al vinului ce va sa vina , completeaza cu succes festinul .
Cat despre curcanul la cuptor in baitz de bere..., vorbim cu prima ocazie .