Ecologizare - Aqua Transilvae

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 15 Noi 2006, 23:34

din ce stiu eu, nemtii s-au chinuit destui ani ca sa incetateneasca treaba asta cu mai mutle tomberoane.

In primii (vreo 6-7 din ce stiu eu) ani, se incerca colectarea in recipiente separate (fiecare trebuia sa aiba vreo 4 sau 5 cosuri de gunoi de culori diferite: hartie + metale, plastic, resturi de mancare si nu mai stiu ce...), tomberoanele se ridicau cf unui grafic stabilit pe zile ale saptamanii...daca nu erai cuminte, aia de colectau gunoiul te amendau daca nu il sortai (sau chemau Primaria sa te amendeze)...iar in final, toate masinile, cu exceptia celei care ducea hartia si metalul, se deversau in aceeasi groapa.

Pur si simplu nu aveau nici ei tehnologia sa faca ceva cu celelalte gunoaie, dar isi educau cetatenii.

Reversul era ca cei care nu aveau curte, bagau toate gunoaiele intr-un sac si le duceau la unul din tomberoane: "pai ce sa fac? imi ocup toata bucataria cu cosuri de gunoi?" :D
near the beer

Septimiu
senior
senior

Mesaj de Septimiu » 16 Noi 2006, 09:43

mihaimircea scrie: Probabil ca nu sunt atat de multe/dese ca un VL. Eu acum sunt in CJ de luni si n-am vazut nici una (nici n-am stat sa le caut normal). Stau in zona N. Titulescu.
Si eu locuiesc pe Titulescu si pana acum vreo 6 luni erau 2 containere mari (unul pentru carton si altul pentru PET-uri). A functionat toata treaba vreun an de zile dupa care le-a luat. Nu stiu daca le ridicau separat sau impreuna cu gunoiul menajer ca nu am vazut nici o data dar pot sa iti spun ca multi aruncau gunoiul menajer in aceste containere si probabil acesta a fost motivul pentru care ele au fost ridicate.

Parerea mea este ca romanul trebuie "educat" cu forta, adica cu niste amenzi zdravene altfel nu exista nici o sansa de reusita. S-a vazut ca si ala nemti a fost greu. Credeti ca daca s-ar merge in weekend-uri in zonele frecventate de turisti si s-ar da amenzi pentru aruncarea gunoiului in padure, apa etc. am mai avea atatea gunoaie la tot pasul?

Returnarea PET-urilor contra unei sume de bani (modica) se practica in mai multe tari si cred ca ar functiona si la noi. Eu as fi de acord cu scumpirea produselor ambalate in PET-uri cu 50 de bani sau 1 leu si acesti bani sa se restituie la returnarea ambalajelor.
Nu cred ca motivul pentru care nu sunt adunate este acela ca nu avem instalatii de reciclare. Pur si simplu nu ii obliga nimeni pe marii producatori sa faca acest lucru. In plus ele s-ar putea aduna si presa (acesta este motivul pentru care se scoate dopul inainte de predare) si atunci cand vom avea instalatii vor fi reciclate. E mai bine asa decat sa stam o perioada de timp dupa ce se monteaza instalatiile pana se aduna PET-urile stiut fiind faptul ca au o capacitate relativ mare de procesare.

alex dan
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de alex dan » 16 Noi 2006, 19:00

adiwolf scrie: (apropo,nu am inteles inca de ce naiba trebuie sa sortam sticla?avem pubele pt sticla maro,o alta pt sticla verde,etc :shock: )
m-am uitat special atunci cand vin sa le goleasca si intradevar in masina sunt compartimente diferite
sticla trasparenta nu poate fi reciclata impreuna cu cea colorata.

in DE, in unele landuri sunt containare doar pt sticla. cate un compartiment pt sticla tranparenta, maro, verde, albastra si sticla colorata (celelalte culori), dar am vazut destui care arunca totul la sticla transparenta.
in cateva landuri este un container pt toate felurile de sticle, aceste vor fi oricum sortate ulterior.
fiecare pescar ii un nebun in felul lui, si nu-l poti convinge ca nu are dreptate
http://www.rapitori.ro/forum/album_pers ... er_id=2073

alex dan
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de alex dan » 16 Noi 2006, 19:08

in momentul in care un neamt se aboneaza la 'masina de gunoi', primeste 3 pubele de diferite culori:
-albastru, pt hartie si carton
-maro, biomüll (gunoi bio) adica tot ce este biodegradabil. daca o familie produce mai mult de 40kg de gunoi bio pe saptamana este amendata!
-negru, gunoi menajer si altele

mai trebuie sortat plasticul, acesta se strange in saci de gunoi.
pentru sticla nu vine masina de gunoi, trebuie sa o duca fiecare la container.

sacii de gunoi din plastic pot fi folositi doar la colectarea plasticului, hartia si cartonul de exemplu nu ai voie sa le predai in asemenea saci.
fiecare pescar ii un nebun in felul lui, si nu-l poti convinge ca nu are dreptate
http://www.rapitori.ro/forum/album_pers ... er_id=2073

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 16 Noi 2006, 21:41

moama ce de bani as strange daca as da o tura pe langa hidrocentrale cu barca la strans peturi...mda din pacate e trist, nu ati vrea sa vedeti ce mizerie se plimba pe Olt :cry: :cry:

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 16 Noi 2006, 22:04

pe olt ca pe olt...dar pe bicaz e dezastruu....

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 17 Noi 2006, 08:21

APS Alba a obtinut o finantare pe fondul de mediu in valoare de 256.000 RON 90% nerambursabili, pentru ecologizare si constientizarea populatiei riverane cu privire la necesitatea pastrarii resursei acvatice vii. De ce nu solicitati si voi? Se face pe proiecte.

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 17 Noi 2006, 08:30

dorim sa facem asta pentru vara ce urmeaza insa in momentul asta nu dispunem de cunostintele necesare. Probabil vom reusi pana la primavara sa facem asa ceva. Multumim de idee

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 17 Noi 2006, 08:35

Avem proiectul gata facut. Trebuie numai adaptat la specificul zonei. Este sesiune de depunere in februarie, si poti obtine finantarea in vara.

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 17 Noi 2006, 14:09

ok, atunci o sa vorbesc cu colegii mei din aqua transilvae sa vedem daca gasim o modalitate de colaborare intre asociatia voastra si clubul nostru. Merci de idee si oferta.

Scrie răspuns