moama ce m-ati spart cu monou' vostru...
uite, am sa ma risc si io, si am sa ma "sparg oleaca in figuri" povestidu-va cum dau io la salau si ce meserie am invatat

... atentie, la SALAU

indiferent de adancime, vreme, situatie, etc... sincer, nu e mare arta, mult mai simplu decat isi imagineaza unii...
mai intai sa definesc ce numesc io "salau":
pana in 50cm - icre de strapazan

bleah, pe astea nu vreau sa le vad, astea nu se pun la socoteala...
50-60cm - strap comestibil
de la 60-65 in sus - SALAU
lanseta - un clasic ar fi sportex black pearl... rigida, senzitiva, puternica... in orice caz nu e nevoie de investitii foarte mari, se gasesc lansete de fabrica mai mult decat bune la preturi foarte rezonabile...
mulineta - iar un clasic, stradic de toate culorile... da asta numai daca vrei lux, treaba faci de minune si cu o mulineta modesta....
fir - textil, cat mai gros posibil, sau cat te tin inelele si foarte bine vizibil. au scos astia acum niste culori misto, oranj fluorescent si un albastru-bleu asa... cred ca power-pro dar nu sunt sigur...
leader fluororcarbon - iarasi, cat mai gros posibil ca deh, oricum ii invizibil...

io folosesc acum 0,39 parca... da numai pentru ca s-a terminat ala de 0,48...

lungime - cel putin juma' de lanseta.

nod "albright" intre textil si leader, asta merge aruncat prin inele, in nici un caz vartejuri si alte briz-brizuri...
https://www.youtube.com/watch?v=s40lmqVux4E
fastlock snap

jiguri si gume cat mai lungi si suple, salaul are gura destul de mica si pune botul de obicei cam din unghiul asta

si cam atat... am la mine maxim 4-5 plicuri cu gume si o cutie cu jiguri, mai mare sau mai mica, in functie de unde pescui...
"SALAI MOFTUROSI"

=
1 - carlige la jig neascutite, tocite prin agataturi si pietroaie
2 - fir prea moale (mono)
3 - leader prea vizibil... salaul vede extraordinar de bine, in apa tulbure si in intuneric, orice in afara de fluorocarbon este prea bine vizibil, cel putin pentru SALAI batrani si versati, jmecheri.... deh, n-au imbatranit degeaba
4 - lanseta prea moale...
5 - frana prea slaba! la SALAU dai practic cu frana blocata...

serios, deci frana "nu se iegzista"

eventual dai drumu putin in drill daca ai un salau imens, sau daca-ti intra un somn din greseala
6 - lipsa triplei de siguranta sau montura "stinger"

in poza ii infipta in partea de jos a gumei, merge de minune si in partea de sus infipta...
7 - consistenta gumei nu corespunde cu consistenta si gustul hranii salaului (gumele sunt de obicei prea dure), de aia pune botul "nehotarat" sau "scuipa" foarte repede guma...
guma ii bine sa fie sarata

sangele ii sarat si el...
in rest, recuperare in zig zag... se stie tehnica, lanseta arata mereu spre jig, firul nu prea se freaca de inele...
cam atat am avut de zis...

si daca va zice careva sa pescuiti altfel la salau, indreptati dejtul aratator spre iel si radeti in hohote
glumesc,
fire intinse si numai bine!