Limite de dimensiune

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Adelin
Moderator
Moderator

MEA CULPA

Mesaj de Adelin » 13 Noi 2004, 00:48

Scuze daca am deranjat. Nici mie nu-mi place sa vad pesti fotografiati prin casa, dovada fiind toate pozele mele de la galerie, care au in fundal: apa, iarba, frunze, exceptie facand acel avat si cateva mrene prinse in aceeasi seara, cand aparatul a ramas acasa.Dimensiunea respectabila a pestelui m-a determinat sa imortalizez momentul, fara sa tin cont de cadrul nedemn de frumusetea capturii.Promit sa repar gresala cu alte capturi cu un fundal rupt din natura si pesti eliberati.Despre "cremenali de la galerie", care mai si prind pesti, nu avem ce le face,...asta e blestemul lor, sa aduca pe forum capturi noi...dar pe viitor propun sa fie lapidati. @costica_fishing-Pestele cu care se "lupta" cei doi nu e avat, e somn.Probabil daca era prevazut cu manere era mult mai usor de manipulat de cei doi, dar asa alunecos... :lol: Apropos de avatii de la galerie, in afara de "cel din bucatarie",fie iertat, toti au fost eliberati...Parol! :arrow: Si acum una "calda" pt. prieteni:-fi mai atent la problemele de etica sau estetica... nu se cade sa ti salaul ca pe o vioara si undita ca pe un arcus!....cat despre pozele cu stiuci.... :cry: @adilucu-Poate vedem niste fotografi decente cu ceva capturi.....daca exista.........ceva capturi.... :mrgreen:

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 13 Noi 2004, 10:02

Adelin, nu cred ca era cazul sa fii ironic, chiar rautacios. Se pare ca ai tinut cont de mesajul pe care ti l-am trimis pe privat. Merci mult. Esti intr-adevar deosebit.... :? :(
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Adelin
Moderator
Moderator

LUPUL MORALIST

Mesaj de Adelin » 13 Noi 2004, 11:18

Stai linistit nu sunt rautacios, dar m-a suparat lectia cu eliberarea capturilor record:"Legat de exemplarele trofeu, eu consider ca cel mai bine este sa le eliberam! De ce? Deoarece sunt reproducatori! Deoarece carnea lor nu e cu nimic mai buna decat a exemplarelor medii, dimpotriva! Asta daca le iei acasa pentru mancat. Daca nu, atunci de ce sa le iei? Doar ca sa ai satisfactia ca ai eviscerat o stiuca de 13 kile?"Spune sincer cate capturi respectabile ai eliberat, ca de capturi record cred ca nu putem vorbi?! Scuze nu am vazut mesjul privat, mai trimite-l o data. :wink:

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 14 Noi 2004, 11:40

Ca de obicei discutia a "deraiat" de la subiectul initial si s-a trecut la analizarea pozelor incluse in galerie ... :lol: ... morala&etica pescuitului sportiv. Nu spun ca asta nu este interesant ... dar ... nu astea au fost punctu de plecare.

Frati pescari ... nu era interesant sa auzim parerile tuturor despre limitele de dimensiune? (max, minima)

Am fost intrebat care este situatia aici. :)
In anumite zone Buna! In altele mai putin buna si altele jalnica.
Se discuta si aici introducerea unor limite maxime de ex. la pastrav in ape curgatoare. Pentru a avea amintirea unui peste Trofeu nu ai nevoie azi de pestele in sine. Ii iei dimensiunile, ... lungime, grosime, greutate, .... ii faci cateva poze pe toate fetele ... si-i dai drumul.
Cei ce se ocupa de mulaje si conservat trofee, au forma si dimensiunile si-ti fac un trofeu pentru panoplie atat de realistic incat zici ca pestele o sa sara de pe ea si incepe sa se zbata pe dusumea. :lol:

Eu personal consider ca exemplarele trofeu, la pastra, avat, lipan, lostrita :wink: doar a da cateva exemple, ... ar fi bine sa fie eliberate. Ele sunt foarte importante pentru specia respectiva, genetic. Au reusit sa supravietuiasca in conditi "grele". Aceste gene trebuie raspandite la o cat mai mare parte a fondului piscicol in cauza.
Fir intins!
Borealis F

micutu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de micutu » 14 Noi 2004, 13:18

ar trebui ca patronii de balti sa-si alinieze preturile la salariile din Romania, asta insemnand taxe mai scazute pe balti cu C&R. cat timp vor merge pe preturi mari ... sunt balti pe care pentru 500k poti retine 5 kg de peste ... rezultand 100000lei/kg ... ca la magazin. si peste asta nici nu iti asigura nimic ... nici paza, nici drum fara probleme in caz de ploaie, nici curatenie, nici respect fata de sportul pe care il practici (plase, trafic de barci, permiterea scaldatului, variatii ale nivelului apei etc.). eu la asemenea tratament, iau tot ce trece de limita legala (daca prind :) ). sub nici o forma n-as elibera un peste mare, cat timp legea este asa cum e.
in vest, din cate am auzit, baltile medii (cu C&R bineinteles), costa cam 20-30Euro/zi ... dar rapoartele sunt altele.
momentan, pescarii romani au mai multe interdictii decat drepturi, putine fiind baltile unde te simti client.
daca vorbim despre Delta Dunarii, aceasta incepe sa semene tot mai mult cu o balta de langa oras ... taxe, paznici, permise speciale pentru anumite zone ... dar asta e alta discutie

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 14 Noi 2004, 14:17

Am o parere proasta despre orice poza facuta in bucatarie sau in balcon. Daca nu ai aparatul cu tine pe balta... asta e. Cel care este pescar adevarat nu tine neaparat sa il creada cineva ca l-a prins pe Moby Dik. Vrei sa ai o amintire? "Impaiaza-i" capul si monteaza-l pe o placuta de lemn si poti arata trofeul si la stranepoti. Cat despre dimensiunea minima sau maxima, se poate vorbi numai acolo unde este peste care sa-i dea suficienta satisfactie pescarului. Pai, 11 luni prinzi numai obleti, normal ca atunci cand prinzi un avat sau o stiuca de 5-6kg nu iti mai vine sa o eliberezi. Dar daca prinzi asa macar odata la trei partide de pescuit... C&R vine de la sine.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 14 Noi 2004, 21:36

Ca sa ma inteleaga unii dintre voi....eu nu ma refer la C&R pe baltile private, unde treaba este diferita fata de raurile, lacurile si baltile "salbatice".
@Adelin, crede-ma ca daca as prinde un exemplar record, l-as elibera. De ce sa il retin? Am spus-o si mai sus, de mancat nu e mai buna carnea decat a unui exemplar mediu... Mai bine-i fac o poza, o scot in marime "poster" si o pun pe perete. Si as fi si mai mandru in fata celor carora le voi spune ca am eliberat pestele respectiv!!!
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

costica_fishing
veteran
veteran

Re: MEA CULPA

Mesaj de costica_fishing » 14 Noi 2004, 23:01

@costica_fishing-Pestele cu care se "lupta" cei doi nu e avat, e somn.Probabil daca era prevazut cu manere era mult mai usor de manipulat de cei doi, dar asa alunecos... :lol: Apropos de avatii de la galerie, in afara de "cel din bucatarie",fie iertat, toti au fost eliberati...Parol!

Sefu, io ziceam de avatii postati de Claudiu - 4,9 kg - Prut, postate pe 8, respectiv 9 noiembrie etc..

Daca pot admite ca in lunca Prutului era ceata si pe 8 si pe 9 noiembrie, imi pare ceva mai greu de crezut ca doi avati pot avea fix aceeasi greutate, adica 4,9 kg. De unde am tras concluzia ca pestele e acelasi. Acum, care o fi pescarul?

Misto captura, dar puteau sa-l aranjeze putin!

Altfel, am mai vazut somn! La Carrefour! :lol:

Adelin
Moderator
Moderator

Rabdare

Mesaj de Adelin » 15 Noi 2004, 23:24

@costica_fishing-Nu inteleg de ce te grabesti, ai rabdare o sa apara si a treia fotografie, poate chiar cu cel ce la prins si se mai "risipeste ceata" in lunca Prutului. :mrgreen:

Scrie răspuns