Pescuitul salaului

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

rapitor
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de rapitor » 31 Mai 2005, 13:53

adrian frunza scrie:salut.pt Sorin.de ce regreti ca s-a inmultit salaul?de ce in detrimentul cleanului?oricum sistemul se autoregleaza.pt mine salaul e No.1,cleanul e ultima alternativa si pe apa si in tigaie.am prins clean in apa super curata ,care mancase alge de pe pietre si avea un damf de chimicos de cadeai jos,asta nu e peste e tomberon.niciodata stiuca sau salaul nu o sa miroase in halul asta.
nu prea ai dreptate cu cleanul cum ca ar fi ultima reduta.Pescuitul cleanului este foarte frumos si are o muscatura superba. Cat despre gustul de canal asemanator cu clasicul DTT pentru pureci si paduchi, sa stii ca nu are acel miros decat in primavara, cand intr-adevar se hraneste cu o iarba asemanatoare cu matasea broastei.Cu stiuca exista si aici o serie de gusturi, care sunt si in functie de bucatarul care o pregateste .Salaul, este intr-adevar bun, dar EL ESTE ALES pentru puturosii care nu vor sa aleaga la oase...

Daca este sa vorbim despre preparate din acesti pesti sa sti ca eu unul prefer sa fac o marinata la crud de clean decat un preparat din salau sau stiuca.Cleanul se preteaza foarte bine la marinate si este gata in 5-7zile,fiind deosebit de gustos si simplu de preparat.

prind de sparg si cand nu mai prind inseamna ca am secat raul :twisted:

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 01 Iun 2005, 14:56

Aparitia mai multor specii rapitoare se datoreaza o data curatirii apei, pe de alta a arealului care poate gazduii cu ospitalitate aceste specii hranindu-le cu tot felul de delicatese piscicole. Cit timp concurenta la hrana se incadreaza in niste parametrii acceptati de acesti pesti , poate sa ramina o mare concurenta. Disparitia rapida a cleanului in ultimii ani se datoreaza mai putin aparitiei mai multor specii de rapitori.Dupa cum spuneati, cleanul maninca o anume alga care o culege de le piatra sau mai bine zis de pe fundul apei. Aceasta alga nu e consumata numai pt clorofila, ea este bine inpanata cu microorganisme care in anume perioade ale anului se inbogatesc in diverse substante care dau acel miros pestelui. Ei bine aceeasi alga este cautata si de scobar, iar pe Olt in ultimul timp a aparut scobarul, care este intr-adevar concurentul cel mai serios la hrana al cleanului. In aceasta situatie cleanul se va adapta noii forme de concurenta reglindu-se numarul acestuia in raport cu al celorlalti pesti. Despre disparitie nu cred ca se poate vorbii deoarece zona Oltul superior este net diferita de cea de ses. In alta ordine de ideii, eu de exemplu din pct de vedere culinar, pun de primul loc bibanul sanatos de o jumatate de kil in sus, cleanul are o carne bine ecgilibrata care se preteaza asa cum spunea cineva foarte bine la o marinata iscusit facuta. Tot la capitolul marinara deosebit de bun mie mi se pare scobarul, platica iar mreana vinata de munte, este super marinata. Salaul daca nu trece de kil, mai merge, stiuca stiu evreii de ce o toaca si o amesteca cu maioneza, este fada. Oricum cleanul pescuit in ape de munte este super si prajit, daca nu va temeti sa mincati pesti cu oase. Poti pescuii si la cauciucuri, chiar daca cel de linga tine a prins un serpalau de numai, mai incearca, nu se prind numai serpi...
Dady

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 01 Iun 2005, 19:10

salut.redeschid topicul.in primavara salaul prins avea un tac insesizabil si numa' grosi,acum au navalit juniorii cu un tac supernervos si cu un drill de nebun(daca pot sa zic asa).am mai luat unul gros ,in perioda asta si tot discret a fost.
dilema:intr-un articol AVP se afirma ca in primavara anterior si in timpul pontei,salaul ataca ca nebunu'.nu am sesizat lucrul asta.toti salaii prinsi in primavara erau baieti si aveau gauri in ei parca erau caini de lupta.
care e situatia la voi?astept raspuns ,multumesc.
walleye

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 01 Iun 2005, 19:20

salut rapitor.marinata cruda o fac cu avat cand prind,seamana oarecum cu scrumbia.oasele nu prezinta nici o importanta pt mine,mananc orice fel de peste ,bun sa fie.
tu iei si apa acasa?vezi finalul mesajului tau.
walleye

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 02 Iun 2005, 13:45

Acu' 2 saptamini am prins unul de 3,5, negru ca smoala. La vobler, ziua la 11. A atacat nebuneste. La grub doar "tzac".
Ce gauri ai vazut tu pe salai?

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 02 Iun 2005, 19:14

salut.daca era negru era sigur baiat si pazea ponta..daca nu avea gauri era singurul din zona,sau nu avea concurent pe masura.ciudate intrebari pt un pescar de salau.ai impresia ca atunci cand pazeste, conteaza presiunea ,soarele sau alte mofturi discutate pe topic?cel mai gros de anul asta ,mi-a intrat de 3 ori consecutiv si avea pe maxilar un jig rupt cu 3 zile inainte in acelasi loc.vezi asa sunt barbatii,se sacrifica pt perpetuarea codului genetic.
walleye

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 03 Iun 2005, 06:59

salut! subscriu la ce a spus adrian!
am prins si eu primavara asta 2 salai "faultati" amandoi baieti , iar atacul in ambele cazuri a fost un stop de ziceai ca ai pus-o pe o buturuga...intep ...esteee!!!!

rapitor
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de rapitor » 05 Iun 2005, 18:31

adrian frunza scrie:salut rapitor.marinata cruda o fac cu avat cand prind,seamana oarecum cu scrumbia.oasele nu prezinta nici o importanta pt mine,mananc orice fel de peste ,bun sa fie.
tu iei si apa acasa?vezi finalul mesajului tau.
doar cand aqm nevoie sa ud gradina :lol:

MAGAT
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de MAGAT » 07 Sep 2005, 10:14

Eu pescuiesc intro zona in care pestele cel mai des intilnit si acceptabil ca dimensiune este cleanul , sigur ca mai sus putin la munte este si pastrav si ceva lipan , insa nu prea am dispozitia necesara sa stau sa prind 3-4 pastravi sau lipani intro zi si aceia nu prea rasariti desi imi place pescuitul pe valea de munte fie la musca fie la alte momeli , asa ca umblu mai mult dupa clean desi dupa mine este pestele care se prinde mai greu decit majoritatea celorlalti pesti , si mai prin cleni frumosi si uneori si multi , cu toate acestea as prefera sa fie pe aici salai de 2 kg , crapi de 3-10 kg, stiuca de 2-5 kg, sau mai precis pesti de pesti. Ce mai vreau sa spun apropo de gustul cleanului , dupa mine este un peste destul de gustos , are el oase multe dar daca stii sa-l pregatesti si sal maninci oasele nu sint o problema , iar cei mai buni sint cei de 250 - 350 gr. , eu pe cei mari i-i dau la prieteni. Si inca ceva este mare diferenta intre cleanul pe care il prind mai la munte si cel mai din aval. Acuma sa ma scuze uni daca nu am zis ceva bine , si sa imi spuna si mie ceva secrete in prinsul cleanului ca nu am ce face trebuie sa prind clen daca clean este aici , ca la salau ,crap,stiuca ajung mai rar.

Scrie răspuns