La Daiwele de genera?ie nou?, cele cu ulei magnetic ?i corp din zaion se întâmpl? destul de des s? se descentreze ansamblul magnetic, uneori chiar la montarea din fabric?, lucru care duce la apari?ia de frec?ri între platoul magnetic ?i c?ma?a rotativ?. Acest lucru ar fi putut fi prevenit dac? în faza de proiectare se prevedeau orificii de ghidaj în platoul magnetic ?i ?tifturi de ghidaj pe suportul acestuia. A?a... Zaionul se deformeaz? u?or în zona orificiilor ?urulurilor:
Orificiile pentru ?uruburi din platoul magnetic sunt prea largi ?i apar probleme de centrare a acestuia:
Pentru un reglaj de precizie al fix?rii ?i centr?rii platoului magnetic, v? recomand urm?toarea rezolvare pe care g?sit-o ?i am aplicat-o cu succes.
T?ia?i o fâ?ie din tabl? sub?ire ?i introduce?i-o între platou ?i c?ma??, pe post de ghidaj temporar. Eu am folosit tabl? din cupru:
Unge?i cu ulei extrafin partea de c?ma?? care p?trunde în rulmentul de antiretur ?i a?eza?i ansamblul magnetic în pozi?ia de montaj:
Monta?i ?i strânge?i bine ?uruburule ce fixeaz? platoul. În cazul de fa?? eu am avut probleme cu ?uruburile, ele fiind deteriorate de interven?ii anterioare, a?a cum se vede, dar m-am descurcat. Se extrage apoi t?bli?a de ghidare din ansamblul magnetic ?i se poate observa o centrare bun? (par?ial?, fiindc? se va des?vâr?i prin fixarea rotorului) :
Apoi urmeaz? ad?ugarea uleiului magnetic pentru etan?are:
Dup? aceasta, se monteaz? rotorul, centrarea va fi finalizat? ?i se fac testele de rota?ie ?i de antiretur. Rezultatul ar trebui s? fie excelent. O rota?ie fluid?, silen?ioas? ?i un stop antirevers instant.
În cazul de fa??, a fost vorba de un Luvias de genera?ie nou?. La modelele vechi, nu existau astfel de neajunsuri...
T. D. Rew.