Mesaj
de soimu` » 15 Iul 2013, 15:21
da, imi recunosc gresala de a pune topicul la aceasta sectiune
nu credeam ca se incadreaza la echipamente, dar mai bine intrebam.
Intradevar, siretul poate fi un mare dezavantaj sau un avantaj, dupa gusturi
Unii prefera siret, altii maner din material mai noibil, altii maner din un plastic rezistent.
personal nu ma incanta treaba cu paracordul, cred ca un maner niturit ar arata mai bine, dar priza nu e aceeasi, oricum, urmatoarele sigur le fac cu manerul o ideie mai lat, pregatite pentru maner nituit.
Acuma, snurul se poate schimba dupa o expeditie de cateva zile, sau se poate spala si apoi reimpleti (e banala impletitura), dar intradevar, ghenadie are dreptate, oricat e de inoxidabil... nu ii face bine sa stea o chestie uda pe lama, pot aparea pete si de acolo ...
Cu ascutirea este poveste lunga, nu e in 2 vorbe. Nu e filosofie, dar trebuie echipament, rabdare si ceva experienta. Toate se dobandesc, nimeni nu le are din nastere. Depinde de la otel la otel ce piatra trebuie folosit, depinde de cat e de distrus taisul sa alegi granulatia de inceput, depinde de profilul lamei sa alegi tehnica de ascutire.
In general, cu o piatra potrivita pentru otelul respectiv, din 20 miscari pe o parte si 20 pe cealalta parte ai terminat primul ciclu de ascutire. Apoi se micsoreaza granulatia (de la 220 la 800 sa zicem), si se dubleaza numarul de miscari. Apoi se mai coboara inca o data granulatia (de la 800 la un 2000 sau 3000 sa zicem) si se dubleaza iar numarul de miscari.
La final se trage pe o curea de piele....tre sa rada.
Nu e o operatiunea de has-has, gata treaba, dar facuta cum trebuie, combinata cu un otel decent, taisul va rezista foarte mult, comparat chiar cu acelasi otel dar ascutit in graba, sa nu spunem de acele "dispozitive rapide" ...
Miscarile si unghiul... aia mai bine se vede pe filmuletele de pe youtube si trebuie incercat practic, nu se poate altfel.
Eu recomand sa intrebati de pietre de ascutit la Catalin Sorescu (vezi pe google), un om care stie cu ce se mananca ascutirea iar preturile la pietre de ascutit sunt mai bune decat luate de pe ebay.
Aveti rabdare sa invatati miscarea la ascutit, odata invatata o aveti, nu conteaza ce cutit aveti, daca il ascutiti manual corect, o sa fie mult mai longeviv taisul si o sa taie exceptional, si mai e si o placere la ascutit manual.... ma rog, care o au, cei care nu, sa caute alte solutii, dar NU dispozitive MINUNE, care fac invers decat isi doreste posesorul, distruge taisul si lama, da impresia ca taie dar de fapt taisul este format din "ate" desprinse.
Care nu vrea sa dea bani multi pe gresii, se poate apela la hartiile abrazive (smirghel de hartie), care se pun pe o piele groasa si se folosesc ca o gresie, doar ca nu le cureti ci le schimbi cu totul. Iarasi, e important sa alegi granulatia potrivita de la inceput ( 220, 600, 800, 1200, 2000 de final), apoi piele