Crap pe Dunare

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

danr
Site Admin
Site Admin

Crap pe Dunare

Mesaj de danr » 28 Feb 2005, 15:34

da vreunul din voi dupa crap. pe Dunare ?
as avea nevoie de niste sfaturi, eventual pe privat ? :lol:

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 28 Feb 2005, 15:38

Am citeva iesiri - nu multe ce-i drept - numai la crap de Dunare. Am incercat sa le si combin cu salaul, dar nu merge. De cite ori am plecat de linga betele de crap, de atitea ori mi-a tras. In functie de zona, stilurile difera, dar peste tot - de la Bazias la Berzeasca, mamaliga e sfinta. Daca te intereseaza ceva anume, shoot!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 28 Feb 2005, 15:47

unde il cauti, cum nadesti, cum pescuiesti, ce momeala folosesti, etc.. :lol:

ovidius
veteran
veteran

Mesaj de ovidius » 28 Feb 2005, 16:03

Daaaaaa, daaaaaaaa, daaaaaaaa. Baga Bogdane. Am si uitat cum se pescuieste la crap. :D :wink:

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 28 Feb 2005, 16:40

Citeva obsevatii de pe Prut cred ca sunt valabile si pe Dunare.

In primul rind, crapul il gasesti mai aproape de mal, unde curentul nu este prea puternic si apa este adinca. In aceleasi locuri gasesti si somnul. Si culmea e ca nadirea cu mamaliga este "indirect eficienta" si pentru somn (aduna albitura diversa care tenteaza somnul).

Mamaliga ramine o momeala redutabila pe ape curgatoare. Insa evita sa pui in ea tot felul de esente si arome (daca nu pescuiesti pe o durata mai lunga). Este de preferat mamaliga simpla, cu sare, ramasa de la masa din ziua precedenta (localnicii asa prind).

Cubul de mamaliga mare, pot spune ca un "calup" (paralelipiped) cu latura de 2cm X 2cm X 5cm mi-a adus un crap de numai 3,5 kg.

Uite si ce as vrea sa experimentez vara asta pe Prut.
Iau o lanseta de spining si naluci si bat malul (dar pun ceva momeala in rucsac). Unde gasesc un loc bun de crap (cioate in apa, retras, linistit) nadesc cu "calupuri" de mamaliga , dar si cu bucati de mamaliga mai mari. Si fac treaba asta vreo 3 zile, dupa care, in a patra zi, iau sculele de crap, merg in locul ales, si vad ce se intimpla. (Poate mai dau si o lanseta cu pestisor)

Bineinteles ca poti incerca si alte momeli (boabe de porumb, boiles) daca nadesti mai multe zile (si pe mine m-ar tenta si asa ceva) insa nu uita de bancul urmator:
Un doctor vine la un copilas bolnav (care statea acasa cu bunica) sa-i faca o injectie. Insa acesta, ca orice copil, refuza. Doctorul ii promite sa-i spuna o poveste, un secret ... orice, numai sa-l convinga. Ei, normal, copilul ii cere sa-i spuna cum vin copiii pe lume. La care doctorul inventeaza rapid o poveste in care femeia care vrea un copil merge la doctor, acesta ii da o pastiluta, incepe sa-i creasca burtica, iar dupa noua luni merge din nou la doctor si acesta o opereaza sa-i scoata copilul.
Copilul e multumit, accepta injectia, doctorul pleaca ... Baba, adica bunica copilului, iese iute dupa el ...
- Dom' doctor, nu va suparati, am si eu o intrebare ...
- Spune-o matusa !
- Dom doctor, dar vechea metoda nu se mai foloseste ?

Gyorg
veteran
veteran

Mesaj de Gyorg » 28 Feb 2005, 16:58

Prima data cand am postat am intrebat de bete ptr. crap.
Te-ai luat de mine :lol: :lol: !

Eu am un loc pe Dunare unde mergem 20-30 cunostinte (in general nu ne vedem decat atunci) in fiecare an , in prima saptamana dupa deschiderea prohibitiei , fiind si singura iesire intr-un an pe Dunare la crap. Zona e foarte retrasa si destul de departe de orice asezare. Sa-i zicem canalul Crapova :lol: :lol: .

Alegem un loc cu copaci in apa, in general in aval de o curba a dunarii si pescuim din barca (care are) la o distanta de 5 maxim 15 m de mal . In prima faza aruncarea o fac in evantai dupa care , in functie de prezentari, in lungul pragului.

Momeala folosita : cocolos de mamliga intr-o reteta lipoveneasca.
Un singur ac 1/0 preferabil DRENNER, linie mono de 0.6 , lansete SH BeastMaster 3,9 .
Din 5 prezentari de monstrii , daca scoti 1 esti fericit.

Dumnezeule , asa mi-a venit o pofta !!!

Am uitat , momirea o fac introducand intr-un sac de cartori , pe care il agat de barca, porumb, canepa prajita, seminte , strot, grau. La circa 2 ore , cand schimb momeala, mai ridic si cobor , sacul cu merinde.
http://www.kronect.ro
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii

Gyorg
veteran
veteran

Mesaj de Gyorg » 28 Feb 2005, 17:03

Da de ce la: "Orice in afara de pescuit" ???
http://www.kronect.ro
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii

ovidiu14
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu14 » 28 Feb 2005, 17:09

"Pe un fund de balta
patru oki priveste
ce sa este oare ?
este doua peste "

o fi crap ? :D :D :D :D :D
Clubul Sportiv al Pescarilor de Rapitori
Imagine

Daca accepti orice , asteapta-te la orice ! 14

ovidius
veteran
veteran

Mesaj de ovidius » 28 Feb 2005, 17:12

Da, chiar si crapul poate deveni rapitor. Sa bagam noi un subiect unde se cade, ce zici danr ? Numai cu acordul tau binenteles.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 28 Feb 2005, 17:19

ovidius, exista un subiect "crapul la jig", poti continua acolo... :lol:

gyorg, pe vremea aia nu exista categorie de discutii aiurea pe forum, cum este asta despre crap.. :lol: :lol:
din sacul de cartofi iti pleaca boabele usor usor, asta-i spilu ?

mai bagati baieti, bagati... :lol:

uite ce mi-a scris legio pe privat, si reproduc aici cu acceptul lui....

In structuri. Asta daca vrei peste si ai ceva scule si consumabile in stoc...
Anafore, ragalii, cuptoare sub mal, plaje cu structuri in imediata vecinatate a curentului, sub salcii, Etc
Nada. Porumb , ca-i ieftin usor de transportat, de preparat(daca vrei) si are efect garantat. Daca e curent calculezi si tu cam cu cat tre sa dai in amonte ca sa ajunga nada in locul dnde dai tu. In carlig, exact ce i-ai dat nada. Asta nu-nseamna ca nu poti pyune o scoica oparita ca sa stea pe ac sau pe firul de par, sau o ramoaca serpeasca, sau un guguloi de mamaliga sau chier boilesu' saracului, facut din gris, malai, faina, colorant , zahar si daca ai tupeu un pic de usturoi pisat , care le faci aloat cu apa, si bagi guguloaie... Le fierbi in apa clocotita 2-3 min sau daca-s mici pana se scoala la suprafata apei ... 2-3 pumni in apa, 1-2 pe fir de par, la lanseta, din ora-n ora mai dai cateva in zona... (intre timp bagi o obletareala intre lansete!) , Monturi... Simple si rezistente. Tragi firul principal(de la 0.35 in sus prin plumbul plat si culisant de min 80g, si-l treci de 4-7 ori printr-un ventil de bicicleta, sau o jumate... Iese un nod ce opreste plumbul dar care cedeaza daca trage mai tare si nici nu ai noduri pe fir! Deci 100% rezistenta!
Carlig de la 2 la 2/0, , aici nu te zgarci dar nici nu risipi! Gamacatsu Are ceva destept, MAi e Owneru, cu al sau cutting point!, ...trabuco, Mustad... Da in general intre 6 si 15 mii pe carlig iti aduc o scula pe care te poti baza fara sa zvarli cu bani in caini. Daca vrei ceva in plus, pui o linie principala mai fina , bagi innaintas de soc dintr-un mono de 0.50-0.60 de capatul caruia atasezi o bucata de textil cu care legi si carligul pt finete si efect de auto intepare! Lanseta puternica, fara pretentii, ca doar nu esti pe balta ca sa moara vecinu' de ciuda, de 2.70 - 4m cu putere de min 70 max 250g. De aici in colo se cheama PARI si nu mai simti nici o placere in pescuit... Tragi vaca din apa ....
Mulineta e f importanta! Ea e baza!De marime 50-60 beton! adica 200m de 0.35. E mult? s-o crezi tu! Sa vezi cul pleaca submarinu'! sa-ti dea domnu' sa ai parte de asa ceva! Crede-ma! Nu tre' sa fie mare firma, ci tre' sa te poti baza pe ea! Robusta, rezistenta...intelegi?
Eu am Banax Rayders '50 , 1 mil lei de la energofish , cu garantie 3 ani, si am scos peste de 14k dupa ce a tras-o ij apa si mi-a umplut-o cu nisip. Camd mi-a curatat-o la servis mi-a zis ca a scos 2 linguri!
Suporti? Creggi de salca, infipte in mal, cam de 1,5 m ca sa pui lanseta cam la 45 grade. Sau un tarus de fierbeton cu 2 inele sudate unul dupa altul un care pui manerul lansetei si-l bati in mal la unghiul dorit. Nu cobora sub 45 ca pleaca cu totul!
Nuy uita sa legi cotorul lansetei cu o sfoara de un alt tarus batut alaturi , care sa nu te incomodeze dar care iti va salva scula de la innec. E frecventa vaza! Legi un nod simplu si o fundita si gata! E sigur si mai ales il desfaci cu o mana in 2 sec daca ai peste la ea!
Frana e f imp.... Pune-o mai slaba decat rezistenta firului si nu umbli la ea decat atunci cand e obosit pestele si il plasuiesti. O slabesti un pic pt ca poate pleca f tare si cand crezi ca-i gata. Minciog marisor, cu plasa mai rara ca o ia curentul.... Aduci pestele in munciog nu zburzi dupa el ca dupa fluturi!
Cat stai si astepti sa muste iti pregatesti o lansetuta mica pe care bagi un paternoster cu 2 bucatele de carne sau eventual o rama, si dai in mal... fara sa pleoscai in zona cu nada. Mai pica un bibi, o platicuta, un somotel, trece vremea, intre timp trage boul ... Un clopotel de varf cu cleste ca sa-l poti scoate rapid... intepi il pazesti cat de tare poti de structuri... Il ridici in primele secunde de pe fund, In prealabil , cand cauti locul sondezi albia cu un carlig din bara de plumb gros cat degetul mic, si cauti un prag, u ragalie, si stii unde a dai, si de ce sa il feresti...
Acuma intreaba tu particularitati, ca asta-i abc-ul
Ce ma dor degetele...
Ultima oară modificat 28 Feb 2005, 17:20 de către danr, modificat 1 dată în total.

Scrie răspuns