Naditul la rapitori

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 09 Dec 2004, 17:03

@SF
N-au prins nici un crap ? Ciudat. Data viitoare sa dea cu frolic. La boilies trebuie obisnuiti mai intii.
Se mai poate sa fi fost somnii in activitate mare in perioada aia si crapii stateau ascunsi.
Nu-mi explic, n-am vazut nici odata asa de mult crap ca acolo :?

piticu
veteran
veteran

carbitul - un atractant uitat...

Mesaj de piticu » 10 Dec 2004, 11:46

deci citi pescari atitea pareri. m-ati omorit, fratilor...

rapitorii cel mai bine se momesc cu carbit.
cel putin in ultimul timp, de cind nu mai vin moldovenii aia cu grenade in obor.

bineinteles, electricianu o sa ma contrazica (nu degeaba cara el ditamai acumulatorii)... :lol:

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 13 Dec 2004, 11:42

Acum citiva ani am citit intr-o revista despre o modalitate de atragere a somnului prin folosirea unui cub din burete cu latura de 5 cm, imbibat in singe de vita sitras pe fir deasupra cirligului cu momeala clasica. Se imerseaza buretele in singe proaspat, dupa care se lasa sa se formeze cheagul pe el. Am incercat si eu, buretele mai lasa dire de singe si dupa citeva ore, dar de prins n-am prins nimic :cry: Ce-i drept nu am prins nici la celalalt bat, pe care era coropisnita. Nu am mai insistat ca e cam problematica treaba cu singele, dar cred ca poate fi folosit cu succes.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 13 Dec 2004, 11:57

Mai exista o metoda de nadit pentru somn. Am auzit de ea ca ar fi fost folosita la Dunare de catre unii localnici. Se numeste "la sfoara", iar nadirea se face folosind o bucata de sapun "CHEIA" (cum se gasea odata) plasat pe fir mai sus de carligul cu momeala.
Mirosul de sapun se imprastie, atragand somnul.
Personal am folosit acest procedeu demult, pe Prut, dar nu am avut nici o captura.
P.S. Am folosit sapun de casa :lol:

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 13 Dec 2004, 12:19

:lol: :lol: :lol:
Paule, sapunul cheia pute rau, de-aia se folosea. Am scris si eu mai sus ca am auzit de aceasta metoda cu spaunul cheia, doar ca se punea intr-un ciorap de dama.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 13 Dec 2004, 12:31

Scuzele mele adilucu, abia acum am vazut ca ai scris si tu despre metoda asta. Eu am scris despre ea ca sa fiu sigur ca exista o astfel de metoda (adica au mai auzit si altii de ea) si nu am eu halucinatii.... :lol:
Paule, sapunul cheia pute rau, de-aia se folosea. Am scris si eu mai sus ca am auzit de aceasta metoda cu spaunul cheia, doar ca se punea intr-un ciorap de dama.
Probabil ca de-aia nu a mers cu sapun de casa :D si mai probabul, ciorapul de dama era folosi (sa amplifice efectul)

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 13 Dec 2004, 13:59

Ma amestec si eu in discutie. :) ... cu ce stiu din practica.

Prin 90-91 am intrat in posesia unei colectii de reviste suedeze vechi din 78-80. In una din ele am citi despre metoda de pesucit la peste mort pe rau. Cel ce a scris articolul a pescuit un an cu aceasta metoda pe rau si o considera mult mai eficace ca cea cu peste viu.

Plecand de la acest articol am facut o adaptare personala la balta la pescuitul la stiuca. Cu barca fiind dadeam o tura pe o raza de 50 de m. Aveam o punga de nailon in care bagasem niste sardele 4-6 proaspete/moarte sau un stavride tocat si combinat cu putina apa fierbinte. Punga o gaurisem si o trageam dupa barca. Dupa tura respectiva o scoteam din apa (punga cu tochitura) si lansam cu doua lansete cu sardele de 15-20 cm prinse in doua carlige simple, unul tras prin peste si fixat in coada si unul in cap.

Am incercat cu rezultate bune metoda atat ziua cat si dis de dimineata si seara. Mie mi s-a parut buna metoda mai ales ca nu eram nevoit sa prind peste viu. De asemena puteam pescuii cu lestaj si pluta mult mai mici, ce facea ca nr rateurilor sa fie redus considerabil. Aproape fiecare prezentare s-a materializat in peste intepat.

Nu o data am am avut prezentari in care pestisorul viu era "scuipat" de stiuca. Singurul motiv plauzibil gasit de mine erau plutele prea mari si lestajul ce trebuia tras de stiuca.

PS - fara barca lansam cu o bucata de plumb si o punga mai mica plina cu tochitura de sardele sau stavride, in evantai, 5-6 lansari de pe locul in care pescuiam la pluta.
Pana si in ziua de azi am folosesc de aceasta metoda cand ies la stiuca cu musca artificiala. Se intampla ca stiucile sa nu fie interesate de musca artificiala. Lansez de cateva ori punga cu cu sardele si astept 15-25 de minute. Am remarcat ca metoda da rezultat. :)
Fir intins!
Borealis F

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 13 Dec 2004, 14:23

E ceva in ce spune Borealis. Se pare ca sardelele sunt f bune pt momit rapitorii de apa dulce. Citeam intr-un Peche et poissons despre o metoda de nadire la salau cu "salata" de sardele si macrou (congelate). Altii se jurau ca stiucile capitale le prind numai noaptea, la macrou congelat(probabil stiuci capitalISTE :lol:). Eu am prins stiuca la 12 noaptea, asa ca mi se pare realista treaba.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 13 Dec 2004, 14:38

Ceea ce eu banui ca este "calcaiul lui Ahile" cu sardelele si macroul este ca acesti pesti au un "ulei"/grasime cu un miros foarte persistent.

Am fost nevoit sa pecuiesc cu fileuri de macrou o data ... ca uitasem sardele in masina si eram la 2 km de ea si pe apa intr-o canoe. Un prieten isi sarbatorea ziua de nastere in sambata ce urma si m-a rugat sa-i prind cateva stiuci la 2-3 kg 4 buc sa le faca la cuptor cu umplutura de zarzavat tocat si miez de nuca. Am scos din punga cu care momeam bucati de macrou si am pus in carlig simplu. Am luat 3 buc una de 1kil, una de 2-2,5 si una la care i-am dat drumul de 4-5 kg.

Cand lansezi punga pe apa lasi pete de ulei la suprafata apei. :)

Eu cred ca acest miros persistent cat si ... probabil cel de peste mort, este irezistibil stiucilor. Mi se pare normal sa atace mai repede un peste mort decat unul viu. Pe cel mort il considara o prada usor de prins. Cred ... ca doar stiucile stiu cu siguranta adevarul adevarat. :lol:
Fir intins!
Borealis F

MeHigh
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de MeHigh » 21 Dec 2004, 00:43

Pt. ca pescuiesc pe ocean, naditul e la ordinea zilei. Shi cred ca la shalau, clean , somn, poate shtiuca eu cred ca ar merge nadirea. Nu in lac, pt ca ai nevoie de curent de apa pt a avea rezultate.
Metoda mea e simpla shi cat de cat curata. Macin sardele, scoici shi crabi. pasta ce rezulta o amestec cu ulei de ton shi o bag intr-o sticla de 2 L de plastic la care i-am taiat gatul. Introduc spurcaciunea in congelator shi o duc pe "balta" in lada frigorifica (tzine ore bune shi afara). La locul de pescuit bag blocul de nada intr-o plasa gen plasa de ceapa shi o arunc in apa(bine intzeles legata de mal). Se formeaza un curent puturos in apa in care imi plasez momeala.
Chiar daca rapitorii vizatzi nu raspund la momire, nada va aduna peshti mici gramada, la care vor venii solzoshi mai periculoshi.
Salut shi fir intins!

Scrie răspuns