>>> Sf. Andrei , zi de sarbatoare si dezlegare la peste (pentru cei ce tin post). Apropo > LA MULTI ANI Riga si MuskMd , singurii cu acest nume dintre cei pe care-i cunosc , membrii ai forumului .
Mi-am inceput ziua de sarbatoare cu o cafea turceasca la ibric , foarte tare , facuta dupa toate regulile si cutumele stiute . Servita in cesti mici ,” este musai ca la sorbire , mana care tine ceasca sa aiba degetul mic ridicat…” Un dulce de post , gen fursec , mareste savoarea ritualului . Cand iti incepi ziua in felul asta poti spune ca urmeaza o zi buna .
Printre gatelile cu peste gen salata cu scrumbie afumata , icre si alte mizilicuri , am gatit o reteta veche (zic eu) de peste cu sos de vin rosu .
>> La reteta am folosit un chefal mare , curatat si taiat in rondele groase , vreo 25 de bucati de arbagic taiat in doua , 200 ml de vin rosu sec , o jumatate de lingura de faina , foi de dafin , o legatura de patrunjel verde , tocat , 4 catei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului , sare si piper .
Rondelele de peste le-am sarat si lasat la odihnit cam o ora . Intr-o cratita cu ulei am calit , pana cand au devenit sticloase , bucatile de arbagic , oparit inainte . Am adaugat apoi faina si am lasat cratita pe foc mediu , amestecand des , cam 5 minute . Am adaugat apoi vinul , usturoiul , patrunjelul si foile de dafin . Cratita acoperita sta pe foc cam 20 de minute dupa care se adauga bucatile de peste si piper pisat. Am mai tinut totul pe foc mediu/mic , la inabusit (cu capacul pus) , amestecand din cand in cand , cam 20-25 de minute . La final se potriveste de sare si se serveste cald , nu fierbinte .
Preparat de mare efect , se completeaza bine cu un vin bun .
Acu ‘ plec spre munte(unde am inteles ca vremea este nasoala rau) , este zi de post…nu pot decat sa astept urmatoarele dezlegari …
Fiind si azi zi de sarbatoare , nu pot decat sa va urez : La multi ani , romani ! La multi ani, Romania !