Afumarea pestelui

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

grey-wolf
veteran
veteran

Afumarea pestelui

Mesaj de grey-wolf » 28 Dec 2011, 18:46

Salut
doresc sa stiu cum se afuma pestele ! ma intereseaza cum o pot face eu in curtea proprie sau cind sunt la pescuit . instalatie , lemn de care anume si pregatit cum , cit timp se afuma , cit tre sa stea pestele la sare ..... cu cit mai multa informatie cu atit mai bine . nu am nici un fel de experienta in domeniu , cirnatul il afumam la afumatoare privata dar astia nu merg cind am eu peste si iarna refuza sa afume peste ca prinde porcul miros :x . vara pot sa afum sau se strica ?

astept cu interes :lol:
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 28 Dec 2011, 19:35

Salut, am vazut asa ceva(afumator) intr-un magazin parca de la Behr era, vezi pe la voi prin magazine de pescuit cum arata si poti sa faci si acasa ....am gasit candva un articol pe undeva, daca gasesc iti trimit linkul prin PM...
Din cate am inteles sunt 2 metode una cu fum cald si una cu fum rece, una e mai de durata cealalta pentru a fi servit in cateva ore.... fumul cald se obtine facand "foc" sub pesti si acoperind cu rumegus, fumul rece se introduce printr-un tub lung unde "are timp sa se raceasca" ...

Eu am vazut astfel de afumatoare artizanala facuta dintr-un dulap metalic modificat si o janta de masina sudata, iar fumul era introdus printr-un tub flexibil gen hota de aerisire bucatarie....

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 28 Dec 2011, 19:49

....merge oricand numai sa ai peste :lol: la sarat(sare mare) il lasi in functzie de cat de sarat itzi place(e bine sa gusti carnea),cu cat sta mai mult cu atat e mai sarat nu e ca si slanina care isi ia cat trebuie,nu uita sa il lasi la zvantat, fumul l-am facut cu rumegus de fag uscat iar cantitatea e in functzie de cat peste ai, la kilul de peste eu pun doua maini de rumegus ca sa il patrunda dar sa nu il afume prea tare,dupa ce il afumi il lasi sa se usuce o zi sa doua in functzie de cat e de cald in afumatoare sau daca ai o incapere aerisita si in care nu intra musca il potzi tzine acolo.....

...asa afum si slanina,doar ca o las la sare in functzie de cat de groasa este si de anotimp

....daca afumi oaie oare nu prinde miros si carnea de pork??ideea e sa nu faci a doua zi iarasi fum,si sa lasi la aerisit incaperea iar in afumatorile in care platesti nu cred ca ii convine sa piarda timp si rumegus,ideal e sa ai acasa sau la un prieten sa experimentezi

....ca idee, e bun un dulap din tabla ca acelea din vestiare,are si aerisire pe laterale ;)

ps:primi pesti au fost si saratzi ocna si uscatzi mai ceva ca si stafidele :lol:

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 28 Dec 2011, 20:05

keymaker
senior
senior

Mesaj de keymaker » 28 Dec 2011, 20:05

eu doar am afumat macrou...eviscerat,3 zile la sare ,3 la vant(daca bate si-l usuca mai repede ,mai putin).in principiu nu trebuie sa fie ud ca nu se prinde fumul,doar uscat de apa care se lasa de la sarare iar pestele sa nu fie intarit "carton".am afumat intr-un butoi de 200 l fara fund, clasic cu un tunel de vreo 4 m lungime in pamant acoperit dar e viabila si metoda cu furtun flexibil.daca jarul e puternic iese fum cald;eu am incercat sa fie cat de rece.cica lemnul fara rasini e bun de afumat dar multa lume a bagat si brad(sau rumegus unde daca se aprinde tare il poti umezi putin).
butoiul il acoperi cu niste carpe prin care sa se poate strecura fumul si sa se faca tirajul necesar.de multe ori am patit necaz de la vant care daca nu bate in directia de la lemn la butoi sa nu se faca tirajul necesar si mai mult sa ma afum eu in incercarea de a-l convinge sa o ia in directia care trebuie de aceea cred ca cu tub flexibil iti usureaza sarcina ptr ca te orientezi cum trebuie.
ce sa spun,mai asculta si alte pareri si prima oara e mai greu apoi....pofta buna!
PS. am auzit la cineva care zicea ca face jarul intr-o galeata si apoi cupleaza furtunul flexibil printr-o flansa de tabla la ea,butoiul il ridica pe o masa ceva sa fie mai sus decat galeata sa se faca tiraj mai usor si supravegheaza operatia de la geamul casei....in felul asta poti reinnoi jarul daca se stinge cu altul facut alaturi+rumegus si nu stai mult in frig dupa el
"I love not man the less, but Nature more"....lord George G.Byron

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 28 Dec 2011, 20:17

Daca ai loc in curte merita sa faci una chiar si artizanala, incearca ciuperci afumate sau piept de pui chiar si curcan afumat este o delicatesa ....

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 28 Dec 2011, 20:20

ce negri i-o iesit,ca si acoperisurile caselor din valea jiului :lol:

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 28 Dec 2011, 20:27

:) unul bine afumat trebuie sa fie auriu, acum la inceput fiecare cum o nimereste :)

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 28 Dec 2011, 20:28

cica e recomandat lemnul de pomi fructiferi(nu amaraste) si fumul rece pt o depozitare mai indelungata
vezi ca ti-am dat si un pm

jackspinner
veteran
veteran

re

Mesaj de jackspinner » 28 Dec 2011, 20:29

Negru asa , arata cam ... aiurea .

Scrie răspuns