Ma amestec si eu in discutie.

... cu ce stiu din practica.
Prin 90-91 am intrat in posesia unei colectii de reviste suedeze vechi din 78-80. In una din ele am citi despre metoda de pesucit la peste mort pe rau. Cel ce a scris articolul a pescuit un an cu aceasta metoda pe rau si o considera mult mai eficace ca cea cu peste viu.
Plecand de la acest articol am facut o adaptare personala la balta la pescuitul la stiuca. Cu barca fiind dadeam o tura pe o raza de 50 de m. Aveam o punga de nailon in care bagasem niste sardele 4-6 proaspete/moarte sau un stavride tocat si combinat cu putina apa fierbinte. Punga o gaurisem si o trageam dupa barca. Dupa tura respectiva o scoteam din apa (punga cu tochitura) si lansam cu doua lansete cu sardele de 15-20 cm prinse in doua carlige simple, unul tras prin peste si fixat in coada si unul in cap.
Am incercat cu rezultate bune metoda atat ziua cat si dis de dimineata si seara. Mie mi s-a parut buna metoda mai ales ca nu eram nevoit sa prind peste viu. De asemena puteam pescuii cu lestaj si pluta mult mai mici, ce facea ca nr rateurilor sa fie redus considerabil. Aproape fiecare prezentare s-a materializat in peste intepat.
Nu o data am am avut prezentari in care pestisorul viu era "scuipat" de stiuca. Singurul motiv plauzibil gasit de mine erau plutele prea mari si lestajul ce trebuia tras de stiuca.
PS - fara barca lansam cu o bucata de plumb si o punga mai mica plina cu tochitura de sardele sau stavride, in evantai, 5-6 lansari de pe locul in care pescuiam la pluta.
Pana si in ziua de azi am folosesc de aceasta metoda cand ies la stiuca cu musca artificiala. Se intampla ca stiucile sa nu fie interesate de musca artificiala. Lansez de cateva ori punga cu cu sardele si astept 15-25 de minute. Am remarcat ca metoda da rezultat.
