Pestele prins/scapat

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 05 Mar 2009, 17:00

Acum vreo 2 ani am mers cu un vecin (mosulica) pe o balta la stationar la salau. Dadeam cu pestisor viu.
Dupa ceva timp inteapa mosulica un salau, se chinuie cu pestele cateva minute, si il scapa, ii rupe forfacul cu carligul.
Vine la mine: "Sorine o fost mareee, n-am putut sa-l intorc sub nici o forma". S-a mai plans si la inca vreo 3 pescari ce-a putut sa piarda el.
Mi-a aratat cu ce carlige dadea, niste carlige cam aiurea rau, trimise de fiu-so din Italia. Ce mai, cu carligele alea "bune", cu firul trimis tot de fiu-so de 0,30mm, inseamna ca ala o fost PESTE!.
In fine, am incheiat ziua aceea, nu conteaza ce-am prins, a doua zi am fost tot acolo (e o balta de "suflet").
Dupa ce am prins 2 salai frumoshi ( nu sase cai) :) mai scot unul mai mititel la 1,2 kg si SURPRIZAAA...era salaul care-l scapase cu o zi inainte mosul meu :lol: Carligul il avea in gat iar forfacul ii atarna afara din gura.
Mantionez ca si carligul meu era tot in gat, dar se pare ca nu l-a deranjat deloc pe salaut...
Cand am ajuns acasa am trecut pe la mosulica si i-am aratat ce-a pierdut cu o zi inainte, si nu-i venea sa creada: "Cum dracu ma, ca era sa ma traga in apa"? :lol:

:lol: :lol:

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 05 Mar 2009, 21:08

delta 2008,zona mila 23
eram cu doi prieteni cu cortul,si patrulam pe canale cu barcile si masina
innebunisem de cate marlite prinsesem,nici una mai rasarita de 0.5kg si am decis sa le fac semn sa ma edific daca nu cumva erau una aceleasi care le prinsesem
deci am crestat (cu o foarfeca) f putin varful cozii,de asa natura incat sa nu afecteze si sa pot face deosebirea
urmatoarele marlite prinse aveau coada crestata :shock: :?

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 05 Mar 2009, 22:31

Bine mah fratilor...Corect!Toata lumea zice de stiuca...Dar ce ziceti de alti pesti? :shock: Hai sa va zic eu una pescareasca (oare?):
Raul Tanaro,undeva in Provincia di Asti -Italia...Murdar,crescut,tot ce trebe :lol: Amicul meu (care s-a dovedit ca de fapt era cumnatu-meu :P ) dadea cu peste viu,la fund, cu ancora si struna verde(!) ,groasa...Cica la stiuca :wink: Eu beam linistit o bere si zambeam atotstiutor cand vedeam stilul de pescuit si culoarea apei...Plus debitul!Dar se vede treaba ca omului ii e dat in viata sa aiba parte de surprize cand se asteapta mai putin:ii trage omului :shock: :shock: :lol: ,da contra si dupa batul incovoiat imi zic ca a pus-o!Trage asta frate ,trage, mult prea tare (dupa parerea mea...) ,vine dihania in mal ,jos pe fund ,eu ma uit la modul in care lupta pestele si gandul imi fuge la ...mreana!Dupa care imi revin si zic ca mi-s nebun :P Pestele rupe firul lejer si se (cam) duce...Necaz mare pe mal...Dupa bascalia de rigoare si inca o bere ii zic omului,sfatos, ca daca vrea sa vada un peste sa se dea la o parte,ca de! Vin profesorii... :P
Iau o arborrela (poate se scrie asa ,da' e de fapt un ...oblete :lol: ) o infing criminal in carlig simplu de data asta, pe fir mono si lansez lejer ca pe ...Mures! :lol: Dupa cca 15-20 minute vine lovitura,intinde ,indoaie batul ,mintea imi fuge la ceva somn african si contra!Drill,agitatie,etc si cand vad botul ascutit ,garnisit cu mustatile de mreana ...nimic nu ma mai poate surprinde...Nimic,in afara de firul gros si struna verde care duc la o tripla situata undeva prin fundul gurii de mreana de cca 4 kg... :shock: :lol: No!Si apoi sa mai mori? :lol: :lol: :lol:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 06 Mar 2009, 09:05

La stiuca mare nu se pune problema asa.Daca a ratat atacul ,chiar daca a dat pe langa lingura si nu s-a atins de ea,nu mai revine la atac in acea zi.Aici ma refer la stiuci peste 3 kg.

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 06 Mar 2009, 09:39

acum vreo zece ani cand era salau potop ,am ratat unul peste 6 kg de 2 ori in interval de 10-15 min .imi taia monofilamentul intr-un boschet plin de scoica si culmea ramanea acolo.am pus leader de 2m de textil impletit si l-am luat din acelasi loc .cand am spus ca folosesc leader de textil ,a ras forumul o saptamana .aia de au ras nu mai posteaza de mult. raman la parerea mea,principalul factor care regleaza comportamentul pestilor e densitatea indivizilor si nu e valabil doar pentru pesti .ca mai sunt si idioti care ataca o naluca de x ori ,selectia ii elimina.din pacate la om nu e asa .medicina salveaza indivizii neperformanti genetic ,iar la pesti popularile in exces.
walleye

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 06 Mar 2009, 09:44

fishi scrie:La stiuca mare nu se pune problema asa.Daca a ratat atacul ,chiar daca a dat pe langa lingura si nu s-a atins de ea,nu mai revine la atac in acea zi.Aici ma refer la stiuci peste 3 kg.
apropo de asta, e si nu e asa, adica e greu de zis ce apucaturi au uneori cumetrele astea.
eu cea mai mare stiuca ce am prins-o a fost cu 2 linguri in gura :D
o lingura a mea in coltul gurii si una putin mai in gat de mai inainte, sa intamplat sa zic la 10 minute dupa ce o scapase cineva.
:D

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 06 Mar 2009, 10:12

fishi scrie:La stiuca mare nu se pune problema asa.Daca a ratat atacul ,chiar daca a dat pe langa lingura si nu s-a atins de ea,nu mai revine la atac in acea zi.Aici ma refer la stiuci peste 3 kg.
daca nu a simtit acul , o prinzi tot de acolo in majoritatea cazurilor
pentru asta insa nu pleci de acolo te inarmezi cu multa rabdare si-i dai la linguri in cap pana cedeaza psihic .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 06 Mar 2009, 11:02

ovidius scrie:Am citit undeva: Intr-un experiment realizat in U.S.A., au fost eliberati intr-un bazin de mari dimensiuni pesti pescuiti cu naluci si pesti "virgini", care nu au avut experiente pescaresti. Toti pestii au fost marcati, pentru a putea fi deosebiti. Dupa cateva luni au fost pescuiti experimental (tot cu naluci), in marea lor majoritate, pesti virgini, intr-un raport de 3/1 fata de pestii expusi anterior nalucilor. Dupa un an, un nou pescuit experimental cu naluci a demonstrat un raport de 3/2 intre pestii virgini si respectiv cei expusi anterior introducerii in bazin. Nici un peste capturat in primul experiment nu a fost recapturat. O buna parte din pestii expusi au invatat sa se fereasca de naluci.
Informatia acumulata prin noi experiente are sansa sa se transmita genetic dealungul a mai multor generatii. Numai cel care stie sa se fereasca de pericole supravietuieste si transmite caracterul genetic prin reproducere.
O apa foarte pescuita va vea pesti greu de pacalit cu naluci.
Sa stii ca asa e! Confirm si eu. Anul trecut am pescuit la pastrav pe raul Lapusnic din Retezat unde cei mai multi pescari din zona dau la "blinker" adica la rotativa mica si mai rar la vobler. Ei bine am observat ca doar pastravii mici atacu din prima naluca, cei mari ii dadeau tarcoale, o urmareau, se frichineau pe langa ea etc. Cred ca mai fusesera prinsi si eliberati, devenisera mai circumspecti. Sau poate e doar o impresie...

fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 06 Mar 2009, 11:46

Sorin scrie:
daca nu a simtit acul , o prinzi tot de acolo in majoritatea cazurilor
pentru asta insa nu pleci de acolo te inarmezi cu multa rabdare si-i dai la linguri in cap pana cedeaza psihic .
Daca nu a simtit intepatura te-a vazut si e cam tot acolo treaba.La stiuca mare asa s-a intamplat de fiecare data la cele pana in doua kg am lasat-o vreo ora doua sa-si revina si am schimbat naluca.
Pescuiesc pe o balta(nu pot spune care) si primavara dupa ce au depus se limpezeste apa foarte tare.Ce se intampla acolo....de la 20 metri de apa numai daca pasesti prin plantele de pe mal nu mai prinzi nimic.Si sunt bucati si de un metru(bucati-plural!!).Apa are 1 metru si ceva cu multa iarba si stuf.Ca sa ai sanse la una mare trebuie lansat peste 30-40 m de-a lungul baltii peste vegetatie.Daca ai un lanseu bun fara zgomot prea mare si ai sansa sa nu fie si ceva marle in apropiere poti spera la una over 5kg,cu mentiunea ,,sa o ia din prima''.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 06 Mar 2009, 12:08

ca sunt conditiile acolo f grele .....e una si intr-adevar stiuca se sperie de om deci tre sa ai grija

dar asta nu inseamna ca daca ai scapat una , neintepata subliniez asta . nu-ti mai da si a doua oara .....de multe ori la lanseul imediat urmator ...iar daca nu, la insistente ...da insistente .
am verificat treaba asta de multe ori si a dat rezultate

eu m-am referit strict la comportamentul ei vis- a - vis de rateu ....conditiile particulare ale baltii respective cu ....lanseuri f grele ....deja complica situatia dar nu inseamna ca de aia nu mai musca pt ca ratat prima oara
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns