Salut!stefan78 scrie: STIE CINEVA CARE AR FI PROBLEMA?
O prim? problem? ar reprezenta-o culoarea. De regul?, pe ape limpezi, se preteaz? culorile naturale (spre ex., de la Salmo, dace, trout, perch etc.), îns?, dac? pescuie?ti în locuri cu ap? adânc?, structur? ?i umbr?, po?i ,,b?ga" ?i un HP, YD sau GT, de la Salmo.
O alt? problem? o constituie, pe lâng? limpezime (când zic limpezime m? refer la claritate ce-?i permite s? vezi mai mult de jum?tate de metru în ap?) hrana de sezon. Spre exemplu, am încercat la diverse culori, diverse evolu?ii, în diverse zile dar, din pricina unei ape foarte limpezi ?i pu?ine locuri cu ap? adânc? nu am reu?it s? am nici un atac finalizat. În schimb, într-un acces de ... am încercat la broscu??. Atac finalizat ?i pe?te pe mal. De regul?, pe?tii - clenii urm?resc, pe ap? limpede, voblerul ?i atac? pe stopaj îns?, stopajul, trebuie s? fie foarte fin ?i echipamentul s?-?i permit? atât s? sim?i evolu?ia voblerului cât ?i o recuperare cât mai lent? ?i cât mai natural?. Prin excep?ie, clenii foarte activi vor ataca ?i în cazul recuper?rilor rapide sau liniare, constante ?i destul de rapide.
Dac? sunt ape limpezi, locuri adânci foarte pu?ine ?i foarte mici ca întindere, dac?-?i permite pozi?ia încearc? ceva sinking, de 3.5 cm, care s? evolueze la cea mai mic? recuperare sau pe c?dere. Pe tema asta scrisese un articol Vijelie. Salmo-ul ar merge cât de cât, nu este nici el extraodinar, dar.. ar mai fi varianta produc?torilor autohtoni. Spre exemplu, dac? pe un râu cu o l??ime de 7-8 m, o adâncime medie de jum?tate de metru ?i, în col?, pe malul opus se afl? o toaie (groap?) adânc? cu structur? (flancat? de crengi sau cu bolovani în ap? sau în fa?a ei se afl? un bu?tean sau ...) ai putea lansa cu un hornet sink ?i s? încerci ceva a la musc? - s? încerci s? provoci cleanul s? înghit? prin recuper?ri de 1-2 mulin?ri, ?acuri scurte sau stopaje scurte, dar asta e mai greu. În exemplul dat, ideal ar fi s? te afli chiar pe acel mal cu groapa ?i s?-l joci - voblerul, urm?rind o evolu?ie liniar? pe lungime, dar în zig zag pe adâncime.
De asemenea, aten?ie la apropriatul de ap?, evit? culorile deschise, în special ro?ul. Culorile naturale te ajut?, dac? te afli pe un mal umbrit, de asemenea e?ti cât de cât ferit de aten?ia pe?tilor, dar nu întotdeauna. Cunosc locuri în care pe?tii - clenii - la aproprierea mea s-au îndep?rtat u?or de mal, dar au continuat s? musc?reasc? pe curent, exemplarele mari fie l?sându-se fie la fundul apei, fie plasându-se neobservate. Problema în acel loc a fost alta- ?ân?arii.
Evit? lanseurile dese cu voblere mari (=>3.5cm), pe ape limpezi, în acela?i loc - dac? nu e?ti st?pân pe lansare ?i nu dore?ti s?-?i perfec?ionezi lanseul.
Evit? lanseurile de pe maluri înalte, abrupte (s? mulinezi de la o în?l?ime mai mare de 1 m) din cel pu?in 2 motive: 1. recuperarea voblerului va suferi;2. din respect pentru pe?te.
Ar mai fi de ad?ugat, dar... nici eu nu le ?tiu pe toate. Am scris o serie din observa?iile mele. Vara asta, recordul a fost un clean de 22 cm, la un YD de 3.5 cm, pe o ap? cristal. Am câteva posibile solu?ii, dar.. cred c?.. o s? trec pe Fly.
Fir întins!
Dori