>>> “ nu e peste ca stavridu’ nici echipa ca Rapidu’ “ , slogan care pe vremea grelei dictaturi ma distra …( fara sa fiu pasionat de fotbal). In acele vremuri , prindeam stavrizi zdraveni cand mergeam la mare . In zilele noastre dimensiunile lor s-au redus substantial. Multa vreme am asociat acest peste , pana la urma minunat , cu viata grea din acele vremuri . In armata de exemplu , am primit de multe ori la masa , mancare de gogonele cu stavrid si ciorba de fasole cu stavrid . Nebunie curata !? Probabil bucatarul lucrase cu mult timp in urma in vreun lagar nazist . In fine , sa revenim la prezent. Am cumparat ieri 7 stavrizi proaspeti , frumosi foc , mai mult ca sigur adusi din alte mari si tari .
Inainte de a incepe procesul tehnologic de gatire , mi-am pus o palinca strasnica ca de…asa se cade . Apoi am curatat pestii si i-am lasat sa se scurga bine , ba chiar i-am tamponat cu un prosop de bucatarie . Fiecare exemplar a fost condimentat cu sare si piper , inclusiv la interior si asezat in tava pe felii de lamaie , fara coaja . Am presarat peste ei cimbru , rozmarin , un praf de boia iute , oregano si am aruncat in tava cateva boabe de coriandru . Am stors 2 lamai peste pesti si am presarat 150 g felii de masline verzi si cateva capere . Am pus si un pahar de apa in tava si am acoperit totul cu foile de aluminiu. Dupa o juma’ de ora am scos folia si am pus peste pesti o juma’ de pahar de suc de rosii . Au mai stat la cuptor inca 30 de minute , timp in care am fiert cartofi , taiati cuburi si serviti cu unt si patrunjel verde , garnitura pestilor . Nu putea lipsi un vin alb , demisec , din indepartata Moldova . A avut dreptate batranul Dumas cand zicea :“ vinul este partea intelectuala a unei mese ,iar mancarea numai suportul ei material “.
…acu’…, stau si ma lupt cu o ciosvarta de mistret , la cuptor . Unde pui ca are si niste coaste d’alea , numai bune de ros … Afara sunt – 5*C , deci merge si o tuica fiarta cu piper si cuisoare in deschidere .