Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
mariush
senior
senior

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de mariush » 27 Mar 2014, 09:45

gsteph1968 scrie:on behalf >>deltaic<<, courtesy of...

Star Wars-Attack of the clones.

Imagine
am tot cautat reteta asta dar nu m-am descurcat.
daca stie cineva reteta va rog sa mi-o dati si mie.
mersi mult.
"nevoia este parintele inovatiei" PLATON

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 27 Mar 2014, 09:52

deltaic scrie: >biban solzos< "crapceanul" avea vreo 9 kg si am folosit 4 rondele(cam de 4 cm latime) taiate de langa cap. Merge bine si crapul mai mic la plachie,crede-ma.
Sincer, n-am facut si nu stiu sa fac plachie ...La tine "crapcean " are 9kg ...Pt mine "crapcean" are max 2kg ...Tuica voastra e la 30 si ceva , a noastra e la 50 si ceva :wink: D-asta sunt bune discutiile, vezi tu ! Asa si cu crapul la gratar ! Voi faceti cu el ca la tricotaje : una pe fata, una pe dos , pana s-a prajit ...Noi , nu ! Una pe fata si zama de clisa ...una pe dos, iar zama de clisa ...si tot asa ...Si-a nostru-i minunatie , a vostru-i peste la gratar :P

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 27 Mar 2014, 10:37

mariush scrie:
gsteph1968 scrie:on behalf >>deltaic<<, courtesy of...

Star Wars-Attack of the clones.

Imagine
am tot cautat reteta asta dar nu m-am descurcat.
daca stie cineva reteta va rog sa mi-o dati si mie.
mersi mult.
Daca promiti ca nu ma mai pupi , cum faci de regula, te rezolv ...Da' hai repede, ca nu stiu de nu mi-o taia mau-ul c-am avut tupeul sa-i spun unui gunoi ca locul lui e-n tomberon, nu pe forumuri, sa se laude nevasta cu el pe la ceaiurile dansante !
Macrou, preferabil de "pe gheata" ( dar la vreo 20 de lei ) , io-s sarac, folosesc la punga , la jumate pretul ....Care-i mai mic, din punga, la tigaie , ca de! muncind, tre sa si mananci ! Curatat, spalat, taiat si capul (macroului, nu lui gifgel, intelegi, nu ? ) ...Acum, ce fac eu : zeama de lamaie , stropit macar interior , apoi au amestec de sare si piper, dat in interior si exterior , sau alt condiment ce-ti place , dar sarea sa fie ! Pt mine, e suficient sa stea 2-3 ore, intr-un vas, cu toate astea , la gramada ...Vrei mai sarat, sa mearga berea, sa retii cantitatile de condimente puse si timpul , pt turele urmatoare . Si-l tii mai mult in vas, cu sarea si condimentele care va plac .
Faza urmatoare : se scoate din vas, se leaga cu sfoara de coada (ca-n poza ) , se agata in carligele de care ziceam eu, sau se insira pe bara . Eu il pun direct la zvantat, pt ca nu-l sarez tare ...Daca l-ai sarat prea mult, poti sa-i dai un clatit cu apa, dar eu , cum ziceam, dau sare mai putin ca sa evit acest lucru ...Cand e zvantat bine, la fum ...Aici te descurci, ca-i dupa gustul fiecaruia ...Unu-i da fum cald, da' tre sa fii pe faza, cand incepe sa apara picuri de grasima la baza coloanei...reduci caldura, urci pestele, cum stii, dar mai domol! ...Altii dau direct rece , dar dureaza mai mult ...
Finalu-i acelasi ! Super !
- vezi scobitorile in poza ! sa nu le uiti ! si cracaneaza burta, pt fum, si ai distanta intre pesti . Da' tu sa faci si carlige cum le-am zis eu . Sa nu-i insiri pe bara , ca nu-s randunici :mrgreen: :mrgreen:

mariush
senior
senior

Mesaj de mariush » 27 Mar 2014, 16:10

asa da...mersi mult.ma bate gandul de multa vreme sa fac niste peste afumat,am auzit ca-i foarte bun.
am avut o tentativa cu niste babuste faine,200-300 gr,dar nestiind ce ingrediente sa pun le-am facut doar cu sare,doar ca le-am lasat vreo 4 zile in saramura,apoi la fum.au iesit ca niste scanduri...daca aveam mai multe puteam podi sala cazanului cu ele :datz:
cand fac si sunt sigur ca a iesit ceva comestibil iti dau mesaj...pana atunci :bere:

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 27 Mar 2014, 19:21

mariush scrie:asa da...mersi mult.ma bate gandul de multa vreme sa fac niste peste afumat,am auzit ca-i foarte bun.
am avut o tentativa cu niste babuste faine,200-300 gr,dar nestiind ce ingrediente sa pun le-am facut doar cu sare,doar ca le-am lasat vreo 4 zile in saramura,apoi la fum.au iesit ca niste scanduri...daca aveam mai multe puteam podi sala cazanului cu ele :datz:
cand fac si sunt sigur ca a iesit ceva comestibil iti dau mesaj...pana atunci :bere:

Cand mai ai babusca d-aia, fluiera verde legionar ...25% e a mea si tu, cu cealalta faci ca mine : la kukta, cu ce trebuie , morcovi, patrunjel, ceapa, usturoi ( cf gustului majoritar din familie ) ...cand e gata , bagi "mulinex"-ul (eu cu mana) , ca s-o faci un fel de pasta ...Ajustata cu niste ulei si condimentele ce le mai crezi tu necesare, cu paine prajita, rupi tot ....Se tine la frigider, da' la mine n-apuca trei zile ...
Asta-i un sfarsit demn pt babusca ! S-o respectam si pe ea ...

mariush
senior
senior

Mesaj de mariush » 27 Mar 2014, 21:24

Cand mai ai babusca d-aia, fluiera verde legionar ...25% e a mea si tu, cu cealalta faci ca mine : la kukta, cu ce trebuie , morcovi, patrunjel, ceapa, usturoi ( cf gustului majoritar din familie ) ...cand e gata , bagi "mulinex"-ul (eu cu mana) , ca s-o faci un fel de pasta ...Ajustata cu niste ulei si condimentele ce le mai crezi tu necesare, cu paine prajita, rupi tot ....Se tine la frigider, da' la mine n-apuca trei zile ...
Asta-i un sfarsit demn pt babusca ! S-o respectam si pe ea ...[/quote]

anii trecuti am facut conserva de vreo trei ori dar cu bulion,dupa o reteta de la un prieten de-al tau :lol: Amin il cheama :lol1: ,mare Jucator piscicol pe plaiurile Crisanei,prieten dealtfel si cu un var de-al lui asta :mrgreen: numai cu o singura mana...ma rog,ideea e ca a iesit super buna .intre timp am luat o kukta mai serioasa care si acum zace in ambalaj din lipsa de material.nu mai pot da cu viermele in apa,nu mai am rabdarea necesara.
de departe cea mai buna a iesit din dever.
tin de cont de aia 25 %...cand va fi sa fie...

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 28 Mar 2014, 13:25

>>> La ora la care scriu,87 dintre copii nostrii din Romania,practicanti de scrima(toate cele 3 arme),s-au alaturat celor cca.1000 de participanti din intreaga lume si incearca sa aduca rezultate cat mai bune tarii. Concursul are loc in localitatea Wroclaw-Polonia. Pasiunea lor pentru sport si banii parintilor au facut posibila participarea. Oare cati copii incearca la ora asta,indiferent de domeniul de activitate,infruntand ignoranta aproape totala a organelor de resort si chiar a societatii, sa faca ceva pentru tara,dar asta este o alta discutie.

>nuke< reteta ta(lintea),o alternativa foarte buna. Cand ai ocazia,incearca si serbetul de cacao de la mag. de delicatese al lui Florescu Azi voi gati o portie imensa de urzici si o mamaliga pe masura.
>bibane< tuica de 30*(apsoara),are si ea un rol in gastronomie. Eu o numesc “tuica de ciorba” si uneori o consum cu placere alaturi de o ciorba de cartofi cu zeama de varza(de ex.). Bine’nteles, prefer palinca.
L-am rugat pe “gsteph”sa posteze o poza cu una din fazele procesului tehnologic al afumarii pestelui.

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 28 Mar 2014, 15:28

mariush scrie:
anii trecuti am facut conserva de vreo trei ori dar cu bulion,dupa o reteta de la un prieten de-al tau :lol: Amin il cheama :lol1: ,mare Jucator piscicol pe plaiurile Crisanei,prieten dealtfel si cu un var de-al lui asta :mrgreen: numai cu o singura mana...ma rog,ideea e ca a iesit super buna .intre timp am luat o kukta mai serioasa care si acum zace in ambalaj din lipsa de material.nu mai pot da cu viermele in apa,nu mai am rabdarea necesara.
de departe cea mai buna a iesit din dever.
tin de cont de aia 25 %...cand va fi sa fie...
Conserva-i una, ce ti-am zis eu, e alta . Conserva, fata de acea pasta de peste ce ti-am zis-o e ca energofish fata de Sf Cruce :wink: ...Conserva e scuza nehalitului care cara totul acasa ...Pasta de peste e arta pescarului care savureaza o tarta , doua, trei , si-si lauda in acelasi timp nevasta pt talentul culinar ..."Conservarii" sunt triciclistii care cara tot...Nu ca ar fi buna conserva, ca majoritatea nu stiu s-o faca, dar au scuza prostului : fac conserva ! ...si ca sa faci conserva si cu bulion, tre sa fii chiar tamplar , sincer ! Un peste care se respecta te obliga la un ulei bun, o lamaie, in cel mai rau caz niste mujdei sau, daca-i in tabla din comert si n-ai lamaie , un mustar ...
Bulionul e produsul din rosii ( recomandat Roma sau San Marzano in zona noastra ) , fiert pana scade cam 35-40% , cu adaus de busuioc uscat, rasnit praf, si, pe final, la stinsul focului, trantita mierea de albine ...De aici in sus vorbim de bulion ...Aproape se taie cu cutitul, topeste arsura lichidului de 50de grade , merge si la foame si la sete !
Nu pui bulion pe peste ... Poate pui rosii in orice stadiu de pregatire sau gatire...stiu ca fac multi asta....Daca le place, e treaba lor !
Singurul peste ce nu-l recomand pt pasta de peste e carasul ...Nu din cauza gustului, ci din cauza oaselor ...e aproape indestructibil...Altfel, cam tot ce-avem pe Cris , canale sau balti merge pt pasta . 3-4 kg ( sub 5-ul legal ) e suficient pt o familie cateva zile ...In Ardeal, ca-n Moldova nu stiu :P ....n-am mata albastra sa stiu cat papa ...

ps: prietenii mei nu fac conserva...nu-s nici Amin-i, n-au studiat nici la Clooj ( da-s analfabeti de bubuie) , au doua maini normale, nu una in nas si alta in buzunarul vecinului ....mana fiind bronze ... :mrgreen:

las-o naibi de conserva ...fa pasta de peste cum ti-am zis, merge cam din orice peste de la noi ...daca mai vrei amanunte , oricand, doar conditia de baza : sa nu ma pupi :mrgreen: :mrgreen:

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 28 Mar 2014, 15:44

deltaic scrie: >bibane< tuica de 30*(apsoara),are si ea un rol in gastronomie. Eu o numesc “tuica de ciorba” si uneori o consum cu placere alaturi de o ciorba de cartofi cu zeama de varza(de ex.). Bine’nteles, prefer palinca.
L-am rugat pe “gsteph”sa posteze o poza cu una din fazele procesului tehnologic al afumarii pestelui.
Tuica de 30* (apsoara) are un singur rol, deosebit de important, intr-adevar, in gastronomie ...Din ea se face palinca :!: ...In rest, sa ma ierte fratele agabi , da' nici cornata muskului nu-i buna cu asa ceva :cry: ...Idem despre amatorii de vin indoit cu ape minerale sau sifoane ...Asa zisul "shpritz " ...Un vin bun, cu apa ? O tuica in loc de-o palinca ? Atunci merge si un parizer sau cremvusti( bine-am scris, rine ?) in loc la un carnat de casa sau o sunca afumata ...

-la macrou vreau sa va-ntreb daca a-ti reusit acea culoare aurie ...nu mi-a prea iesit ! ...si cat sta afara al vostru inainte de-a fi carton ca babusca lui @ mariush ...
-cum devin mai lejer, indiferent de vreme (meteo) incerc varianta "fum " cu sardina ...Am placerea mea , de triciclist, si ma mandresc cu ea , sunt microbist :P ...Doar sa aflu sardina "pretabila" ca dimensiune .

mariush
senior
senior

Mesaj de mariush » 28 Mar 2014, 16:52

uff !!! n-am stiut ca esti asa precis si pretentios in detalii...
rosii de gradina decojite am pus in conserva dar am vrut sa scurtez.pentru mine care-s mai nestiutor intr-ale bucatariei sunt de doua feluri conservele:in ulei si in bulion,probabil ca nu-i bulion,dar eu asa m-am invatat sa-i zic...asa cum ii zic (mai mult ca sigur ca si tu cateodata )la detergent-DERO,la pantofii de sport -ADIDAS,la copiator-XEROX s.a.m.d.
si da, mi-am dat seama ca reteta ta nu-i conserva,si cel mai probabil ca trebuie musai sa fie buna,dar n-am vrut sa o lungesc.
iarta-mi te rog exprimarea profana la adresa pastei tale...n-am vrut nicidecum sa-i zic conserva ! :mrgreen:
mie mi-ar ajunge si dintr-un kg de peste ca in afara de mine nimeni nu mai mananca...si cand faceam co...mancare de-aia ciobaneasca,o duceam cu mine la serviciu si o imparteam .
hai ca nu mai pot vorbi,la 6 am programare pe balta.poate fac rost de ceva pentru afumatoare :)
te solicit cu siguranta daca ma impotmolesc prin zona ingredientelor.de obicei la noi in casa gateste nevasta-mea,eu cate o maioneza,mai dau cu oul de tigaie din cand in cand,d-astea normale...

Scrie răspuns