Scobar Vara
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
-
- utilizator constant
La scobar pe muresh, vara am avut rezultate f. bune folosind arpacash (momeala shi nada) shi paine (momeala) in locuri unde curentu' nu'i asha puternic.
unde curentu'i puternic dadeam cu grau shi chiar shi cu porumb.
pe timish am incercat, dar nu am avut rezultate notabile la cele descrise mai sus, sha ca m'am adaptat la cum se pescuieste aici. Adica momitzi cu paine shi malai amestecate in pamant shi aruncat in bulgari.
Restu' tzine de alegerea locului shi de priceperea pescarului, deoarece scobarul este un peshte f. pretentzios la care shi 1 cm. adancime face diferentza.
P.S. Pt paine eu folosesc shi oxid de zinc(la fel ca shi acela de titan), pasta de dintzi sau usturoi. Am prins bine shi la mamaliga.
NUma' bine shi la multzi "cocoshatzi".
unde curentu'i puternic dadeam cu grau shi chiar shi cu porumb.
pe timish am incercat, dar nu am avut rezultate notabile la cele descrise mai sus, sha ca m'am adaptat la cum se pescuieste aici. Adica momitzi cu paine shi malai amestecate in pamant shi aruncat in bulgari.
Restu' tzine de alegerea locului shi de priceperea pescarului, deoarece scobarul este un peshte f. pretentzios la care shi 1 cm. adancime face diferentza.
P.S. Pt paine eu folosesc shi oxid de zinc(la fel ca shi acela de titan), pasta de dintzi sau usturoi. Am prins bine shi la mamaliga.
NUma' bine shi la multzi "cocoshatzi".
Montura asta sta pe fund. Intreb fiindca eu pescuiam la fund, pe Somes, in curent nu foarte puternic, cu plumb de 15 grame dar il lua apa si ajungea montura la mal.attilaf scrie:Am facut weekendul asta o iesire dupa scobar/clean dar in 3 zile de pescuit intens, in care am incercat toate momelile (cus-cus, viermi, rame, paine) nu am reusit sa pacalesc decat cativa scobari la 500-600 g, desi "pasteau" in bancuri de sute de exemplare. I-am cautat mai ales in zone "consacrate" care alte ori dadeau rezultate garantate, dar am reusit sa ii pacalesc doar la fund, adica cu un plumb de 5 g culisant, lansat in curent puternic, cu 3-4 viemi in ac. Asta a fost singura metoda care a dat oarece randament.
Eu pescuiesc la scobar (de fapt pescuiam) in zona Jibou (Turbuta); era ceva de vis: niste "pachete" de gresii care coborau dintr-un versant pana in mijlocul Somesului, prindeai in cateva ore greutatea "regulamentara", pe alese. Asta pana acum vreo 2 ani, a fost o poluare de la Dej si s-a dus totul naibii. Am fost si anul trecut de vre-o cateva ori, dar mai nimic, 2-3 scobarei amarati intr-o zi intreaga.
Re: Scobar Vara
Scobarul se prinde din abundenta vara.Cauta locuri cu apa putin mai adanca si cat de cat lina.Momeste cu paine sau profi mix alb.Daca apa e tulbure da la vierme sau rama,iar daca e limpede da la paine sau malai.Batul e de preferat sa fie de la 5m in sus.Fir de 0.12-0.14,forfacul nu e obligatoriu;eu nu folosesc intotdeauna.Pluta de 1g sau mai mica,carlig nr.14-nr.12 maxim!Adincimea trebuie facuta mare ca plumbul sa frece fundul.Apropo de fund,acesta e de preferat sa fie PIETROS!Jexy scrie:fratilor se prinde scobar vara? la ce se prinde daca poate sa imi spuna cineva, si daca a prins cineva pe jiu il rog sa imi spuna la ce si cum
-
- utilizator nou
Pyi corecta observatie... La curent puternic, m-am referit la un loc in care era dificil de dat la pluta, cu o viteza de curgere a apei de aprox 1 m/s dar nici chiar asa de puternic incat sa nu stea plumbul respectiv pe fund. Erau insa locuri unde nici cu plumb de 10 g nu am reusit sa fac montura sa stea pe loc.Pyi scrie:Montura asta sta pe fund.?? Intreb fiindca eu pescuiam la fund, pe Somes, in curent nu foarte puternic, cu plumb de 15 grame dar il lua apa si ajungea montura la mal.attilaf scrie:ii pacalesc doar la fund, adica cu un plumb de 5 g culisant, lansat in curent puternic, cu 3-4 viemi in ac.
.
daca dati cu paine incercati cu un carlig de 12.cu painea,nu facuta cocoloase,ci lasati felia intrega(tre sa fie paine proaspata si usor cleioasa)rupeti cam cat vreti sa puneti pe carlig din ea,puneti carligul cu curbura pe bucatica de paine si apoi turtiti-o intre degete pe carlig.tre sa rezulte un disc cu marginile franjurate.chestia asta are 2 avantaje:este absorbita mult mai usor de scobar decat un cocolos(datorita conformatiei gurii acestuia)si franjurii de pe margine(respectiv faramiturile lasate nepresate intre degete)se desprind usor de pe discul de paine atragand atentia scobarului.sper ca ati inteles ceva din ce am incercat sa zic....
si daca in locurile pe care le frecventeaza de obicei scobarul,nu dati de el vara.....incercati sa gasiti locurile cu bolovani si apa mica.de obicei pe bolovani cresc alge cu care se hranesc scobarii.daca pe acesti bolovani gasiti urme(locuri in care algele au fost razuite,ca niste dungi late......cam cat o gura de scobar
)inseamna ca ati nimerit locul!incercati in suvoaiele ce se formeaza la trecerea apei printre bolovani.nu trebuie nadit.daca ati dat de ei......asteptati-va la un spectacol pe cinste!!drill-ul cu un scobar"cocosat" in suvoi,printre bolovani,si la vedere nu o sa-l uitati prea curand! 

-
- utilizator nou
Scobar vara
Incercati cu arpacas galben!!!! Pe Crisul Negru sunt rezultate f.bune, pe Crisul Repede nu l-am testat inca.