scobar la artificiale. ce si cum?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
eugen
veteran
veteran

scobar la artificiale. ce si cum?

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 11:57

am fost pe mures si am vazut prima data in viata scobari. erau mai mari decat clenii prinsi de mine, iar eu nu stiam sa-i prind. ce-i cu specia asta, cu ce se hraneste, ce fel de artificiale se folosesc. admit si sugestii de naluci facute din pene si link-uri de site-uri pe internet, daca exista.

multumesc anticipat celor care, poate, cine stie, doamne ajuta, au amabilitatea sa... etc :)

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 22 Iul 2004, 14:34

Se prind la voblere de 2 cm, galbene. Dar numai in anumite momente. Deocamdata nu am reusit sa stabilesc o regula in privinta momentului.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 14:38

un model exact imi poti recomanda, ca sa-mi dau seama ce fel de galben exact? sau e vorba de voblere facute artizanal?

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 22 Iul 2004, 15:27

Cine poate sa-mi arate si mie un scobar ? Nu stiu daca am vazut vreo data.

Tudor

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 22 Iul 2004, 16:24

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 22 Iul 2004, 17:55

Multumesc.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 22 Iul 2004, 20:54

Si eu care credeam ca scobarul e pasnic...

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 21:32

pai si obletele e pasnic si-l prinzi usor cu muste. si mai si alearga ca turbatul dupa rotative. :)

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 23 Iul 2004, 09:17

Majoritatea pestilor pot fi prinsi la artificiale.

Scobarul nu face exceptie. Scobarii pe care eu ii prindeam pe Mures, Olt ... pe vremurile cand mai existau :-) .. erau mai fuziformi ca cel prins de Andrei in Slovacia. Scobaritul este o "arta" si necesita in majoritatea cazurilor multa indemanare si maini fine. :-)

Scobarul se hraneste pe zone de suvoi cu pietris pe fundul apei in perioada mai calda a anului. Cate o data efectiv "paste" alge de pe pietre cu buza inferioara care este ca o lamela/spatula cu care rade aceste alge. De obicei ei se strang in bancuri mai mici sau mai mari in functie de populatia existenta. Pe vremuri cand existau din belsug ii vedeai in sovoaiele de adancime mica sub 0,5 m, sclipind in soare. Musca fin si la pluta ii recunosteam dupa modul tremurator in care aceasta indica muscatura.
Nu refuza nimfele indiferent de sezon. Iarna ii luam la copca la asa numita "larva de libelula" (rosie, subtire, cu un "cap" negru, 2 cm in lungime).

Un flacau din Cluj m-a informat ca pescuieste destul de des cu nimfe artificiale si cu bat de pma, la scobar. Nu este usor dar exact din acest motiv este interesant si satisfactia este mare cand reusesti sa pacalesti unul doi.

Am prins exemplare si de 2,5 kg pe Mures in zona Aradului.
Nu sunt o delicatese culinara. Au multe oase. :-)

Deci un motiv in plus Eugene sa te apuci de pma. :wink:

Pma nu este chiar atat de greu cum iti inchipui tu ca este. Ai citit prea mult pe siturile americane. Daca este sa-i crezi pe aia doar cu Loomis se poate prinde un peste la ma ... si fac filozofia chibritului.
Tu trebuie sa incepi cum am inceput si eu. In acelasi timp si legatul ma cat si pescuitul in sine. Te lasi de spining. Ai sa vezi. Placerea de a pacali un singur peste la musca facuta de tine, dupa ce ai incercat o zii intreaga ... si poate ai facut o musca pe marginea apei si exact aia l-a pacalit, ... este atat de mare incat i-ti este si mila de "adversarul" tau in acel moment si ii dai drumul. Parca iti pare rau ca pana la urma l-ai pacalit. Extrem de pasionant.

Apropo pesti pasnici. Am citit un articol pe Internet ... ieri, despre pescuitul la platica (printre alte specii) cu musca artificiala. :-)

http://globalflyfisher.com/fishbetter/chub/

Imagine
Ultima oară modificat 23 Iul 2004, 11:07 de către Borealis Fly, modificat de 2 ori în total.
Fir intins!
Borealis F

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 23 Iul 2004, 10:45

eugen, e un fel de caras al apelor curgatoare. inchipuie-ti poate mai pasnic. personal am vazut decat un singur scobar prins la rotativa nr. 1, peste 1 kg. sunt capturi rare, nu e interesat de momelile naturale decat in perioada mai rece - primavara. dupa ce apa depaseste 10-12 grade il mai pacalesti la miez de paine foarte moale. asta am observat pe jiu.

numai bine

Scrie răspuns