Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
bogdanpesc
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 211
Membru din: 23 Iun 2007, 18:06
Localitate: Pitesti-Calarasi
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de bogdanpesc » 04 Dec 2017, 21:12

Ascult povete
Va rog frumos ...anticipat va multumesc....promit ca o sa postez rezultatul povetelor...sunt fix nebun al deltei.......,m-am intalnit cu deltaic, dar el sunt sigur ca nu ma cunoaste pentru simplu motiv ca nu am iesit in relief(nu am vrut) am preferat sa-l cunosc in elementul lui...care e treaba cu crasma ca nu am priceput ?....
Ai vreun sfat la subiect ?...sau numai ma intaratii...am o varsta care (te rog sa ma scuzi)nu-mi permite sa am discutii acide cu dumneavoasra...la subiect daca ai ceva discutam....nu te supara pe mine
S-o zic si p-aia cu respecte etc....multumiri anticipate ..etc
stiu si de-astea ,dar nu cred ca este cazul

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2801
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de rine » 04 Dec 2017, 22:20

nuke scrie:
bogdanpesc scrie:Astept sugestii...sunt numai ochi si urechi .Sa nu aud comentarii....
Mai e un pic si ne iei la omor...
Tu ai auzit si te-ai folosit de cuvintele.."va rog,multumesc anticipat..etc,etc"???
Aici e un topic creat de un "frumos nebun" al baltilor si al deliciilor rezultate din mama natura,sustinut de alti oameni care respecta natura si se respecta intre ei .
Nu crashma.
Ia-o ca o povatza,ca asa si este,nu ma injura prea tare!
Crashma.....nu știu ,dar are și sens peiorativ ? :lol: :lol:

pikeman
veteran
veteran
Mesaje: 3942
Membru din: 28 Ian 2006, 23:27
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pikeman » 05 Dec 2017, 00:56

la un calcul sumar omul este pe felie , 14 zile in 2 persoane intre care consoarta l-a umilit, banui eu :lol1: ar fi trebuit sa care singur 140kg de peste :lol: e sub juma, deci trebuie ajutat la gastronomie :) fara caterinca, daca asta a fost captura retinuta sigur a facut rabat, pe mine ma depaseste orice peste nu e salau :twisted:

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 05 Dec 2017, 10:08

rine scrie:Crashma.....nu știu ,dar are și sens peiorativ ? :lol: :lol:
Nu cred ca are.
"bodanpesc",prin tonul lui, mi-a adus aminte doar de romanul "Groapa" a lui Eugen Barbu.
In crashma din Obor se comanda un ospat,tot fara politeturi, dupa metoda "asta vreau,sa n-avem vorbe!!!".
@topic:
1.-avatul marineaza-l sau fa-l chiftele.Tocatura tine la cangelator max.3 luni.
2.stiuca mare afum-o sau fa-o uscata /sarata pt malasoalca sau scordolea.

bogdanpesc
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 211
Membru din: 23 Iun 2007, 18:06
Localitate: Pitesti-Calarasi
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de bogdanpesc » 05 Dec 2017, 10:24

Imi pare rau daca am deranjat prin "tonul meu"..dar tot citind pe aici nu am vazut prea multe"va rog frumos" si "multumiri anticipate"...am vazut discutii directe intre pescari fara prea multe formule de politete...se pare ca dupa 11 ani decand frecventez forumul asta inca nu sunt considerat "de-al nostru"....inca odata imi parte rau daca am suparat pe cineva
Nu stiu cum s-a ajuns la concluzia ca am retinut 140 kg de peste...in realitate au fost cam 70-80 kg de peste retinut si dupa curatare a ramas mult mai putin...in fine
Pare mult dar nu este...vine cam 2-3 kg de peste /zi/persoana
@nuke
Multumesc de sfaturi
Respecte !

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1238
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 05 Dec 2017, 10:50

Va multumesc domnilor !

>>>Pentru malasolca , stiuca se taie cel mai bine pe spate , pe lungime , iar daca zona spatelui are carnea cu grosime mare (exemplarul a fost peste 2,5-3 kg ) se mai pot face crestaturi longitudinale , sa patrunda sarea bine . Dupa perioada de stat la sare (se sareaza abundent)se tine la vant cateva zile si se poate gati . Daca va fi congelata , stiuca sarata nu va ingheta complet si isi pastreaza savoarea , conditia este sa se impacheteze cat mai bine in folie de plastic sau celofan . Eu o impachetam prima data in coli de hartie si apoi in plastic . Stiuca cruda congelata , nu va mai pastra gustul initial .
Intr-o localitate mai putin cunoscuta a deltei , demult , am invatat o metoda de conservat stiuca in saramura (zeama) in borcan . Daca voi gasi notitele scrise cu procedeul de conservare , il public .

Toate cele bune !

bogdanpesc
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 211
Membru din: 23 Iun 2007, 18:06
Localitate: Pitesti-Calarasi
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de bogdanpesc » 05 Dec 2017, 12:41

Sa contribui si eu putin la topicul acesta....reteta nu-mi apartine dar mi se pare interesanta

Ingrediente pentru 3-4 persoane:
1 stiuca mai mare (circa de 1 kg, dupa ce a fost curatata de solzi si de intestine si fara cap)
250-300 ml de ulei de floarea soarelui
2 linguri de condiment pentru peste (care sa contina si un pic de nucsoara - de preferat)
200 g de faina
1 ou - batut
2 linguri de lapte - pe care il adaugam in oul batut si omogenizam
2-3 linguri de sos Aioli (maioneza cu usturoi)
Preparare:
Stiucile pescuite, au fost curatate de solzi si intestine, inainte sa la congelez, pentru preparatele care vor urma. Asa ca, eu doar am decongelat stiuca.
Am filetat-o, scotand sira spinarii si aripioarele dorsale, cea anala, cele pectorale, pelviene si coada, dar si oasele de pe burta si de pe spinare. Asa cum se face si la somon. Se scoate pielea de pe fileuri.
Condimentam bine cu condimentul nostru de peste (e adevarat ca eu am folosit unul adus de la bunii nostri vecini, bulgarii), dar oricare ar fi el, cred ca si aromele celor romanesti ii vor intensifica si ele dulceata carnii de stiuca.
Taiem carnea in fasii de aprox. 1 cm grosime, in latul pestelui. In zona cozii, unde latimea pestelui devine mai mica, am taiat coada cam de la 5 cm de capat si am taiat fasiile de-a lungul cozii (imi pare rau ca am uitat sa fac poze pe acest segment de prelucrare). Tavalim fiecare bucatica de peste prin faina.
Oul si laptele le batem impreuna pana la omogenizare. Apoi adaugam feliile de peste in oul batut si le amestecam pana toate bucatelele se acopera complet cu ou.
Incingem o tigaie cu uleiul de floarea soarelui. Cand uleiul s-a incins bine, adaugam goujoanele de stiuca si le prajim circa 2 minute pe fiecare parte (asta depinde si de grosimea care ati taiat pestele).
Scoatem bucatile de pestele din tigaie si le punem pe un prosop de hartie, sa-si lase surplusul de ulei.
Am pregatit niste sos Aioli, dar si un sos Thailandez iute-dulce-acrisor, pentru o senzatie mai ampla. O mica garnitura de orez salbatic sau chiar de cartofi prajiti completeaza preparatul.
Experimentul meu a reusit! A fost foarte delicioasa aceasta reteta din stiuca! Indiferent cu ce sos a fost mancata, stiuca a fost delicioasa!

Respecte !

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 06 Dec 2017, 10:55

@bogdanpesc.
Pt.afumatura de peste...
Eu am folosit stiuca,crap sau somn, 2kg-max5 kg.
Numai stiuca "ramane cu cap".Toti se curata pe spate nu pe burta.
NU CURETI DE SOLZI!
Sira afara si cate oase pot scoate care impreuna cu capatanile merg la tchorba..
Recomand un cutit bun de filetat,lama ingusta fara striuri,otel suedez.Nu trece de max.50-60 lei.
Intr-o mare oala de innox se pun cu sare grunjoasa din belsug.Se intorc de 2 ori/zi dar le "balacesti" bine.
Le tii in zama lor la care in a 2-a zi adaugi vin rosu,boabe ienupar(max 6) si piper cat vrei.
Dupa 3 zile le scoti,le clatesti un pic de sare si le zvanti bine la vant uscat.
Fumul?
Dupa cum si cat vrei dar nu din rasinoase.Cel mai bun e prunul,ciresul,marul.Sau fag daca nu ai...
Max 3-4 ore,max 2 zile,fum rece.
Eu fac aceasta reteta cand vanturile de sfarsit de noiembrie sunt uscate si nu mai sunt muste.
Atunci pun "langa"si pastrama de capra sau berbecutz facuta numa' din "foale".Pulpele dorm deja in ghiudem.

bogdanpesc
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 211
Membru din: 23 Iun 2007, 18:06
Localitate: Pitesti-Calarasi
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de bogdanpesc » 06 Dec 2017, 11:11

Merci nuke !
Am cam rezolvat problemele
Avatul l-am facut fileuri si l-am pus la sarat 2 zile si inca doua zile cu un bait de vin +ceva mirodenii...azi il i-au de la afumatoarea(cu fum rece) unui prieten zice ca a iesit bestial
Aseara am marinat tot ce era de marinat...tare sunt curios ce-o iesi ,ca mi-am dat toata silinta..pot pune si retata daca doreste cineva
Azi duc si ceva stiuca la afumat...din pacate le-am filetat ca pe avat
Postez diseara cum a iesit avatul

pikeman
veteran
veteran
Mesaje: 3942
Membru din: 28 Ian 2006, 23:27
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pikeman » 06 Dec 2017, 23:38

bogdanpesc scrie: Nu stiu cum s-a ajuns la concluzia ca am retinut 140 kg de peste...in realitate au fost cam 70-80 kg de peste retinut si dupa curatare a ramas mult mai putin...in fine
Pare mult dar nu este...vine cam 2-3 kg de peste /zi/persoana
@nuke
Multumesc de sfaturi
Respecte !
aaa, nu, facusem doar un calcul al catitatii maxime pe care ai fi putut sa o retineti legal, nici nu ma gandeam ca ati dat lovitura si ati retinut atat , m-am exprimat gresit se pare, incercam sa zic ca la un calcul sumar voi ati retinut cam jumate din cat ati fi avut voie, lucru pe care l-ai confirmat ulterior :lol1: oricum, detalii :respekt:

Scrie răspuns