pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
-
paul
- Moderator

-
costica_fishing scrie:
Ma indoiesc ca stiuca o sa se plimba ca nebuna prin apa pt ca ia mirosit a sange. Vibratia face toti banii si ea e un peste f. teritorial.
Nu te indoi Costica, nu te indoi...Nu face bine la sale

(asta era o gluma)
Simtul olfactiv al stiucii este foarte ascutit si ea, de de cele mai multe ori in ape tulburi este condusa de acest simt.
Am vazut vreo doua reportaje despre pescuitul stiucii in care aceasta era nadita cu bucati mari de macrou. Nadirea era facuta din barca iar pescuitul se realiza de pe mal la momeala naturala (peste, macrou) de dimensiune impresionabila (25 - 30 cm si peste) prinsa in montura DRACHOVITCH
Captura a fost pe masura, o stiuca cam de dimensiunea 1.25 - 1.3 m si nu mai stiu cate Kg.
Probabil am sa fac niste capturi la emisiunile acestea ca prea sunt interesante si o sa incerc sa le pun la dispozitia siteului. (asta idee pentru viitor)
De asemenea un articol interesant mi s-a parut cel despre pescuitul stiucii la momeli injectate de pe
www.pescuitul.ro :
http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/ ... b1a032484a
Sper sa nu te supere contrazicerea mea

-
danr
- Site Admin

cum se momeste la clean ?
ref la ceilalti rapitori, in afara de somn, nici nu am citit nici nu am auzit ca ar da rezultate
atractantul pe naluca este un stimul in plus, cu aport minimal parerea mea
ca dovada si faptul ca nu exista afara o parere unanima ca ar avea cine stie ce rezultate
daca are cineva experienta cu naditul la stiuca, salau, samd sa spuna acum

-
paul
- Moderator

-
danr scrie:cum se momeste la clean ?
La clean momeala isi are rolul ei. Depinde cu ce dai. Foarte bine se prinde cleanul cand apare porumbul in lapte, momit cu boabe taiate de pe stiulete. Ajuta foarte mult si chiar merge momit in timpul partidei cand rata trasaturilor scade.
Momitul cu visine sau cirese. Iarasi aici este vorba de momeala cu care cleanul trebuie "invatat"
Strugurii. Obisnuiam toamna sa dau din cand in cand la struguri cand cleanul inceta sa traga la alte momeli specifice toamnei: pestisor, broscuta, boaba de porumb. Momitul il realizam cu doua - trei zile inainte de a pescui la boaba de strugure, pentru a invata cleanul sa caute momeala.
-
danr
- Site Admin

ok, asta din cauza comportamentului de pasnic al cleanului ( care apare uneori )
altfel ?
si eu credeam ca va taiati la deget in amonte de locul de pescuit

-
paul
- Moderator

-
danr scrie:si eu credeam ca va taiati la deget in amonte de locul de pescuit

Alt fel de momit nu am incercat, cu bucatele de plaman sau ficat... Pentru nici un peste.
-
costica_fishing
- veteran

-
Paul, ce vroiam sa spun este ca, fara doar si poate si stiuca va fi atrasa de mirosul de sange, INSA, spre deosebire de alte aratari (cum ar fi de exemplu rechinul, despre care se spune ca simte dilutii infinitezimale de sange in apa, fapt ce are drept consecinta un comportament mai violent), nu prea vad stiuca plecand razna dintr-un capat in celalat al baltii pentru nu-stiu-ce mortaciune. O sa manance ce ii trece pe la nas! De aia cauti tu stiuca, nu prea vine ea dupa tine, pentru ca ii versi in apa 2 galeti de graunte sau mai stiu eu ce (ca la gaini si la crapi

)
Somnul insa are o alta socoteala!
Asa cred io!

-
paul
- Moderator

-
costica_fishing scrie: De aia cauti tu stiuca, nu prea vine ea dupa tine, pentru ca ii versi in apa 2 galeti de graunte sau mai stiu eu ce (ca la gaini si la crapi
Cu siguranta nu prea vine ea dupa tine, mai ales in cazul cand pescuiesti la artificiale. Pescuitul cu "mortaciuni" in cazul stiucii este un pescuit static. Nadesti (eventual) si astepti. Trage, bine, nu... mai e o zi si maine.
In privinta galetilor de graunte, daca le versi cu tot cu gusele gainilor s-ar putea sa ai sanse mai mari

-
Adi_
- veteran

Eu am auzit mai demult ca pescarii din Cluj momeau somnul pe Somes cu sapun Cheia bagat intr-un ciorap de dama si aruncat in apa, bineiteles lestat cu bolovani sau alte chestii mai cu greutate.
@Clujenii, e adevarat?
PS. sapunul cheia cica putzea rau de tot

"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
tudor
- Moderator

-
Intru si eu in discutie sa va impartasesc citeva experiente pe care le-am trait.
La stiuca, pe insulele britanice se pescuieste mult cu peste oceanic. Se practica si o mica nadire, dar nu cu galeti sau juvelnice.
Se lasa pe fund un macrou sau alt peste gras, cu doua ancore, una linga cap si cealalta linga coada. In jur arunci bucati de macrou sau alti pesti. Dar nu zeci de kile. Cu aceasta metoda se prind stiucile cele mai mari.
Am practicat asta de doua ori in Irlanda in zile cind era un vint de nu puteai sa iesi cu barca. O data am prins o stiuca de 70-80 cm si data cealalta am dat de o locomotiva care mi-a indreptat o bransa a ancorei. Asta si din cauza ca blocasem eu frina mulinetei.
Alta tactica pe care o practic cind ma duc pe balta mea de mai putin de un hectar. E stiuca dar la naluci rar am prins. Este atita rosioara incit te poti antrena la pescuitul de viteza la rosioara daca vrei. Tehnica(,) consisita sa nadesti un loc pentru rosioara si sa pui una vie pe alaturi. Dupa aia nu mai pescuiesti rosioara ca te plictisesti dar mai nadesti din cind in cind. Cam de fiecare data apare cite o cumatra stiuca care vine sa vada bancul de rosioare strinse acolo si pica peste aia care se zbate in cirlig.
La salau ii stiu pe unii care au incercat tehnicile britanice si cu peste marin si cu cel de apa dulce. Au prins dar parca nu cu rezultate diferite intre zilele cind nadeau si celelalte.
Cit despre somn, nu stiu de ce se spune ca trebuie dat cu putreziciuni si chestii care put de-ti muta nasul. Intilnesc des tipi care sunt ghizi de pescuit, mai ales specializati la somn si toti dau cu nade proaspete. Ca or fi pesti de apa dulce, sepie sau bucati de caracatita, toate astea sunt cit mai proaspete posibil. Insa n-am vazut pe nici unul nadind.
Singurii care nadesc la somn, cu rezultate, sunt crapistii care pescuiesc somn cu metodele pescuitului la crap. Cu boilies mari cit pumnul facute cu faina de carne, oase. Ei fac pat de boilies ca pentru crap, si dau asa la somn.
-
bogdans
- senior

Tudor,
La voi somnul e oricum mai mult decat aici asa ca nu cred ca merita sa te complici cu nade Chiar am vazut una din emisiunile Hooked on Fishing cu pescuit de somn in Spania pe un lac si baietii luau somn unul dupa altul ( somn nu somotel,la 40-50 Kg ), la un moment dat a pus un twister pe un bat mai sensibil de salau si a luat iarasi un somn de vreo 40 Kg
Pai asa lacuri sa fie si la noi sigur nu m-as mai murdari pe maini cu sange si mortaciuni...
Mie ideea nadirii asteia mi se parea interesanta (nesportiva nu cred ca e, nu vad nici un motiv? ) prin faptul ca somnul e un peste mai lenes, putin activ (deci la naluci daca nu i-o pui la bot n-ai sanse) dar am inteles ca este atras de mirosul de sange si putrefactie si chiar se deplaseaza dupa o masa gratuita, si atunci de ce sa nu sporim sansele unei partide ?
Acum ramane de vazut daca are sau nu vreun efect la "rechinul nostru cu mustati"