Vobler sau lingurita dak e vorba de clean?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
blackmind
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de blackmind » 19 Iul 2005, 11:45

Vezi ca si voblerul trebuie recuperat intr-un mod anume: avand in vedere ca e plutitor il recuperezi pana simti ca atinge substatul dupa care il lasi sa se ridice cam juma de metru, dupa care iar recuperezi firul,
nu cred ca e o regula deaia ne "deosebim" unii de altii fiecare isi aplica tehnica lui ....
Dupa ce am descoperit voblerele am lasat rotativele deoparte
ceva de genu asta am patit si eu ce a fost mai naspa la mine ca mi-am cumparat rotative de firma(200.000bucata) si de... vreo 20 ca sa nu duc lipsa si nici n-am apucat sa dau de 2 ori cu ele ca am si descoperit voblerele :lol: sper sa nu dau si de musca prea curand.
sEe yOu aGaIn wHeN I dIe

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 19 Iul 2005, 12:29

Sftul meu e unul singur: musca artificiala!
Clenii stau f des asa, la 5-10 cm sub suprafata, parca n-ar avea nici o treaba. La fel ca alti pesti rapitori, nu cred ca ataca in jos (s-ar putea sa ma insel), deci voblerele si lingurile ce trec pe sub ei nu sunt eficiente.
La musca insa am avut aproape intotdeauna succes in asemenea situatii. Uneori le placea o prezentare fina, alteori o cadere cu "pleosc" a mustei pe apa.
Am mai vazut un localnic pescuind de pe un baraj intr-un stil interesant. Banui ca stiti cum se vad clenii de pe majoritatea barajelor montane, stand la suprafata chiar langa baraj. Localnicul asta statea pe baraj cu o telescopica. In capat avea un carlig cu vierme si la 30-40 cm deasupra avea un plumb de 2-3 grame, cu rol de a duce montura jos. Lasa montura sa coboare pana cand carligul atingea suprafata apei. Lasa carligul pe suprafata 2-3 secunde si avea atac. Daca nu avea atac il ridica putin si il lasa din nou, putin mai incolo. Prindea cu o frecventa incredibila. Din pacate erau cleni de 15-20 cm. Cei mai mari rar stau la soare langa baraj, unde nu le prea "cade" nimic.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 19 Iul 2005, 12:45

asa e nu ataca ce trece mai jos de ei .
am incercat si cu microvoblere lansate de sub mana si care nu cred ca se scufunda mai mult de o palma si tot nimic
cred ca pur si simplu nu faceau parte din meniul lor la data respectiva
sunt aproape convins ca doar musca artificiala ii poate scoate din nemiscare , desi nu intotdeauna
interesant stilu ala de pecuit cu viermele :D
am observat si eu cleni care stau imediat langa baraj. E adevrat ca nu sunt trofee dar am vazut si bucati frumoase .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 19 Iul 2005, 13:33

am vazut si eu o varianta pe mures de pe poduri sau baraje ar era mult mai simplu o pluta usoara dar care nu ajungea la apa si in capac un cosas . vara trecuta m-am distrat si eu de pe un pod cfr pescuind in felul asta . a fost super interesant

dar trebuie sa pescuiesti cu musca artificiala sau naturala numai unde crezi ca cleanul asteapta sa pice ceva

de obicei dau sub salcii sau sub tufe cu musca in rest sunt destul de suspiciosi

blackmind
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de blackmind » 19 Iul 2005, 13:37

Sftul meu e unul singur: musca artificiala!
cam cat crezi ca ar costa saltul de la spinarit la muscarit...?

si oricum mie unu mi se pare ca trebuie sa deprinzi anumite "miscari" pentru a reusit sa lansezi mustele acolo unde vrei (chiar interesant am vazut pe forum pe la inceput de primavara un nene care de dragul artei iesise peundeva pelanga bucuresti pentru a-si face mana si din cate tin minte incerca pe uscat asta da pasiune) ori sa ai un maestru ca sa te invete bine de la inceput... ps vorbesc in necunostinta de cauza :oops:
sEe yOu aGaIn wHeN I dIe

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 19 Iul 2005, 13:42

''de obicei dau sub salcii sau sub tufe cu musca in rest sunt destul de suspiciosi''

asa e, am observat si eu ca daca nu au un loc unde sa se refugieze si unde sa se simta in siguranta, nu ataca.
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 19 Iul 2005, 15:10

Pentru pitesteni,evolutia muscaritului este pe miini bune, sint convins ca daca ati apela la Florin Ghimisliu, nu ar ezita sa va initieze ba chiar sa va puteti perfectiona. Daca nu stiti, ca de obicei asa se intimpla, Florin este unul din cei mai buni pescari muscari din tara, a si luat in mai multe rinduri locul 1 pentru legat de muste, chiar ieri a fost pe la mine in drum de intoarcere spre casa de la ceva concurs de muscarit unde a mai luat un loc 1 la legat de muste si nu numai. Asa ca gasiti-l, spunetii ca eu l-am recomandat si aveti un sprijin de mare valoare. Acest lucru este valabil si in Cluj, unde Mihai este un exceptional pescar de musca si spin, mai ales cu voblere si poate inca multi in tara pe care sa ma ierte daca nu-i amintesc acum.
Dady

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 20 Iul 2005, 06:37

costul de trecut de spinning la muscarit este 0

adica eu pescuiesc la clean cu legatura de muste dar cu echipament de spinning , ca sa pot sa propulsez legatura ai nevoie de de un dop in forma de lacrima sau un vobler floating mai mare

cu legatura asta *la care noi ii spune buldo am prins clean , avat(deosebit de spectaculos) rosioara , oblete . si colegul meu care foloseste muste caddis niphf a prins scobar (merge rar figura dar cand prinde prinde destul de mult adica peste 5 kg total)

nu stiu cat de legal (de obicei folosesc cam 3 muste) dar singur este sportiv cu mult mai sportiv decat un pescuit la lanseta la fund cu bomba (modelul standard de mures la noi are cam 10 carlige).

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 20 Iul 2005, 07:45

mai baieti... i-am trecut la un animal d`ala rotativa prin fata nasului..... pur si simplu a ignorat-o. Am avut si urmariri din partea celor mai micuti dar nu au pus gura. Dupa cum am mai zis, unul singur a pus botul la voblerul din avatarul meu.
Solutia cred ca ar fi fost musca artificiala sau insecte(greieri, cosasi, etc.) , deoarece am observat ca daca scuipam pe apa, se adunau gramada la locul respectiv, inclusiv cei mari. Parca se bateau care sa ajunga primul. Plus ca in larg chiar se vedeau cerculete cum muscareau. Din pacate n-am avut la mine un carlig pe care sa-l fi legat si sa pun in el un cosas sau un greier. Sigur asa as fi prins.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Septimiu
senior
senior

Mesaj de Septimiu » 20 Iul 2005, 08:02

sir.JONES scrie:nu stiu cat de legal (de obicei folosesc cam 3 muste) dar singur este sportiv cu mult mai sportiv decat un pescuit la lanseta la fund cu bomba (modelul standard de mures la noi are cam 10 carlige).
Legal este cu 2 muste... dar oricum si cu 3 este mult mai legal (si mai sportiv) decat pescuitul cu momeala naturala in ape de munte!

Nu stiu de ce majoritatea muscarilor nu sunt de acord cu pescuitul cu buldo... Practic in cele mai multe cazuri aceasta metoda este "startul" pentru trecerea la pescuitul la musca (adevarat - cu snur). Este si cazul meu...dupa vreo 4 ani in care am pescuit cu buldo anul acesta am inceput la musca.

Si inca ceva...exista locuri de pescuit unde (in lipsa unei barci) nu poti face mare lucru cu un bat de musca. In zona in care pescuiesc de obicei (Gilau, Somesul Cald, Tarnita) sunt putine locuri in care se poate pescuii de pe mal cu lanseta de musca, pe cand cu o lanseta de spinning si buldo e mult mai usor.

Scrie răspuns