cutitul pentru pescuit... pareri si preferinte

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Ghenadie
veteran
veteran

Re: cutitul pentru pescuit... pareri si preferinte

Mesaj de Ghenadie » 14 Iul 2013, 19:57

ok, incerc.
"bijuterie" e un termen relativ, stii tu, rahatu unuia, aurul altuia :lol:
cu alte cuvinte sau comparand cu sculele din pescuit, pentru unii e bijuterie, pentru altii e un instrument bine facut, specializat.
Prin urmare, e posibil ca doi privitori/utilizatori sa aiba pareri diferite asupra obiectului, unu zice ca e un instrument, altul ca e bijuterie. No, daca cel care il face reuseste sa imbine utilitatea/specializare cu partea estetica, fara sa fie ostentativ, de ce nu? Mie personal imi plac cutitele clar specializate, minimaliste, dar si placute din punct de vedere estetic.

PS - la vanatori, in majoritatea cazurilor, e musai sa fie bijuterie...bine, la aia care nu stiu si nu belesc vreun vanat, sa nu mai vb de transat, acolo sa vezi arogantze :lol: :lol: :lol:

si aia, vb despre ce stiu sa fac, adica fac cutite...nu le analizez pozele :lol:

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 14 Iul 2013, 20:03

Adi G scrie:@bibanelu:

aaaasa... si ca sa revin totusi la topic, mai intreb odata, pe oricine se simte in stare sa raspunda: de ce este atat de important sa fie o "bijuterie", cutzitul de pescuit? nu este mult mai important sa fie practic si comod?
atat ...asta conta, sa revii la topic, sau sa ascuti creioane pe banca-n parc...E un progres si sper sa te mentii ...te pup :wink:

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 14 Iul 2013, 20:22

Ghenadie scrie:ok, incerc.
"bijuterie" e un termen relativ, stii tu, rahatu unuia, aurul altuia :lol:
cu alte cuvinte sau comparand cu sculele din pescuit, pentru unii e bijuterie, pentru altii e un instrument bine facut, specializat.
Prin urmare, e posibil ca doi privitori/utilizatori sa aiba pareri diferite asupra obiectului, unu zice ca e un instrument, altul ca e bijuterie. No, daca cel care il face reuseste sa imbine utilitatea/specializare cu partea estetica, fara sa fie ostentativ, de ce nu? Mie personal imi plac cutitele clar specializate, minimaliste, dar si placute din punct de vedere estetic.

PS - la vanatori, in majoritatea cazurilor, e musai sa fie bijuterie...bine, la aia care nu stiu si nu belesc vreun vanat, sa nu mai vb de transat, acolo sa vezi arogantze :lol: :lol: :lol:

si aia, vb despre ce stiu sa fac, adica fac cutite...nu le analizez pozele :lol:
Revin la "durerea " mea ...Mi-am format o parere de ce vreau , dar , gandindu-ma la banii ce-i "cere " obiectul respectiv, n-as vrea sa-l dau la polizor ori la vre-un "tocilar SRL " ( fara sa supar pe nimeni ...) ....Pot afla, macar informativ, cateva indicatii pt a-l ascutii ? ...Sa nu se sperie adigeul, ulkaul sau gigelul bucalat ...Vreau eu un cutzito-brisca sa ma tina pina la loc linistit, la loc cu verdeata , unde nu-i suspin si nici intristare....Daca se poate, daca nu, cautam, ca pana la urma, iasa la iveala totul...

Ghenadie
veteran
veteran

Mesaj de Ghenadie » 14 Iul 2013, 20:25

Biban- poti sa imi explici mai clar ce anume cauti?
pentru a ascuti corect un cutit ai avea nevoie macar de vreo 4 pietre de granulatii diferite.

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 14 Iul 2013, 21:10

Adi G scrie:
aaaasa... si ca sa revin totusi la topic, mai intreb odata, pe oricine se simte in stare sa raspunda: de ce este atat de important sa fie o "bijuterie", cutzitul de pescuit? nu este mult mai important sa fie practic si comod?
la ce se gaseste in zilele noastre in rahatul asta de piatza de consum, si cum bine ai intuit , asta-i un cutit practic si comod. o "bijuterie". :)

Ghenadie
veteran
veteran

Mesaj de Ghenadie » 14 Iul 2013, 21:14

se poate spune si asa... din pacate ne-am cam obisnuit cu r...tu asta de societate de consum.

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 14 Iul 2013, 21:16

@ Ghenadie , m-am cam hotarat la ce vreau ( nu detaliez, ca vezi tu, sar cei trei cavaleri ai Apocalipsei si urla ca vreau sa iau gatul la unguri ...ori cel putin sa trec cu tancul peste ei :mrgreen: )....
Eram adeptul bricegelor luate din talcioc, cu 25 lei ( ma tineau un an sau doi, depinde de cate gaturi de unguri taiam :mrgreen: ) ...
Dar acum , dupa ce Tica m-a convertit la C&R , si nu mai tre sa le tai beregata , vreau sa aflu, daca-i posibil si nu-i spurcam topicul soimului , cam ce-ar tre facut sa-ti mentii un cutit (brisca ) in parametri ...Nu filetez ...mananc doar oceanic...nu vanez, belesc doar din magazin ...nu tai gat la unguri, ca nu scap de unguroaice ...Ai vazut-o pe Eva ????....Natasa e fix pix...Vorba lui DDTV : nici nu stii ce-ai pierdut ....
Citisem ca-s necesare cateva pietre , cu granulatii diferite , dar povestile internete prind doar la adigei, ulkei ori semlchei ...
Vroiam, daca e posibil, ca cineva care ascute cutite si-o face cu respect pt posesorul obiectului de taiat gatlej de ungur, sa ne zica ...Exista pietre belgiene, japoneze, etc ...De regula , e recomandat, pt un cutit (briceag) folosit la ...sa se inceapa cu piatra asta ...se continua cu asta si se finiseaza cu asta ...Plus alte variante, in functie de ce vrea fiecare ...asta daca tu si soimul nu credeti ca suntem obraznici ...
Si, din ce-am priceput eu, conteaza si materialul din care-i facuta brisca ...Io, ca ardelean, asta folosesc...
Cum n-o sa mai intru pana pe vineri, nu-i stres...Io-s rabdator ...si vreau sa-nvat ...nu dau bani pe cutit si-apoi sa-l frec de sina de tren ...

Ghenadie
veteran
veteran

Mesaj de Ghenadie » 14 Iul 2013, 21:27

bibane, e mult de scris si sincer la ora asta nu vrea sa scriu prelegeri.
Cand te intorci, da-mi un semn si iti trimit ceva link-uri cu explicatii.
Pe scurt ar fi ceva de genul:
- pentru o lama distrusa complet incepi cu 220/240, continui cu 400, 800, 1000 ..asta e in mare, detaliat ai spus corect, depinde si de otel, unele se preteaza mai bine cu diamantate, altele cu japoneze de apa, altele cu belgiene...si sa stii ca mai sunt naturale, americane "de Arcansas"

soimu`
junior
junior

Mesaj de soimu` » 15 Iul 2013, 15:21

da, imi recunosc gresala de a pune topicul la aceasta sectiune
nu credeam ca se incadreaza la echipamente, dar mai bine intrebam.
Intradevar, siretul poate fi un mare dezavantaj sau un avantaj, dupa gusturi
Unii prefera siret, altii maner din material mai noibil, altii maner din un plastic rezistent.
personal nu ma incanta treaba cu paracordul, cred ca un maner niturit ar arata mai bine, dar priza nu e aceeasi, oricum, urmatoarele sigur le fac cu manerul o ideie mai lat, pregatite pentru maner nituit.
Acuma, snurul se poate schimba dupa o expeditie de cateva zile, sau se poate spala si apoi reimpleti (e banala impletitura), dar intradevar, ghenadie are dreptate, oricat e de inoxidabil... nu ii face bine sa stea o chestie uda pe lama, pot aparea pete si de acolo ...
Cu ascutirea este poveste lunga, nu e in 2 vorbe. Nu e filosofie, dar trebuie echipament, rabdare si ceva experienta. Toate se dobandesc, nimeni nu le are din nastere. Depinde de la otel la otel ce piatra trebuie folosit, depinde de cat e de distrus taisul sa alegi granulatia de inceput, depinde de profilul lamei sa alegi tehnica de ascutire.
In general, cu o piatra potrivita pentru otelul respectiv, din 20 miscari pe o parte si 20 pe cealalta parte ai terminat primul ciclu de ascutire. Apoi se micsoreaza granulatia (de la 220 la 800 sa zicem), si se dubleaza numarul de miscari. Apoi se mai coboara inca o data granulatia (de la 800 la un 2000 sau 3000 sa zicem) si se dubleaza iar numarul de miscari.
La final se trage pe o curea de piele....tre sa rada.
Nu e o operatiunea de has-has, gata treaba, dar facuta cum trebuie, combinata cu un otel decent, taisul va rezista foarte mult, comparat chiar cu acelasi otel dar ascutit in graba, sa nu spunem de acele "dispozitive rapide" ...
Miscarile si unghiul... aia mai bine se vede pe filmuletele de pe youtube si trebuie incercat practic, nu se poate altfel.
Eu recomand sa intrebati de pietre de ascutit la Catalin Sorescu (vezi pe google), un om care stie cu ce se mananca ascutirea iar preturile la pietre de ascutit sunt mai bune decat luate de pe ebay.
Aveti rabdare sa invatati miscarea la ascutit, odata invatata o aveti, nu conteaza ce cutit aveti, daca il ascutiti manual corect, o sa fie mult mai longeviv taisul si o sa taie exceptional, si mai e si o placere la ascutit manual.... ma rog, care o au, cei care nu, sa caute alte solutii, dar NU dispozitive MINUNE, care fac invers decat isi doreste posesorul, distruge taisul si lama, da impresia ca taie dar de fapt taisul este format din "ate" desprinse.
Care nu vrea sa dea bani multi pe gresii, se poate apela la hartiile abrazive (smirghel de hartie), care se pun pe o piele groasa si se folosesc ca o gresie, doar ca nu le cureti ci le schimbi cu totul. Iarasi, e important sa alegi granulatia potrivita de la inceput ( 220, 600, 800, 1200, 2000 de final), apoi piele

Ghenadie
veteran
veteran

Mesaj de Ghenadie » 15 Iul 2013, 19:34

Cristi, eu asi pune pe sticla sau altceva dur, nu pe piele...oricat de groasa ar fi, se deformeaza la presiune si nu mai obtii un ascutis plat :wink:

Scrie răspuns