Afumarea pestelui
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Uite aici un model de afumatoare:
http://podbal.wordpress.com/2010/01/20/ ... a-la-rece/
Poti improviza mai usor cu un butoi din tabla(200L). Iti pun o schema, poate iti vei da seama mai usor despre ce e vorba. Atat capacul cat si fundul sa aiba gauri(cat moneda de 50bani). Din doua bucati de lemn sau fier, faci suportii pentru carne/peste(in poza sunt dungile alea rosii).
Fumul il faci din rumegus de fag sau stejar. Tata foloseste si lemn de prun(ies bucatile mai galbene, nu negre si un gust mai bun).
Distanta dintre butoi si locul unde faci focul, sa fie de 3-4m. Poti folosi burlan de hota sau tub de pvc. Daca se poate si ai posibilitate, acopera-l cu pamant, daca nu, nu este nici o problema.
Ce nu ai inteles, intreaba.

Reteta pentru peste este simpla:
Cureti pestele, il condimentezi dupa gust si il lasi la aer 1 zi(fara fum). Atentie sa nu se puna musca sau sa ajunga rozatoarele acolo.
Fumul se face treptat si nu mult dintr-o data. De exemplu ii dai fum dimineata(2-3 ore), dupa-amiaza tot atat, si seara la fel. Adica intre fumuri sa ai o pauza. Daca te arde buza, ii dai fum de dimineata si il lasi continuu pana seara. Daca optezi la afumarea cu pauza, il faci in doua zile. Dupa ce l-ai terminat de afumat, il mai lasi o zi sa se odihneasca.
Pofta buna!
http://podbal.wordpress.com/2010/01/20/ ... a-la-rece/
Poti improviza mai usor cu un butoi din tabla(200L). Iti pun o schema, poate iti vei da seama mai usor despre ce e vorba. Atat capacul cat si fundul sa aiba gauri(cat moneda de 50bani). Din doua bucati de lemn sau fier, faci suportii pentru carne/peste(in poza sunt dungile alea rosii).
Fumul il faci din rumegus de fag sau stejar. Tata foloseste si lemn de prun(ies bucatile mai galbene, nu negre si un gust mai bun).
Distanta dintre butoi si locul unde faci focul, sa fie de 3-4m. Poti folosi burlan de hota sau tub de pvc. Daca se poate si ai posibilitate, acopera-l cu pamant, daca nu, nu este nici o problema.
Ce nu ai inteles, intreaba.

Reteta pentru peste este simpla:
Cureti pestele, il condimentezi dupa gust si il lasi la aer 1 zi(fara fum). Atentie sa nu se puna musca sau sa ajunga rozatoarele acolo.
Fumul se face treptat si nu mult dintr-o data. De exemplu ii dai fum dimineata(2-3 ore), dupa-amiaza tot atat, si seara la fel. Adica intre fumuri sa ai o pauza. Daca te arde buza, ii dai fum de dimineata si il lasi continuu pana seara. Daca optezi la afumarea cu pauza, il faci in doua zile. Dupa ce l-ai terminat de afumat, il mai lasi o zi sa se odihneasca.
Pofta buna!
daca rumegusul nu e uscat strici carnea,o amarasti am patzit-o,am auzit si eu ca lemnul de pomi fructiferi e bun mai ales ciresul cica,am incercat cu prun si mar si nu mi-a placut,cel mai ingrozitor e cel de salcie nu recomand
...ptr mine unul fumul de fag si cu ceva muschi din padure uscati e dumnezaiesk imi aduce aminte de mirosul proaspat din padure dupa ce ploua, aduce a mirosul ciupercilor proaspat culese din padure,mirosul de galbiori,hribi...
...ptr mine unul fumul de fag si cu ceva muschi din padure uscati e dumnezaiesk imi aduce aminte de mirosul proaspat din padure dupa ce ploua, aduce a mirosul ciupercilor proaspat culese din padure,mirosul de galbiori,hribi...
acum am revenit din ,, atelier " . am realizat afumatoarea
. un ,, frumos "dulapior de lemn cu 2 usi si suporti pentru gratarul pe care vor sta fileurile . nu il incendiez Promit
acum ramine doar sa vad unde il asez in curte (ca e cam putin loc
) si sa fac rost de rumegus ( am 2 timplarii in zona
). cineva imi spunea ca sa folosesc lemn de salcie sau cires . ce parere aveti ?
Multumesc pentru retete , ajutor si MP-uri
primesc in continuare sfaturi si sugestii , doar dupa anul nou ma ocup de afumat ca la noapte parasesc Sibiul

acum ramine doar sa vad unde il asez in curte (ca e cam putin loc

Multumesc pentru retete , ajutor si MP-uri

primesc in continuare sfaturi si sugestii , doar dupa anul nou ma ocup de afumat ca la noapte parasesc Sibiul

un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !
am priceputranga scrie: Ce nu ai inteles, intreaba.

ce parere aveti de baituri si cam ce trebuie sa contina ele ? tinind cont ca nu am experienta sa risc sau sa folosesc metoda traditionala doar cu sare ? daca fac doar cu sare (fara bait ) pot sa pun si alte condimente (in special chestii picante si foarte picante

Vrei sa-l folosesti si la pesti sau n-am inteles eu bine din prima ta postare?Nu de alta dar sa stiu sa ma uit dupa fum de acum inainte,poate fac un popas la o vorba,o bucata de peste afumata,un pahar de vin bun pe malul apei.Ideea n-ar fi rea,dar stiu ca tu esti mai mult in barca si acolo nu cred ca se pune 

ce glumet estielias scrie:Vrei sa-l folosesti si la pesti sau n-am inteles eu bine din prima ta postare?Nu de alta dar sa stiu sa ma uit dupa fum de acum inainte,poate fac un popas la o vorba,o bucata de peste afumata,un pahar de vin bun pe malul apei.Ideea n-ar fi rea,dar stiu ca tu esti mai mult in barca si acolo nu cred ca se pune

sunt cazuri in care stau la pesti si 2 saptamini fara sa dau pe acasa . in situatii de genul asta un peste afumat trebuie sa fie un deliciu . afumatoarea se realizeaza simplu din citeva bete si crengi acoperite cu stuf . fumul tras prin sant in pamint ...etc ce nu stiam pina acum era cum se aplica fumul si cit timp .
Esti binevenit in tabara noastra la o frigaruie specialitatea casei sau o tocanita de ce va fi . cu vinul e mai problema ca nu prea luam alchoale cu noi . nu sunt compatibile nici cu volanul nici cu barca .