Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tdum
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 19 Oct 2023, 12:34

Indiferent de marca mulinetei, atunci când v? hot?râ?i s?-i face?i o sesiune de între?inere, e bine s? verifica?i pân? în cele mai mici am?nunte aspecte ce aparent nu par a pune peobleme. De exemplu, dac? ?urubul care sus?ine galetul ?i fixeaz? portgaletul de bra?ul pickupului, este suficient de lung. În poza de mai jos, ?urubul original (cel de deasupra) prindea cu doar dou? spire din filet, fiind prea scurt. Filetul orificiului din portgalet fiind mult mai lung, a permis înlocuirea ?urubului scurt cu unul mult mai lung, (cel de dedesubt) care s? exclud? riscul pierderii galetului.
Imagine
Nu trebuie s? v? sfii?i s? aduce?i îmbun?t??iri acolo unde se poate, chiar dac? modifica?i montajul de fabric?. Câteodat? e nevoie s? mai monta?i ?aibe distan?iere în ansamblele unde exist? jocuri, (knobul manivelei, cursorul wormshaftului, wormshaft, etc. ) sau s? le sub?ia?i ori înlocui?i dac? montajul e prea presat ?i necesit? relaxare pt. a evita uzura prematur? sau defectarea unor componente.

T. D. Rew.

lucalucian
veteran
veteran

Mesaj de lucalucian » 20 Oct 2023, 21:34

Domnule Damian. Nu vreau sa mi-o luati in nume de rau. Dar cu totii mai avem de invatat, mai ales unii de la altii. Aratati-mi-l si mie pe cel care s-a nascut invatat. Asa ca acceptati sugestiile. Eu am invatat multe de la dumneavoastra, recunosc, dar sincer din cauza ca mi-au murit laudatorii deja ma declar ca am devenit mai bun ca dumneavoastra :)

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 21 Oct 2023, 10:52

Domnule Luca Lucian, nu am fost, nu sunt ?i nu voi fi în competi?ie cu nimeni altul, ci doar cu mine însumi. A?a am fost mereu, fie c? am fost elev, militar, tehnician, pescar, etc...
Am ini?iat acest topic ?i l-am dus 95 de pagini ca s? ofer informa?ii care s?-i ajute pe cei interesa?i s?-?i rezolve în regie proprie opera?iuni de repara?ie, reglare, îmbun?t??ire, sau servisare a mulinetelor. Mi-a reu?it, s-a dovedit o ini?iativ? constructiv? ?i ca atare mul?i colegi de forum mi-au mul?umit. Am astfel satisfac?ia lucrului bine f?cut.
Dac? v? considera?i atât de priceput, de?i sigur sunte?i cu zeci de ani mai tân?r decât mine, o s? ne convingem cu to?ii. O ve?i demonstra pe acest topic fiindc? eu m? retrag pentru cel pu?in un an, sau chiar definitiv, aceasta fiind ultima mea postare aici, pe acest topic, dar ?i pe cel?lalt - ,,Daiwa, povestea merge mai departe" pe care deasemenea v? las s?-l continua?i, iar dac? sunte?i atât de bun cum afirma?i vom vedea rezultatele.
V? las cu pl?cere s? posta?i sugestii, concluzii, observa?ii, solu?ii testate de executare a unor repara?ii, toate izvorâte din ra?iunea ?i activitatea dumneavoastr?, lucruri care s?-i ajute pe cei afla?i în nevoie. Eu am f?cut ce mi-am propus, am fost apreciat, mi-a pl?cut s? ajut, iar ceea ce ?tiu, cuno?tin?ele, informa?iile pe care le-am acumulat, au ajuns ?i la al?ii. Le-am oferit gratuit ?i cu pl?cere, ca membru al acestui forum. Am alocat enorm de mult timp pentru sute de post?ri... De acum, cei pe care-i pot ajuta cu vreo informa?ie, m? g?sesc pe mesageria privat?. Nu mai fac post?ri publice, am predat ?tafeta! Vom vedea unde vor ajunge aceste dou? topicuri. Tot în frunte, sau în uitare...
V? salut cu mult respect stima?i colegi de forum! S? auzim numai de bine!

T. D.

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 21 Oct 2023, 13:48

Schimbarea regilor, bucuria nebunilor !

P.S. prea usor le faceti(facem) loc, impostorilor in viata noastra
Omul care crede c? dragostea poate fi cump?rat? cu bani n-a avut niciodat? câine în cas?.

pi3.14
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de pi3.14 » 23 Oct 2023, 20:24

Nah ca am pierdut inca un topic interesant.
[editat de jb]

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 23 Oct 2023, 20:34

sunt convins ca maturitatea lui tdum ii permite sa ignore daca e ceva ce-l deranjeaza, optiunea de a scrie in continuare sau nu, ii apartine, n-are nevoie de confirmare pentru valoarea informatiei aduse.

davidg
junior
junior

Mesaj de davidg » 23 Noi 2023, 15:31

Desi nu este o reparatie, ci o modificare, voi prezenta cateva aspecte despre inlocuirea bucsilor cu rulmenti.
In mulinetele Shimano mid level, echipate cu sistem de oscilatie cu wormshaft, axul cu canal spiralat wormshaft este montat pe bucse de plastic la ambele capete. Din varii motive, exista dorinta de a schimba acele bucse de plastic cu rulmenti.
20231121_161026.jpg
20231121_161026.jpg (36.48 KiB) Vizualizat de 180953 ori
Pe youtube exista nenumarate filmulete care prezinta aceasta operatiune, dar foarte multe dintre ele va indruma gresit, in opinia mea.
Care sunt greselile:
- cea mai frecventa: schimbarea bucsei din partea de jos fara a desface complet mulineta. Nu se face asa. Pentru ca nu poti verifica rezultatul (ceea ce e cel mai important) si nu poti aplica metoda asta si pentru schimbarea bucsei de sus (acolo unde se poate). Mulineta trebuie desfacuta complet, pentru a verifica miscarea wormshaftului dupa interventie. Miscarea trebuie sa fie usoara, neinfranata. De asemenea axul wormshaft nu trebuie sa aiba jocuri sus-jos. Fara a desface mulineta complet, aceasta verificare nu poate fi facuta.
- schimbarea bucselor cu rulmenti fara adaugarea unor saibe care sa asigure functionarea corecta a ansamblului. Saibele au doua roluri foarte importante- elimina jocurile axului wormshaft si permit distantierea partilor mobile de partile fixe, lasand ca singur contact intre axul wormshaft si carcasa bilele rulmentilor instalati. Pentru rulmentul de jos, camasa interioara a rulmentului se sprijina corect pe axul wormshaft, insa daca nu punem o saiba corect dimensionata intre placuta de inchidere si rulment, camasa interioara va freca de placuta de inchidere. Aici eu folosesc saiba de plastic de dimensiunea camasii exterioare a rulmentului, montata intre rulment si placuta de inchidere. Saiba de plastic o subtiez dupa necesitate, astfel incat montajul final sa fie fara jocuri, dar sa se miste usor.
IMG-20231123-WA0016.jpg
IMG-20231123-WA0016.jpg (58.9 KiB) Vizualizat de 180953 ori
IMG-20231123-WA0025.jpg
IMG-20231123-WA0025.jpg (26.83 KiB) Vizualizat de 180953 ori
In partea de sus e nevoie de saiba doar daca vedeti un contact intre roata dintata si camasa exterioara a rulmentului.
IMG-20231123-WA0020.jpg
IMG-20231123-WA0020.jpg (34.76 KiB) Vizualizat de 180953 ori
IMG-20231123-WA0021.jpg
IMG-20231123-WA0021.jpg (26 KiB) Vizualizat de 180953 ori
IMG-20231123-WA0022.jpg
IMG-20231123-WA0022.jpg (58.25 KiB) Vizualizat de 180953 ori
Locasul din carcasa mulinetei, pentru bucsa de sus, e astfel executat incat doar camasa exterioara a rulmentului atinge carcasa, nu si camasa interioara/capatul axului wormshaft.

Dupa finalizare operatiunii, intotdeauna verificati cum se aseaza firul pe tambur, pentru ca in urma acestei interventii e foarte pisibil sa se modifice usor pozitia axului wormshaft in corpul mulinetei (sus jos), ceea ce va duce automat la modificarea usoara a inaltimii la care evolueaza tamburul.
Numai bine!

costin_ag
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de costin_ag » 13 Dec 2023, 17:25

O lucrare bine documentat? ?i executat?. Respect! Cu siguran?? oricine ar dori s? o efectueze va în?elege cu u?urin?? pa?ii care trebuie urma?i.
O informa?ie, te rog, dac? este posibil. De unde cumperi rulmen?ii? (cei pentru wormshaft sau oricare alt? m?rime, pt galet etc.) M? refer la rulmen?i de calitate, am avut experien?e negative cu rulmen?i ieftini care au rezistat doar câteva luni, având un joc mare înc? de noi. Mul?umesc!

RaduDaniel
veteran
veteran

Mesaj de RaduDaniel » 30 Dec 2023, 20:28

Buna seara!! Stiam ca nu va bagati la BC, dar un coleg a spus sa incerc totusi😄.
Am scris intr-un post separat, problema ce am intampinat, deci nu mai repet aici. Daca sunt baieti care se pricep la baitcastere, apreciez orice ajutor...
Sarbatori fericite!!!

vipificator III
veteran
veteran

Mesaj de vipificator III » 06 Oct 2025, 22:44

O mulineta daiwa sol sau fuego de cast defecta are cineva?

Scrie răspuns