cat de sportiv este fiecare

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns

cum respectam legislatia

respect 100 % legislatia de cand am inceput pescuitul
1
2%
respect 100 % legislatia, am ajuns la asta in timp
14
22%
NU respect legislatia 100 %, exista unele reglementari cu care nu sunt de acord
49
77%

Voturi totale: 64

mirceaef
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de mirceaef » 23 Feb 2005, 15:29

Respect legislatia pentru ca pescuiesc pe balti private, daca mi se spune ca n-am voie sa pastrez exemplare sub dimensiunea X, ori am voie sa iau acasa doar X kg, asa fac.
Pe ape publice sau ale AGVPS am pescuit mai rar, iar mai la inceputuri imi aduc aminte ca pastram orice peste, de orice dimensiune.
Doua reguli sunt sigur ca o sa le incalc numai cand merg la Dunare, nr de bete, ca legea daca nu ma insel iti da voie doar cu doua si pescuitul noaptea.

Cam atat,

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 23 Feb 2005, 15:41

Sincer, nu cred sa fie vre-un om in tara asta care sa nu fi incalcat macar o data legea, cu atat mai mult cand e vorba de pescuit. Prin urmare ... si eu, chiar daca abaterile la pescuit n-aveau legatura cu sportivitatea. In prezent insa sunt "legalist" 100% indiferent daca ma crede cineva sau nu. That's it.
Personal consider ca problema o constituie cei care nu dau 2 bani pe respectarea legii si merg pe principiile "las' ca nu ma prinde" sau "legea-i facuta pentru prosti". Asa o fi, nu zic nu, dar trebuie sa existe si prosti pe lumea asta fie si numai pentru a mai avea desteptii ce sa prinda peste ani ... :lol:

@Danr: "... daca ai ajuns 100 % sportiv cum ai ajuns la treaba asta ..."
- simplu, mi-am impus! Am hotarat ca a sosit momentul sa ma schimb si asta am facut fara sa-mi pese de ce spun sau cum procedeaza ceilalti. Totul a inceput - cu mai multi ani in urma - odata cu eliberarea primului peste (si ce peste!) cand, sincer, mi-a fost greu, dar dupa aceea lucrurile au inceput sa mearga de la sine. Odata cu asta am realizat ca pescuitul poate sa insemne si altceva si am inceput sa-l privesc cu detasare. Din acel moment am ajuns sa nu ma mai intereseze cat prind si nici ce prind, sa nu ma mai intereseze competitia cu altii, ci doar cu pestele. De fapt acum nici nu ma mai intereseaza DACA prind, ci doar cum fac sa prind (poate de aceea am ajuns sa pescuiesc crap-caras-stiuca-biban-babusca-rosioara-etc la musca si nu cu metodele traditionale, pe care nu le exclud insa). Rezultatul??? Am scapat de incrancenarea caracteristica majoritatii unditarilor indiferent de stilul de pescuit preferat, am scapat de impresia de partida de pescuit ratata, am invatat sa pretuiesc si sa respect si mai mult natura (e valabil oriunde si oricand, indiferent daca e vorba de un rau sau lac de munte, o apa concesionata sau o apa naturala), am invatat sa nu-mi mai para rau sau sa mai fac socoteala banilor cheltuiti pe deplasari, permise, autorizatii, echipament, etc.
Aaaaa, si inca ceva, n-am fost egoist :wink: si am cautat sa atrag de partea mea cat mai multi. Cu unii am reusit, cu altii ...

N.B. nu practic C&R 100% ci doar, vorba lui Petru, Limited Kill.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 23 Feb 2005, 16:09

ok
daca am gresit cu totii sau gresim regulat, daca si noi la randul nostru am inceput altfel si am evoluat usor usor, de unde atunci atata incramcenare fata de cei care sunt la inceputul evolutiei ?
daca acest proces de evolutie catre pescarul total sportiv dureaza ani, e nevoie de mult timp, o oarecare conditie materiala f. multe experiente personale pe balta etc, credeti ca e viabil sau necesar sa sarim pe cei care inca mai incalca sportivitatea cu cate o chestie sau alta ?
sau e mai bine sa ne exprimam punctul de vedere si sa incercam sa creem un curent de opinie ?
ca de fapt asta facem, incercam sa creem un curent de opinie

daca aici pe forum suntem, sa presupunem, crema pescarilor sportivi ( comparativ cu ce vezi prin tara pe baltile patriei ), daca dintre noi doar 20 % procentual sunt 100% legalisti, si daca toti am incalcat regulile cu timpul pana am ajuns la un nivel, atunci nu e putin anormal sa dam cu parul imediat in cei care inca mai incalca cate o regula sau alta ?

eu cred ca e bine sa ne gandim de doua ori inainte sa apostrofam pe cineva, si sa ne exprimam punctul de vedere fara sa jignim pe cineva

am deschis acest subiect pentru a vedea sincer cum stam cu totii cu legalitatea, si daca avem ceva de discutat pe tema sportivitatii sa discutam acum si aici, si sa lamurim lucrurile

de exemplu, cine are ceva impotriva faptului ca eu pescuiesc noaptea, din barca si in prohibitie, sa vina acum aici sa ne "polemizam"
nu vreau pe urma discutii prin alte topicuri, unde ar trebui sa vorbim despte tehnica sau locuri de pescuit, sa se trezeasca vreunul cand noi vorbim despre linguri ca stai bai mosule ca aia ai prins-o noaptea sau mai stiu eu ce.....

so cum zicea guns'n roses, get in the ring mo---r fu---r !! :lol:

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 23 Feb 2005, 16:51

Dane,
Ti-am raspuns pe priv.

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 23 Feb 2005, 17:53

Nu pot sa spun ca sunt 100 in legalitate, insa fata de anii trecuti am evoluat mult. Mai incalc legea cu privire la prohibitie, nu pot sa ma abtin si cateodata mai ies la un pescuit, chia daca anul trecut am facut-o doar odata, in rest m-am reprofilat pe stationar intr-o balta privata pe toata perioada prohibitiei. Oricum, nu pot sa spun ca asa am fost de la inceput. Am evoluat in timp, si o foarte mare influenta asupra mea a fost si a forumurilor si site-urilor de pescuit :wink:

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 23 Feb 2005, 19:26

asta e un fel de a fi sau a nu fi braconier. haide ma, fiti seriosi, chiar tree sa ne contrazicem pe o tema atat de cretina?

nu-sh de ce, dar cred ca totul se trage de la postul ala al baiatului care ne chema la pastrav cu rama si care a fost luat tare. nu cred ca trebuie mers la asa o extrema si in nici un caz de dragul unuia care isi imagineaza ca cei care dau cu artificiale o fac strict ca sa fie nu intre sub incidenta legii. tipul era absolut convins ca unii ca noi pescuiesc cu ochii peste umar, cum a intors capul paduraru' gata ai pus rama pe carlig.

faptul ca v-ati socat toti cand a scris flacaul de pastrav la rama m-a mirat. de ce sa sari in sus, dupa 1 mai o sa ne intalnim toti cu baieti ca el, pescuind cu 10 lansete la rama si neprinzand nimic, asta e realitatea ce sa ne ascundem dupa degete. mai sunt si altii de calibrul ala cu o spoiala de civilizatie pe ei si de aia n-are nimeni tupeu sa se ia, inclusiv aici pe forum. macar baietul ala avea 16 ani si n-avea de unde sa stie, da' poate are stofa si va evolua. eu cred ca educatia poate sa schimbe mentalitatile mai repede decat legea care nu se aplica, deci sunt absolut de acord cu a da cartile pe fata. omul cat traieste invata, daca e baiat destept. daca nu, asta e, nu poti sa ii schimbi pe toti si in nici un caz cu forta.

totusi, daca as fi fost in locul lui dan, eu n-as fi facut topicul asta, din start i-as fi sters postul tipului si i-as fi explicat pe scurt de ce nu-l las sa scrie asa ceva, sa decida singur daca ramane sau nu pe forum. un om cu mentalitate sanatoasa poate sa-si schimbe modul de gandire daca e dispus sa accepte ca e posibil sa nu fi ajuns singur la adevarul suprem. daca nu o face, asta e, dai drumul la lupi si pleaca singur, in tot cazul el tot ce stie va face, indiferent ca scrie sau nu pe forum.

tot ce sper e sa nu fie asta un moment cheie, si sa inceapa de maine sa curga tot felul de figuri pe aici si noi sa le citim discutiile cu intelegere.
deci aia chiar nu are cum sa iasa, dupa parerea mea. nu-mi pasa de trafic, cat timp ma simt bine stau pe aici, eu unul am mari probleme si cu prezenta topicurilor alea cu pusul lipitorii in carlig si livebait-ul, dar asta e alta poveste. atata suport, da' daca merge si mai jos, ma intorc la siturile mele de afara. deci vezi ca trebe jonglerie de finetze, dane :))

PS_am votat varianta care ma trece in categoria braconierilor, fiindca si eu am pescuit noaptea si nici eu nu rezist atatea luni de prohibitie fara sa dau la peste.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 23 Feb 2005, 19:46

Chestia cu stersul postarilor mi se pare un alt fel de a matura gunoiul sub covor. Imi aduce aminte de securistii care stergeau de pe ziduri ce scria cate unul mai revoltat peste noapte. Daca te faci ca nu vezi o problema nu inseamna ca ea nu exista.
Postari de genul celei a lui C.Bogdan sunt chiar binevenite, zic eu. Genereaza discutii si ne dau putin de gandit. Pescuim sportiv pentru a respecta legea sau din alte motive ? Deci, sportiv = legal ?
La noi multi braconeaza nu de foame, ci din lipsa de educatie. Iar educatia trebuie sa o faca cei platiti pentru a avea grija de ape si chiar noi, pescarii.
Asa ca nu dati cu parul in bietul copil. Nu-l faceti sa regrete ca a fost sincer.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 23 Feb 2005, 19:49

pe forum sportiv da pe balta bagam subdimensionatu in traista
ala n-are voie la naturale la pastrav da eu am voie noaptea
le-o dam la altii da noi avem si noi hiba noastra
eu nu sunt de acord cu asta, atata tot
sa vorbeasca cine e legal 100 % si a fost asa dintotdeauna

cine nu sa se uite intai la el, cum a ajuns pescar sportiv si pe urma sa sara pe altii
n-o sa ajungem sa promovam pescuitul nesportiv, dar nici sa fim agresivi cu altii care invata sau n-au ajuns la un anumit nivel
totul se petrece in timp
fiecare am evoluat la anumite stadii tragand niste concluzii in timp, e vorba despre o experienta proprie, nu cred ca a evoluat cineva pentru ca l-a apostrofat altcineva odata pe forum

la care site-uri de afara te intorci, de curiozitate ?
americane, de exemplu ? pai aia nu tin prohibitie si au aceleasi probleme, ca multi nu retin doar cota care trebuie
despre ce vorbim pana la urma ?

si costi si paul au spus ca au evoluat in timp, si la mine s-a intamplat la fel
crezi ca se intampla ceva daca ma lua unu la perpulis odata pe vreun forum ?

eu cred ca abordarea trebuie sa fie altfel: venim si spunem ( cand e cazul ) am eliberat, am facut, am respectat

se creeaza, in timp, rezultate mult mai bune decat sarind pe unul sau pe altul
nimanui nu-i place sa fie luat la suturi, indiferent ca are dreptate sau nu

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 23 Feb 2005, 20:23

Asaaaaaaa!

Cu "legalitatea":
Fratior, nu am fost si nici nu voi fi vreodata un adept al regulilor. De nici un fel!

In ceea ce priveste regulile pescuitului:
1. In ultimii 2 ani nu mi-am vizat permisul. Din informatiile mele, ar fi trebuit sa-l vizez in fiecare judet unde am pescuit. Asta insemna ...vreo 15 vize /an. Plus o juma de zi pierduta - in conditiile in care pescuiam acolo o zi sau doua. Am incercat la Tg. Mures....dupa ce am facut sfat cu toata conducerea AGVPS tot nu s-a gasit solutie.

2. Pescuiesc noaptea si in prohibitie (nu dau la specia care este la bataie, dar...se mai intampla). :roll: la biban, pe Arges, nu e prohibitie niciodata. :twisted:

3. Primii 10 pastravi i-am prins la rama, in clasa a 11-a. Dupa aia nu am mai prins! :lol:

4. in rest, ce sa zic.....nu port centura.... :D
near the beer

danielT
junior
junior

Mesaj de danielT » 23 Feb 2005, 20:27

Ar fi bine sa delimitam cele doua notiuni-sportivitate vs legalitate. Ptr. ca in Romania de astazi legislatia este aiurea facuta si nu intotdeauna are legatura cu sportivitatea. Deci ce ne intereseaza?-sa fim sportivi si sa respectam anumite reguli morale, de protejare a apelor si pestilor, eliberand exemplarele subdimensionate, adunandu-ne resturile de la locul de pescuit, pescuitul cu metode sportive la artificiale sau momeli naturale dar respectandu-ne partenerul, adica pestele, sau sa respectam o legislatie pe alocuri tembela, sa fim ipocriti si de ex. pe un forum sa ne declaram adeptii 100% a metodei catch&release, dar in realitate sa procedam altfel.
Personal consider ca sportivitatea in pescuit inseamna sa eliberez exemplarele mici ce au potential sa devina trofee, sa nu poluez apele, sa nu ranesc pestele prin metode barbare-curent, gaz, pescuit la "grebla" sau "japca", sa nu merg la pescuit cu plasa- de "foame", dar nu consider nesportiv sa retin pestele peste anumite dimensiuni, specii cu potential mare in apele in care pescuiesc, sa pescuiesc noaptea sau din barca. Ca asta poate uneori sa contravina cu legea, este o problema ce cred ca ma priveste. Nu sunt adeptul branconajului, din contra ma deranjeaza, dar am si eu dreptul sa ma revolt in felul meu pe o lege aiurea.
Ca si concluzie consider ca sportiv nu este egal cu legal in Romania.

Scrie răspuns