Afumarea pestelui

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
kzoli
veteran
veteran
Mesaje: 2856
Membru din: 30 Sep 2008, 08:25
Localitate: Targu Mures

Mesaj de kzoli » 28 Dec 2011, 20:32


Avatar utilizator
ranga
veteran
veteran
Mesaje: 2578
Membru din: 17 Aug 2010, 11:57

Mesaj de ranga » 28 Dec 2011, 20:35

Uite aici un model de afumatoare:

http://podbal.wordpress.com/2010/01/20/ ... a-la-rece/

Poti improviza mai usor cu un butoi din tabla(200L). Iti pun o schema, poate iti vei da seama mai usor despre ce e vorba. Atat capacul cat si fundul sa aiba gauri(cat moneda de 50bani). Din doua bucati de lemn sau fier, faci suportii pentru carne/peste(in poza sunt dungile alea rosii).
Fumul il faci din rumegus de fag sau stejar. Tata foloseste si lemn de prun(ies bucatile mai galbene, nu negre si un gust mai bun).
Distanta dintre butoi si locul unde faci focul, sa fie de 3-4m. Poti folosi burlan de hota sau tub de pvc. Daca se poate si ai posibilitate, acopera-l cu pamant, daca nu, nu este nici o problema.
Ce nu ai inteles, intreaba.
Imagine

Reteta pentru peste este simpla:

Cureti pestele, il condimentezi dupa gust si il lasi la aer 1 zi(fara fum). Atentie sa nu se puna musca sau sa ajunga rozatoarele acolo.
Fumul se face treptat si nu mult dintr-o data. De exemplu ii dai fum dimineata(2-3 ore), dupa-amiaza tot atat, si seara la fel. Adica intre fumuri sa ai o pauza. Daca te arde buza, ii dai fum de dimineata si il lasi continuu pana seara. Daca optezi la afumarea cu pauza, il faci in doua zile. Dupa ce l-ai terminat de afumat, il mai lasi o zi sa se odihneasca.
Pofta buna!

Avatar utilizator
edâ„¢
veteran
veteran
Mesaje: 1803
Membru din: 04 Iul 2005, 23:46
Contact:

Mesaj de edâ„¢ » 28 Dec 2011, 20:42

daca rumegusul nu e uscat strici carnea,o amarasti am patzit-o,am auzit si eu ca lemnul de pomi fructiferi e bun mai ales ciresul cica,am incercat cu prun si mar si nu mi-a placut,cel mai ingrozitor e cel de salcie nu recomand

...ptr mine unul fumul de fag si cu ceva muschi din padure uscati e dumnezaiesk imi aduce aminte de mirosul proaspat din padure dupa ce ploua, aduce a mirosul ciupercilor proaspat culese din padure,mirosul de galbiori,hribi...

Avatar utilizator
grey-wolf
veteran
veteran
Mesaje: 1525
Membru din: 14 Noi 2009, 21:49
Localitate: SIBIU

Mesaj de grey-wolf » 28 Dec 2011, 20:45

acum am revenit din ,, atelier " . am realizat afumatoarea :D . un ,, frumos "dulapior de lemn cu 2 usi si suporti pentru gratarul pe care vor sta fileurile . nu il incendiez Promit :lol:
acum ramine doar sa vad unde il asez in curte (ca e cam putin loc :cry: ) si sa fac rost de rumegus ( am 2 timplarii in zona :wink: ). cineva imi spunea ca sa folosesc lemn de salcie sau cires . ce parere aveti ?

Multumesc pentru retete , ajutor si MP-uri :lol:

primesc in continuare sfaturi si sugestii , doar dupa anul nou ma ocup de afumat ca la noapte parasesc Sibiul :lol:
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

Avatar utilizator
grey-wolf
veteran
veteran
Mesaje: 1525
Membru din: 14 Noi 2009, 21:49
Localitate: SIBIU

Mesaj de grey-wolf » 28 Dec 2011, 20:48

sa lamurit si cu salcia si cu ciresul !
voi tine cont de asta !
multumesc edâ„¢
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

Avatar utilizator
grey-wolf
veteran
veteran
Mesaje: 1525
Membru din: 14 Noi 2009, 21:49
Localitate: SIBIU

Mesaj de grey-wolf » 28 Dec 2011, 20:58

ranga scrie: Ce nu ai inteles, intreaba.
am priceput :lol: focul si fumul vreau sa le fac intr-o sobita mica de fonta si prin tubulatura sa trag fumul in afumatoare . am cam 4 m de tubulatura (al)de 120 mm sper ca e ok si fumul sa fie suficient de rece .

ce parere aveti de baituri si cam ce trebuie sa contina ele ? tinind cont ca nu am experienta sa risc sau sa folosesc metoda traditionala doar cu sare ? daca fac doar cu sare (fara bait ) pot sa pun si alte condimente (in special chestii picante si foarte picante :wink: )?
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

Avatar utilizator
oby 1
veteran
veteran
Mesaje: 1359
Membru din: 13 Dec 2005, 17:55
Localitate: iasi

Mesaj de oby 1 » 28 Dec 2011, 21:00

pt inceput poti sa pui 2 3 feluri(cu sare cu bait etc) si vezi care e pe gustul tau si care merge la peste cu baietii
:wink:

SVF
veteran
veteran
Mesaje: 4144
Membru din: 15 Mar 2006, 21:05

Mesaj de SVF » 28 Dec 2011, 21:00

Vrei sa-l folosesti si la pesti sau n-am inteles eu bine din prima ta postare?Nu de alta dar sa stiu sa ma uit dupa fum de acum inainte,poate fac un popas la o vorba,o bucata de peste afumata,un pahar de vin bun pe malul apei.Ideea n-ar fi rea,dar stiu ca tu esti mai mult in barca si acolo nu cred ca se pune :lol:

Avatar utilizator
grey-wolf
veteran
veteran
Mesaje: 1525
Membru din: 14 Noi 2009, 21:49
Localitate: SIBIU

Mesaj de grey-wolf » 28 Dec 2011, 21:14

elias scrie:Vrei sa-l folosesti si la pesti sau n-am inteles eu bine din prima ta postare?Nu de alta dar sa stiu sa ma uit dupa fum de acum inainte,poate fac un popas la o vorba,o bucata de peste afumata,un pahar de vin bun pe malul apei.Ideea n-ar fi rea,dar stiu ca tu esti mai mult in barca si acolo nu cred ca se pune :lol:
ce glumet esti :lol: normal ca nu fac foc in barca :lol: sau mai stii? in cort am facut :oops: .
sunt cazuri in care stau la pesti si 2 saptamini fara sa dau pe acasa . in situatii de genul asta un peste afumat trebuie sa fie un deliciu . afumatoarea se realizeaza simplu din citeva bete si crengi acoperite cu stuf . fumul tras prin sant in pamint ...etc ce nu stiam pina acum era cum se aplica fumul si cit timp .
Esti binevenit in tabara noastra la o frigaruie specialitatea casei sau o tocanita de ce va fi . cu vinul e mai problema ca nu prea luam alchoale cu noi . nu sunt compatibile nici cu volanul nici cu barca .
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

SVF
veteran
veteran
Mesaje: 4144
Membru din: 15 Mar 2006, 21:05

Mesaj de SVF » 28 Dec 2011, 21:18

Mersi de invitatie :wink: Nici eu nu ma impac cu alcoolul,dar nu da bine sa vin cu mana goala. O sa caut un compot bun :lol: :wink:

Scrie răspuns