Voblere pt somn - vara
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Voblere pt somn - vara
din punctul meu de vedere culoarea nu e importanta la somn e miop nu se ghideaza dupa vaz...anul asta am observat si nu doar eu ci foarte multi pescari de spinning ca somnul prefera voblere mai mici cu bataie marunta gen executor sau ssr uri...insusi eu am avut un eveniment la un executor de 5cm dar dus a fost nici macar o sansa n am avut cu un power pro de 0.13 nou pus in dimineata partidei.Rezultate bune am avut la j11 indiferent de culoare la jaxon karas de 6cm in special pe curent insa voblerul meu preferat ar rade unii e ssr de 7cm cu care am avut cele mai mari capturi.DT le recomand iarasi precum si celelalte modele articulate de la rapala bx jointed sau jointed shallow shad rap.
Ps:Nu las niciodata oscilantele acasa daca ma duc tinta pe somn
Ps:Nu las niciodata oscilantele acasa daca ma duc tinta pe somn
ppscslv123 scrie: Deci trebuie sa mai caut pana dau de niste voblere ce pot fi "jucate" similar plescaitului pestilor ce sar la suprafata apei. Mai mult, trebuie sa aiba ceva greutate (peste 20g) si forma aerodinamica pt lansari cat mai lungi (ca nu prea vor sa sara la mal).
cauta sebile Bonga Minnow de 9 cm
- ppscslv123
- utilizator constant
Merci mult! Am skitter si subwalk de la rapalla care se misca similar (la suprafata sau putin sub suprafata apei), dar n-am reusit sa pacalesc vreun somn vara. Doar Sakura Pop'n Dog para sa-l atraga din cand in cand - insa numai in momentul cand pica pe apa, producand un sunet similar unui peste mic ce sare la suprafata apei.
Mie somnul imi pare in peste mai destept decat salaul, avatul sau stiuca pt ca ataca doar daca naluca imita un peste prada real (de obicei imediat dupa ce atinge apa, dupa doua sau trei secunde de la evolutia prin apa isi da seama ca e "fake"). Multi de pe aici se lauda cu somni capitali, dar uita sa precizeze ca sunt prinsi cu sonarul (ca si cum ar pescui in acvariu), sau ca prind un somn la cateva luni sau ani...
Sa mergi aproximativ in fiecare zi si sa vezi/auzi somnii sarind, dar evitand sa puna gura pe naluci, ori sa muste la peste viu, ori reusind sa nu intre in niciuna din zecile de setci intinse pe fiecare km de Dunare... se cheama real life, despre care nimeni nu prea vrea sa discute pe aici in principal din lipsa de practica (adica mers des la pescuit, nu o data sau de doua ori pe luna, poate chiar mai rar).
Am prospectat zeci de naluci, dar in final vezi ca peste 90% din fiecare naluca e marketing menit sa creasca vanzarile producatorului. Realitatea este ca orice organism (peste in cazul asta) trebuie sa se adapteze pentru a supravietui indiferent de cate setci, naluci si momeli s-ar arunca in Dunare. Chiar si la curent electric se prinde tot mai putin din cauza adaptarii speciilor.
In fine, pestele care se prindea la metode traditionale e aproape de negasit acum, inclusiv la voblere, cu atat mai mult ca Dunarea a scazut mult, iar miile de braconieri cu autorizatii ce intind fiecare de la 3 la 10 setci tin pestii in alerta (majoritatea scot sub 3kg de peste in setca, altii niciun kg - oare de ce?).
Mie somnul imi pare in peste mai destept decat salaul, avatul sau stiuca pt ca ataca doar daca naluca imita un peste prada real (de obicei imediat dupa ce atinge apa, dupa doua sau trei secunde de la evolutia prin apa isi da seama ca e "fake"). Multi de pe aici se lauda cu somni capitali, dar uita sa precizeze ca sunt prinsi cu sonarul (ca si cum ar pescui in acvariu), sau ca prind un somn la cateva luni sau ani...
Sa mergi aproximativ in fiecare zi si sa vezi/auzi somnii sarind, dar evitand sa puna gura pe naluci, ori sa muste la peste viu, ori reusind sa nu intre in niciuna din zecile de setci intinse pe fiecare km de Dunare... se cheama real life, despre care nimeni nu prea vrea sa discute pe aici in principal din lipsa de practica (adica mers des la pescuit, nu o data sau de doua ori pe luna, poate chiar mai rar).
Am prospectat zeci de naluci, dar in final vezi ca peste 90% din fiecare naluca e marketing menit sa creasca vanzarile producatorului. Realitatea este ca orice organism (peste in cazul asta) trebuie sa se adapteze pentru a supravietui indiferent de cate setci, naluci si momeli s-ar arunca in Dunare. Chiar si la curent electric se prinde tot mai putin din cauza adaptarii speciilor.
In fine, pestele care se prindea la metode traditionale e aproape de negasit acum, inclusiv la voblere, cu atat mai mult ca Dunarea a scazut mult, iar miile de braconieri cu autorizatii ce intind fiecare de la 3 la 10 setci tin pestii in alerta (majoritatea scot sub 3kg de peste in setca, altii niciun kg - oare de ce?).
Jurnal Pescuit pe Dunare: writing about passion, reviews & tips
eu sincer nu cred ca somnii sar chiar asa pe suprafata apei. recunosc, nu am prins, deci nu am motive foarte intemeiate sa-mi dau cu parerea. dar am citit mult despre el in ultimele saptamani, pentru ca vreau sa incep sa il "ofertez"
Din tot ce stiu, somnul se ridica pe suprafata destul de greu. iar pe partea asta de prins cu voblere top water, cred ca e deja un sport demn de un japonez veritabil, pentru ca e foarte greu de ademenit. Pana acum stiu ca voblerele fat, foarte zgomotoase, sunt prinzatoare. Saptamana trecuta, la al2lea lanseu, am ramas fara un flap jack, pentru ca un somnic ceva mai mare, a decis sa-l atace. plimbat pe fund / intre ape.
Destept,... asta e relativa, daca are capul mare nu e mai destept... sa fim seriosi. e tot un peste si mi se pare ca e la fel de prost. Pt pescarii care stiu sa prinda, e usor de prins. plasele nu se pun pe fund, tocmai de-aia cred ca nu prea se prinde la plase. in plus e un peste mare... puternic.
Din tot ce stiu, somnul se ridica pe suprafata destul de greu. iar pe partea asta de prins cu voblere top water, cred ca e deja un sport demn de un japonez veritabil, pentru ca e foarte greu de ademenit. Pana acum stiu ca voblerele fat, foarte zgomotoase, sunt prinzatoare. Saptamana trecuta, la al2lea lanseu, am ramas fara un flap jack, pentru ca un somnic ceva mai mare, a decis sa-l atace. plimbat pe fund / intre ape.
Destept,... asta e relativa, daca are capul mare nu e mai destept... sa fim seriosi. e tot un peste si mi se pare ca e la fel de prost. Pt pescarii care stiu sa prinda, e usor de prins. plasele nu se pun pe fund, tocmai de-aia cred ca nu prea se prinde la plase. in plus e un peste mare... puternic.
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !
-
- veteran
Somn poti prinde cam la orice. Tin minte ca acum cativa ani, pe PVTV, era o emisine Energofish in care s-a capturat un somn mare, ziua, pescuind dupa avat cu Salmo Thrill. Teoretic, in timpul zilei ar trebui cautat in apropierea substratului cu jiguri, cicade, voblere rattling, iar seara/noaptea cu naluci ce evolueaza mai aproape de suprafata (cum ar fi Rapala SSR).
mai bine recunoastem ca se prinde accidental... cel putin pe ape curgatoare, la suprafata. Am vazut multe filme cu somn prins pe dunare la jig sau cicada, dar pescuind pe substrat. Somn prins la vobler n am vazut decat in filme de pe la italieni, dar nu erau voblere care evolueaza in pelicula, in nici un caz topwater. La cat somn au italienii in rauri si canale cred ca l ar prinde si la taparina
)))

- johnnybravo
- Moderator
somnul se prinde si neaccidental, conteaza doar locul si/sau perioada din an/temperatura apei.
legat de faptul ca nu se prea prinde nici la plasa, explicatia eu o gasesc ca si in cazul salaului: nu prea e! pestele se imputineaza de la un an la altul, invers proportonal cu numarul pescarilor.
legat de faptul ca nu se prea prinde nici la plasa, explicatia eu o gasesc ca si in cazul salaului: nu prea e! pestele se imputineaza de la un an la altul, invers proportonal cu numarul pescarilor.
- ppscslv123
- utilizator constant
Cel putin pe Dunare peste e destul, numai ca trebuie sa-i gasesti locurile si sa reusesti sa-l pacalesti ca voblerul este un peste prada real (slabe sanse).
De exemplu ieri de dimineata un nene a luat trei somni intre 3 si 5 kg in mai putin de o ora, in timp ce restul il injurau (in gand) pentru ca la ei nu puneau gura: nici coropisnita, nici buchet de rame, nici peste viu, nici imbucatura. Ulterior am aflat ca cel care prindea dadea la scoica (f putini pescari pescuiesc la scoica si probabil ca pare o momeala inofensiva pt somn).
De exemplu ieri de dimineata un nene a luat trei somni intre 3 si 5 kg in mai putin de o ora, in timp ce restul il injurau (in gand) pentru ca la ei nu puneau gura: nici coropisnita, nici buchet de rame, nici peste viu, nici imbucatura. Ulterior am aflat ca cel care prindea dadea la scoica (f putini pescari pescuiesc la scoica si probabil ca pare o momeala inofensiva pt somn).
Jurnal Pescuit pe Dunare: writing about passion, reviews & tips
daca ar fi peste asa mult s ar prinde. A fost in iunie in thassos si fara sa am habar de shore jigging, cu o lanseta de 15-50g (light ptr astfel de pescuit) si niste pilkere pana in 30g am prins cateva dorade de peste juma de kil.... nu mai zic ce urmariri am avut.
La somn cu voblere de suprafata am dat cel putin de 10-15 ori anul asta, seara, ziua, noaptea etc. .... zona e Oltenita, tine somn pentru ca am prins la stationar. Erau si atacuri la suprafata, am vazut ciortan la 2-3 kg care ramasese la suprafata buimac dupa un asemenea atac.
Poate nu ma pricep eu
))
La somn cu voblere de suprafata am dat cel putin de 10-15 ori anul asta, seara, ziua, noaptea etc. .... zona e Oltenita, tine somn pentru ca am prins la stationar. Erau si atacuri la suprafata, am vazut ciortan la 2-3 kg care ramasese la suprafata buimac dupa un asemenea atac.
Poate nu ma pricep eu