Cincis,Ostrov si Runc -Hunedoara
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Am bagat marti 2 to. de caras iar saptamina viitoare voi mai baga 3-4 to. de crap si caras de la Aurel Vlaicu.
In zona nici o ferma piscicola nu se ocupa de inmultit salau si stiuca si nu am de unde sa cumpar.
Pentru salau am vorbit la Nucet dar ei nu livreaza numai alevini si asta numai la primavara.
Sper ca anul acesta reusesc sa aduc citeva exemplare de BASS din Ungaria si sa-l bag in Cincis
In zona nici o ferma piscicola nu se ocupa de inmultit salau si stiuca si nu am de unde sa cumpar.
Pentru salau am vorbit la Nucet dar ei nu livreaza numai alevini si asta numai la primavara.
Sper ca anul acesta reusesc sa aduc citeva exemplare de BASS din Ungaria si sa-l bag in Cincis
Te felicit apshd pentru activitate, dar legat de bass ...putina atentie totusi!Este un peste strain de ecosistem si ar trebui un studiu...Sigur,legal vorbind, trebuie chiar si o aprobare oficiala a unei anumite agentii...
Si nu cred ca de data asta este un lucru gresit!

Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.
BASS-ul in Ungaria se prinde frecvent in anumite ape .
Este numai o problema de timp ca sa apara natural si la noi in tara .
Cele citeva bucati 15-30 de bucati cite as putea aduce si elibera in baraj nu vor influenta absolut deloc biotopul existent . Practic fiind un rapitor feroce pot fi prinsi toti in primul an de catre pescari fara sa apuce sa se reproduca si chiar daca se reproduc vor trece zeci de ani pina sa se poata prinde frecvent .
Tin minte cind s-au bagat alevini de stiuca in baraj am fost de fata la actiunea respectiva si practic am si uitat de ea . Primele bucati de stiuca au inceput sa se prinda dupa 15 ani . La fel a fost si cu salaul.
Pentru aprobare cind am vorbit la ANPA mi-au relatat ca un studiu de impact ar costa 40.000 de lei si ar dura mai bine de 1 an plus ar mai trebui si niste avize de la Ministere iar cu birocratia din zilele noastre daca nu iesi la interval nu te baga in seama nimeni. Tot ei mi-au dat ideea cu adusul a citorva exemplare , pe care am sa o pun in practica
Este numai o problema de timp ca sa apara natural si la noi in tara .
Cele citeva bucati 15-30 de bucati cite as putea aduce si elibera in baraj nu vor influenta absolut deloc biotopul existent . Practic fiind un rapitor feroce pot fi prinsi toti in primul an de catre pescari fara sa apuce sa se reproduca si chiar daca se reproduc vor trece zeci de ani pina sa se poata prinde frecvent .
Tin minte cind s-au bagat alevini de stiuca in baraj am fost de fata la actiunea respectiva si practic am si uitat de ea . Primele bucati de stiuca au inceput sa se prinda dupa 15 ani . La fel a fost si cu salaul.
Pentru aprobare cind am vorbit la ANPA mi-au relatat ca un studiu de impact ar costa 40.000 de lei si ar dura mai bine de 1 an plus ar mai trebui si niste avize de la Ministere iar cu birocratia din zilele noastre daca nu iesi la interval nu te baga in seama nimeni. Tot ei mi-au dat ideea cu adusul a citorva exemplare , pe care am sa o pun in practica
cred ca va riscati cu bassul.
unu la mana cine garanteaza ca nu ajunge prin cerna sau cu ajutorul pasarilor in mures si apoi mai departe?
doi:daca decimeaza populatia si asa subtire de peste din baraj?
poate ca cei de la anpa au dreptate.daca nu va permiteti un studiu de impact mai bine lasatio balta.
mai bine mergeti pe rapitori autohtoni decat sa faceti experienta care se poate dovedi catastrofala.ganditiva ca pasnici nostrii nu cunosc bassul iar pana sal "cunoasca"sar putea sa fie prea tarziu.
cred ca o populare cu salau ar fi benefica chiar daca trebe sa asteptati pana in primavara.
parerea mea
unu la mana cine garanteaza ca nu ajunge prin cerna sau cu ajutorul pasarilor in mures si apoi mai departe?
doi:daca decimeaza populatia si asa subtire de peste din baraj?
poate ca cei de la anpa au dreptate.daca nu va permiteti un studiu de impact mai bine lasatio balta.
mai bine mergeti pe rapitori autohtoni decat sa faceti experienta care se poate dovedi catastrofala.ganditiva ca pasnici nostrii nu cunosc bassul iar pana sal "cunoasca"sar putea sa fie prea tarziu.
cred ca o populare cu salau ar fi benefica chiar daca trebe sa asteptati pana in primavara.
parerea mea
Daca pot sa spun si eu o parere este ca ar trebui sa populam mai repede cu specii autohtone de rapitori si sa vina alti la noi sa pescuiasca stiuca, biban si salau.
Cre ca asa facem un lucru important pt. viitor si poate va mai fi rapitor si pentru nepotii nostri pescari.
Sa nu ajungem(mult nu mai e) ca peste 50 de ani sa-i cautam prin atlas.
Cre ca asa facem un lucru important pt. viitor si poate va mai fi rapitor si pentru nepotii nostri pescari.
Sa nu ajungem(mult nu mai e) ca peste 50 de ani sa-i cautam prin atlas.

Important e sa fi acolo!!!
Oaie mi se pare ridicola afirmatia ta. Probabil ca n-ar mai exista pesti pasnici, daca n-ar avea instinctul nativ de a se feri de rapitori. Asta-i legea selectiei naturale, iar bassul arata ca un biban mai mare si nu este mai vorace decat stiuca, dar este un peste mai usor de pacalit la spinning.oaie scrie:.ganditiva ca pasnici nostrii nu cunosc bassul iar pana sal "cunoasca"sar putea sa fie prea tarziu.
parerea mea
Probabil ca cei care sunt Gica Contra, nu sunt pescari de rapitori si se tem ca vor dispare obletii din baraj

Daca prin absurd ar ajunge sa se inmultesca, eu cred ca isi vor gasi locul lor, fara a periclita existenta alor specii.
APSHD sper sa reusiti la primavara sa populati cu alevini de salau!
ridicola?!poate dar gandestete la infensivul crap care numa prapad face prin australia sau america de nu mai stiu bietii oameni cum sal mai extermine!
sau somnul pe ebru! si exemple ar mai putea continua!
daca nu ma insel sa mai discutat si in AVP despre introducerea bassului in romania si chiar si acolo se indemna la prudenta,mai degraba spre un nu.
comparatia cu stiuca si bibanul nu cred ca e realista.stiuca are bunul obicei de a regla singura excesul de exemplare prin canibalism iar bibanul nu este in varful lantului trofic pe cand bassul va fi.
poate ca ai dreptate dar cred ca de aceea exista anpa si studii de impact
"
sau somnul pe ebru! si exemple ar mai putea continua!
daca nu ma insel sa mai discutat si in AVP despre introducerea bassului in romania si chiar si acolo se indemna la prudenta,mai degraba spre un nu.
comparatia cu stiuca si bibanul nu cred ca e realista.stiuca are bunul obicei de a regla singura excesul de exemplare prin canibalism iar bibanul nu este in varful lantului trofic pe cand bassul va fi.
poate ca ai dreptate dar cred ca de aceea exista anpa si studii de impact
ca replica: " probabil cei care sunt pro nu prind deloc rapitor si spera sa prinda bass cai mai usor de pacalitProbabil ca cei care sunt Gica Contra, nu sunt pescari de rapitori si se tem ca vor dispare obletii din baraj Laughing