Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>>> In postul Craciunului , numeroasele dezlegari , dau posibilitatea alternarii meniurilor de post total cu preparate din peste . Azi, de exemplu , a fost dezlegare la peste. Si m-am dezlegat …, slava Domnului !
Icre , sprot afumat (cel rusesc la cutie) , pastrama de crap , sardine marinate (dupa reteta “pensionarului”, simpla si incredibil de buna) , sturion cu sos de vin si lamaie (asupra retetei revin cu descrierea amanuntita) si fileuri de salau cu legume.
>Sturion cu sos de vin si lamaie . Am cumparat 10 rondele de cega proaspata (de crescatorie , sper). Spalate si scurse bine le-am asezat intr-o tava in care am adaugat un pahar mare(200 ml ) de vin , o lamaie mare curatata de coaja si taiata cubulete , ulei de masline , sare , piper boabe si macinat , marar proaspat , tocat si zeama de la inca o jumatate de lamaie . Tava a stat in cuptor , la 200*C 40 min .
>Garnitura a fost asigurata de orez salbatic , prajit usor intr-o tigaie cu ulei de masline , usturoi , piper macinat si boia iute . Am adaugat apa treptat cat sa se faca orezul . Un vin alb de Ciumbrud a completat ospatul .
> Legendele spun ca vinurile de Aiud-Ciumbrud erau preferatele marelui voievod Mihai Viteazul . In palatele princiare din Alba Iulia , dupa campania transilvana , voievodul valah a descoperit cateva butoaie din aceste vinuri si a fost impresionat de aromele lor si gustul deosebit . De-a lungul vremurilor , vinurile din acesata zona si-au dovedit valoarea obtinand recunoasterea la concursuri internationale .
Icre , sprot afumat (cel rusesc la cutie) , pastrama de crap , sardine marinate (dupa reteta “pensionarului”, simpla si incredibil de buna) , sturion cu sos de vin si lamaie (asupra retetei revin cu descrierea amanuntita) si fileuri de salau cu legume.
>Sturion cu sos de vin si lamaie . Am cumparat 10 rondele de cega proaspata (de crescatorie , sper). Spalate si scurse bine le-am asezat intr-o tava in care am adaugat un pahar mare(200 ml ) de vin , o lamaie mare curatata de coaja si taiata cubulete , ulei de masline , sare , piper boabe si macinat , marar proaspat , tocat si zeama de la inca o jumatate de lamaie . Tava a stat in cuptor , la 200*C 40 min .
>Garnitura a fost asigurata de orez salbatic , prajit usor intr-o tigaie cu ulei de masline , usturoi , piper macinat si boia iute . Am adaugat apa treptat cat sa se faca orezul . Un vin alb de Ciumbrud a completat ospatul .
> Legendele spun ca vinurile de Aiud-Ciumbrud erau preferatele marelui voievod Mihai Viteazul . In palatele princiare din Alba Iulia , dupa campania transilvana , voievodul valah a descoperit cateva butoaie din aceste vinuri si a fost impresionat de aromele lor si gustul deosebit . De-a lungul vremurilor , vinurile din acesata zona si-au dovedit valoarea obtinand recunoasterea la concursuri internationale .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Eu cred ca trebe sa intrebi pe amicii tai lipoveni secretul unui storceag bun.deltaic scrie:>Sturion cu sos de vin si lamaie
Cazanul,fosila vie si ingredientele le pun eu.
Am o reteta de la un ataman din Sf.Gheorghe dar nu stiu cat de adevarata este.La fel avem cu totii reteta marelui R.A.R.
Cred ca d-aia a pierdut la Miraslau...a lasat zaibarul si a apucat cu traimineru' sau cu neubergul'...deltaic scrie:> Legendele spun ca vinurile de Aiud-Ciumbrud erau preferatele marelui voievod Mihai Viteazul
Re: Gastronomie si alte dichisuri
pana mai acum 3 zile nu as fi stiut sa zic ce e ala storceag, poate nu as zice nici acum bine dar tind sa cred ca e bors de peste dres cu smantana si usturoi.nuke scrie:Eu cred ca trebe sa intrebi pe amicii tai lipoveni secretul unui storceag bun.deltaic scrie:>Sturion cu sos de vin si lamaie
Cazanul,fosila vie si ingredientele le pun eu.
Am o reteta de la un ataman din Sf.Gheorghe dar nu stiu cat de adevarata este.La fel avem cu totii reteta marelui R.A.R.
Cred ca d-aia a pierdut la Miraslau...a lasat zaibarul si a apucat cu traimineru' sau cu neubergul'...deltaic scrie:> Legendele spun ca vinurile de Aiud-Ciumbrud erau preferatele marelui voievod Mihai Viteazul
Apoi eu cum in Delta am mancat numai asa cumva credeam ca ala e borsul de peste adevarat. La oras se pare ca poti elimina usturoiul si smantana si faci un bors ca cel de vita de exemplu.
Dupa parerea mea storceagul asta trebuie sa aibe ingrediente rare in ziua de azi, pesti numai de pe natural , fara crescatorii, apa ar fi de preferat de pe un canal din Delta cum am baut eu din cana de langa barca acum 8 ani cand credeam ca vasla atinge fundul apei dar eram pe 6 metri , bors sanatos din tarate cu leustean, eu sunt fan leustean si as baga si tocat la ciorba magica. Despre pesti ar fi multe de zis , la fiertura de baza musai un amestec de maruntis, preferabil de stationar - babusca, rosioara, caras, obleti etc. La carnea groasa de se adauga la final eu sunt mai fitos si prefer fadul = salau, dar cel mai indicat ar fi crap sau sturion , dar detest grasimea de peste plus oasele desi daca alegi un peste mare nu ai batai de c(r)ap

Din experienta mea cele mai bune mancaruri cer timp mult de gatire , probabil saliva care curge in asteptarea produsului final creste exponential gustul final


Totul se stinge cu un vin alb sa nu cada greu grasimea de peste

Re: Gastronomie si alte dichisuri
Buna si retata ta pikeman dar este reteta de bors lipovenesc la care se consuma cu drag si un vin,asa cum bine ai zis dar si o palinca buna.
Storceagul e "nascut" la Sf.Gheorghe si este facut exclusiv din sturion.
Cei de acolo si-l revendica cu osardie.
Secretele de aflat sunt cat tin carnea de sturion in sare ca pe urma nu mai pun sare si care este "dresura' de final.
Storceagul e "nascut" la Sf.Gheorghe si este facut exclusiv din sturion.
Cei de acolo si-l revendica cu osardie.
Secretele de aflat sunt cat tin carnea de sturion in sare ca pe urma nu mai pun sare si care este "dresura' de final.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Adevar graiesti ! Ciorbitza asta , desi pare simpla , are niste dichisuri...Parerea unora este ca se poate face storceag din orice peste cu carne alba , parerea mea este ca ar iesi un fel de ciorba de pui cu carne de porc . La Sf. Gh. am servit de-a lungul timpului o gramada de minunatii . Nu pot uita gratarele cu ficat de morun , bucatile transate erau cat gratarul .nuke scrie:Storceagul e "nascut" la Sf.Gheorghe si este facut exclusiv din sturion.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Mon cher...si avem sau nu reteta cat mai adevarata?Asta pt.ca dai o avere pe pesticul cu pricina...
Uite incep eu cu ce am:
STORCEAC(storceag??)-retata Oana din Delta
"pentru aceasta reteta avem nevoie de sturion (pastruga ,nisetru ,morun,cega,ship)oricare dintre ele e binevenita
deci..
sturionul se curata de intestine, aceste intestine se curata si ele bine se spala in apa cu putin otet si se taie in
fisiute cam de 2 degete (trebuie mentionat ptr cei ce nu stiu ca de la acest peste se maninca absolut tot el nu are
oase doar zgirciuri care sunt un deliciu va asigur )apoi pregatim zarzavatul care consta in ,,ceapa
,morcovi,cartofi,ardei gras,.sare, marar, leustean,si lamiie ,punem apa la fiert apoi bagam capul si coada sturionului
impreuna cu sare dupa gust ,dupa ce a fiert cam 20 minute punem zarzavatul taiat cubulete mai mici. punem intii ceapa
,apoi morcovul ,ardeiul gras,codite de marar si leustean tocate marunt iar dupa 15 20 de minute punem rondele sau
fileuri de sturion taiate cam la grosimea unui deget si cartofi o parte taiati in 4 o parte taiati cubulete cind
zarzavatul si pestele este fiert mai adaugam marar si leustean tocat marunt. lasam sa mai dea un clocot apoi se drege
zeama astfel.. se pun 3 4 oua depinde de cita zeama aveti punem doar galbenusul in galbenusuri se stoarce zeama unei
lamii sau a unei jumatati de lamii cum va place dupa gustul fiecaruia se bate bine pina totul devine o spuma apoi se ia
un polonic de zeama si se amesteca in galbenus batind continuu,apoi rasturnam galbenusul in cazan mestecind cu polonicul
de sus in jos ,nu vom da drumul la tot galbenusul in oala doar cite un pic amestecind continuu"..
Deci?
Uite incep eu cu ce am:
STORCEAC(storceag??)-retata Oana din Delta
"pentru aceasta reteta avem nevoie de sturion (pastruga ,nisetru ,morun,cega,ship)oricare dintre ele e binevenita
deci..
sturionul se curata de intestine, aceste intestine se curata si ele bine se spala in apa cu putin otet si se taie in
fisiute cam de 2 degete (trebuie mentionat ptr cei ce nu stiu ca de la acest peste se maninca absolut tot el nu are
oase doar zgirciuri care sunt un deliciu va asigur )apoi pregatim zarzavatul care consta in ,,ceapa
,morcovi,cartofi,ardei gras,.sare, marar, leustean,si lamiie ,punem apa la fiert apoi bagam capul si coada sturionului
impreuna cu sare dupa gust ,dupa ce a fiert cam 20 minute punem zarzavatul taiat cubulete mai mici. punem intii ceapa
,apoi morcovul ,ardeiul gras,codite de marar si leustean tocate marunt iar dupa 15 20 de minute punem rondele sau
fileuri de sturion taiate cam la grosimea unui deget si cartofi o parte taiati in 4 o parte taiati cubulete cind
zarzavatul si pestele este fiert mai adaugam marar si leustean tocat marunt. lasam sa mai dea un clocot apoi se drege
zeama astfel.. se pun 3 4 oua depinde de cita zeama aveti punem doar galbenusul in galbenusuri se stoarce zeama unei
lamii sau a unei jumatati de lamii cum va place dupa gustul fiecaruia se bate bine pina totul devine o spuma apoi se ia
un polonic de zeama si se amesteca in galbenus batind continuu,apoi rasturnam galbenusul in cazan mestecind cu polonicul
de sus in jos ,nu vom da drumul la tot galbenusul in oala doar cite un pic amestecind continuu"..
Deci?
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Mie imi place si varianta cu smantana , am mancat preparatul in ambele variante , dar fara leustean .
Acu' plec sa-mi iau partea de mistret si sa-l transez .
Acu' plec sa-mi iau partea de mistret si sa-l transez .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Iese bun si placut ochiului si cu ceapa verde... Gata am plecat !
Re: Gastronomie si alte dichisuri
baieti,pescuitul(sportiv si industrial)al sturionilor este intrezis inca din 2006...iar aici discutati despre retete de strurion salbatic...
care este atunci rostul legilor date de statul roman...intrucat ne plangem de braconaj si altele insa ne delectam cu pestele interzis atat la pescuit cat si comercializare(dosra penal pentru asa ceva)
exista in piete(de crescatorie(cea mai mare parte),bineinteles adus din Grecia sau alte state nu din crescatoriile romanesti la un pret destul de bun(comparativ cu alti pesti de crescatorie).cei care doresc pot cumpara de acolo.pe cel care a mai ramas in apa ar bine sa-l lasam acolo ori sa-i denuntam pe cei care vand asa ceva.in caz contrar n-ar trebui sa ne mai plangem de lipsa lui prin apele noastre

care este atunci rostul legilor date de statul roman...intrucat ne plangem de braconaj si altele insa ne delectam cu pestele interzis atat la pescuit cat si comercializare(dosra penal pentru asa ceva)
exista in piete(de crescatorie(cea mai mare parte),bineinteles adus din Grecia sau alte state nu din crescatoriile romanesti la un pret destul de bun(comparativ cu alti pesti de crescatorie).cei care doresc pot cumpara de acolo.pe cel care a mai ramas in apa ar bine sa-l lasam acolo ori sa-i denuntam pe cei care vand asa ceva.in caz contrar n-ar trebui sa ne mai plangem de lipsa lui prin apele noastre
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Adrian, noi am spus cum ar iesi mai bun
nu inseamna ca mergem maine sa pescuim sturion. Defapt nu a mentionat nimeni ca pestele e salbatic doar eu am spus ca ar fi de preferat, trebuia sa adaug ca nu e posibil in ziua de azi pe la noi. :p oricum eu nu mananc sturion 
P.s. pe principiul asta ar trebui sa nu mai scriem retete de carne in post sau de peste si vanat in diverse prohibitii


P.s. pe principiul asta ar trebui sa nu mai scriem retete de carne in post sau de peste si vanat in diverse prohibitii
