Dane, concluziile mele sunt pur empirice!
Dar iata rationamentul:
Pe Olt, probabil ca stii, salaul trage sub grupuri, preponderent daca acestea "uzineaza" apa. La fel sta treaba la Racaciuni, pe Siret, la fel intr-un loc la Cernavoda. La fel in lcul unde am prins pt prima oara salau, adica de pe calugarul dintre Branesti 4 si Vadul Anei. Era o bulboana, unde tasnea apa nenita cu presiune (in urma dif de nivel intre lacuri). Cand nu trecea apa, prindeai guvizi, cand tasnea mai tare, se intampla sa arunce in sus si vreun strapi

Si se prindea! Chiar in bulboana!
Mentionez ca au trebut cam 8 ani de atunci!
Cred ca si salaul, ca si avatul are un instinct (deh, rapitori) de a ataca in ambuscade.
Data fiind bolboroseala, cred ca obletii sunt mai ametiti acolo.
Faptul ca ataca pe praguri, poate este un efect al aceluiasi sistem de ambuscada, respectiv, executatul obletilor la zid!
Pe de alta parte, atunci cand apa se uzineaza, in mod subsecvent, devine si mai oxigenata decat apa din lac! Asta poate explica de ce mananca mai bine vara pe aceste locuri!
2. ip: Daca apa scade, se stange pe gropi, sau, de asemenea o ia la deal!
E vorba de instinctul de conservare, scaderea nivelului apei ii trezeste un semnal de alarma, si fuge incotro apuca: adica fie spre turbine fie spre deal

Este deasemenea adevarat ca instincul ii duce si spre structuri. De orice fel!
De fapt, pestii mari, care ies din Dunare sa depuna in balti inundabile, odata cu scaderea nivelului apei in balti, au aceasta tendinta.
De fapt, mutandu-se pe un palier mai jos (adancime mai mare), cred ca mentin presiunea constanta, ceea ce pentru ei duce la concluzia ca apa nu a scazut!
Pe de alta parte, pestii au tendinta de a innota impotriva curentului. Daca sunt trasi de turbine, cred ca o iau la sanatoasa, la deal
....or something!
Pe de alta parte, atunci cand ai vrut sa schimbi apa din galeata cu maruntis. Majoritatea pestisorilor se adunau pe fund, aia mai obraznici, incercau sa sara si ei din galeata!
Deja am aberat destul!
Astept pareri, si, mai important, critici!