Pescuitul la patrav in ape curgatoare!

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Alecu14
junior
junior

Mesaj de Alecu14 » 05 Iul 2010, 13:05

Nu te teme..ii voi elibera :)

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 05 Iul 2010, 18:33

Da, e bun sfatul: lingurite Mepps sau daca sunt cam scumpisoare (5-7 lei buc.) poti lua Dam Effzet, bunisoare dar sub Mepps sau Panther Martin cu paleta direct pe ax, numere mici.
Iti trebuie o lanseta Ultra light (1-8 grame) sau Light (3-15 grame) de 1,8-2 metri, cu actiune de varf (daca pastravii sunt mici sopre medii) sau usor parabolica (la pastrav mare sa aiba flexibilitate altfel rupi firul din smucitura). E mai buna cea din 2 bucati decat cea telescopica. Material carbon - pentru inceput ia ceva cu 70-90 lei de la Shimano, un Catana sau Hyperloop, nu e fantastic dar la banii astia e OK.
Mulineta mica, usoara, care sa aiba pe tambur cca 150 m de 0.16 transparent, de buna calitate, rezistent la nod si eroziune. Un Shimano Hyperloop e cam 70 lei, iar un Ryoby Ecusima cam 100 lei dar e mai buna. Alege modelele cele mai mici si usoare.
Firul acum. Daca vrei ceva f bun dai 30 lei pe rola de Troutist area daca nu, ceva bun cu 15 lei rola de 150m - Trabucco river trout.
Pe paraie si rauri mici urci dinspre vale spre deal (aval spre amonte) si identifici cascadele, bulboanele, ochiurile din statele marilor bolovani si insule. lansezi, lasi sa se scufunde lingura si recuperezi repejor dar nu prea repede ca sa nu para nefiresc. La apa adanca si agitata pui lingura 2 cu corp mai greu (2-4 grame), daca e apa mai mica (20-30 cm) pui lingura 0 sau 1. In apa f mica si calma lka marginea bulboanelor lingurite rotative 00. Atentie la frana lansetei sa fie bine reglata dinainte sa lansezi prima data, si sa nu se incruce firul in inelele lansetei. Nu te apropia mult de peste ca te vede si adio....stai la 3-4 m in spatele cascadei, iar umbra ta sa nu cada pe apa si nici umbra lansetei. Nu fa nici zgomote cand mergi, sa calci ca o felina. Fir intins! Daca prinzi pastrav de 20-30 cm ii poti elibera, daca iei ceva la kil si peste nu il elibera ca nu are rost: e peste trofeu, mananca mult puiet, eliminarea lui lasa locul bun de hrana si adapost unui alt pastrav mai mic ce va ajunge si el la talia aceluia.

Alecu14
junior
junior

Mesaj de Alecu14 » 05 Iul 2010, 21:08

Iti multumesc pentru sfaturi.Si ar mai fii un aspect.Pana acum nu am mai pescuit pe apa curgatoare..lansarea trebuie facuta in aval sau in amonte?Si cum trebuie sa recuperez firul.?(rapid,incet,cu moderatii.?) :wink:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 05 Iul 2010, 22:48

Alecu14 scrie:Iti multumesc pentru sfaturi.Si ar mai fii un aspect.Pana acum nu am mai pescuit pe apa curgatoare..lansarea trebuie facuta in aval sau in amonte?Si cum trebuie sa recuperez firul.?(rapid,incet,cu moderatii.?) :wink:
Daca vii din aval spre amonte lansezi spre amonte (perpendicular) sau si mai bine 3/4 amonte adica arunci nu exact in fata ta ci usor in dreapta sau stanga fata de axul imaginar al bulboanei. Incepi sa recuperezi cu lanseta indreptata cu varful in jos si nu lasi firul sa faca burta. Poti sa te servesti de curent astfel: cand estimezi ca lingura a ajuns undeva spre coada cascadei, indrepti varful in lateral, tot jos, asa incat curentul face ca linura ta sa "falfaie" in arc de cerc la 0,5 m de sfarsitul bulboanei. Se zice ca pastravul/ii care se afla acolo nu au cum sa reziste sa nu comita o "agresiune". Pe un rau lat, lent si adanc cu multi copaci pe mal poti lansa si dinspre amonte spre aval, dar e mai riscant, te vede pestele mai usor. Atunci cred ca voblerul e mai indicat.

Alecu14
junior
junior

Mesaj de Alecu14 » 06 Iul 2010, 11:49

Dar voblerele nu sunt bune pentru pastrav?Pentru ca acum aprox 2 saptamani am fost la un magazin de specialitate si l'am intrbat ce vobler mi'ar recomanda.Si am luat un vobler :Kamatsu Vibra MB 28F Floating...este o singura problema..Nu prea stiu cum sa il "manuiesc" pentru ca nu prea ma pricep al voblere..?Ma poate ajuta cineva?

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 06 Iul 2010, 11:54

Pastreaza-l ptr mai tarziu.... Asculta la fario.... ca zice el bine .. ce zice acolo....
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

Alecu14
junior
junior

Mesaj de Alecu14 » 06 Iul 2010, 13:05

Si rotativa va fi legata direct de fir sau se pune vartej?

grecu
veteran
veteran

Mesaj de grecu » 06 Iul 2010, 13:14

carabina cu vartej cat mai mica
Nu termin o relatie cu o femeie pana nu o vizitez in trei locuri !

Alecu14
junior
junior

Mesaj de Alecu14 » 06 Iul 2010, 13:23

Carabina=?..Scuze ca pun o asa intrebare stupida dar sunt incepator.

edy.tm
veteran
veteran

Mesaj de edy.tm » 06 Iul 2010, 13:27

http://www.totalfishing.ro/agrafe-varte ... -4163.html

de asta cred ca vorbeste, agrafa...

Scrie răspuns