Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
mihai hammer
junior
junior

Mesaj de mihai hammer » 06 Feb 2011, 10:57

luci_t scrie:Felicitari, mai asteptam poze si info.
Cateva poze cu patinoarele

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

SI CE S-A MAI LUCRAT LA DIG:

Inaltare

Imagine

Montare supraplin

Imagine

Digul vazut dinspre aval

Imagine

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 06 Feb 2011, 19:27

Foarte faina.
Gardul din nuiele impletite are rolul de tine malurile sau e chiar gard despartitor? Ce adancime maxima o sa aiba balta cu insulita?
merci

Marcel1980
utilizator nou
utilizator nou

Doresc sfaturi

Mesaj de Marcel1980 » 06 Feb 2011, 23:25

As dori niste sfaturi pentru infiintarea unei balti de peste in gradina casei, de vreo 10 m lungime, 6 latime.
La ce adancime?
Ceva poze cu balta in timpul procesului de infiintare
Tipuri de peste care ar putea sa traiasca la mine in balta

mihai hammer
junior
junior

Mesaj de mihai hammer » 07 Feb 2011, 12:07

Luci, rolul principal al impletiturii consta de fapt in parii batuti adanc pentru consolidarea malului, un rol secundar fiind de a nu lasa copiii sa cada in apa. Plus ca arata bine.

Baltile au adancimea de 0,7-1,4 m, iar in zona digului mare - aproape 2 m.

Marcel, sfaturi nu sunt pregatit sa ofer, insa pot spune din experienta ca balta este bine sa fie amenajata acolo unde este deja apa sau vine gravitational.
Este de evitat a se popula cu caras daca vrei sa detii peste de calitate.

Iata si principalele etape de infiintare a baltii:

Desenarea unui mini-plan, trasare si gasirea unui loc de descarcare a surplusului de pamant (in cazul meu - dig)

Imagine

Excavare; cu un utilaj bun mergand destul de repede. Baciul este "din alt film"

Imagine

Taluzare - nivelare. Asta este volumul cel mai mare de munca.

Imagine

Amenajare dig. Eu aici am montat supraplinul (nu se vede)

Imagine

Captare/filtrare/decantare apa (de aici imi curge apa pe o teava in helesteu); nu este o amenajare obligatorie.

Imagine

Drenaje daca solul tine apa

Imagine

Maruntirea pamantului excavat

Imagine

Daca nu insamantezi iarba (gazon) astepti doi ani sa creasca

Imagine

Dupa ce faci analiza apei populezi cu peste de calitate, sanatos

Imagine

Bati pari si impletesti nuiele, sau consolidezi malurile prin pietruire (eventual betonare). Eu am dorit cat de natural.

Imagine

GATA, te bucuri de roadele muncii tale

Imagine

Marcel1980
utilizator nou
utilizator nou

Mersi Mihai

Mesaj de Marcel1980 » 07 Feb 2011, 21:12

Multumesc mult pentru poze, mi-am facut o imagine despre cum sa-mi arate balta. Vad ca si la tine nu ai un parau ca sa-l folosesti ca sursa de apa, la fel si la mine, locul este moale, vara cand e seceta mare am apa in santurile ce imprejmuieste proprietatea, de aici idea cu balta, pentru oxigenare am o fantana putin mai sus la 20 metri de unde vreau sa sap balta si voi pune un furtun cu apa prin cadere.
Sper sa mearga.
Cat despre pesti m-am gandit la crap, cineva mi-a spus sa bag si ceva rapitor pentru curatarea beltii, cica.
Stuful (papura) este buna in balta pentru oxigenare?
Cu ce pesti ar fi bine sa populez?
Multumesc anticipat!!!

mihai hammer
junior
junior

Mesaj de mihai hammer » 08 Feb 2011, 08:20

Daca oferi putine date despre conditiile locului si ce doresti de la balta (pondul) cu pricina, nu poti capata raspunsuri realistice.
- date despre locatie
- volumul (debitul de apa) de primenire a pondului
- temperatura apei
- scop propus
... ..... ......

Oricum, fara dotari de filtrare - aerare, la 60 m.p. cred ca te limitezi la 50-60 de crapi, 2-3 rapitori (sa fie cu un an mai tineri) si 2-3 ierbivori (amuri).

Trestia este buna, insa nu in exces; oricum creste doar la apa mica.

Sa nu uiti sa iei in calcul unde poti face evacuarea apei.

mihai hammer
junior
junior

Mesaj de mihai hammer » 08 Feb 2011, 08:23

Nota: parerile de mai sus sunt bazate pe o experienta si o documentare personala modesta.

Scuze pentru post dublu

Marcel1980
utilizator nou
utilizator nou

Mai multe detalii

Mesaj de Marcel1980 » 08 Feb 2011, 17:06

Buna, sunt din judetul Satu Mare, loc. Tarna Mare. Balta vreau sa o fac la mine in gradina in spatele casei la vreo 50 m de casa. Pamantul este un loc mai jos si mlastinos, adica, vara cand e seceta eu am apa pe ambele santuri care le am facute de-alungul pamantului si sper sa am apa destula, iar ca sursa aditionala am o fantana mai sus cu 20 metri fata de locul unde vreau eu sa fac balta. O sa bag un furtun in fatana si o sa-l trag in balta, apa va veni prin cadere si totodata va si oxigena apa, cred.
Balta vreau sa o fac numai pentru mine si familie, langa ea vreau sa fac o ciupercuta cu o masa, sa fac un gratar de gradina sa am unde sa petrec cu prietenii, nu vreau sa fac o afacere din asta, dar vreau sa fac ceva mic si frumos, un iaz de liniste. Balta este la baza unui deal.
Balta vreau sa aiba cam 8-10 metri lungime si vreo 5-6 metri latime, as dori si ceva poze pentru inspiratie daca ai.
Multumesc anticipat.

mihai hammer
junior
junior

Re: Mai multe detalii

Mesaj de mihai hammer » 08 Feb 2011, 19:57

Marcel1980 scrie: vara cand e seceta eu am apa pe ambele santuri care le am facute de-alungul pamantului si sper sa am apa destula, iar ca sursa aditionala am o fantana mai sus cu 20 metri fata de locul unde vreau eu sa fac balta. O sa bag un furtun in fatana si o sa-l trag in balta, apa va veni prin cadere si totodata va si oxigena apa, cred.
Balta vreau sa o fac numai pentru mine si familie, langa ea vreau sa fac o ciupercuta cu o masa, sa fac un gratar de gradina sa am unde sa petrec cu prietenii, nu vreau sa fac o afacere din asta, dar vreau sa fac ceva mic si frumos, un iaz de liniste. Balta este la baza unui deal.
Pana raspunde cineva cu mai multa experienta, apreciez urmatoarele:

- faptul ca se va amenaja la baza dealului, mai jos de o fantana este o garantie ca veti avea apa necesara si de o buna calitate
- ar fi utila insa o rezerva de apa, obtinuta printr-o captare amplasata intre fantana si pond
- apa astfel captata sa curga in pond de la o oarecare inaltime pentru o mai buna aerare (asfel iarna acel loc nu va ingheta)
- clima, din cate stiu, este propice cresterii crapului
- pentru ca acest mini-iaz sa va incante in momentele de relaxare, ganditi-va si la pesti decorativi - crap koi sau caras cometa (eu am asa ceva si merita)
- poze care sa te inspire sunt cate vrei pe google: http://www.google.ro/images?q=pond&oe=u ... 64&bih=559

Adytta
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Adytta » 19 Feb 2011, 22:23

poze cu helestee/balti noi cva? :o

Scrie răspuns