Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tdum
veteran
veteran

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 02 Sep 2023, 14:03

O mulinet? ,,monococ?" de pe vremea când Daiwa nu exista 🙂:
Imagine

Full metal, o?el inoxidabil, bronz ?i aluminiu. Perfect func?ional? dup? cca. 80 de ani!
Imagine

Galet rotativ, corp de aluminiu, trei tamburi, pinion conduc?tor din aluminiu pe ax din o?el, pinion condus din bronz, doi rulmen?i, axul tamburului foarte gros, manivel? din bronz înfiletat? pe butucul de o?el ?i cânt?re?te cât un Certate 2500R.
Imagine
A fost a bunicului meu, dar am folosit-o ?i eu pân? acum 16 ani, în pescuitul cu rotativa la clean. Tot respectul pentru cei care au construit-o. Nemuritoare! A?a ceva nu se mai construie?te în ziua de azi.
Imagine
E un reper de compara?ie cu tehnologia actual?, magseal, zaion, etc. pentru a eviden?ia fiabilitatea, progresul, latura comercial?, ?i altele.
Postarea aceasta e din categoria ,,fapt divers" 🙂
T. D. Rew.

DEM
veteran
veteran

Mesaj de DEM » 24 Sep 2023, 16:46

:respekt: :respekt: :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 05 Oct 2023, 14:27

Degeaba scrie Daiwa, dac?... Imagine

Montând un ax foarte gros, de 6mm...
Imagine

Se m?re?te atât de mult orificiul din melc, încât peretele acestuia devine prea sub?ire, fiindc? diametrul pinionului melcat nu e destul de mare...
Imagine

Atunci se întâmpl? asta:
Imagine

Proiectantul a neglijat ?i calitatea materialului melcului ?i cotele acestuia.
La orice mulinet?, capacitatea de frânare a tamburului ar trebui s? fie mai mic? sau egal? cu capacitatea de trac?iune a angrenajului. Astfel, frâna ar patina înainte de a se sparge ceva în mulinet?.
În aceast? situa?ie, repara?ia presupune înlocuirea piesei avariate.
T. D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 13 Oct 2023, 21:37

La Daiwele de genera?ie nou?, cele cu ulei magnetic ?i corp din zaion se întâmpl? destul de des s? se descentreze ansamblul magnetic, uneori chiar la montarea din fabric?, lucru care duce la apari?ia de frec?ri între platoul magnetic ?i c?ma?a rotativ?. Acest lucru ar fi putut fi prevenit dac? în faza de proiectare se prevedeau orificii de ghidaj în platoul magnetic ?i ?tifturi de ghidaj pe suportul acestuia. A?a... Zaionul se deformeaz? u?or în zona orificiilor ?urulurilor:
Imagine

Orificiile pentru ?uruburi din platoul magnetic sunt prea largi ?i apar probleme de centrare a acestuia:
Imagine

Pentru un reglaj de precizie al fix?rii ?i centr?rii platoului magnetic, v? recomand urm?toarea rezolvare pe care g?sit-o ?i am aplicat-o cu succes.
T?ia?i o fâ?ie din tabl? sub?ire ?i introduce?i-o între platou ?i c?ma??, pe post de ghidaj temporar. Eu am folosit tabl? din cupru:
Imagine

Unge?i cu ulei extrafin partea de c?ma?? care p?trunde în rulmentul de antiretur ?i a?eza?i ansamblul magnetic în pozi?ia de montaj:
Imagine

Monta?i ?i strânge?i bine ?uruburule ce fixeaz? platoul. În cazul de fa?? eu am avut probleme cu ?uruburile, ele fiind deteriorate de interven?ii anterioare, a?a cum se vede, dar m-am descurcat. Se extrage apoi t?bli?a de ghidare din ansamblul magnetic ?i se poate observa o centrare bun? (par?ial?, fiindc? se va des?vâr?i prin fixarea rotorului) :
Imagine

Apoi urmeaz? ad?ugarea uleiului magnetic pentru etan?are:
Imagine

Dup? aceasta, se monteaz? rotorul, centrarea va fi finalizat? ?i se fac testele de rota?ie ?i de antiretur. Rezultatul ar trebui s? fie excelent. O rota?ie fluid?, silen?ioas? ?i un stop antirevers instant.

În cazul de fa??, a fost vorba de un Luvias de genera?ie nou?. La modelele vechi, nu existau astfel de neajunsuri...

T. D. Rew.

Jet93
veteran
veteran

Mesaj de Jet93 » 15 Oct 2023, 10:20

Ne mai putem apropia de o mulineta noua, japoneza, fara sa avem semne de intrebare?

lucalucian
veteran
veteran

Mesaj de lucalucian » 15 Oct 2023, 17:53

Daca ma ascultati si va uitati la un filmulet pe youtube cu rusi ati fi vazut ca inainte de adaugarea uleiului magnetic, ei centreaza bucsa la mana. Dupa ce verifica rotirea mulinetei se adauga uleiul magnetic.

[editat de jb]

Spring
veteran
veteran

Mesaj de Spring » 15 Oct 2023, 20:40

Mai omule postarea era chiar despre problema asta ?i cum se rezolva înainte sa pui uleiul magnetic. Tu ?ti sa cite?ti?
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

lucalucian
veteran
veteran

Mesaj de lucalucian » 16 Oct 2023, 02:33

Eu am dat rezolvarea cea mai simpla, domnule Spring ;)

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 16 Oct 2023, 08:47

Stima?i colegi de forum, eu am prezentat în postarea mea anterioar? o solu?ie de rezolvare a unei probleme ce poate ap?rea ocazional, nu o modalitate standard de montaj pentru orice mulinet? Daiwa cu magseal.
În cazul prezentat era o problem? care nu a putut fi solu?ionat? printr-un simplu montaj de fabric? sau al unui tehnician de între?inere. Nu ?tiu dac? pe YouTube este prezentat? aceast? solu?ie sau alta de remediere a defectului respectiv, fiindc? eu nu urm?resc astfel de filmule?e nici ale ru?ilor, nici ale altcuiva. Eu postez aici ?i pe topicul de repara?ii, cu respect pentru dumneavoastr? rezolv?ri pe care le-am aplicat personal. Dac? undeva exist? filmule?e cu rezolvarea problemei pe care v-am prezentat-o, v? asigur c? nu am ?tiut de ele, fiindc? nu am nevoie de astfel de modele inspira?ionale. Rezolvarea a fost generat? de propriul meu ra?ionament. Dup? cum spune colegul de forum lucalucian, el v-a prezentat cea mai simpl? rezolvare. Dac? e a?a, postarea mea cu metoda de centrare a a unui ansamblului magnetic (CU PROBLEME DE REGLARE!!!) devine o postare complicat?, poate chiar inutil?. Dac? internetul abund? de astfel de rezolv?ri, atunci poate c? ?i topicul de repara?ii devine inutil, iar timpul pe care l-am alocat între?inerii acestui topic e o pierdere... Una mare... Dar mi-o asum. Am vrut s? ajut, s? ofer informa?ii pe care le-am crezut utile, ca s? v? pute?i rezolva în regie proprie problemele, s? nu mai apela?i la altcineva. Nu caut s?-mi atrag clientel?, nu-mi fac reclam? ?i nu am f?cut publice nici m?car datele mele de contact. Sunt doar un membru pe acest forum.

T. D. Rew.

OldSVF
veteran
veteran

Mesaj de OldSVF » 16 Oct 2023, 12:10

tdum scrie:
16 Oct 2023, 08:47
Stima?i colegi de forum, eu am prezentat în postarea mea anterioar? o solu?ie de rezolvare a unei probleme ce poate ap?rea ocazional, nu o modalitate standard de montaj pentru orice mulinet? Daiwa cu magseal.
În cazul prezentat era o problem? care nu a putut fi solu?ionat? printr-un simplu montaj de fabric? sau al unui tehnician de între?inere. Nu ?tiu dac? pe YouTube este prezentat? aceast? solu?ie sau alta de remediere a defectului respectiv, fiindc? eu nu urm?resc astfel de filmule?e nici ale ru?ilor, nici ale altcuiva. Eu postez aici ?i pe topicul de repara?ii, cu respect pentru dumneavoastr? rezolv?ri pe care le-am aplicat personal. Dac? undeva exist? filmule?e cu rezolvarea problemei pe care v-am prezentat-o, v? asigur c? nu am ?tiut de ele, fiindc? nu am nevoie de astfel de modele inspira?ionale. Rezolvarea a fost generat? de propriul meu ra?ionament. Dup? cum spune colegul de forum lucalucian, el v-a prezentat cea mai simpl? rezolvare. Dac? e a?a, postarea mea cu metoda de centrare a a unui ansamblului magnetic (CU PROBLEME DE REGLARE!!!) devine o postare complicat?, poate chiar inutil?. Dac? internetul abund? de astfel de rezolv?ri, atunci poate c? ?i topicul de repara?ii devine inutil, iar timpul pe care l-am alocat între?inerii acestui topic e o pierdere... Una mare... Dar mi-o asum. Am vrut s? ajut, s? ofer informa?ii pe care le-am crezut utile, ca s? v? pute?i rezolva în regie proprie problemele, s? nu mai apela?i la altcineva. Nu caut s?-mi atrag clientel?, nu-mi fac reclam? ?i nu am f?cut publice nici m?car datele mele de contact. Sunt doar un membru pe acest forum.

T. D. Rew.
Vroiam sa scriu asear? dat fiind faptul c? omul ?i jignise...am zis sa a?tept poate modereaz? cineva,ceea ce s-a ?i întâmplat :respekt: .Domnule Tdum nu are rost s? v? sup?ra?i pe indivizi care nici macar nu î?i dau seama ce a?i vrut s? ar?ta?i prin reglajul de mai sus ?i cer în continuare reglaj manual :lol:
Eu zic s?-l ignora?i ?i s? posta?i in continuare solu?ii ?i idei la problemele ap?rute la mulinete.De?i pescuitul a ajuns oarecum la 0 pentru mine,recunosc c? intru ?i citesc cu pl?cere ceea ce se scrie pe topicul asta.O zi faina in continuare :respekt:
sus?in?tor al prohibi?iei pe specii

Scrie răspuns