Recomandare combo spinning avat.

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

albert.C
veteran
veteran

Re: Recomandare combo spinning avat.

Mesaj de albert.C » 27 Ian 2016, 20:19

atunci sa le numim "girls edition" :)

cristobal
senior
senior

Mesaj de cristobal » 27 Ian 2016, 23:40

nu sunt cel mai experimentat in spinning, dar...in alegerea lansetei si mulinetei pentru pescuit avat trebuie sa ai in vedere distanta la care pescuiesti, de unde rezulta lungimea lansetei si greutatea nalucilor cu care vei pescui, de unde puterea lansetei. actiunea de preferat una moderata, cel mai probabil vei pescui mai des cu voblere (sau oscilante, rotative).
mulineta, cu siguranta una care sa echilibreze lanseta. marimea tamburului e mai putin importanta. ca exemplu, 2500 sau 4000 la shimano (mulinetele mele, acelasi model) recupereaza la tur de manivela aproximativ 76cm (2500 cu 5,2:1), respectiv 78cm (4000 cu 4,8), deci la distanta recuperata cam aceeasi poveste. diferenta in diametrul tamburului e 2mm. puterea (evident superioara la 4000 cu recuperare mai mica) nu va fi un stres pentru nici una. daca dai cu naluci mai grele vei avea o lanseta mai puternica pe care o vei echilibra cu o mulineta mai mare.
raportul mare de recuperare te ajuta daca pescuiesti de exemplu cu thrill-uri. un shimano 2500 de 6:1 recupereaza aproximativ 88cm/tur de manivela, fata de un 5,2:1 care trage 76cm. diferenta aia cand dai cu thrill iti spun sigur ca se simte. daca nu e musai sa tragi de vobler in viteza (eu nu am in trusa altul la care sa ma chinui ca la thrill), raportul mare nu te mai ajuta cu nimic, dimpotriva, pierzi din putere, lucrul important la mulineta. poti mulina mai repede cu una de forta, dar e obositor. poti mulina mai lent cu una de viteza, insa nu castigi putere.

lanseta si mulineta "de avat"...au ajuns astfel denumite cele care indeplinesc caracteristicile necesare in acest pescuit.
la fel si cele "de stiuca", "de salau", etc. aceeasi poveste in stationar (unde am mai multa experienta) cu mulinetele...de match, de feeder, de bolo...ce sa zic...am pescuit cam la toate cu zauber, stradic, rarenium, stella...ia ghiciti care a fost cea mai 'de match', sau 'de feeder', sau de altceva... :)

oricum, cel mai important criteriu de alegere ramane bugetul. :P
in rest, pipai, vezi ce iti pica cel mai bine in mana (ca nu la toti ne pica la fel), te uiti cat ai in buzunar, apoi mergi la garla. experimentezi, mai schimbi...:)
eu am inceput cu un shimano clarus de 7" si 5/8, am constatat ca e scurt si cam rigid si nu pot lansa un thrill de 7cm 12gr unde am nevoie, l-am inlocuit cu un lamiglas 8,6" 3/4. alta viata...altfel zbura si altundeva. foarte buna pentru mures pe unde pescuiesc. pentru upgrade am luat alt lamiglas de 9,2" si 5/8.
mulineta, shimano 2500, 200-235gr. echilibreaza bine betele de mai sus.

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 28 Ian 2016, 13:14

Sigur, ai dreptate in ceea ce spui, insa atatea fitze avem in cap in materie de spinning incat nu mai alegem sculele in functie de caracteristicile tehnice si tipuri de naluci, ci le alegem pe specii de pesti si aproape toti cei ce solicita sfaturi vor sa-si ia scula aia cu care o sa prinda pe mama pestilor, de parca avatii, stiucile sau salaii ar incepe de pe la 5 kile in sus. Sper ca nu se supara nimeni ca mai aruncam si cate o g(l)uma, dar daca pescarii nu s-ar mai mistocari intre ei inseamna ca s-a dus naibii lumea asta. O partida de pescuit intre prieteni fara mistocarai e cam ca o nunta fara lautari.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 29 Ian 2016, 23:41

Cauta un Lamiglas Certified Pro Salmon & Steelhead, vezi ca mai apar pe aici la vanzare, dupa parerea mea sunt lansete ideale pentru pescuitul avatului si nu numai.

Neamtul
veteran
veteran

Mesaj de Neamtul » 30 Ian 2016, 08:08

Da, dar la ce bani? Mi-ar fi plăcut și mie unul dar la cât costa.....
Cred ca Lamiglas-ul nu merita pentru un pescuit ocazional la știucă și la ce mai pica.
Cea mai scumpa lanseta a mea a costat sub 400 lei și nu văd niciun motiv sa cheltui mai mult.

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 30 Ian 2016, 08:50

si marketingul asta are rolul lui... se cam speculeaza si "nevoile" pescarilor....dar betele pe care le avem tre sa fie bune. atata timp cat bagam bani, timp, emotii, benzina, si alte alea in pescuit, imagineaza-ti ca intra dupa vreo 3-4 ani de pescuit o captura capitala. se rupe batul... probabil un lamiglas ti-ar fi adus monstrul la mal.. atunci n-ar mai fi asa scump, nu? depinde mult de cum vezi lucrurile..
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 30 Ian 2016, 20:35

Realitatea este ca gasesti bete f. bune si pana in 400, precum la fel de adevarat este ca majoritatea betelor ce sar peste suma asta ar putea fi cat de bine si mai ieftine dar, vorba lui Valeriu, marketingul speculeaza nevoile si pretentiile pescarilor. Si cine-i prost sa-ti vanda ieftin daca tu esti dispus sa cumperi scump? Uitati-va la evolutia preturilor la bete si mulinete in anul in care au aparut si dupa 2-3 ani.Si nu in ultimul rand la noi, sculele astea sunt cam scumpe comparativ cu piata din alte tari. Calatoresc destul de des in Paris si, normal, nu scap ocazia de a vizita cate un magazin de pescuit. Si de fiecare data mi se leaga de mana cate o scula care, desi nu-mi chiar lipseste din arsenal, n-o pot lasa acolo cand ii vad pretul. Anul trecut am luat o Daiwa Procaster 1500A cu 44 E, iar anul asta o Daiwa Legalis 4000HA cu...29.50 E. Vedeti ce preturi au inca aici in magazine desi sunt modele nu foarte recente.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 30 Ian 2016, 21:31

Neamtul scrie:Da, dar la ce bani? Mi-ar fi plăcut și mie unul dar la cât costa.....
Cred ca Lamiglas-ul nu merita pentru un pescuit ocazional la știucă și la ce mai pica.
Cea mai scumpa lanseta a mea a costat sub 400 lei și nu văd niciun motiv sa cheltui mai mult.
Eu am vandut doua lansete Lamiglas una chiar din seria recomandata mai sus cu 550 sau 600, nu mi se pare un pret astronomic pentru calitatea unei astfel de lansete. Cu cea de putere pana in 17gr am tras de niste somni de peste 40 kg si n-a tusit. Acum fiecare alege ce vrea, eu mi-am spus doar parerea

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 30 Ian 2016, 21:39

fishmaster56 scrie:Realitatea este ca gasesti bete f. bune si pana in 400, precum la fel de adevarat este ca majoritatea betelor ce sar peste suma asta ar putea fi cat de bine si mai ieftine dar, vorba lui Valeriu, marketingul speculeaza nevoile si pretentiile pescarilor. Si cine-i prost sa-ti vanda ieftin daca tu esti dispus sa cumperi scump? Uitati-va la evolutia preturilor la bete si mulinete in anul in care au aparut si dupa 2-3 ani.Si nu in ultimul rand la noi, sculele astea sunt cam scumpe comparativ cu piata din alte tari. Calatoresc destul de des in Paris si, normal, nu scap ocazia de a vizita cate un magazin de pescuit. Si de fiecare data mi se leaga de mana cate o scula care, desi nu-mi chiar lipseste din arsenal, n-o pot lasa acolo cand ii vad pretul. Anul trecut am luat o Daiwa Procaster 1500A cu 44 E, iar anul asta o Daiwa Legalis 4000HA cu...29.50 E. Vedeti ce preturi au inca aici in magazine desi sunt modele nu foarte recente.
Acum poti cumpara si online de afara, chiar daca transportul costa ceva banuti iesi mult mai bine fata de preturile de la noi. Cat despre bete, m-am convins in decursul timpului ca merita sa dai un ban in plus. Uneori zgarcindu-te la o diferenta de 200 ron (de exemplu) constati ca ai pierdut 400 cand iti face batul poc cu vreo namila ce a intrat accidental, sau in cazul mai fericit scapi pestele pe drum datorita rezervei insuficiente de putere. Si Lamiglas face unele dintre cele mai bune lansete referindu-ma inclusiv la rezerva mare de putere si rezistenta la abuzuri.

Neamtul
veteran
veteran

Mesaj de Neamtul » 31 Ian 2016, 02:31

Ăsta cu diferență de preț dacă merita sau nu merita e o chestie foarte relativa. Atâta timp cât la mine în zona nu exista niciun animal pe Mureș care sa-mi facă probleme și atâta timp cât pescuiesc foarte bine cu ce am, nu văd ce ar putea sa-mi ofere în plus un bat de 6-700lei fata de unul cu 400lei. La capitolul echipament, pentru majoritatea pescarilor din zona, e sf ce folosesc eu fata de ce au alții. Nu am rupt în viața mea un bat care a costat mai mult de 30lei deci nu cred ca ajung vreodată în situația sa nu pot scoate pestele pentru ca cedează lanseta. Lasă, numai sa intre ca-l rezolv eu.
Ce zici tu cu Lamiglas la 600lei e mult peste bugetul menționat.
Hai sa-ti mai spun o chestie. Cred ca sunt singurul de pe forum care am făcut downgrade la echipament pentru ca nu i-am găsit utilitate. Am vândut un Wild River echipat cu tp jdm și am luat catana și un bat de 170lei de la Cormoran. Acest combo are deja 3 sezoane la mine și e foarte ok.
Totul este relativ. Depinde de loc, de peștii din zona, de banii disponibili, de cum ai grija de echipament și mai depinde și de cât ești de obsedat de echipament și cât de pescuit. Nu de alta dar vorbim de doua chestii total diferite aici.

Scrie răspuns