Ecologizare - Aqua Transilvae
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
[quote="Luci...
Dupa mine as face ca in Germania, as pune o taxa de ecologizare pe tot ce inseamna ambalaje de aluminiu si plastic...[/quote]
Am vazut ceva similar in Croatia asta vara.
Fiecare supermarket era obligat de lege sa aiba in parcare intr-o zona mica, dar special amenajata , un centru de reciclare a pet-urilor si sticlelor.
1. La Pet-uri erai obligat sa le scoti dopurile . Nu erau de folos .Ele se aruncau separat.Pentru fiecare Pet predat pimeai echivalentul 1 Ron.La sfarsit de saptamana era o coada acolo infernala.Initial nu am stiut despre ce e vorba , iar cand m-am apropiat am vazut oameni care scoteau din masini 5-6 saci mari plini cu pet-uri.
2. La sticle contravaloare uneia era de 1.5 Ron , si erau de obicei sticle de vin .
Rezultatul se vedea la tot pasul.
E luna si bec
Initial cand au vent in Romania si cei de la K....land , s-au laudat ca vor amplasa un astfel de centru langa fiecare supermaket.Pana acum nu am vazut nimic .
Dupa mine as face ca in Germania, as pune o taxa de ecologizare pe tot ce inseamna ambalaje de aluminiu si plastic...[/quote]
Am vazut ceva similar in Croatia asta vara.
Fiecare supermarket era obligat de lege sa aiba in parcare intr-o zona mica, dar special amenajata , un centru de reciclare a pet-urilor si sticlelor.
1. La Pet-uri erai obligat sa le scoti dopurile . Nu erau de folos .Ele se aruncau separat.Pentru fiecare Pet predat pimeai echivalentul 1 Ron.La sfarsit de saptamana era o coada acolo infernala.Initial nu am stiut despre ce e vorba , iar cand m-am apropiat am vazut oameni care scoteau din masini 5-6 saci mari plini cu pet-uri.
2. La sticle contravaloare uneia era de 1.5 Ron , si erau de obicei sticle de vin .
Rezultatul se vedea la tot pasul.
E luna si bec
Initial cand au vent in Romania si cei de la K....land , s-au laudat ca vor amplasa un astfel de centru langa fiecare supermaket.Pana acum nu am vazut nimic .
- alex dan
- utilizator constant
in Romania ina nu se pot face astfel de centre.
nu exista inca tehnica de a recicla sau refolosi pet-urile, fara asa ceva nimeni nu are de unde sa iti dea bani pe sticlele goale.
nu exista inca tehnica de a recicla sau refolosi pet-urile, fara asa ceva nimeni nu are de unde sa iti dea bani pe sticlele goale.
fiecare pescar ii un nebun in felul lui, si nu-l poti convinge ca nu are dreptate
http://www.rapitori.ro/forum/album_pers ... er_id=2073
S-ar putea din fonduri de ecologizare. Normal ca nu sunt rentabile, in sensul ca nu ti se intorc imediat banii la buget. Dar se rentabilizeaza pe termen lung: daca tara e mai curata, atunci vin mai multi turisti, cheltuie, si uite asa, sub forma de impozite, ajung banii iar la buget. Dar la noi guvernele nu gandesc pe termen lung!
- mihaimircea
- veteran
Exista unul functional langa Bucuresti dar functioneaza numai pentru export cred ca nu are contracte de reciclare in Romania. Sunt pe cale de aparitie multe, pentru ca este o zona virgina si o investitie foarte buna. Eu stiu doua astfel de proeicte (sunt in stadiul final al obtinerii finanitari: cam 30% nerambursabil, restul la banci), unul de PET-uri si unul pentru deseuri electronice (computere in special), cu know-how din... Germaniaalex dan scrie:in Romania ina nu se pot face astfel de centre.

Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.
- alex dan
- utilizator constant
in cazul asta suntem pe drumul cel bun!
parerea mea este ca in RO primul pas care ar trebui sa se faca in sortarea gunoiului ar fi sa apara pubele pentru hartie si carton.
reciclarea acestor materiale este cea mai simpla.
dar mai e mult pana departe ...
nemtii au deja legi clare legate de pet-uri:
peturile in care sunt bauturi carbogazoase trebuie sa fie reciclabile, dar nu neaparat refolosibile. iar peturile pt sucuri naturale "fara bule" nu trebuie sa fie neaparat reciclabile, deci ai voie sa le arunci la 'resturi'.
peturile de coca-cola si pepsi sunt refolosibile si au peretii mult mai grosi decat sticlele normale, practic nu le poti deforma. dar pentru asta si contravaloarea pe care o primesti la depunerea lor este mai mare.
parerea mea este ca in RO primul pas care ar trebui sa se faca in sortarea gunoiului ar fi sa apara pubele pentru hartie si carton.
reciclarea acestor materiale este cea mai simpla.
dar mai e mult pana departe ...
nemtii au deja legi clare legate de pet-uri:
peturile in care sunt bauturi carbogazoase trebuie sa fie reciclabile, dar nu neaparat refolosibile. iar peturile pt sucuri naturale "fara bule" nu trebuie sa fie neaparat reciclabile, deci ai voie sa le arunci la 'resturi'.
peturile de coca-cola si pepsi sunt refolosibile si au peretii mult mai grosi decat sticlele normale, practic nu le poti deforma. dar pentru asta si contravaloarea pe care o primesti la depunerea lor este mai mare.
fiecare pescar ii un nebun in felul lui, si nu-l poti convinge ca nu are dreptate
- mihaimircea
- veteran
Esti consitent ca va trece cam o generatie pana sa ajungi sa zici "da domle, e meserie sortarea gunoiului pentru reciclare". Eu personal nu am in reflex sa sortez gunoiul dar promit ca incerc cand o sa am la indemana pubele sortate. Apropop, in Rm. Valcea am vazut pe strada pubele pentru diferite materiale. Or mai fi si prin alte parti.
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.
- alex dan
- utilizator constant
am vazut eu live asta vara pe str. muncitorilor (Cluj) ce se intampla,
vine masina de gunoi si le baga pe toate la gramada!
mai putin pubele albastra pt hartie, acelea nu leau luat.
nu cred ca este nevoie de generatii, sunt convins ca o campanie calumea ar da startul iar dupa aceea, incet, incet lucrurile sar pune in miscare.
vine masina de gunoi si le baga pe toate la gramada!

nu cred ca este nevoie de generatii, sunt convins ca o campanie calumea ar da startul iar dupa aceea, incet, incet lucrurile sar pune in miscare.
la noi in Rm.Valcea chiar functioneaza chestia cu pubelele pt diverse materiale,oamenii au inteles cat de cat ca asa e mai bine si chiar le folosesc (apropo,nu am inteles inca de ce naiba trebuie sa sortam sticla?avem pubele pt sticla maro,o alta pt sticla verde,etcmihaimircea scrie:Esti consitent ca va trece cam o generatie pana sa ajungi sa zici "da domle, e meserie sortarea gunoiului pentru reciclare". Eu personal nu am in reflex sa sortez gunoiul dar promit ca incerc cand o sa am la indemana pubele sortate. Apropop, in Rm. Valcea am vazut pe strada pubele pentru diferite materiale. Or mai fi si prin alte parti.

m-am uitat special atunci cand vin sa le goleasca si intradevar in masina sunt compartimente diferite
stiti ca exista si in romania asa ceva?exista taxe de mediu si ecologizare pt majoritatea ambalajelor,intrebati pe cei ce produc si pun in vanzare ambalaje si o sa vedeti cat se platesteDupa mine as face ca in Germania, as pune o taxa de ecologizare pe tot ce inseamna ambalaje de aluminiu si plastic
problema este ca nu se duc banii acolo unde trebuie.si nimeni nu urmareste acest lucru sau nu intereseaza
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.
- mihaimircea
- veteran