Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
deltaic
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 07 Apr 2014, 14:04

sorinB scrie:Va salut,
o reteta de ciorba de peste imi spune si mie cineva?
Poate exista in topicul acesta, dar sunt foarte multe pagini...
Multumesc frumos.
Pag.39-ciorba de peste traditionala (deltaic);
Pag.63-ciorba de perisoare de peste (Gogol);
Pag.69-ciorba de peste afumat (nuke).
La pag. 77 sunt centralizate cele 131 de retete publicate pana la data de-6 feb.2013.De atunci s-au mai strans inca pe atatea retete,cred.

sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 07 Apr 2014, 23:16

Multumesc frumos deltaic :bere:

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 10 Apr 2014, 14:51

@sorin@confrati
Ciorba de dorada cu zeama de varza.Si gratar..
In Sibiu,la magazin, pestele bun e "rara avis"..
D-aia m-am adaptat la dorada...nu gasesc crap pe gustul meu aici...poate caras numai din balastierele Orlatului..
Meri la Carre....Metr...etc...in general joi e zi de aprovizionare cu peste proaspat din import...Ia 4 dorade pt 2 persoane..
Fierbi in apa cat sa acopere 1 telina cuburi,2 cartofi,1 ceapa rosie(de la Mandra,Fagaras),1 ardei gras,1 pastarnac,2 morcovi,1/2 cutie rosii sau o lingura bulion.Daca nu ai timp,ia o punga cu legume congelate fara conservanti de la aceleasi hipermk(oricum e acelasi lucru ca acum ca nu gasesti proaspete).Cand toate legumele sunt aproape fierte,pui capetele si cozile de la toate doradele+1 trunchi.
La 2/3 lichid+peste adaugi o 1/3 zeama varza separat clocotita 1 min.
Leustean uscat sau frunze telina..ce iti place.
Restul de 3 trunchiuri,clasic crestate, pe gratar, cu lamaie,sare,piper si cartofi natur.
Daca gasesti insa un crap bun de Dunare se schimba treaba..ai retetele deja.

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 12 Apr 2014, 07:05

biban solzos scrie:
luci_t scrie: Sotia a folosit tagliatele cu spanac (verzi) si inainte de a fi gata pancetta a scapat cativa creveti la rumenit.
Poti detalia putin "pancetta" ? E din magazin , productie proprie , de la cineva care stii c-o face personal , sau ....??
Nu de alta, dar am incercat si eu si vreau sa vad o comparatie . Mie mi-a iesit ceva de genul :
http://artisanalcuisine.com/wp-content/ ... tta-11.jpg

Inca n-am taiat-o , da' seamana ..Am mai gasit si varianta :

http://www.natoora.co.uk/shop/deli/fres ... 13802.html
sau :

http://www.spotlighttoronto.com/davidor ... taproject/ Cu asta semana a mea inainte de rulare si legare ( ce calvar legatul... :evil: )

Daca poti afla , m-ar interesa condimentele pt preparat , alea, de la mama lor, pt ca eu am pus cam tot ce mi-a ramas de la procesul porcariilor din iarna ! In plus, din ce-am priceput eu, se lasa la maturat minim 2 luni, la rece, FARA afumat ...Era asa gustoasa si arata asa bine inainte de rulare si legare cu ata, ca mi-a fost mila si de ea si de mine ...I-am dat 2 zile de fum rece, subtil, cu poezie, doar sa fiu eu impacat ca nu se va strica in 2 luni ...Ma uit la ea si-mi fac degetele ca la romanii"bronze" prin metrouri straine cand vad cate un portofel....Io mai astept ...
Aici prin Italia, pancetta e clisa cu macra, cu multa carne macra prin ea. Se gaseste prin magazine taiata cubulete, afumata sau dulce. Nu are absolut nici un condimen. Poti sa pui niste rozmarin. In ultima perioada am ajuns sa-l consider de neinlocuit la carnea de porc. Am o planta mica in bucatarie, dar iau din gardul vecinului cand am de facut cateceva :wink:
Dar cand am timp merg la o macelarie de unde-mi cumpar slanina bucati si ies niste jumari excelente.

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 12 Apr 2014, 07:12

nuke scrie:@Luci.T
Adi.G are dreptate.
Identifica cauza ca sa tratezi efectul.Parca spuneai ca ai probleme cu fierea.
Poti face o cura cu argila("pamantul viu") dimineatza.Daca vrei/vreti detaliez.
In general,argila naturala e buna pt gastrite,hemoragii digestive,foste si actuale hepatite,remineralizari,etc.
Iar ceaiul verde bun se gaseste si la englezi,nemti,austrieci...
@deltaic-nu am incredere in prafuri si shake.
Doar daca odata faci matale,la ""poale de Cindrel"" ceva revigorant..irish,frappe,etc..
Scuzati de intarzaiere, dar in ultima perioada am trecut prin multe schimbari si nu am mai avut timp de net.
De cand cu tinctura de propolis fierea ma lasa in pace. In plus sotia foloseste destul de mult ulei de masline la gatit.
Sa revin la cafea:
Am renuntat la cafea pt ca imediat dupa ce o beam ma lua cu transpiratii. La fel se intampla si acum. Nu-s mai agitat, nu simt ca pulsul o ia razna... doar transpir si stand pe loc. Am inlocuit cafeaua de dimineata cu niste miere de la albinele socrului. Iar la pranz, cafeluta nu ma face sa transpir :wallbash:
PS la mine cafeaua e espresso fara zahar fara lapte

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 13 Apr 2014, 11:15

>Ziua Floriilor,zi de sarbatoare si de mare praznic. Pestele este la loc de cinste si am actionat in consecinta. Sper ca picanca mea,de crap,tava cu macrou in sos de mustar,salata de hamsii(pag.30) si salata de icre cu fileuri de cod afumat(tocat marunt)sa ma reprezinte onorabil la masa ce va urma. Marea surpriza o reprezinta marinata recomandata de “pensionarul”(pag.116),usor de facut si incredibil de buna. Am marinat macrou si sardine. Cum vremea s-a ameliorat intr-o oarecare masura , sper sa ne bucuram de binefacerile unui gratar de scrumbii,dolofane si apetisante. Se zvonea ceva si de un mujdei dobrogean,este adevarat ca nu se compara cu cel de vara pe care-l poti prepara cu rosii de gradina,dar totusi…
Traiam cu impresia ca am scris despre macroul in sos de mustar,daca ma repet,mea culpa.
>Reteta(portia minima la noi in casa): 4 buc.macrou,preferabil proaspat ; intr-o cana mare se pun in parti egale mustar,ulei,apa,zeama de lamaie. O jumatate de lingurita de vegeta( noi avem din productie proprie),sare si piper pisat dupa gust. Ingredientele se amesteca zdravan si se toarna peste pestele “grijit”intr-o tava. Sosul trebuie sa acopere pe jumatate pestii si sa intre si sub(eu am o tava profilata).Se tin la cuptor aprox.30 min.O reteta simpla , cu efect maxim. Un vin alb,sa zicem… Aligote,este tot ce mai trebuie.
Bucurati-va din plin de ziua asta , atat spiritual cat si gastronomic !
Sa aveti pofta !

Cat de mult mi-as fi dorit sa poata participa alaturi de noi si bunul meu prieten Homer(singurul om ce nu s-a putut loga la forum) dar,… nu a fost sa fie…

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 13 Apr 2014, 14:36

de sezon:

Imagine

cui ii place sparanghelu? :D

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 14 Apr 2014, 21:18

Dumnezeule ce dezlegare a fost !!!
Urmeaza o saptamana de penitenta, chiar si sparanghelul este o delicatesa la care nu pot visa decat de duminica incolo...

D2O
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de D2O » 19 Apr 2014, 09:17

luci_t scrie:[]@Luci.T

PS la mine cafeaua e espresso fara zahar fara lapte

Dur,dur de tot !

PASTE FERICIT TUTUROR ! :respekt:

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 19 Apr 2014, 15:14

E singurul mod in care pot bea cafea. Cat mai tare si amara. Am incercat sa pun in ea zahar si altceva, dar nu merge... sclifoseala e de vina :wink:
Cum stati cu pregatirile de Paste?
La noi drobul, sunca (jambonul)fiarta e gata, ciorba de miel si friptura inca sunt in chinurile facerii.
Sa aveti Sarbatori frumoase si linistite impreuna cu cei dragi! Paste fericit

Scrie răspuns