Limite de dimensiune

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

pescarel
senior
senior

Mesaj de pescarel » 12 Noi 2004, 16:39

Tot timpul o sa ai cui da, mai un vecin, mai o rubedenie. Asa ca poti justifica usor chiar si cantitati impresionante.
Ideea e ca unora - printre care si mie - le place carnea de peste. Si aici cred ca vine acel Limited Kill, oprim de o masa si aia e. Restul inapoi!
Vis-a-vis de poze, si etica si estetica ne impiedica (ar trebui, cel putin) sa pozam cu jde kile de peste mort, gramada, ori cu exemplara insangerate sau in bucatarii. Nu poti insa condamna orice situatie, nu toti avem aparate subacvatice, nici cu ne permitem sa pierdem/stricam ce avem. Si mai tineti seama de o treaba, e o mare diferenta intre unul care retine 3 pesti din 30 si unul care retine 3 din 5.
Daca insa prindem un exemplar deosebit si nu crapam de foame, cred ca putem sa ne autoconvingem de faptul ca s-a chinuit mult sa ajunga asa, ca e poate stapanul locurilor din care l-am luat, si ca merita il lasam in viata, macar sa vedem cat de mare se face pana data viitoare :)
Chiar daca nu il pozam.

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 12 Noi 2004, 16:40

asta e inca subtire>

am auzit ca intr-o dimineata, pe Razelm, au prins niste meseriasi 75 :shock: kg salau (buc la kil). E drept la twister! Nici macar faptul ca e lacul :evil: nu ma bucura!

Adelin
Moderator
Moderator

REACTIE

Mesaj de Adelin » 12 Noi 2004, 16:52

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: -de rusine.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 12 Noi 2004, 17:03

Am vazut si eu pe unii care s-au fotografiat cu cate un peste pe fiecare deget. Dupa principiul "cantitatea conteaza". Unuia dintre ei i se vedea doar un ochi printre pesti....
Dar poate le vor pune si pe net. Ca asa se laudau. :roll:
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 12 Noi 2004, 17:36

Exceptind citiva pescari de oblete, aproape toti pescarii (pe care-i cunosc) elibereaza pestele mic. Nu spun ca tot pestele sub dimensiunea minima legala ci pestii atit de mici incit nu merita sa murdaresti tigaia cu ei.
In aceasta vreme, legea protejeaza (prin stabilirea dimensiunilor minime legale) tocmai puietul pina sa ajunga reproducator. Cred ca aici s-a strecurat o eroare (si de-ar fi numai asta ne-ar invidia pescari de multe alte natii). Probabil legea ar trebui sa protejeze reproducatorii. Pestii pina la o anumita dimensiune si cei peste sa poata fi retinuti (in realitate mare parte din pestii mici fiind eliberati – iar cine nu-i elibereaza insemna ca efectiv are nevoie de ei, avind in vedere ce chin este la curatat si mincat).
Insa si aici ar fi o problema: daca la anumite specii eu ignor dimensiunea minima legala pentru ca mi-am stabilit alta propie (bineinteles) mai mare, la alte specii (salau, somn, platica) procentul celor care depasesc dimensiunea minima legala este foarte mic. Daca ei nici in aceste comditii nu reusesc sa atinga aceasta dimensiune minima, ce s-ar intimpla daca n-ar fi nici o restrictie la puiet? Si ca sa duc contradictia pina la capat, citi dintre pescarii romini respecta dimensiunile minime legale?

Desi nu este strict subiectul topicului, poza cu pestele este un mare “of� al meu. Pescuiesc numai pe Prut, nu am aparat foto digital, legea spune ca pe apele de frontiera este interzisa fotografierea daca in imagine apar zone din statul vecin, (ar mai fi o referire la prevederile tratatului dintre cele doua tari, fotografierea fiind interzisa numai daca asa prevede tratatul).

Am si eu citeva poze cu pesti facute in bucatarie. Mi se pare mai cinstit, decit sa ma fi dus pe riul Bahlui (aflat la 200 de metri de casa mea). Poze pe care nu le-am facut publice pe net (situatia fiind diferita in cercul meu de prieteni). Ar fi insa o exceptie: ceea ce vedeti la avatar este o prelucrare a unei astfel de poze din bucatarie – dimensiunea redusa mascind imperfectiunile prelucrarii.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 12 Noi 2004, 18:08

Normal ca intr-o Galerie Foto pozele prezentate trebuie sa indeplineasca anumite conditii etice si estetice si in acelas timp sa arate cat de cat respectul pescarului fata de captura prezentata.
De fapt aici multe reviste ce au o Galerie Foto specifica,pentru cei ce nu stiu,conditiile in care pot fi publicate capturile.
Ce se face cu pestele dupa fotografiere (tinind cont de respectarea reglementarilor locale referitor la pescuit) este problema fiecaruia.
Atata timp cat ceea ce faci e legal, nu te poate obliga nimeni sa eliberezi pestele.Desi e preferabil sa se practice C & R, sa stiti ca nici la "case mari" nu se practica intotdeauna.
Dar nici nu are rost sa pastrezi un peste mare ce din punct de vedere culinar are valoare mai mica decat unul de marime medie, dandu-i sansa sa se reproduca si in viitor capturarea lui sa bucure si alt pescar.
Daca mai stiu bine in Romania nu aveai voie ,respectand marimea minima legala,sa retii zilnic mai mult de 3kg in apele de ses.
Cred ca ar fi bine,pe specii,sa se legifereze si lungimea maxima peste care nu se poate retine pestele.
Aici in Texas nu exista prohibitie,se poate pescui atat ziua cat si noaptea si dimensiunea minima si maxima a pestilor ce pot fi retinuti nu e stabilita pe intreg statul,la aceeasi specie minima si maxima putand fi diferita de la loc la loc,reflectand potentialul stational(posibilitatea locului de a oferii conditii mai bune sau mai putin bune populatiei piscicole)

Jean Scurtu

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 12 Noi 2004, 18:20

Intre timp s-a schimbat putin: Cantitatea maxima de peste ce poate fi retinuta intr-o zi este de 5 kg (sau un singur peste daca acesta depaseste 5 kg).

Ce nu inteleg eu, este de ce atita grija pentru pestii foarte mari ? Tot respectul pentru vitalitatea de care a dat dovada de a ajuns la virste inaintate in cadrul speciei sale. Insa referitor la valoarea sa ca reproducator ma abtin. In piscicultura astfel de pesti sunt numiti reforma si sunt scosi dintre reproducatori.
Intr-o apa in care hrana este insuficienta exemplarele cu virsta inaintata vin la concurenta cu exemplarele viguroase si oricum soarta lor este pecetluita (de aceea nu intilnim capturi record in toate apele).

rica
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de rica » 12 Noi 2004, 18:59

eu cred ca practicarea C&R la stiuca, salau, clean... este absolut necesara...
la pesti ca obletele si bibanul nu prea vad sensul... aceste specii sunt atat de prolifice in zona unde pescuiesc eu incat cu sau fara C&R potentialul zonei nu s-ar schimba deloc.

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 13 Noi 2004, 00:24

[quote="tudor"]Horacleus, eu am doua aparate de fotografiat in barca si mai am si o camera. Dintre cele doua aparate de fotografiat este unul care face fotografii si sub apa. Deci nu risca nimic. Camera si celalalt aparat risca insa, dar asta e. In ultimii 15 ani am omorit prin innec trei aparate foto si o camera.

Tudor, la dotarile astea, esti mai degraba spion dacat pescar! :D

Scrie răspuns