Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
biban solzos
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de biban solzos » 21 Dec 2013, 21:18

edâ„¢ scrie:
cel din stanga e clasicul pe care il fac,porc cu vitel(vita)partea e 2:1 adica doua porti de pork cu una de vita,la pork e bine sa nu fie asa de multa grasime ca se usuca greu si predomina gustul de grasime,i-am dat usturoi,sare fina,piper negru,cimbru si la 10 kg 2 linguri de boia dulce ungureasca...

cel din drepta e mai aromat,partea e 1:1 cu putin mai multa grasime de vitel,i-am dat usturoi,sare fina,piper alb,cimbrisor,ienibahar si cum am descoperit chimionul turcesc care se intelege de minune cu ienibaharul am zis sa incerc si a iesit bine plus 5 linguri de boia dulce ungureasca la 10kg...

in mijloc e muschi de vitel uscat, preferatul fiica-mii,ii place si cel de porc,asta a stat la sare 3 zile,legat bine cu ata sa fie rotund si pe urma la fum,2 fumuri la interval de 7-10 zile in functie de cat de rece e afara,asa am procedat si cu carnatii....

carnea o las la racit pana a doua zi,o toc si ii dau condimente si o mai las pana seara cand o mai framant bine adaugand apa calda sa devina mai moale sa nu rup manerul de la carnatar....
prietene, explica-le celor pofticiosi ( fara mine, ca io am facut treaba asta ) ca 3 (trei ) zile e suficient pt un cotlet , kaizer, fleica sa fie tinute la sare . Daca sarea e si un fel de saramura care are si mirodeniile care-i cad bine fiecaruia (usturoi, piper, cimbru, boia , etc ) in proportiile care excita favorabil "gustativele " ca la mama acasa , atunci e f bine ! Ramane in carne tot ce-i bun si si care, altfel s-ar pierde prin sararea simpla !
Ce-i pe scandurica, e de 10 ! Tot mai putini fac tocarea, cum vad in sectiune, ca o au produsele tale din stanga si dreapta . De ce prefera tocarea produselor cu sita fina, chiar nu inteleg ! I-am prezentat unui prieten care m-a rugat sa-i fac si lui niste porcarii de carnati diferenta intre ai mei ( tocati cu nr mare ) si ai lui ( tocati la piata, prin sita fina ) ...a dat cu ai lui de pamant :P ...
Partial , pt ca depinde de gustul fiecaruia , nu-s de acord cu folosirea cimbrului si ienibaharului in carnati , dar, cum am zis, aici e vorba de gustul fiecaruia, deci nu ma bag...dimpotriva, o sa incerc !
-da-mi voie sa te critic si io, ca dom 'prof rine : nu se cade asa o blasfemie ! O " de caise " sau macar o "de pruna" inainte, si-o ulcica de lut cu o "buturuga " alaturi, erai motiv de blocarea forumului ...Stii dece ? Pt ca dupa inca una mica , apoi "n " felii din stanga sau dreapta ( ca mijlocu-i pt junioara :wink: ) , mai cerea o "buturuga " ...Si-apoi, fiecare cat tine :P :P

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 21 Dec 2013, 21:20

mircioneolt scrie:baieti poate bagati si o reteta de sunculite :respekt: Sarbatori linistite!
:?: :| :?:

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 21 Dec 2013, 21:34

rine scrie:
decat stigla aia mai bine o ceapa rosie sparta cu pumnu'
era de R incercuit.
n-ah mereu e si carcotasi :bere:
Te rog, dom' diriginte, io-s carcotasul caruia-i sar in cap savantii , nu tu ...macar atata lasa-mi :evil: ! Ceapa nu tre sa fie neaparat rosie ! Faza cu ceapa rosie e la fel ca si mancarea "bio" , adica zexe ! De nota 10 era avertizarea: feriti-va de ceapa de supermarket , aia rotunda, tip globuri de pom ! Cine spune ca aia-i ceapa , inseamna ca-i ierbivor si n-a mancat decat lucerna sau trifoi ! Oricare ceapa i-si schimba radical gustul, pierde din "asprime" dac-o prinde gerul si se dezgheata pe indelete , mai putin ciudateniile alea . Dece ? Nu stiu ! A nu se "brusca " la recoltare, inainte de-a fi dezghetata ! Pt cei care n-au figuri , rezulta intr-adevar "ceapa" , aproape de-ntins pe paine !

-cu sticla, da ! :D :D :D ...ai gusturi bune .... :P :P :P

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 22 Dec 2013, 10:38

biban solzos scrie:
edâ„¢ scrie:
cel din stanga e clasicul pe care il fac,porc cu vitel(vita)partea e 2:1 adica doua porti de pork cu una de vita,la pork e bine sa nu fie asa de multa grasime ca se usuca greu si predomina gustul de grasime,i-am dat usturoi,sare fina,piper negru,cimbru si la 10 kg 2 linguri de boia dulce ungureasca...

cel din drepta e mai aromat,partea e 1:1 cu putin mai multa grasime de vitel,i-am dat usturoi,sare fina,piper alb,cimbrisor,ienibahar si cum am descoperit chimionul turcesc care se intelege de minune cu ienibaharul am zis sa incerc si a iesit bine plus 5 linguri de boia dulce ungureasca la 10kg...

in mijloc e muschi de vitel uscat, preferatul fiica-mii,ii place si cel de porc,asta a stat la sare 3 zile,legat bine cu ata sa fie rotund si pe urma la fum,2 fumuri la interval de 7-10 zile in functie de cat de rece e afara,asa am procedat si cu carnatii....

carnea o las la racit pana a doua zi,o toc si ii dau condimente si o mai las pana seara cand o mai framant bine adaugand apa calda sa devina mai moale sa nu rup manerul de la carnatar....
prietene, explica-le celor pofticiosi ( fara mine, ca io am facut treaba asta ) ca 3 (trei ) zile e suficient pt un cotlet , kaizer, fleica sa fie tinute la sare . Daca sarea e si un fel de saramura care are si mirodeniile care-i cad bine fiecaruia (usturoi, piper, cimbru, boia , etc ) in proportiile care excita favorabil "gustativele " ca la mama acasa , atunci e f bine ! Ramane in carne tot ce-i bun si si care, altfel s-ar pierde prin sararea simpla !
Ce-i pe scandurica, e de 10 ! Tot mai putini fac tocarea, cum vad in sectiune, ca o au produsele tale din stanga si dreapta . De ce prefera tocarea produselor cu sita fina, chiar nu inteleg ! I-am prezentat unui prieten care m-a rugat sa-i fac si lui niste porcarii de carnati diferenta intre ai mei ( tocati cu nr mare ) si ai lui ( tocati la piata, prin sita fina ) ...a dat cu ai lui de pamant :P ...
Partial , pt ca depinde de gustul fiecaruia , nu-s de acord cu folosirea cimbrului si ienibaharului in carnati , dar, cum am zis, aici e vorba de gustul fiecaruia, deci nu ma bag...dimpotriva, o sa incerc !
-da-mi voie sa te critic si io, ca dom 'prof rine : nu se cade asa o blasfemie ! O " de caise " sau macar o "de pruna" inainte, si-o ulcica de lut cu o "buturuga " alaturi, erai motiv de blocarea forumului ...Stii dece ? Pt ca dupa inca una mica , apoi "n " felii din stanga sau dreapta ( ca mijlocu-i pt junioara :wink: ) , mai cerea o "buturuga " ...Si-apoi, fiecare cat tine :P :P
de asta am si postat,multa lume uita de adevaratul gust simplu si bun fara prea multe complicatii,eu unu is satul de trendul occidental adoptat de prea multa lume sau poate lumea nu are habar,cei drept is putini care fac si de obicei aceia nu se mai obosesc sa dea explicatii sau folosesc asta in avantajul lor,asta am vazut la unguri unde traditia e pe primu loc,de aia si preturile pe masura,gustu era acelasi pe tot parcursul anului.....

de folosit saramura cu mirodenii de care ziceai nu am folosit, doar simplu sare 3 zile, o sa incerc.....

initial foloseam doar sare,piper,boia si usturoi la carnati pe urma am adaugat cimbru,de ce,is mai sensibil la stomac si am vazut atunci cand e proaspat prajit nu imi pica greu si dupa o bere nu las mirosu ala de lup dupa mine asa s-a intamplat si cu ienibaharul si cimionul turcesc care l-am folosit la pasta de mici,nu mi-au cazut greu ca in majoritatea micilor mancati din comertz de asta am si condimentat cel din dreapta,acum nu te gandi ca is foarte aromati si predomina gustul de ienibahar si chimion asa cum sunt cei din comertz sau mananca germanii,am pus atat cat sa nu puna in plan secund carnea,a meritat...la tocat niciodata nu am folosit sita mica chiar vrau sa imi fac rost de una mai mare....

da stiu e blastemie cu sticla aia,era buna una de pruna dar nu am pruni,aveam una de mar dar inca nu s-a limpezit si pana la urma o intorc si o dau in butoi de salcam daca se respecta promisunea daca nu in sticla ca vad ca nu vrea sa se limpezeasca,de pruna nu am mai baut de mult dar si aia care am baut-o a fost medicament era de la satu mare, o minunatie, poate mai am ocazia sa imi procur de acolo pentru zilele in care esti rupt de munca fizica ca face minuni,la anu o sa fac de corcoduse ca aia se face mai repede si pana de sarbatori o sa fie numai buna,la ce ii spui buturuga?

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 22 Dec 2013, 10:43

Azi ma apuc de tocat carnea la satar si slanina la cutit,pentru deja traditionalii mei carnati. De 11 ani ii fac in stilul asta si nu pot concepe Craciunul fara ei. Vreo 4 zile nu contati pe mine...(cam atata ma tine durerea de spate si sale).

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 22 Dec 2013, 11:23

spor la treaba si asteptam poze...

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 22 Dec 2013, 13:58

edâ„¢ scrie:
,era buna una de pruna dar nu am pruni,aveam una de mar dar inca nu s-a limpezit si pana la urma o intorc si o dau in butoi de salcam daca se respecta promisunea daca nu in sticla ca vad ca nu vrea sa se limpezeasca,de pruna nu am mai baut de mult dar si aia care am baut-o a fost medicament era de la satu mare, o minunatie, poate mai am ocazia sa imi procur de acolo pentru zilele in care esti rupt de munca fizica ca face minuni,la anu o sa fac de corcoduse ca aia se face mai repede si pana de sarbatori o sa fie numai buna,la ce ii spui buturuga?
-palinca (tuica premergatoare, care-i pt femei lauze, nu pt pescari seriosi :mrgreen: ) , in momentul in care pleci cu ea de la cazan , tre sa fie "cristal" ...si palinca si tuica ! Daca nu-i asa, inseamna ca "bucatarul" trebuie ori schimbat, ori invatat ...Distilatul, simplu sau dublu, are niste reguli clare ! Daca nu le respecti, bei acreala, tulbureli, etc . Nu vreau sa te supar, dar, daca n-ai dusmani carora sa le-o dai, tine-o pana la vremea visinelor ....e singura varianta . Daca-i tulbure, ori a scapat "bucatarul" prea mult din "fata" sau din "coada" si atunci are si un damf de nu-ti vine s-o bei in casa , ori ti-a indoit-o cu galeata ....Butoiul nu rezolva nimic , doar o nuanta , culoare, nicidecum gustul , aroma sau limpezimea . Incearca, dar .... Aroma "iese" in timp, specifica fructului, dar in sticla ! Butoaiele , la palinca, nu fac decat sa coloreze si, eventual sa schimbe "originea " ! Asa stiu eu, poate gresesc, pt ca doar am asistat la cateva productii ca "necalificat " .
-exista intr-adevar in satmar, surse unde exista "medicament" , facut din boasca de struguri , cu vreo 5-6 grade peste "acceptul gatului" , Gustul e intr-adevar specific, derutant la inceput , dar , pe final, pfoai de mine ...Nefiind avertizat de diferenta de grade, cantam la final, cu Mondial : Abia atingi covorul moale ... :(
-corcodusele sunt "paria" intre prune . Au doar avantajul ca-s multe, dar , pt mine cel putin, nu dau palinca de mere pe cea de corcoduse. Prunele, da ! Ideale sunt cele vechi, "bristite " :lol: (asa le zice la noi ) ....ai palinca, ai aroma, ai tarie, ai viata :mrgreen: ...Nici altoiurile nu-s rele, dar ca astea ...
- buturuga =vin facut din struguri din zona mea, concora si otelo ( cum s-or scrie, ULK-ul stie , ca el e-n "limbi" ) ...fara apa, fara zahar, sulf sau alcool dublurafinat cum practica unii si tine vinul ani :cry: ...Daca alegi numai concora, gustul, aroma si mirosul te fac sa treci Transfagaraseanul pe zapada de un metru :wink: ...Altceva nu mai zic...sunt si copii p-aici !

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 22 Dec 2013, 15:32

biban solzos scrie:
edâ„¢ scrie:
,era buna una de pruna dar nu am pruni,aveam una de mar dar inca nu s-a limpezit si pana la urma o intorc si o dau in butoi de salcam daca se respecta promisunea daca nu in sticla ca vad ca nu vrea sa se limpezeasca,de pruna nu am mai baut de mult dar si aia care am baut-o a fost medicament era de la satu mare, o minunatie, poate mai am ocazia sa imi procur de acolo pentru zilele in care esti rupt de munca fizica ca face minuni,la anu o sa fac de corcoduse ca aia se face mai repede si pana de sarbatori o sa fie numai buna,la ce ii spui buturuga?
-palinca (tuica premergatoare, care-i pt femei lauze, nu pt pescari seriosi :mrgreen: ) , in momentul in care pleci cu ea de la cazan , tre sa fie "cristal" ...si palinca si tuica ! Daca nu-i asa, inseamna ca "bucatarul" trebuie ori schimbat, ori invatat ...Distilatul, simplu sau dublu, are niste reguli clare ! Daca nu le respecti, bei acreala, tulbureli, etc . Nu vreau sa te supar, dar, daca n-ai dusmani carora sa le-o dai, tine-o pana la vremea visinelor ....e singura varianta . Daca-i tulbure, ori a scapat "bucatarul" prea mult din "fata" sau din "coada" si atunci are si un damf de nu-ti vine s-o bei in casa , ori ti-a indoit-o cu galeata ....Butoiul nu rezolva nimic , doar o nuanta , culoare, nicidecum gustul , aroma sau limpezimea . Incearca, dar .... Aroma "iese" in timp, specifica fructului, dar in sticla ! Butoaiele , la palinca, nu fac decat sa coloreze si, eventual sa schimbe "originea " ! Asa stiu eu, poate gresesc, pt ca doar am asistat la cateva productii ca "necalificat " .
-exista intr-adevar in satmar, surse unde exista "medicament" , facut din boasca de struguri , cu vreo 5-6 grade peste "acceptul gatului" , Gustul e intr-adevar specific, derutant la inceput , dar , pe final, pfoai de mine ...Nefiind avertizat de diferenta de grade, cantam la final, cu Mondial : Abia atingi covorul moale ... :(
-corcodusele sunt "paria" intre prune . Au doar avantajul ca-s multe, dar , pt mine cel putin, nu dau palinca de mere pe cea de corcoduse. Prunele, da ! Ideale sunt cele vechi, "bristite " :lol: (asa le zice la noi ) ....ai palinca, ai aroma, ai tarie, ai viata :mrgreen: ...Nici altoiurile nu-s rele, dar ca astea ...
- buturuga =vin facut din struguri din zona mea, concora si otelo ( cum s-or scrie, ULK-ul stie , ca el e-n "limbi" ) ...fara apa, fara zahar, sulf sau alcool dublurafinat cum practica unii si tine vinul ani :cry: ...Daca alegi numai concora, gustul, aroma si mirosul te fac sa treci Transfagaraseanul pe zapada de un metru :wink: ...Altceva nu mai zic...sunt si copii p-aici !
pe undeva am facut o gresela acum ramane sa vad unde,nu e rea la gust numai ca nu e limpede asa ca si cea care am facut-o acu 2 ani,atunci am facut-o la butoiul de distilare si acum la cel classic poate si de acolo sa fie,cred ca mai trebuia apa in borhot sa fie mai subtire materialul......

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 22 Dec 2013, 17:58

La cazanul de distilat.
"Fruntea" tzuicii-las-o la aia care sint frunctcea mereu,fara sa dovedeasca ceva.E buna la frectii pe spate.
"Mijlocul" tzuicii...il pastrezi pt tine.
"Finalul",pana mai e dulce,neacru si se mai aprinde daca ii dai foc pe capacul alambicului ...ia-l pt inca o tzuicareala,separat de "mijloc"..
Numai bine!

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 22 Dec 2013, 22:46

nuke nu e de acolo nu acolo e problema,de ani tin mijlocu asa cum am zis la reteta de coniac,altundeva am facut greseala si tind sa cred ca e la fierbere,apa joaca un rol important se pare,nu am tinut cont de asta si am facut o greseala anu asta, numai de acolo se trage, altceva nu avea ce sa fie,merele au fost lasate 48 zile si le-am probat pe soba fierbandu-le si nu ardea am mai lasat pana s-a aprins compozitia atunci s-a si desprins ce era la suprafata de marginea butoiului si nici nu mai borborosea ca si vulcani noroiosi,chiar puteai aprinde bricheta in interiorul butoiului,de macinat le-am macinat pasta,nu au fost tinute afara butoaiele ca sa fie frig si sa se opreasca din fermentat,am dat putin zahar cu apa calda ca sa ajunga la o temp de fermentare mai ales ca merele erau reci,a fost perioada cu bruma de anu asta, erau coapte si dulci,4 feluri de mere.....

deci neatentia se plateste acum ramane sa vad daca iasa dupa ce intorc tuica,se da apa si atunci sa scoata amareala(la mine nu e cazul a mea trebuie sa fie limpede) acum ramane sa vad cata trebuie bagata si va anuntz daca a fost din cauza asta....daca m-a mancat in *** ca zambilica sa fac la cel classic ca imi spunea cineva ca la cel classic se simte si aroma daca il fierbi la foc domol dupa ce incepe sa curga....plm sa treac sarbatorile si ma apuc si de cel din vin si il fac la cazanu de distilat sa nu mai am vreo surpriza de asta...

Scrie răspuns