pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
Neamtul
- veteran

valeriu28 scrie:si marketingul asta are rolul lui... se cam speculeaza si "nevoile" pescarilor....dar betele pe care le avem tre sa fie bune. atata timp cat bagam bani, timp, emotii, benzina, si alte alea in pescuit, imagineaza-ti ca intra dupa vreo 3-4 ani de pescuit o captura capitala. se rupe batul... probabil un lamiglas ti-ar fi adus monstrul la mal.. atunci n-ar mai fi asa scump, nu? depinde mult de cum vezi lucrurile..
Depinde ce înseamnă pentru tine ieftin.
Oricum, pestele nu prea il scapi din cauza batului.
-
valeriu28
- veteran

ieftin e un cuvant foarte relativ. in functie de prioritatile (placerile ) fiecaruia, poate fi ieftin sau scump un anumit lucru. Cand m-am apucat de pescuit, un vobler de 15 lei de la strike pro mi se parea scump. pt ca nu-i vedeam utilitatea, cu atat mai mult cu cat am auzit ca-l pot pierde.
nu zic, sunt si bete foarte bune pana in 400 lei, pana la urma e aproape 100 eur, nu e chiar o suma care s-ar incadra la articole de buget.
DAR, e mai greu sa gasesti un bat bun care sa le aiba pe toate in banii astia.
mi-am luat recent un alt Major Craft, 8'6 cu putere 7-28gr. Am constatat cu mare mirare ca eu il foloseam in plaja superioara pe la 40 grame. aruncari in forta. si nu s-a rupt, si nici n-a zis ca nu mai poate. nici macar nu am simtit greutatea. abia cand am ajuns acasa am pus jigul pe cantar si am vazut. probabil ca un alt bat mi-ar fi transmis greseala de nepotrivire a gramajului printr-un sunet foarte urat...
fire intinse, se anunta o zi faina!!
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !
-
vampir
- utilizator constant

Nea Marin Amza Pellea zice asa: Ce ar fi daca toate femeile ar fi ca Veta? Adica daca ma satur de Veta sa ma satur de toate? Asa si noi cu betele. Ce ar fi sa avem toti acelasi bat? Ne-am plictisi de el? Eu zic ca Savage gear asta de ai pus tu ochi pe el merge foarte bine. Nu cred ca este cel mai rigid bat incat sa nu permita inteparea corecta a avatului si apoi poate vei da vreodata si cu o guma pe care din curiozitate sau nu o vei juca si mai jos si e suficient sa-ti intre un salau . Nu iti recomand un bat strict pt avat ca apoi o sa-ti iei si un bat strict pt salau dotat cu o mulineta strict pt salau si cu tambur de rezerva si alte fire strict pt salau si asa vei avea debaraua plina de scule pe diferite specii si nici un ban in buzunare si la pescuiti mai astepti sa mergi ca nu mai ai bani de benzina si de twistere si de lingurite si de voblere. 9-32 g este foarte bun gramajul pentru ce iti trebuie tie. Eu am un singur bat tot de la savage gear care il folosesc si la salau si la avat si la somn si sa stii ca imi este tare drag sa ma plimb doar cu el in mana sa nu am portbagajul plin de o puzderie de bete de variante si nus cate pe acasa. Mai ales sa mai scap si un peste sa stau toata ziua sa ma gandesc daca aveam batul ala de este acasa acum in mana nu era mai bine? Pescuitul este de placere si asa trebuie sa ramana, cu cat mai multe detalii cu atat mai multe griji. Si apoi de ce griji? Daca scapa un peste asa si trebuie sa mai si scape, oricum cateodata ii mai eliberam si noi, ba ca e mic , ba ca e mare , ba ca nu mananc peste, ba ca imi pare rau de ei, ba ca asta are oase, fiecare cu motivele lui. In final daca te vei hotara ca batul pe care o sa-l ai nu mai face fatza cerintelor tale il pui frumos pe forum la vanzare ca poate este alt baiat care il cauta sa-l cumpere. Daca nu ar mai vinde nimeni nimic ar fi bine? Asa te sfatuiesc: ia-ti un bat , pescuieste, nu iti place il vinzi si iei altul mai bun , mai scump, mai ieftin, mai colorat, etc...oricum vei ajunge mai castigat si te vei simti mai bine decat sa iti iei 3-4 bete pt nus ce categorii . La clean, biban, pastrav nu ne bagam ca acolo iti trebuie sigur alt bat sau bete, depinde ce varianta alegi.

-
tito
- veteran

Neamtul scrie:Ăsta cu diferență de preț dacă merita sau nu merita e o chestie foarte relativa. Atâta timp cât la mine în zona nu exista niciun animal pe Mureș care sa-mi facă probleme și atâta timp cât pescuiesc foarte bine cu ce am, nu văd ce ar putea sa-mi ofere în plus un bat de 6-700lei fata de unul cu 400lei. La capitolul echipament, pentru majoritatea pescarilor din zona, e sf ce folosesc eu fata de ce au alții. Nu am rupt în viața mea un bat care a costat mai mult de 30lei deci nu cred ca ajung vreodată în situația sa nu pot scoate pestele pentru ca cedează lanseta. Lasă, numai sa intre ca-l rezolv eu.
Ce zici tu cu Lamiglas la 600lei e mult peste bugetul menționat.
Hai sa-ti mai spun o chestie. Cred ca sunt singurul de pe forum care am făcut downgrade la echipament pentru ca nu i-am găsit utilitate. Am vândut un Wild River echipat cu tp jdm și am luat catana și un bat de 170lei de la Cormoran. Acest combo are deja 3 sezoane la mine și e foarte ok.
Totul este relativ. Depinde de loc, de peștii din zona, de banii disponibili, de cum ai grija de echipament și mai depinde și de cât ești de obsedat de echipament și cât de pescuit. Nu de alta dar vorbim de doua chestii total diferite aici.
Eu sunt patit, am avut ceva experiente neplacute mai ales cu betele europene de spinning si prefer oricand sa dau un ban in plus si asta nu din snobism ci datorita faptului ca am siguranta maxima din punct de vedere al calitatii si rezistentei blankului, a componentelor de calitate (prefer oricand decat inelele sic de provenienta incerta). Nici eu nu car 2 bete dupa mine, il aleg in functie de locul de pescuit si de naluca folosita si nu vreau sa am surprize ca ziua de pescuit sa se termine mai repede decat mi-am propus. Eu i-am facut o recomandare pentru ca merg pe principiul ca e mai economic sa cumoeri de la inceput un echipament de calitate, sa folosesti lanseta cativa ani buni si sa fii multumit decat sa schimbi cate un bat pe sezon , la revanzare pierzi aproape jumatate din pretul platit pe o lanseta noua. In rest fiecare alege de cum si ce isi doreste, daca iesi la pescuit de cateva ori pe an nu se merita o investitie prea mare in echipament, daca iesi de 3-4 ori pe saptamana merita sa investesti mai multi bani. Spui ca nu exista "animale" pe Mures ? Cred ca sunt somni sariti de 50 kg si sincer nu cred ca poti trage de un somn la greutatea aia cu betele mentionate de tine. Eu prefer lansetele cu care pot forta fara emotii pesti de greutatea aia, pescuiesc pe raurile medii si pe Dunare si nu rare au fost situatiile cand m-am intalnit cu astfel de capturi. E drept ca nu i-am scos pe toti pe mal din diverse motive, dar niciodata nu mi-a cedat batul si n-am ajuns in situatia de a nu avea control si a nu putea pune presiune pe un astfel de peste. Si Lamiglas sunt niste bete extrem de robuste,la fel si restul marcilor americane, aproape indestructibile, asta pe langa restul celorlalte calitati. Oare ce bat de putere pana in 17gr ar fi rezistat unui drill in forta (pompaj extrem) cu un somn sarit bine de 40kg ?
-
tito
- veteran

[/quote]
Oricum, pestele nu prea il scapi din cauza batului.[/quote]
Ia pescuieste cu un extra fast foarte rigid si vei fi surprins cati pesti pierzi pe drum...bine poti gasi fel si fel de scuze pana realizezi ca acest lucru se datora rigiditatii lansetei.
-
fishmaster56
- senior

Categoric merita dat un ban mai mult pt. o ustensila de calitate si pe masura ce imbatranesti in ale pescuitului fireste ca si pretentiile in calitatea sculelor devin mai mari. Ideea era ca, la noi cel putin, nu intotdeauna pretul reflecta nivelul calitatii. In rest oferta e megavariata in functie de buzunar si multe alte variabile. E bine ca ai de unde alege.
-
tito
- veteran

fishmaster56 scrie:Categoric merita dat un ban mai mult pt. o ustensila de calitate si pe masura ce imbatranesti in ale pescuitului fireste ca si pretentiile in calitatea sculelor devin mai mari. Ideea era ca, la noi cel putin, nu intotdeauna pretul reflecta nivelul calitatii. In rest oferta e megavariata in functie de buzunar si multe alte variabile. E bine ca ai de unde alege.
Nu neaparat devin pretentiile mai mari ci inveti din greselile facute si din experienta acumulata. Cu atat mai mult acum cand pestele e din ce in ce mai rar, e pacat sa-ti cedeze o componenta a ansamblului si sa nu te poti poza cu pestele in brate, tot echipamentul e extrem de important, inclusiv carligul si firul. Despre preturile din Romania ai dreptate, dar acum poti comanda de afara la preturi "pamantene".
-
barosanu18
- utilizator nou

vampir scrie:Nea Marin Amza Pellea zice asa: Ce ar fi daca toate femeile ar fi ca Veta? Adica daca ma satur de Veta sa ma satur de toate? Asa si noi cu betele. Ce ar fi sa avem toti acelasi bat? Ne-am plictisi de el? Eu zic ca Savage gear asta de ai pus tu ochi pe el merge foarte bine. Nu cred ca este cel mai rigid bat incat sa nu permita inteparea corecta a avatului si apoi poate vei da vreodata si cu o guma pe care din curiozitate sau nu o vei juca si mai jos si e suficient sa-ti intre un salau . Nu iti recomand un bat strict pt avat ca apoi o sa-ti iei si un bat strict pt salau dotat cu o mulineta strict pt salau si cu tambur de rezerva si alte fire strict pt salau si asa vei avea debaraua plina de scule pe diferite specii si nici un ban in buzunare si la pescuiti mai astepti sa mergi ca nu mai ai bani de benzina si de twistere si de lingurite si de voblere. 9-32 g este foarte bun gramajul pentru ce iti trebuie tie. Eu am un singur bat tot de la savage gear care il folosesc si la salau si la avat si la somn si sa stii ca imi este tare drag sa ma plimb doar cu el in mana sa nu am portbagajul plin de o puzderie de bete de variante si nus cate pe acasa. Mai ales sa mai scap si un peste sa stau toata ziua sa ma gandesc daca aveam batul ala de este acasa acum in mana nu era mai bine? Pescuitul este de placere si asa trebuie sa ramana, cu cat mai multe detalii cu atat mai multe griji. Si apoi de ce griji? Daca scapa un peste asa si trebuie sa mai si scape, oricum cateodata ii mai eliberam si noi, ba ca e mic , ba ca e mare , ba ca nu mananc peste, ba ca imi pare rau de ei, ba ca asta are oase, fiecare cu motivele lui. In final daca te vei hotara ca batul pe care o sa-l ai nu mai face fatza cerintelor tale il pui frumos pe forum la vanzare ca poate este alt baiat care il cauta sa-l cumpere. Daca nu ar mai vinde nimeni nimic ar fi bine? Asa te sfatuiesc: ia-ti un bat , pescuieste, nu iti place il vinzi si iei altul mai bun , mai scump, mai ieftin, mai colorat, etc...oricum vei ajunge mai castigat si te vei simti mai bine decat sa iti iei 3-4 bete pt nus ce categorii . La clean, biban, pastrav nu ne bagam ca acolo iti trebuie sigur alt bat sau bete, depinde ce varianta alegi.

Multumesc pentru sfaturi. E adevarat ca acea lanseta de la Savage Gear arata foarte bine, dar eu lansez doar de pe mal pe Somesul Mare si e posibil sa fie cam scurta pentru ce imi trebuie mie. Ce parere ai de lanseta asta? 2,75, 5-25gr, fast ...
http://www.ebay.co.uk/itm/111352745785?var=410335265462
-
fishmaster56
- senior

Lanseta pare ok dar nu-i cam molcutza la lungimea aia pt. Somes? Daca vrei neaparat de 2,75 mai bine ia-o pe aia de 7-30. Si eu dau tot pe Somes, dar pe ala mare,mare si n-am lanseta mai lunga de 2,40 si nici cu actiune mai mare de 40 gr. pt. ca pe Somes nu ai unde da cu naluci foarte mari si foarte grele. Ba pe deasupra betele de 2,70 sunt cam prea lungi in cotor (cel putin pt. mine) si ca sa tai din el...ai dezechilibrat-o. Iti spun toate astea pt. ca dupa ani si ani de spinning pe Somes, cam stiu deja ce ar fi cel mai potrivit...ma rog, pe stilul meu. Nicidecum nu te gandi la o lanseta universala ca nu merge. Iti trebuie macar doua ca sa acoperi cat de cat toata gama de rapitori de la noi ,de la clean la somn. Iti mai sugerez ceva: da-i un mp lui OldRadu, e un spinner f. experimentat pe Somes, cunoaste f. bine tot Somesul si ce-ti spune el...cam aia e.