Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@edi-la rachia din vin poti,dupa ce o faci si o pui in damigeana,sticla,etc sa adaugi 2-3 surcele de dud uscat,tinute afara in soare,ploaie ger un an.Nu mai multe ca si excesul de caramel natural strica.Asta in cazul in care nu ai butoiul adecvat.
Nu ne dati si dvs.reteta de muschiul afumat de vitel,rogu-va?
Craciun linistit tuturor!
Nu ne dati si dvs.reteta de muschiul afumat de vitel,rogu-va?
Craciun linistit tuturor!
nuke coniac scrie pe cel de vin altceva nici nu fac,reteta e simpla, 3 zile la sare(mare),pui in functie de cat de gros e muschiul, il legi bine sa fie rotund(foloseste ceva sintetic,subtire si tare,ca cea de canepa lasa urme) si pe urma 2 fumuri cu rumegus de fag,cu pauza inte ele de cateva zile,craciun fericit tuturor
Am vazut ca in zona intercarpatica, se face muschiul de porc afumat punandu-se sare cu nitrat sau nitriti@co.
Pt culoarea rosie,placuta privirii, cica.
In consecinta nu vreau asa,dar pt bio-mine ..1 kg de muschi,il acopar cu sare mare ,il pun in covata de plop,il scot dupa 3 zile,dupa ce il in/re/intorc in zama lui,il afum,..si...si...e gata??
Multumesc anticipat pt luminare.
Mishtocarii,rugam,abtineti-va.
In consecinta nu vreau asa,dar pt bio-mine ..1 kg de muschi,il acopar cu sare mare ,il pun in covata de plop,il scot dupa 3 zile,dupa ce il in/re/intorc in zama lui,il afum,..si...si...e gata??
-
- veteran
uite : http://www.salrom.ro/b-sai-cu-nitrit.phpnuke scrie:Am vazut ca in zona intercarpatica, se face muschiul de porc afumat punandu-se sare cu nitrat sau nitriti@co.
-se vinde la cantitati relativ mari ( compartativ cu necesarul unei gospodarii , la faza "porcariilor " ) . Singurul beneficiu, e intr-adevar culoarea ! Excesul de astfel de sare, pe timp scurt e consum exagerat de hartie roz...cand se foloseste simplu, fara altceva . Auzeam ca se dilueaza, dar, pt siguranta, tot sarea bruta e sfanta .
Daca ai curaj, incearca o bucata din acel muschi (indiferent de animalul donator ) s-o introduci intr-o saramura din max 150 gr sare / litru de apa , dupa ce l-ai tavalit prin mirodeniile care le agreati voi in casa : piper, boia, cimbru, etc...Sunt multe si fiecare are alte gusturi ...Poti incerca si varianta sa fierbi apa cu mirodeniile aferente inclusiv sarea si sa o torni peste carnuri ...aici ai avantajul ca poti verifica gustul , ca tre s-o lasi sa se raceasca inainte de-a o turna peste carnuri , si mai poti "ajusta' pana-ti faci o reteta proprie .
-poate fi pus si-n punga de naylon , important e sa fie "cuprins " de ce i-ai pus tu ! Cotlet de 10 cm diam. , n-are nevoiede mai mult de 4 zile la saramura !
-daca-l pui doar in sare simpla, atunci o sa-l intorci doar in "zama lui " , cum zici tu ...zama lui fiind tot ceea ce , un bucatar meserias, incearca sa opreasca in carne, atunci cand o prajeste (la tigaie, gratar, cuptor ) ...Dupa sararea simpla, ramai doar cu fibra ...Io asa stiu ! In saramura, carnea, la fel ca la prajirea rapida, cand i-si formeaza acea crusta, se comporta altfel calitativ... Si-i diferenta si ca aspect, gust, etc...Dar, fiecare cu preferintele lui .
-afumatul nu-i simplu ! Fumatul doar e mizilic

ps : daca tu crezi ca-s mistocar, nu ma asculta . Da' daca ma asculti, ce-ai de pierdut ? Doar tu pui si faci totul !
- si dupa ce l-ai scos de la fum, nu-i gata

-
- veteran
Daca vreti sa m-ascultati, bine, daca nu, asta este ! Palinca, tuica, rachia, indiferent ce dublu sau simplu distilat , este identica la culoare cu APA !!!...Un distilat de calitate, facut de un meserias care stie !!!, pastrat in STICLA (balon, damigeana ) i-si lasa aroma fructului de origine in timp ! Si ramane la aceeasi culoare !nuke scrie:@edi-la rachia din vin poti,dupa ce o faci si o pui in damigeana,sticla,etc sa adaugi 2-3 surcele de dud uscat,tinute afara in soare,ploaie ger un an.Nu mai multe ca si excesul de caramel natural strica.Asta in cazul in care nu ai butoiul adecvat.
!
Toate celelalte sunt pe "bonuri de masa " ! Adica : galbeneala palincii, tuicii sau rachiei se rezolva la 10 metri de distilerie...cel mai ieftin "Adria " cola ! ...cantitatea , in functie de cerintele fraierului !....Am cisterne de borhot de mere ? ...Dublu distilat de un meserias , plus "arome identic naturale " ( care-s peste tot ) si-ti servesc palinca de pere, gutui, caise, etc ...
Eu nu vand , nu donez, nu bag pe gat ! Am vrut doar sa va spun ! Si e doar o faramitura din ce s-ar putea povesti !
Ce am inteles.. se tavaleste in sare multa si in alte condimente,cat de cat comune, cat bate la ochi si cat trage carnea .
Ca ele stie.
Toate.
Sa isi trage cat trebe la ele.
Toate.
Apoi se afuma.
Numai bine!
Ca ele stie.
Toate.
Toate.
Apoi se afuma.
Numai bine!
-
- veteran
nuke scrie:Ce am inteles.. se tavaleste in sare multa si in alte condimente,cat de cat comune, cat bate la ochi si cat trage carnea .
Ca ele stie.
Toate.
Toate.
Apoi se afuma.
Numai bine!
Mai, fa tu o saramura cum ti-am zis, cu 150 gr de sare / litru de apa , in functie de de cata carne ai, ce vas, etc... nu-i totuna sa-l pui in ciupa sau in borcan ...Las-o zmetecului de sare, nu tre multa ...Condimentele-s baza ! , nu sarea ! ...Carnea nu-i slanina ! Carnea ia cata sare-i pui !!!!!!!!! Asculta-l pe "matale " , cum zicea @ JB , mestacand paine uscata !
Rapid, simplu si bun!
Fluiera verde p-aici, ca de sarbatori intru zilnic si te "povestesc" sa iasa bun !
Io vorbesc din ce stiu si din ce-am facut !
corect..is de acord cu: slanina-si ia sare cata-i trebuie.
carnea ;cata-i dai
@eda..c..
ai niste retete foarte,foarte ,tari.
incredibil de simple ,dar de efect maxim.
cred ca ,am inceput sa uitam de ce-i esential.
toti cautam extraordinarul.
si nu-l vedem de nas.
despre altele...sa nu citesca portareii ca or fi multi chiaburi p'aci

carnea ;cata-i dai

@eda..c..

ai niste retete foarte,foarte ,tari.
incredibil de simple ,dar de efect maxim.
cred ca ,am inceput sa uitam de ce-i esential.
toti cautam extraordinarul.
si nu-l vedem de nas.
despre altele...sa nu citesca portareii ca or fi multi chiaburi p'aci

Am inteles.
Pun in sare, apoi mai multe condimente de la magazin,din plicurile alea galbene,gata rashnite si apoi pun la afumat.
Cat isi trage,isi trage ,ca stie el, ca doar e viu si constient cat isi trage.
Pap paine uscata,stau in opinci si astept.
@Florin-am facut virsli de noatina,daca stateam dupa reteta,deceda capritza de senectute...
Pun in sare, apoi mai multe condimente de la magazin,din plicurile alea galbene,gata rashnite si apoi pun la afumat.
Cat isi trage,isi trage ,ca stie el, ca doar e viu si constient cat isi trage.
Pap paine uscata,stau in opinci si astept.
@Florin-am facut virsli de noatina,daca stateam dupa reteta,deceda capritza de senectute...
da am intelez,incerc sa invatz, nu m-am nascut invatzat si orice informative e buna venita,eu unu stiu ca asa trebuie sa iasa lacrima dar vezi tu ca niste chesti minore te dau peste cap si trebuie sa vezi unde ai gresit si data viitoare sa ai grija de tot procesul dac vrei sa dai pe gat ceva bun,de asta am si postat ca sa vad unde gresesc si sa inbunatatesc lucrurile,acum eu incerc sa dreg daca se poate daca nu asta e ...deci, ai idee unde am gresit in tot procesul asta??biban solzos scrie:Daca vreti sa m-ascultati, bine, daca nu, asta este ! Palinca, tuica, rachia, indiferent ce dublu sau simplu distilat , este identica la culoare cu APA !!!...Un distilat de calitate, facut de un meserias care stie !!!, pastrat in STICLA (balon, damigeana ) i-si lasa aroma fructului de origine in timp ! Si ramane la aceeasi culoare !nuke scrie:@edi-la rachia din vin poti,dupa ce o faci si o pui in damigeana,sticla,etc sa adaugi 2-3 surcele de dud uscat,tinute afara in soare,ploaie ger un an.Nu mai multe ca si excesul de caramel natural strica.Asta in cazul in care nu ai butoiul adecvat.
!
Toate celelalte sunt pe "bonuri de masa " ! Adica : galbeneala palincii, tuicii sau rachiei se rezolva la 10 metri de distilerie...cel mai ieftin "Adria " cola ! ...cantitatea , in functie de cerintele fraierului !....Am cisterne de borhot de mere ? ...Dublu distilat de un meserias , plus "arome identic naturale " ( care-s peste tot ) si-ti servesc palinca de pere, gutui, caise, etc ...
Eu nu vand , nu donez, nu bag pe gat ! Am vrut doar sa va spun ! Si e doar o faramitura din ce s-ar putea povesti !
mersi rine,nicu era ed™ si cu noul format am devenit eda,,c nu il mai pot schimba asa ca nu m-am mai obosit sa cer ajutor... cam asta e cu lucrurile simple,eu unul nu mai incerc sa le complic prefer sa ramana asa,materialul il cresc acasa e ceva de munca dar se merita,5 zile de munca la coasa si fin si se bucura vitelu tot anu,inca vreo cateva la sapa si semanat si se bucura celelalte........inca ceva cu muschiul ala,atunci cand desfac porcul il fac pe spate exact pe coloana,desfac slanina de pe carcasa cu mana acolo unde e muschiul iar pielita in care e invelit ramane pe el poate si asta face sa nu traga asa de multa sare,in orice caz si o sapt il poti lasa nu se sareaza asa de tare ca si ciolanele sau coastele care cu cat le lasi mai mult cu atat devin ocnita.....
nuke 2 maini de sare mare is de ajuns la un muschi de la un porc de 120kg,el oricum isi lasa apa si aia devine saramura,poti sa ii dai si condimente asa cum zice biban dar eu nu ma omor la muschi il prefer simplu sa simt gustu de carne care difera de la porc la porc in functie de ce I-ai dat sa manance,cel mai bun e cel crescut cu lapte de vaca,tarate,porumb boabe si lasat sa colinde pe camp, nimik nu se compara cu aceea carne....frageda si cu un miros de nu-l mai uiti,nu pot sa descriu in cuvinte mirosul.....