Majoritatea pestilor pot fi prinsi la artificiale.
Scobarul nu face exceptie. Scobarii pe care eu ii prindeam pe Mures, Olt ... pe vremurile cand mai existau

.. erau mai fuziformi ca cel prins de Andrei in Slovacia. Scobaritul este o "arta" si necesita in majoritatea cazurilor multa indemanare si maini fine.
Scobarul se hraneste pe zone de suvoi cu pietris pe fundul apei in perioada mai calda a anului. Cate o data efectiv "paste" alge de pe pietre cu buza inferioara care este ca o lamela/spatula cu care rade aceste alge. De obicei ei se strang in bancuri mai mici sau mai mari in functie de populatia existenta. Pe vremuri cand existau din belsug ii vedeai in sovoaiele de adancime mica sub 0,5 m, sclipind in soare. Musca fin si la pluta ii recunosteam dupa modul tremurator in care aceasta indica muscatura.
Nu refuza nimfele indiferent de sezon. Iarna ii luam la copca la asa numita "larva de libelula" (rosie, subtire, cu un "cap" negru, 2 cm in lungime).
Un flacau din Cluj m-a informat ca pescuieste destul de des cu nimfe artificiale si cu bat de pma, la scobar. Nu este usor dar exact din acest motiv este interesant si satisfactia este mare cand reusesti sa pacalesti unul doi.
Am prins exemplare si de 2,5 kg pe Mures in zona Aradului.
Nu sunt o delicatese culinara. Au multe oase.
Deci un motiv in plus Eugene sa te apuci de pma.
Pma nu este chiar atat de greu cum iti inchipui tu ca este. Ai citit prea mult pe siturile americane. Daca este sa-i crezi pe aia doar cu Loomis se poate prinde un peste la ma ... si fac filozofia chibritului.
Tu trebuie sa incepi cum am inceput si eu. In acelasi timp si legatul ma cat si pescuitul in sine. Te lasi de spining. Ai sa vezi. Placerea de a pacali un singur peste la musca facuta de tine, dupa ce ai incercat o zii intreaga ... si poate ai facut o musca pe marginea apei si exact aia l-a pacalit, ... este atat de mare incat i-ti este si mila de "adversarul" tau in acel moment si ii dai drumul. Parca iti pare rau ca pana la urma l-ai pacalit. Extrem de pasionant.
Apropo pesti pasnici. Am citit un articol pe Internet ... ieri, despre pescuitul la platica (printre alte specii) cu musca artificiala.
http://globalflyfisher.com/fishbetter/chub/