Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 09 Apr 2015, 13:51

deltaic scrie:
nuke scrie:Cand nu e post merge grozav cu o mamaliga din malai fiert in lapte si unt.Reteta la cerere, dupa post.
Foarte interesant , astept descrierea procesului tehnologic .Vezi ca mai ai o restanta cu supa de dovleac. Paste fericit tuturor !
Monsher,mare dreptate ai.
Dupa varsta de 40 de ani, daca dimineata nu te doare nimic si n-ai uitat nimic esti sigur...MORT!
Sa revenim.
1.Mamaliga cu lapte si unt,garnitura la pastravul prajit@afumat.(multam chef Hadean)
Pentru a o obține pune 500 ml de apă la fiert cu sare.
Adaugă mălaiul -100 grame.
Amestecă bine. Adaugă laptele-500 ml, smântâna-100 grame și untul-50 grame. Lasă pe foc mic amestecând mereu, până e fiert bine mălaiul.
2.Supa de dovleac copt.
Coc dovleacul,normal pana se coace(englezii recomanda cu tot cu seminte...hmmm..n-am facut).
La 1 kg dovleac=3 cartofi si 2 cepe date pe razatoarea mare.
Calesc usor/dustuiesc cartofii si ceapa.
Adaug 1,5 litri apa fierbinte,sare,piper,1 lingura cimbru faramitat.
La final "blenduiesc" si gust inainte de a pune sos de soia(eu pun 3 linguri)-nu ai,pui sare si piper.
Pasta de ardei iute(fiecare cum se stie la shezut) sau boia iute.
Sa aveti sarbatori frumoase cu pace si liniste in casa voastra.
PS:Imi pare rau ca unii din greii acestei sectiuni au intrat in silenzio stampa.Vezi biban Oradea!

pikeman
veteran
veteran
Mesaje: 3980
Membru din: 28 Ian 2006, 23:27
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pikeman » 10 Apr 2015, 22:11

dau si eu una ca prea m-am uitat la voi :) bineinteles voi fi eclipsat de ceva retete de Paste :lol:
Bors de vitel
Prefer muschiulet alb de vitel tocat cubulete
Pus la fiert si spumuit,in paralel se toaca ceapa verde, sau rosie, radacina de patrunjel si morcov
Aici eu trisez si bag radacinoasele la un storcator (dala cu melc, ca o masina de tocat , nu centrifugal) si mai pun si mar
Sucul il beau (poate fi aruncat si in ciorba dar e bonus proaspat ptr stomac), tocatura rezultata o arunc cu ceapa tocata peste carnea spumuita
Cand au fiert binisor radacionoasele cu ceapa, toc stevie, salata si loboda (la ochi - desi prefer borsu mai gros)
Le arunc peste, astea fierb repede. Dupa vreo 10 minute pun orez salbatic (in loc de cartofi)
Cand a fiert si asta bag bors de tarate dupa gust (cam pe aici sunt uscat de saliva de la miros)
Las sa fiarba si asta si la final bag leustean la discretie
La final rad vreo 3 portii :lol: :lol:
Rosii nu pun ca sunt periculoase acum
Cine are rabdare, merita documentarul asta de 30 de minute, cap coada

https://www.youtube.com/watch?v=6qARQ2T1YHA

Spor la gatit si pofte limitate in perioada asta , sarbatori fericite

D2O
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 177
Membru din: 23 Feb 2012, 22:24

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de D2O » 15 Apr 2015, 18:20

pikeman scrie:dau si eu una ca prea m-am uitat la voi :) bineinteles voi fi eclipsat de ceva retete de Paste :lol:
topicul asta se ghideaza dupa alte criterii si are o alta scara a valorilor asa vad eu lucrurile.reteta ta are ceva dichisuri in continut si sunt convins ca este foarte buna. :respekt: am si eu o reteta in stadiu de experiment,daca-mi iese o scriu.
p.s. sa traiesti luci pentru ideea cu untul de casa ! am tot facut in ultima perioada :respekt:

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 23 Apr 2015, 07:41

@pikeman-incearca in sezonul fara rosii adevarate,rosiile uscate la soare,conservate in ulei de masline.Atentie la „acreala”,gusti inainte de apune borsul..Ele sunt putin acre,de felul lor..
@pt.Edi din SB si nu numai…
In anul, 04.03.1977, a venit cutremurul si in Calea Victoriei,Bucuresti.
Ca „sinistrati”,ne-au mutat „tovarasii” in cartierul Militari.Nu am renuntat la scoala 118 din curtea papistasilor de la St.Iosif.. Am sarit apoi gardul la liceul N.Balcescu actualmente Sf.Sava .Pt.facultatea din Piata Romana de la 1 km.eram obisnuit deja sa ajung intr-o aglomeratie de nedescris..Cum puteai sa iei mancare la tine cand in I.T.B sau metrou(mai nou) nici nu puteai sa cazi chiar daca lesinai si erai „presionat” continuu de mirosuri la limita normalului.Ieseai si fara nasturi cand navaleau fetele de la APACA la Politehnica(sic..)..
Vis-a vis de biserica luterana si de „sala palatului” era „alimentara care impinge tava”.Acolo papam bine cand nu vroiam ceva gen „f.t.m.r.p.d” adicatelea merdenele sau pateuri.Strasnic..limba de vita cu masline.Aveau si bere la 5 lei fata de 7 lei la Cina sau Lido/ 9 lei la Butoiash..
Gata cu amintirile,acum bucatarim sau sunteam la masa(platesc copy-right MuskMd)!
Deci…limba de vitel (nu cu masline ca m-am saturat )cu hribi/galbiori (fie si uscati).
1.fierb limba( curatata bine cu malai,cutit,etc ),spumuita bine. Pun 2-3 morcovi,1/2 telina,ceapa. Foc mic cca 1h-1/2 h pana cand furculita patrunde usor .O curat de piele si o las in zeama ei.
2.calesc/dunstuiesc cu piper rasnit 1 ceapa mare tocata grosier, cu ardei gras rosu si coriandru boabe in oloi de masline.
3.vin alb sec-50 ml.
4.rosii uscate sau proaspete..4-5 buc. Dupa ce trece damful de la vin.
5.ciuperci-400 grame taiate fin.
6.adaug mereu supa de limba ca sa fie sosul gros constant fara sa iau si resturile depuse de la fiertura. Scot legumele din supa de „limba” si le adaug.Grija mare sa nu tulburati supa.Nu imi place sa blenduiesc sosul acesta.
6.pun felii de limba curatate de piele si mai las max. 5 min.sa se imprieteneasca.Patrunjel verde.
Se mananca cu paine prajita sau piure.Langa,Feteasca Neagra Urlati(Paganus 2007 sau 2011 e de incercat )..

Avatar utilizator
edâ„¢
veteran
veteran
Mesaje: 1803
Membru din: 04 Iul 2005, 23:46
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de edâ„¢ » 25 Apr 2015, 10:37

@nuke adevart graiesti,rosile uscate in ulei de masline "e curcubeu pe cerul guri",am mancat in italia cu o felie de pizza simpla numai cu pasta de rosi si condimente,am incercat sa fac uscate dar nu imi iese ca acolo plus ca reteta e de 4-6 ore la cuptor nu ma incantat,dar in schimb am pus asa simple si cu apa si sare la borcan,dar cea mai simpla metoda sunt inghetate dupa cules mai ales cele cherry asa sunt cele mai bune in mancare gatita,nici pielita nu o mai gasesti in mancare

limba de vitel de obicei o fac in toamna cand se taie viteii si atunci cand ceapa pe care am cules-o are vreo 3 sapt de cand sta si nu mai este asa de zemoasa,reteta e simpla fierbi limba cu boabe de piper,dafin si cimbru si calesti ceapa julien in putin ulei si adaugi pe urma limba si un polonic de supa de la limba ,sare si condimente si las sa fiarba la foc mic pana se evapora apa ,merge foarte bine tot in aceiasi perioada cu ceapa rosie de apa din zona Buzaului

acum ca a venit caldura,ptr juniori merge un milkshake(ficamea ar bea zilnic) si noi un gin tonic,milkshake:lapte o cana,o banana,2 liguri de inghetata sau un cleste mare de inghetata exclus ciocolata si caramel,si o lingura mare de dulceata de care vreti voi si la blender,spectaculos ca si culoare si aroma iese cu dulceata de afine cu mure sau zmeura cu fragute,in cazul in care nu vrei dulceata merge cu sirop,ptr doamne renuntam la banana si folosim sirop de visine cu putin Amaretto,baza ramane aceiasi lapte si inghetata iar ca sa faceti impresie la domnisoare merge cel cu inghetata de straciatella sau vanilie bourbon si Baileys,Amaretto si Baileys se pune putin doar de aroma asta ca o alternativa la frappe unde se gaseste cafea sau capucino si frisca,ginu il fac cu Beefeater,schweppes bitter lemon,storc o jumatate de lamaie si sirop de curacao de la monin,pun siropu adaug gheata maruntita apoi gin la temperatura camerei tinut in seminte de ienupar pisate la mojar pana sparg gheta si imi aduc ingredientele,storc jumatate de lamaie si bitter lemon din sticla de sticla,decorez cu frunza de menta creata din gradina sau roinita intre gheata ca atunci cand o amestecam sa lase acea aroma intensa de lamaie,@nuke is curios de iarba mentolata

pe vremea cand lucram in gelaterie singurul frappe care imi placea sa il beau dimineata(vara)dupa o noapte alba la pescuit era asa,lapte rece cat mai rece,inghetata de vanilie bourbon proaspat facuta,espresso dublu de la espressor de la lavazza si coniac de jidvei,dau la blender laptele(100ml) si inghetata(un cleste mic),puneam in pahar gheata mare(3cuburi) si peste espresso dublu(2 esspreso mici si tari) nu lungo cu ii spun italieni proaspat facut,adaugam peste coniac(20cl din jigger) si deasupra laptele si inghetata din blender,asa imi incepeam ziua de lucru

Avatar utilizator
edâ„¢
veteran
veteran
Mesaje: 1803
Membru din: 04 Iul 2005, 23:46
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de edâ„¢ » 27 Apr 2015, 10:32

Daca tot mi-am adus aminte de gelaterie si e luni sa mai bag o poveste,undeva pe la 9 si ceva aparea doamna cum ii spuneau colegi,numele nu il stiu dar cum arata mi-a ramas intiparit,o tunsoare scurta ca sa ii puna in evidenta ochii caprui,plamani de se apropiau de cupa d,talie de viespe si niste gambe.....comanda numai capucino,pana cand a cerut cu lapte de cocos,initial cand a cerut asa ceva dupa ce devenise client fidel m-a pus in incurcatura mai ales ca pe acea vreme se gasea destul de greu,acum problema era cum sa il pun in capucino asa simplu era nasol,fiind greu se ducea la fund si era ca si cum ai fi baut ceva cu depunere,asa ca m-am chinuit pana sa iasa baubil,am incercat diferite variante dar asta e cea placuta,secretul s-a dovedit o cafea cu continut mai ridicat de Arabica in ea,peste 60%,asa ca ma apucam sa macin atunci cafeaua sa isi pastreze uleiul cu care venea in punga,adaugam lapte de cocos(20cl) la temperatura camerei atunci cand puneam ceasca la expresor ca sa se combine cu crema pe care o lasa expresorul la sfarsit,intr-o latiera puneam laptele de cocos cat mai rece,utilizand aburul fierbinte de la expresor http://blog.coffee4u.ro/cum-se-face-spu ... -latierei/ puneam peste ce e in cana si cu zahar brun,satisfactia cu care era savurata o facea sa vina zi de zi la aceiasi ora

Pe la amiaza veaneau fetele de la Goga,Dana,Yoyo,Bianca si Cristina niste fete de isprava care ma mai si ajutau la spaltul vaselor,lor le faceam langa cafea o vafa cu inghetata si visine din compot,de cele mai multe ori era din partea mea,imi facea placere

Reteta e asa;5galbenusuri se freaca cu 200gr zahar si 250unt sau margarina,frecam bine pana iesea o pasta in care nu se mai simtea asa de tare zaharul,cu unt iasa mai crocant decat cu margarina,adaugam baton de vanilie bourbon cand gaseam,daca nu esenta vanilie,cu putin Amareto ,o lingurita,separat bateam albusurile spuma(sa fie tare),adaugam la compozitia de mai sus 250ml lapte treptat ca sa nu ramana cocoloase,albusurile spuma le amestecam cu o ligura de lemn ca sa se distruga spuma doar sa fie amestecata uniform in compozitie,apoi adaugam faina(max 4 linguri cu varf)pana obtineam o compozitie care curgea mai gros,si cu un polonic mic o puneam in forma aparatului,retete sunt multe chiar si cartonul aparatului are una dar mai la toate produsul final e unul tare si fara crusta aceea subtire si aromata,exact asa cum il cumparati din magazine,dupa ce ternminam vafa,luam din compot de visine,cantitatea cat credeam de cuviinta si o incalzeam,pe vafa puneam inghetata si deasupra visine calde si putin suc de visine.

Ca sa faci ceva iti trebuie o baza,o carte doua sau mai multe,una dintre ele legata de coktailuri si bazele lor mi-a fosta daruita de fete,de acolo a plecat pe urma toate combinatile.......

Imagine

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 28 Apr 2015, 18:51

>Edi , onorabile , se vede treaba ca ai avut chef de scris . Bravo ! frumos ! si , nu in ultimul rand trebiue sa recunosc ca mi-ai dat o idee strasnica(pe care o ignoram de ceva vreme)cu milkshake-ul , baietii mei sunt entuziasmati.
> Referitor la retetele cu limba...sunt excelente , nu uitati de cea postata de "Gogol "cu sos alb ! Maine o incerc pe a lui Edi.
>Retetele specifice Pastelui , de care se temea "pikeman" , le-am uitat prin Cean , sau D-zeu stie pe unde. Apropo , am fost in Ceanul Mic nu in cel mare cum eronat am scris anterior. A fost o iesire pe care o voi tine minte tot timpul . Totul a culminat cu afumatoarea pe care gazdele mi-au prezentat-o pline de bunavointa ,mare gresala . Am stat cu un cutit si o sticla de vin cam 3 ore si am tot ciopartit din minunatiile ce se gaseau acolo.
Inca nu am primit pozele de la Paste si cand se va intampla lucrul asta , revin cu amanunte .
>Reteta "pensionarului" cu marinata de peste este EXCELENTA ! Am facut-o cu scrumbie si a iesit foarte buna.Ireal de buna !

Revin.

oldheinz
junior
junior
Mesaje: 53
Membru din: 21 Ian 2015, 13:37

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de oldheinz » 29 Apr 2015, 18:59

O reteta primitiva, si avand in vedere ingredientele, porceasca. Chipsuri de topinambur. Adica de nap porcesc. Pe malu apelor pe unde am umblat creste o planta cu aspect de floarea soarelui, mai mititica, dar ruda directa. La capatul de sub pamant, niste tuberculi asemanatori ghimbirului. Dupa ce soata mea a aflat de asta, am incasat ceva cam asa: Poti sa vii fara peste acasa, poti sa te impotmolesti cu masina si sa ma chemi sa te scot, dar sa nu vii fara topinambur....... Se curata cartofiorii, sa taie felii foarte subtiri, se pun in tava pe hartie de copt, eventual cu putin unt sau ulei de palmier sau masline si se dau la cuptor la 140-160 grade cca 35-50 minute, pana se rumenesc. Se lasa la racit. Se mananca (porceste). Se reia toata operatiunea de la capat.Va urez pofta buna la sapat.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 30 Apr 2015, 10:18

oldheinz scrie:Chipsuri de topinambur
> Interesant “oldheintz”. Am identificat planta , am citit cate ceva despre radacina si cu prima ocazie trecem la “recoltare” . Acum imi dau seama ca nu am aflat cand este buna de cules…
>> Si acum cu dedicatie pentru “MuskMD” :
Deanston este o distilerie de single malts tanara , a inceput activitatea in 1966 , Highlands-Perthshire . Au o varietate redusa a productiei si , uimitor cel mai bun punctaj il are Deanston 6 years old 40* alc.-83 puncte . Licoarea pe care ai baut-o tu , Deanston 12 years old 40*alc.,are 78 puncte . Oricum distileria produce doar whisky de 40*alc., spre deosebire de altele care produc licori la 45-56 si chiar 66*alc . Cand mai ajungi prin Scotia , incearca sa ajungi si prin Islay , sa vezi acolo greucenisme .
Ca tot am scris despre single malts-uri , repet atentionarea- nu se beau cu gheata , nici racite . Se pot consuma cu un strop de apa adaugat in pahar(zic unii specialisti) sau seci insotite de un pahar cu apa din care se consuma alternativ. Eu prefer sec fara apa deloc . Sa folosesti asa ceva la coctailuri este o prostie …
Edi am gatit limba de vita ieri la sugestia ta , tare buna .
Reteta “pensionarului” cu marinata , de la pag. 116 , obsedant de buna ! …nu m-am putut abtine sa o laud inca odata.

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 30 Apr 2015, 11:37

deltaic scrie:Se pot consuma cu un strop de apa adaugat in pahar(zic unii specialisti) sau seci insotite de un pahar cu apa din care se consuma alternativ. Eu prefer sec fara apa deloc . Sa folosesti asa ceva la coctailuri este o prostie.
He,he..E un documentar pe N.G. in care cel mai bun specialist scotian care a gustat din wiskyul regasit din gheturile arctice a promis un pumn in ochi celui care pune apa in licori veritabile..
deltaic scrie: Reteta “pensionarului” cu marinata , de la pag. 116 , obsedant de buna ! …nu m-am putut abtine sa o laud inca odata.
Ah...iarasi ma inflamez.Aici nu e 'picior" de scrumbie..
Deci,remit telemea proaspata Sibiu,normal din Marginime, contra borcane "marinata a la pensionaru'" cu scrumbie de Dunare..

Scrie răspuns